Gammel økolog klar til frisk græs

Christian Carus 09-04-2018 06:44:39
De seneste år har omkring 2.000 mennesker troppet op til Økodag på Lunde. Privatfoto
GMO-debat og en trang til nye udfordringer fik i 2008 Flemming Birk Nielsen til at starte omlægningen til økologi. Siden 2011 har han været vært ved Økodagen, og kan i dag kalde sig en af de »gamle« økologer.

Da Flemming Birk Nielsen i 1993 købte gården Lunde ved Tranum var der 50 køer i bindestald og 35 hektar jord.

Nu driver han 400 hektar jord – hvoraf 150 er lejet - og har 150 sortbrogede køer. Køer, der ligesom mange af deres økologiske søstre bliver lukket på græs 15. april, når omkring 80 økologiske mælkeproducenter byder indenfor til Økodag.

Dagen har de seneste år trukket over 200.000 danskere ud i forårssolen, og på Lunde forventer man omkring 2.000 gæster – ligesom de foregående år.

Lige siden gården var fuldt omlagt til økologi i august 2010, har Flemming Birk Nielsen hvert år slået dørene op til Økodag.

Små skridt

Vokseværket til gårdens nuværende størrelse er kommet gradvist over de sidste 25 år.

- Der er stort set sket et eller andet hvert eneste år. Enten har vi bygget eller købt mere jord. I forhold til byggeriet har andre måske været mere konsekvente og raget det gamle helt ned for at bygge nyt. Vi har taget det i lidt mindre skridt ad gangen, fortæller den nordjyske landmand, der første gang udvidede staldbygningerne i 1996 og siden i 2005. Siden er det primært arealet rundt om gården, der blevet større.

- I en del år havde vi 140 køer og 140 hektar, men de sidste fem år har planteavlen taget fokus, fortæller Flemming Birk Nielsen, der dog stadig primært holder sig i stalden, mens han har en fast markmand til at klare størstedelen af arbejdet i førerhuset.

Mange år endnu

Udover markmanden har Flemming Birk Nielsen en elev og en flexjobber ansat, mens den ene af hans fire sønner, Laust på 22 år, af og til også hjælper til, når han har fri fra agrobusiness-studiet i Aarhus. De tre andre sønner har valgt andre veje end landbruget.

Om Laust engang skal overtage gården ved Tranum, er der ikke taget nogen beslutning om endnu.

- Så langt er vi slet ikke begyndt at tænke endnu. Jeg har da også planer om at fortsætte i hvert fald 10 år endnu, siger Flemming Birk Nielsen, der i første omgang mener, at sønnike skal ud og arbejde andre steder end på Lunde.

- Jeg tror, det er sundt at komme ud og se verden. Han skulle jo gerne ende med at blive klogere end mig, og måske en dag komme tilbage og lære mig noget.

Passende størrelse

At gårdens placering betyder, at der ikke kan udvides til meget mere end de 150 køer passer Flemming Birk Nielsen ganske godt.

- Jeg skal ikke gøre mig klog på, om noget er bedre end andet, men jeg har aldrig haft en drøm om at skulle have 400 køer. Det var også en af grundene til, at vi i sin tid lagde om til økologi. For at lave et produkt, der gav noget merværdi og for at slippe ud af ræset med at skulle udvide med 50 køer hvert år, som desuden heller ikke var mulig, fordi vi bor, hvor vi bor, fortæller han.

Nye udfordringer

Omlægningen til økologi var et naturligt valg, da Flemming Birk Nielsen i 2008 affyrede startskuddet til omlægningen.

- Når man er lønmodtager, finder man et nyt arbejde, hvis man trænger til nye udfordringer. Det er lidt sværere som selvstændig, men for mig var omlægningen til økolog en god udfordring, som jeg bestemt ikke har fortrudt. Og siden er økologien ligesom krøbet ind under huden på mig, fortæller Flemming Birk Nielsen.

- Da jeg valgte at lægge om var der også meget debat om GMO-foder, og økologi var eneste mulighed –ikke som i dag, hvor der også er et marked for konventionel GMO-fri mælk, konstaterer han.

- Så det var på ingen måde af økonomiske årsager, selvom der siden har været perioder, hvor vi har fået noget mere for vores mælk end de konventionelle, lyder det fra mælkeproducenten, der siden sin start med økologien har set en ny bølge økologer starte op.

