bannerPos

Halvanden uge tidligere på den

Anne og Thomas Haase Madsen driver 160 hektar og har 200 årskøer på Hedegaard ved Vadum.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
14-05-2020 07:54
På Hedegård ved Vadum blev første slæt skårlagt halvanden uge tidligere end normalt for at give lys og luft til nyt græs under det gamle, hvor vandet var kommet i vejen for sidste slæt i 2019.

Det lå ikke i kortene, at skårlæggeren allerede skulle sættes i sving den 6. maj på markerne hos Anne og Thomas Haase Madsen ved Vadum i Vendsyssel.

Grovfoderlageret er fint fyldt op, og der var ikke helt så meget græs på markerne, som når de normalt henter første slæt.

Alligevel var der fuld gang i maskineriet, da LandbrugNord kiggede forbi i starten af måneden.

- Det er halvanden uge tidligere end sidste år, konstaterer Anne Haase Madsen, der er femte generation på Hedegård, som hun driver sammen med sin mand, Thomas.

Gården rummer 200 årskøer og 160 hektar, hvor der primært bliver dyrket grovfoder; 70 hektar græs, 50 hektar majs og 11 hektar roer.

Parret har drevet gården siden 2010 og udvidede i 2014 til de 200 årskøer, man har i dag. Miljøgodkendelserne giver plads til yderligere 80 køer, hvilket der dog ikke er planer om at komme op på lige foreløbigt.

Mens ægteparret primært holder fokus på stalden og de 200 årskøer, der yder godt og vel 11.000 kilo EKM om året, står Klokkerholm Maskinstation for det tunge arbejde i marken.

Tvunget til tidligt slæt

Det er den våde afslutning sidste år, der har givet anledning til det noget tidligere første slæt end normalt.

- Vi havde noget nyudlagt græs, hvor vi ikke fik taget sidste slæt sidste år, fordi vi var bange for at komme til at ødelægge for meget med al det vand, vi fik. Vores planterådgiver rådede os derfor til at få taget første slæt allerede nu, så det græs, der er begyndt at spire nedenunder det gamle, kan få noget lys og luft. Det er ikke fordi vi mangler grovfoder, vi går i gang allerede nu, for det har vi rigeligt af, fortæller Thomas Haase Madsen.

- Og for os er det enten eller. Så vi tager hele vores første slæt nu, selvom det lige er en tand for tidligt. Der er ikke for meget græs at hente, men det giver god mening i forhold til at få en ordentlig kvalitet til andet slæt, siger Thomas Haase Madsen, der først var helt overbevist om, at det var den rigtige løsning, da skårlæggeren havde været igennem den første mark.

- Når det ligger her, kan jeg sagtens se, at det var nødvendigt, men da vores planteavlsrådgiver nævnte at tage det så tidligt, var det overhovedet ikke noget, jeg havde overvejet, siger han.

Kvie- eller kofoder?

Hvad prøverne kommer til at fortælle om græsset fra markerne, der blev snydt for sidste års femte slæt, tør Thomas Haase Madsen ikke spå om.

- Det kommer i hvert fald i en stak for sig, og så må vi se, om det bliver kvie- eller kofoder, konstaterer mælkeproducenten, der med første slæt nedlagt nu har plottet de kommende slæt ind i kalenderen.

- Nu skulle vi gerne lykkes med at få taget slæt hver fjerde uge, og forhåbentlig får vi alle fem slæt hjem i år, lyder det fra Thomas Haase Madsen.

0

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.

Oase for lokale fødevarer midt i byen

Byens Gårdbutik i Svendborg sælger varer fra 65 forskellige fødevareproducenter og skaber arbejdspladser til folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Landbrugsstyrelsens tilsagnsbreve forvirrer unødigt

Ordlyden i den mail, som Landbrugsstyrelsen lige nu sender ud til landets landmænd vedrørende tilskud til målrettet kvælstofregulering, er forvirrende, mener Christina H. Siegumfeldt, planteavlskonsulent i Djursland Landboforening, som dagligt oplever opkald fra områdets landmænd.

Få gennemført generationsskifte inden 1. juli

Nye regler og ny praksis ved familie-salg kan blive dyrt for landmænd, lyder det fra Sagro-dirktør.
Side 1 af 82 (1629 artikler)Prev1234567808182Next