bannerPos

Gode resultater med nedtrappet mælkemængde

Nedtrapning af sødmælk hos leverandøren og høj mængde skummetmælk hos slagtekalvsproducenten kan give bedre resultater.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
07-06-2019 13:01
På DLBR Slagtekalves sommermøde fortalte dyrlæge Lene Jensen, LVK, om gode resultater ved nedtrapning af mælkemængden hos leverandøren efterfulgt af høj tildeling hos slagtekalveproducenten.

Der er noget at hente, hvis slagtekalveproducenter kan få leverandørerne til at trappe tildelingen af sødmælk til kalvene ned den sidste uge inden flytning fra mælkeproducenten og selv lægge ud med en høj tildeling af skummetmælk.

- Og hvis det ikke er muligt at få mælkeproducenten med på at nedtrappe, så er der i hvert fald en idé i, at I selv giver en høj mælkemængde, når I modtager kalvene, lød det fra dyrlæge Lene Jensen fra LVK, da DLBR Slagtekalve holdt sommermøde hos Rasmus Alstrup ved Videbæk.

Med sig havde hun resultater fra Seges-projektet, »Fra Kalv til Krog«, hvor man havde forsøgt sig med forskellige mælkefodringsstrategier hos Rasmus Alstrup og et udpluk af hans leverandører.

Halvdelen af kalvene i forsøget fortsatte med en konstant høj mælketildeling hos leverandøren inden flytningen, mens den anden halvdel blev nedtrappet. Hver af disse grupper blev så igen delt i to, hvor den ene blev tildelt en høj andel af skummetmælk – syv liter eller mere – mens den anden fik en lav andel af skummetmælk – fem liter eller mindre.

I en tabel kunne Lene Jensen vise, at de kalve, der var blevet nedtrappet og efterfølgende havde fået en høj mælkemængde, havde den laveste slagtealder af de fire grupper. 295 dage mod et gennemsnit på 298. Slagtevægten var ligeledes højere end gennemsnittet med 203 kilo mod 201 i gennemsnit. Mens tilvækstværdien også var højere end gennemsnittet.

Samtidig lå kalvene i gruppen med nedtrapning – og efterfølgende høj tildeling – lavere end de andre ved slagtefund af både leverbylder, lungear og bughindear.

 

Råd til at betale leverandøren mere

Økonomisk kommer nedtrapningen dog til at koste for mælkeproducenten inden salget til slagtekalvsbesætningen. Ifølge Seges-udregningerne kommer management og tabt tilvækst til at trække ned, så mælkeproducenten mister 69,62 kroner pr. kalv.

- Men for jer slagtekalveproducenter vil nedtrapning og efterfølgende høj mælketildeling give en ekstra værdi, som også burde give plads til at betale mælkeproducenten lidt mere, hvis han går med til at trappe kalvene ned, fastslog Lene Jensen, der kunne se forsøget give et dækningsbidrag på 1.422 kroner pr. produceret kalv og 1.982 kroner pr. årskalv. Ved konstant mælketildeling hos mælkeproducenten og høj tildeling hos slagtekalveproducenten lød dækningsbidraget på 1.292 kroner pr. produceret kalv og 1.767 kroner pr. årskalv.

- Forsøget tyder i hvert fald på, at der er noget at hente både i forhold til sundhed og tilvækst, hvis mælkemængden bliver nedtrappet inden salg, og slagtekalveproducenten starter op med høj mælkemængde i besætningen, fastslog hun.

0

Succes i græsset

Maskinhandler Indkøbsringen (MI) har netop afsluttet deres KUHN Grass Machines Roadshow. Det var velbesøgt af maskinstationer og bedrifter med interesse i græs. MI anslår der har været mellem 300-400 besøgende på turen gennem Danmark.

Når der er gået penge i spildevandet

Det er de samme mennesker, der giver hinanden lov til at udlede tonsvis af spildevand i de midtjyske vandløb, som sidder for bordenden og prioritere millioner af kroner til vandløb, så de kan opnå god økologisk tilstand. Det hænger ikke sammen, mener formanden for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen.

Høsten nærmer sig

Høsten er en fantastisk tid, hvor resultatet af årets indsats kan registreres. Det er imidlertid også en meget travl tid, og derfor er det vigtigt at forberede den grundigt.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i nyt domicil i Fredericia. Når flytningen og sammenlægningen i virksomheden er fuldendt efter sommerferien, vil 350 medarbejdere have deres daglige gang i det nye hovedsæde i Fredericia

S.D. Kjærsgaard idømt bøde

S. D. Kjærsgaard er idømt en bøde på 100.000 kroner for at have bestukket den kommunale topchef i Aarhus Kommune, skriver Aarhus Stiftstidende.

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

Arealscreening giver det bedste solcelleprojekt

Med en arealscreening kan en kommende solcellevært sikre sig den bedste pris og få mest muligt ud af projektet.
Side 1 af 86 (1702 artikler)Prev1234567848586Next