- Det er lidt sjovt, at vi nu lige pludselig er blevet de gamle økologer, konstaterer han.

 

 

Godt koncept

For familien Birk Nielsen har Økodag været en fast tradition siden omlægningen til økologi på gården ved Tranum. Sådan bliver det også i år, når køerne bliver lukket ud klokken 12.00 søndag den 15. april.

- Jeg synes, det er et godt koncept, og jeg synes, det er fantastisk, at der kommer så mange og kigger på, når køerne bliver lukket ud. Det første år havde vi regnet med omkring 500, og så kom der cirka 900, og de sidste par år har der været godt og vel 2.000 gæster, siger Flemming Birk Nielsen, der er glad for muligheden for at give omverdenen et indblik i livet på gården.

- Der er alt for mange folk, der kun får deres indtryk af landbruget og fødevareproduktionen gennem elektroniske medier. Der er Økodagen en kærkommen lejlighed til at give et mere reet indblik, siger nordjyden, der igen i år har inviteret spejderne, ligesom sidste års tiltag med at give børnene mulighed for at malke en ko bliver gentaget.

- Vi prøver at lave lidt nyt hvert år, for selvom, der kommer mange nye, så er der også mange, der kommer igen år efter år, siger Flemming Birk Nielsen, der i skrivende stund dog ikke helt ved, hvad årets nyhed bliver.

En ting er dog helt sikkert: økologen glæder sig lige så meget som de forventningsfulde børn til første dag på græs.

- Det er altid en sjov dag, som vi landmænd bestemt også ser frem til, siger Flemming Birk Nielsen, der ser frem til at få køerne ud, selvom de i vinterens løb har fået et par smugkig på terrænet rundt om stalden, når sandet er blevet skiftet i sengebåsene.

- Når vi skifter sand og det passer med vejret, bliver de lukket ud. Men det er ikke det samme at lukke dem ud på en snedækket mark, som én hvor græsset gror. Det kan man også sagtens se på deres reaktion, fortæller han.

 

Her danser køerne

31 gårde, der byder velkommen til Økodag i det Nord-, Midt- og Vestjyske:

Irene og Morten Mejlvang, Berberisvej 20, Brønderslev

Inge Merete og Leo Thomsen, Trintvedvej 4, Dronninglund

Flemming Birk Nielsen, Fosdalvej 15, Brovst

Karin og Per Nørgaard, Nørengen 17, Gandrup

Mona og Karl Ove Klit, Lerhøjvej 4, Thisted

Nicolaj Nicolajsen, Gyrupvej 14, Snedsted

Jørgen Myrup, Dammevej 1, Løgstør

Louise Kvist og Peter Kjærgaard, Tårupvej 8, Nibe

Finn og Bjarne Kjærgaard, Kærsholmvej 42, Storvorde

Torsten Wetche, Hornumvej 95, Farsø

Lis Tanderup og Finn Tang, Gislumhøjvej 5, Aars

Annemette Toft Sørensen og Axel Sørensen, Skovlvejen 3, Aars

Brian, Hanne og Sten Christensen, Finderupvej 31, Hobro

Mette og Anders Laustsen, Norup Østermark 12, Havndal

Steen Hareskov og Kirsten Kjærgaard, Randersvej 58, Tjele

Lene og Lars Jørgensen, Krogsagervej 1, Randers SØ

Ingrid og Hans Hjort, Auningvej 37, Mørke

Karl og Mikkel Nielsen, Tangbakkevej 3, Rønde

Havredal Praktiske Uddannelser, Smedevej 4, Karup

Birgit og Peder Skovgaard Pedersen, Sortenborgvej 6, Silkeborg

Jens Peter Jeppesen, Houdamvej 7, Lemvig

Helle og Jens Erik Damtoft, Struervej 1, Vinderup

Kurt og Linda Heldgaard, Skovhusvej 4, Vinderup

Lene og Michael Vammen Bisgård, Furvej 31, Skive

Carina og Svend Otto Søgård, Vestre Skivevej 15, Stoholm

Kirsten og Jens-Bernhard Knudsen, Aulumvej 14, Sørvad

Mona og Tsjipke Wiersma, Sønder Skjerkvej 3, Aulum

Lone og Henrik Sundgaard, Askovvej 41, Ørnhøj

Claus Bak, Grønbjergvej 24, Spjald

Bodil og Hans Christian Kviesgård, Lillebyvej 3, Videbæk

Anja og Preben Madsen, Korshøjvej 5, Vildbjerg

Brugte konfi-penge på fire geder og en traktor

24-09-2018 07:25:09

Jonathan Nielsen vil gerne udbrede kendskabet til geder, og drømmer om at endnu flere avlere deltager på dyrskuer. Nu er han selv med på Kimbrerskuet for første gang som gedeavler.


