Hellere avl end bøffer

Christian Carus 07-08-2018 07:00:04
Sidste år blev Martin Lodahl Larsens Gejlagergård Jytte kåret som bedste kødkvæg på Aulum Dyrskue. Nu er hun klar til endnu en tur i ringen.
Martin Lodahl Larsen købte sin første dexter-kvie som 12-årig. Nu har han været fast dyrskue-inventar i seks år, og møder op på Aulum Dyrskue med sidste års vinder hos kødkvægene.
Mens tænderne hos mange løber i vand og tankerne kredser om fyldte kummefrysere og saftige bøffer, når man nævner ordet kødkvæg, reagerer Martin Lodahl Larsen fra Feldborg noget anderledes.
- Min far siger godt nok, at det er lidt underligt at have en søn, som har kødkvæg, men at han ikke har noget kød i fryseren. Men jeg vil langt hellere sælge til avl end til slagtning, siger den unge kødkvægsavler, der dog har sat tænderne i et par af dyrene fra hans dexter-besætning gennem tiden.
- Jeg har fået slagtet to, og jeg må indrømme, at kødet er virkelig lækkert. Men det er ikke det, der er mit primære formål med at have dyr. Det skal være nogle, der kan klare sig som dyrskue-dyr ellers må de væk, siger han.
 

Forsvarende mester

Og selvom han kun er 18 år gammel, ved Martin Lodahl Larsen udmærket, hvad han taler om, når snakken kommer ind på kødkvæg og dyrskuer.
Som 12-årige investerede han i sin første dexter-kvie og har siden været fast inventar i kødkvægskonkurrencerne på diverse midt- og vestjyske dyrskuer. Flere år tidligere havde han allerede investeret i en rødbroget ko, der var staldet op blandt faderens sortbrogede på hans daværende gård i Varde.
I år har Martin Lodahl Larsen traditionen tro også rundet Midt West Farmshow i Skive og Landsskuet i Herning, og er nu klar til at gøre et forsøg på at forsvare sidste års titel som bedste kødkvægsdyr på Aulum Dyrskue 11. august med sin dexter-besætning.
Her stiller han med sidste års vinder, Gejlagergård Jytte, og Stensbo Hedda.
 

Avls-tanker

Avisen møder Martin Lodahl ved indhegningen hos Jens Nyboe Karstensen, hvor køerne er på »ferie« hos formanden for Dansk Dexter-forenings avlsudvalg og hans tyr, Skivevejens Raket, i Kibæk ved Herning.
At køerne er på visit hos lige netop Jens Nyboe og Raket er ingen tilfældighed.
- Jeg plejer at sige, at hvis Jens har det, så er det i orden, siger Martin Lodahl, der dog har haft andre destinationer i tankerne, inden køerne blev sendt afsted – for man er vel kødkvægsnørd og tager ikke bare den første mulighed, der byder sig.
- Der går ikke en dag, hvor jeg ikke tænker på kødkvæg og avl. Og engang i foråret vågnede jeg en nat, fordi jeg var kommet i tanke om, at Jens måske havde den helt rigtige tyr. Så blev jeg nødt til at stå op og gå ind og søge på, om hans tyr godt nok kunne bruges på mine køer. Det kunne den, så nu må vi spændt vente på resultatet, siger den unge kødkvægsavler.
For hvis der er én ting, der kan måle sig med dyrskuesæsonen, så er det forårets kælvninger.
- Det er de to højdepunkter på året. Alle dyrskuerne og når der kommer kalve, konstaterer han.
 

Dexter for altid

Lige nu tæller Martin Lodahl Larsens besætning tre køer med kalv og en enkelt tyr. Med tiden er drømmen at flytte ind på et landsted med plads til 10-20 dexter-dyr, der skal være hobbyen ved siden af det faste job, der også gerne skulle have med køer at gøre, når han engang bliver uddannet landmand fra Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg.
- Det er arbejdet med køerne, der trækker i mig. Jeg vil meget hellere være i stalden end at skulle ud og køre traktor.
Og selvom dexter-køerne efterhånden ser en anelse klejne ud i forhold til deres høje ejer, har han ikke tænkt sig at skifte dem ud med en større race.
- I sin tid var det min far, der bestemte, at det skulle være dexter, fordi han også gerne ville have ro i maven, hvis han sendte mig alene afsted på dyrskue. Det ville han ikke have, hvis det eksempelvis var en stor simmentaler. Men det er et valg, jeg har været rigtig glad for, og kunne ikke forestille mig, at skifte til en anden race, selvom folk indimellem spørger mig, om ikke jeg skal have nogle større dyr. Hvis jeg på et tidspunkt får det, bliver det for at have dem samtidig med, at jeg også har dexter, fastslår han, selvom de seks år med Dexter også har budt på mindre sjove oplevelser.
- En af de to køer, jeg har fået slagtet, var den første jeg fik. For hun var fuldstændig gal og svær at styre. Vi måtte da også jagte hende et helt døgn, før vi fik hende kørt afsted til slagtning, for da lastbilen kom ind ad indkørslen blev hun helt vild, fortæller han.
Et andet bump på vejen var da han købte en ungtyr, han havde store avlsplaner med, indtil den viste sig at være impotent til stor skuffelse for både Martin Lodahl og manden han allerede havde lejet den ud til.
- Der har været lidt startproblemer gennem årene, og der har efterhånden vist sig et mønster med de dyr jeg har købt på Sjælland – min første kvie og den impotente tyr. Så selvom det nok har været mere eller mindre tilfældigt, køber jeg ikke dyr derovre mere. Jeg vil også helst avle dyrene selv, og har efterhånden også kun én, der er købt ind udefra. Jeg synes, det gør tingene endnu sjovere, når man kan sige, at man har vundet med en ko eller tyr, man selv har fremavlet.
 

Altid sikker vinder

Nu ser han frem til at blande sig blandt de bedste af de 23 kødkvæg, der er meldt til i Aulum.
- Jeg vil rigtig gerne slå de andre, der stiller op med Dexter. Hvis jeg gør det, er dagen reddet. Og hvis man så kan blande sig i toppen på tværs af racerne, ville det være ekstra sjovt.
Og skulle Jytte ikke klare sig helt så godt som sidst, ændrer det ikke på Martins forhold til hende.
- Hun er altid en sikker vinder hos mig, fastslår Martin Lodahl, der har lettere ved at acceptere, hvis hans dyr ikke tager ærespræmier med hjem, end hvis han selv fejler i en af de mange mønstringskonkurrencer, han efterhånden har stillet op i.
I 2013 blev han således kåret til dansk mester i mønstring på Landsskuet, mens han i år måtte nøjes med en placering i top 10.
- Der var jeg godt nok skuffet. Jeg røg ud, fordi jeg kom til at stå lidt for tæt på en af de andre, og der er jeg nok en lidt dårlig taber. Det er noget andet end dyrebedømmelsen, hvor meget kommer an på dagsformen hos dyrene, siger han.
 
 

Melkartofler mister udbytte på mellem 10 og 20 procent

20-10-2018 07:26:36

Ligesom spisekartofler har melkartofler lidt under varmen, selv om de er lagt senere på året og har nydt godt af sensommerens regn. Både fabrikken og de fleste avlere holder dog skindet på næsen, melder AKV i Nordjylland.


Ornestation Mors indgår samarbejde med PIC

19-10-2018 10:00:41

Ornestation Mors – Danmarks førende privatejede ornestation og PIC verdens største selskab indenfor svinegenetik, kan nu offentliggøre, at de har indgået en aftale omkring distribution af PIC svinegenetik i Danmark.


Nordjyder opstiller svineproducent til Seges-udvalg

19-10-2018 09:46:46

Svineproducent Ulrik Krogsgaard, Vindblæs ved Løgstør, er opstillet til Seges’ fagudvalg for Økonomi og Virksomhedsledelse. Bag ham står samtlige landboforeninger i Nordjylland.


Gode råd til pressede minkavlere i Nordjylland

19-10-2018 08:18:06

Der blev ikke lagt skjul på, at situationen er alvorlig, da Agri Nords rådgivere forleden gav deres bud på tre veje, minkavlerne kan gå i 2019.


Rapsjordlopperne truer nordjyderne

18-10-2018 13:28:01

Rapsjordlopper er en stadig stigende trussel i det nordjyske. An-greb ses ofte i marker med raps eller efterafgrøder som tidligere naboer. Det oplever Agri Nord Planteavl.


Danish Pig Genetics indgår samarbejde med Ornestation Mors

18-10-2018 11:47:37

Det danske avlsselskab, Danish Genetics, er kommet stærkt fra start og sætter nu ekstra skub under både vækststrategi og udvikling. Med et nyt, stærkt kommende KS samarbejde med Ornestation Mors ruster selskabet sig for alvor til at konkurrere på det danske marked og sætter nye standarder for sundhed og genetik inden for svineproduktion i Danmark.


Når roer kan konkkurere med korn

18-10-2018 10:30:29

De seneste år har roerne haft svært ved at konkurrere med lave kornpriser, men med kornpriser som i år, har det sandsynligvis været en gevinst at fodre med roer. Det var én af pointerne da LandboNord inviterede til Roedag i Himmerland


Fyrer du for gråspurvene?

17-10-2018 07:37:50

Når vinteren melder sin ankomst, skruer vi ikke overraskende ekstra op for termostaten. Kig derfor dit stuehus grundigt efter for at se, om du kan slippe for at betale for varme, du ikke får glæde af.


Pløjeværter klar til DM og NM

16-10-2018 07:27:48

I år står hele to ejendomme som værter for DM og NM i pløjning. Fredag den 26. oktober byder Teri Damgaard og Niels Andersen velkommen, mens det dagen efter er Bea og Henrik Overby Christensen, der har værtsrollen.


Organiseringen i dansk svineproduktion er unik

15-10-2018 09:40:43

»Tag jer sammen! I kan gøre det meget bedre«. Danish Crowns topchef gentager sig selv fra vækstkonferencen i Jyllands-Posten den 12. oktober 2018.


Plæneklipperens Formel 1-racer

13-10-2018 07:09:46

Selvom robotterne er svære at kæmpe mod, har den bemandede plæneklipper stadig sin plads. Ikke mindst som en del af livet på landet, mener FTZ Aps.


Jens Simonsen ny formand for deltidslandmændene

12-10-2018 14:48:36

Deltidslandmand Jens Simonsen, Sinding ved Herning, er på årsmødet i dag valgt som formand for Danmarks deltidslandmænd og har dermed også fået en plads i Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse.


Agromek får sit eget fremtidslaboratorium

12-10-2018 11:35:04

Agromania vil vise innovative løsninger, som kan ruste landbruget nu og i fremtiden


Svineproducent: - Det minder utrolig meget om 2007

12-10-2018 08:45:01

Svineproducent Niels Aagaard Jørgensen forsøger at tackle krisen ved at skære ned i arbejdsstyrken og sætte investeringer på hold.


Professor: Reduktion af ammoniak et spørgsmål om penge

12-10-2018 07:57:11

Det vil være svært, men ikke umuligt for landbruget at reducere ammoniakudledningen med 24 procent inden 2020, mener professor Jørgen E. Olesen.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 26 (509 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer