bannerPos

Hæder til højeffektiv og scenevante ko

Ulla og Lars Iversen har netop modtaget hæder fra Viking Danmark for deres røde præmieko nummer 2212 efter Ferdi, som har rundet de 10.000 kg værdistof. Foto: Viking Danmark

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
14-09-2020 08:26

- Den har udstråling, når den går. Den har rene lemmer, et godt yver, og så har den nogle meget velplacerede og velformede patter.

Sådan lød dommerens ord, dengang familien Iversens røde præmieko nummer 2212, der er efter tyren Ferdi, vandt modelko-konkurrencen i gruppen for de ældre køer på Det fynske Dyrskue i 2012. 

- Det var vores dengang 13-årige søn Kristian, der trak med hende i ringen, fortæller Lars Iversen, som med stolthed i stemmen kan berette om den ko, der blandt besætningens øvrige 249 røde køer på Stengård betyder allermest for familien i Stensby.

En sund højproduktiv ko

Nummer 2212 har nemlig præsteret i top på flere parametre, lige siden hun kom til verden den 4. august 2005.

Den 20. september 2007 fik hun sin første kalv og i sidste måned, den 17. august, fik hun sin 13. kalv. En historik, der alene vidner om en ko, der har været let at få drægtig - år efter år, og som ifølge Lars Iversen kun har haft behov for meget få behandlinger.

- Allerede i september 2017 blevet hun hædret for at runde de 100.000 kg EKM, og her i august passerede hun de 10.000 kg værdistof, fortæller Lars Iversen, der tilføjer, at hun her på sit 12. mælkeproducerende år er oppe på 133.000 kg EKM, hvilket er over 10.000 kg EKM pr. år.

Sund og scenevant

Koen lader det dog ikke være ved prangende produktionsresultater. Hun vidner samtidig om, at høj effektivt godt kan kombineres med rampelyset.

- Det, vi synes er sjovt, er, at hun udover at være en god produktionsko herhjemme, så har hun også rejst landet rundt med os og været udstillet i hvert fald 12-14 gange. Vi har næsten hvert år haft hende med på både Det fynske Dyrskue, Landsskuet og i forbindelse med Agromek, fortæller Lars Iversen.

Udover modelko-konkurrencen i Odense kan han dermed blandt andet berette om nummer 2212’s medvirken til topplacering i besætningskonkurrencen i Odense i både 2011 og i 2012, ligesom hun tilbage i 2010 blev nummer to i Alm. Brands sundhedskonkurrence på Agromek.

- Det er ubetinget den ko, der har givet os mest i besætningen, både produktionsmæssigt og i forhold til sjove oplevelser, understreger mælkeproducenten.

Helt naturligt er 2212 også en ko, der er velkendt blandt alle i stalden.

- Hun er ikke en ko, vi mærker meget til i hverdagen, for hun passer sig selv. Men hun kender jo også stalden meget bedre end medarbejderne, griner Lars Iversen, der dog ikke vil udelukke, at hun måske får en lille smule særbehandling.
 

Ko nummer 2212 

Livslinie:

● 04.08. 2005    Født på Stengården. Far: Ferdi Morfar: FYN AKS
● 20.09. 2007    Fik sin første kalv
● 13.09. 2020    Fik sin 13. kalv

Hædringer:

● September 2017    100.000 kg EKM
● August        10.000 kg værdistof

Kåringer:

● 2010        2. præmie i Alm. Brand Sundhedskonkurrence på Agromek
● 2012        Vinder af Modelko-konkurrencen for ældre køer i Odense
● 2011 og 2012    Medvirkende til sejre i besætningskonkurrencen i Odense

0

Aflyste generalforsamling for anden gang

Selvom Lemvigegnens Landboforening godt kunne have afholdt årets udsatte generalforsamling uden at bryde de nye corona-restriktioner, turde man ikke afvikle den i et område, hvor smittetrykket vokser.

Tid til udskiftning af belysningen i stalden

Lysmængden fra alle lyskilder aftager over tid, men en af fordelene ved LED-belysning er at de kan være tændt langt flere timer end et almindelig lysstofrør.

Mere magt til medlemslandene giver dilemmaer

Selvbestemmelse over EU-støtte giver mening, men kan skabe kontroverser, mener forsker.

Hvad vil Christiansborgs politikere bruge mere EU-magt til?

Medlemslandene kan få mere medbestemmelse over EU's landbrugsstøtte. Men det er ikke alle i Folketinget, der gerne vil bruge den.

Konference om bioøkonomiske muligheder

En række virksomheder i Region Midtjylland er i fuld med at nytænke bioøkonomiske løsninger til energiforsyning og landbrugs- og fødevareproduktionen. På en konference 26. oktober er aktørerne klar til at afrunde og konkludere på ikke færre end 11 projekter.

Færre berøringer får regnestykket til at gå op

På Van Heesch Dairy Partnership ved Skive er fokus at bruge så få mandetimer og slide så lidt på materiellet som muligt frem for at presse ydelsen i vejret.

Hyrdegård indstillet til nordisk miljøpris for naturpleje på vestkysten

Lystbækgaard ved Torsted i Vestjylland er nomineret som Danmarks bidrag til Nordisk Råds Miljøpris 2020. Vinderen findes sidst i oktober.

Majsen skal først i jorden til maj

En god fremspiring i majsen kræver en ordentlig jordtemperatur – og det får man ikke i midten af april, lyder det fra en grovfoderrådgiver fra Velas.
Side 1 af 94 (1865 artikler)Prev1234567929394Next