Heste, får og specielle kødkvægsracer

23-09-2018 07:40:57

114 tilmeldte heste er næsten en fordobling af, hvor mange heste, der var tilmeldt Kimbrerskuet for bare tre år siden, og et par gode håndfulde flere end sidste år. Også fårene møder talstærkt op og for første gang i fire år er der igen geder på Kimbrerskuet.


Tid til grødeskæring

21-09-2018 08:04:39

Det er i nu, der skal grødeskæres for at minimere risikoen for oversvømmede marker i løbet af efteråret.


Tørkehjælp: Vestjyllands Andel fordeler hele overskuddet

20-09-2018 09:30:40

I første omgang havde Vestjyllands Andel valgt at fordele overskuddet fra sit planteværnsprogram, Agroline, blandt andelshaverne. Nu fordeler koncernen hele sit overskud på 55 millioner kroner.


Få rammerne på plads i god tid

20-09-2018 09:09:31

»Intet tab skal os ramme, som ved rettidigt omhu kunne afværges« – citat A.P. Møller. Seneste prognose ser dyster ud. Lavere noteringer og højere foderpriser. Mit bedste råd til dig er at få lavet estimat for resten af året og for 2019 allerede nu.


Masser af åbent landbrug i Jylland

20-09-2018 08:32:31

Langt hovedparten af de godt 50 gårde i årets Åbent Landbrug forleden var jyske. Og der blev budt på masser af spændende oplevelser for store som små.


LandboNord opfordrer minister til lempelser

19-09-2018 09:55:42

Det skal være mere attraktivt at investere i dansk landbrug. Sådan var LandboNords hovedbudskab til skatteminister Karsten Lauritzen, som denne uge var på besøg i det nordjyske.


Ny nordjysk stald samler bedriften

18-09-2018 08:18:54

Før var de 380 køer fordelt på to gårde, mens ungdyrene var udstationeret på yderligere to adresser. Nu har Brian Byrialsen Hovgaard, Farsø, fået samlet alt på fødegården. Det giver både overblik og effektivitet.


Miljøledelse er et lovkrav – og en økonomisk mulighed

17-09-2018 08:14:48

Alle landbrug over en vis størrelse skal have indført et miljøledelsessystem inden 2021. Hvis man er smart, så starter man allerede nu, og høster fordelene fra dag et, opfordrer landboforening.


Roer er en stabil afgrøde

14-09-2018 09:06:53

En analyse af udbytter i de seneste 10 år viser, at roerne er den afgrøde, som har det mest stabile udbytte.


Hvornår skal hesten gå på pension?

14-09-2018 08:01:11

På et tidspunkt kommer den dag, hvor det er tid til at lade hesten gå på pension. Men hvordan ved man, at det er ved at være tid, og hvad er egentlig en god pensionisttilværelse for en hest? Agria Dyreforsikrings svenske dyrlæge, Karl-Henrik Heimdal, giver gode råd.


S.D. Kjærsgaard bliver eksklusiv importør af Dieci Construction

13-09-2018 10:10:49

Virksomheden S.D. Kjærsgaard, som blandt andet er kendt med Case Construction og Promove Demolition, bliver nu importør og forhandler af Dieci teleskoplæssere og knækstyrede teleskoplæssere i Danmark.


Ensilering af græs i wrapballer

13-09-2018 08:00:35

- Græsensilage i wrapballer er næsten altid af en meget høj kvalitet. Vi har fremstillet kløvergræsensilage, der næsten er som kraftfoder, fortæller nordvestjysk maskinstationsmand.


Skal drøfte tørkekonsekvenser for mælkeproducenter

12-09-2018 12:57:02

Senere i september afholder Kvægbrugsudvalget i Djursland Landboforening fyraftensmøde, hvor tørken er på dagsordnen.


Åbent Landbrug på Djursland

12-09-2018 07:43:40

Tre gårde slår dørene op på Djursland, når der er Åbent Landbrug søndag den 16. september.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 23 (451 artikler)Prev1234567212223Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer