Fra spøg til 550 køer

Christian Carus 05-01-2019 07:30:44
- Kostalden fra 2008 kan nok også holde min tid ud, hvis jeg behandler den ordentligt, vurderer Morten Kristensen, der har planer om at bygge ny ungdyrstald i løbet af de næste fire år.
Det var egentlig ment lidt i sjov, da Morten Kristensen for tre år siden sagde til sin arbejdsgiver, at han bare skulle sige til, hvis han manglede en til at overtage bedriften. I november måned overtog han så gården og de 550 årskøer, og sigter nu efter at blive blandt de højest ydende danske robotmalkere.

Det var lidt i spøg, da Morten Kristensen for godt tre år siden sagde til sin arbejdsgiver, Hardy Larsen, at han bare skulle sige til, hvis han manglede en til at overtage Nørre Fuglsang og ejendommens 550 køer ved Fjerritslev.

- Da han så et par dage efter spurgte, om jeg virkelig mente det, skulle jeg lige hjem og snakke med Christina og finde ud af, om jeg faktisk mente det. For egentlig havde jeg ingen planer om at blive selvstændig, fortæller 27-årige Morten Kristensen, der sammen med kæresten Christina Vinter og parrets tre-årige datter rykkede ind på Nørre Fuglsang midt i november sidste år.

For lige siden samtalen hjemme ved køkkenbordet i parcelhuset i Fjerritslev, for cirka tre år siden, er der blevet regnet, kigget og forhandlet.

Jeg har et klart mål om at komme op blandt de 10 højestydende robotbesætninger i Danmark inden for de næste fem år, og i forhold til reproduktion skal vi også op og konkurrere med de bedste
Morten Kristensen, nyetableret landmand

- På de tre år har vi også været ude og kigge på to andre ejendomme. Men det har været en stor udfordring at få tingene til at falde på plads, når man ikke kommer med den store egenkapital, fortæller den nyetablerede landmand, der i starten af 2018 skiftede tilværelsen som driftsleder på Nørre Fuglsang ud med en tilsvarende stilling på Lyngsø Søndergaard ved Nibe.

- Da jeg skiftede job, bestemte vi os for lige at prikke lidt til banken igen og undersøge mulighederne, fortæller han.

Is i maven

Det var dog stadig svært at få parterne til at mødes. Sælger havde først udbudt gården til 59 millioner kroner. Det blev senere til 54 millioner.

- Men vi havde fra starten regnet ud, at 41 millioner var det rette beløb. Og så gælder det altså om at have is i maven, og ikke blive desperat. For det nytter ikke noget at lave et regnestykke med bedre mælkepriser og færre omkostninger, end der reelt viser sig at være. Det kommer kun til at gå ud over en selv. Derfor er jeg også glad for, at vi ventede, selvom man flere gange havde lyst til at sige »Nu gør vi det sgu«, selvom det ikke holdt i forhold til vores budget, siger Morten Kristensen, der hen over sommeren også nåede at vinke farvel til forhåbningerne om at overtage bedriften, da en anden køber meldte sig på banen.

Handlen blev dog aldrig til noget, og da muligheden bød sig igen, slog Morten Kristensen til. Også selvom han måtte trække lidt i regnestykket på de 41 millioner.

Med velvilje fra bank, realkreditinstitut og Vækstfonden blev overtagelsen en realitet, og der blev travlhed på gården for parret, der ikke er bange for at gabe over den store mundfuld.

- Det er en stor gård, og vi ville heller ikke have gjort det, hvis ikke vi kendte den i forvejen. Derfor var de andre steder, vi kiggede på, heller ikke i samme størrelsesorden. Her ved vi, hvad vi får, og hvad der skal gøres for at få tingene til at lykkes, siger Morten Kristensen.

Store ambitioner

Selvom Morten Kristensen gennem mere end otte år har været med til at forme dagligdagen på Nørre Fuglsang – først 2,5 år som praktikant, så 1,5 år som underfodermester og senest 4,5 år som driftsleder – er der rutiner, der skal ændres, foderplaner, der skal passes til, og masser af mål at nå.

- Jeg har et klart mål om at komme op blandt de ti højestydende robotbesætninger i Danmark inden for de næste fem år, og i forhold til reproduktion skal vi også op og konkurrere med de bedste, siger den nordjyske mælkeproducent, der koncentrerer al sin opmærksomhed på kreaturerne og de otte Lely-malkerobotter, mens maskinstationen kommer til at stå for markarbejdet.

Oprydning i besætningen

Og jagten mod toppen af de danske robotmalkere blev sat i gang fra dag ét.

- Vi startede med at få ryddet en del op i besætningen. Vi fik slagtet nogle og goldet en del, mens hele besætningen også blev klovbeskåret. Det har man allerede kunnet se på malkningen. Her er de gået fra 2,1 malkninger i døgnet til 2,8. Lige nu giver de 34 kilo mælk om dagen, siger landmanden, der lige for tiden når at fylde 29 tons mælk i tanken, inden afhentning hver anden dag.

- Men der er plads til 40 tons, og målet er, at den skal fyldes, fastslår han.

Et andet sted, der er sat ind for at øge produktion er på foderbordet.

- Da vi overtog, fik de kun majs og helsæd, så vi fik travlt med at få fyldt noget græs på dem. Lige nu har vi græs nok til et halvt år. Så vi mangler bare at finde til et halvt år mere, siger Morten Kristensen.

Sand-planer droppet

Han havde oprindeligt planer om at forbedre forholdene i stalden ved at erstatte madrasserne i sengebåsene med sand. De planer blev dog hurtigt skrinlagt.

- Jeg ved, at de andre, der har kigget på gården, også havde regnet med at få sand i sengebåsene, men det viste sig, at det ikke kunne lade sig gøre. I hvert fald ikke, hvis jeg ikke vil bruge al min tid på at gå og makke med gyllen. Så må vi lave de penge, vi havde regnet med, at det kunne give, på en anden måde, konstaterer han.

Og mens sand ikke var en mulighed, var nye madrasser i båsene en nødvendighed.

- Lige nu siger jeg, at jeg holder køer i et bjerglandskab. De nuværende madrasser kan ikke mere. Så der kommer nye i uge fire, fortæller han.

Gør det selv

Og pengene til forbedringerne kommer fra et forholdsvis simpelt regnestykke.

- Man skal regne i, hvor mange kilo mælk der skal til for at betale udgifterne. Længere er den ikke. Og mens kostalden fra 2008 nok også kan holde min tid ud, hvis jeg behandler den ordentligt, er planen, at jeg om fire år, har tjent nok til at bygge en ny ungdyrstald, lyder det fra den unge gårdejer, der har tænkt sig at holde udgifterne i et stramt greb.

- Som sagt gælder det om at have is i maven. Man skal ikke skrive under på noget eller købe noget for andres skyld. Derfor gælder det også om at undersøge mulighederne, for der er nok, der gerne vil sælge deres produkter, har jeg fundet ud af her den første måned. Og hvis man virkelig gerne vil handle med én bestemt sælger, gælder det om at presse ham så meget, at der ikke er mere luft tilbage i ham. For han skal nok tjene på det alligevel, lyder rådet fra Morten Kristensen, der heller ikke ringer efter en servicetekniker, før han selv har prøvet at løse problemerne.

- Jeg synes ikke, der er nogen grund til at tegne en serviceaftale, hvis man selv kan klare tingene. Og det kan jeg i de fleste tilfælde. Og skulle det gå så galt, at jeg får skilt en malkerobot ad og ikke kan samle den igen, må jeg jo bide i det sure æble og betale mig fra at få en til det. Men jeg vil til enhver tid først prøve selv, fastslår han.

Effektivisering

Det skulle blandt andet gerne give råd til at udskifte malkerobotterne om cirka fire år – og måske føje to mere til, så man kommer op på ti.

Med tiden skulle stalden også gerne være fyldt med de 600 køer, der er plads og tilladelse til. Der er ingen planer om, at bedriften skal blive endnu større.

- Lige nu handler det om at forbedre ydelsen og gøre det hele mere effektivt. Når jeg får råd til den nye ungdyrstald, er drømmen, at jeg i fremtiden ikke skal have nogen kreaturvogn. Én mand skal kunne flytte kvierne alene gennem staldanlægget. Det er den slags, man kan tjene på i det lange løb. Det hele skal være så effektivt som muligt, og opgaverne skal kunne klares så let og af så få mand som muligt.

Derfor regner han heller ikke med at have ni mand ansat for tid og evighed.

- Optimalt set skulle vi med tiden blive i stand til at klare arbejdet her på gården med fem-seks mand, forudser han.

Nye vagter

Selvom det set i bakspejlet måske havde været mere optimalt at blive på Nørre Fuglsang og videreføre det arbejde, han havde gjort som driftsleder på gården uden et halvt års slip, i stedet for at søge nye udfordringer i starten af 2018, har den korte periode på Lyngsø Søndergaard givet Morten Kristensen ting med i bagagen, han vil føre videre som gårdejer.

Det har blandt andet betydet ændringer i vagtplanen for de ni medarbejdere.

- Tidligere kørte det i 14 dages turnus med mødetider klokken 5, 7 og 10. Nu møder alle ind klokken 5 og har fri klokken 12, mens to mand så har eftermiddags- og weekend-vagten hver tredje uge. Det giver et andet flow og betyder, at man pludselig kan nå de fleste ting inden klokken 12. Samtidig giver det noget frihed at få fri til middag, og jeg kan selv huske fra mine vagter, at man godt kan blive lidt træt i hovedet og måske ikke er så motiveret længere om eftermiddagen, siger Morten Kristensen, der overtog syv af gårdens ansatte, mens to er skiftet ud.

For få timer

For ham selv er vagten dog langt fra færdig, når frokosten er indtaget.

- Lige nu er mit højeste ønske, at der var fem timer mere i døgnet, griner han.

Og der er selvfølgelig også lagt en slagplan for at få tiden til at slå til så godt som muligt.

Fra morgenstunden er der fuld tryk på arbejdet i stalden, mens der fra 12 til 15 kan blive tid til sælgere og lignende – hvis de altså har meldt deres ankomst. Familie og venner blev klaret ved en reception, da parret rykkede ind på gården.

- Den første dag på gården ville vi alligevel ikke få lavet det store, så vi syntes, det var en god løsning at holde en reception, hvor folk kunne komme og se staldene og så videre, fordi det har jeg altså ellers ikke tid til her de første måneder. Der vil jeg gerne have fred til at koncentrere mig om arbejdet og have stalden for mig selv. Folk må selvfølgelig godt komme på besøg, men de skal ikke regne med, at jeg har tid til at sidde og drikke kaffe, siger Morten Kristensen.

50 procent ko

Han har dog vænnet sig til tanken om, at fremtiden kommer til at byde på mere stillesiddende arbejde, end han har været vant til som driftsleder. For kontoret skal passes, og efter tre år med gårdejer-drømme, føler han sig fuldt rustet til opgaven.

- Selvom jeg kun er faglært landmand og i 2014 tog produktionsleder-uddannelsen, fik jeg fra start at vide af banken, at jeg nok skulle lære resten gennem den her proces. Man skal ikke nødvendigvis være agrarøkonom eller lignende for at blive selvstændig, fastslår han, og tilføjer, at kontorlivet også bliver lidt lettere, når ens bedre halvdel er regnskabsuddannet.

- Det betyder, at jeg fortsat kan være 50 procent ko-mand, konstaterer han.

Indtil videre er der dog langt mere end 50 procent ko på programmet for Morten Kristensen, for mens puslespillet så småt begynder at gå på Nørre Fuglsang, mangler der stadig en vigtig brik: en driftsleder.

- Vi har ikke nogen tidsplan for, hvornår vi skal have ansat en driftsleder. Det er mere vigtigt, at vi finder den rette mand, så skal vi nok klare os indtil da. Dygtige folk hænger ikke på træerne, og det kan også være, at det ender med, at vi får oplært nogle af de folk vi har til opgaven, siger han.

Nørre Fuglsang

Ligger i Jammerbugt Kommune i Vendsyssel

Blev overtaget af Morten Kristensen midt i november 2018

550 årskøer

180 hektar jord

8 Lely-malkerobotter

Kostald fra 2008

 

Limousiner slår dørene op

21-01-2019 07:58:42

Selvom Limousine-avlen er en hobby hos Birkely Limousine, er det en seriøs en af slagsen, fortæller Jakob Ravn, der den 26. januar er én af værterne, når Limousinerne holder åbent hus.


Landmænd håber, sprøjteforbud omkring vandboringer giver ro

20-01-2019 07:54:10

Trods et i forvejen velbeskyttet drikkevand, tror formanden for DLMØ, at politikernes strategi om forsigtighedsprincip i forhold til de boringsnære beskyttelsesområder vil skabe ro.


Vejen er fem år lang og går fra leje til selveje

19-01-2019 07:39:23

Brødrene Sudergaard drømmer om at blive selvstændige. For dem lykkes det ved at indgå en lejeaftale på Gedsted Nørgaard i Himmerland. Den ejendom, med alt hvad der hører, lejer de de næste fem år af to investorer, hvorefter de unge brødre har købspligt og kan kalde sig selvstændige mælkeproducenter.


Mæglervirksomhed genopstår

18-01-2019 07:35:45

Agriteam Viborg/Aars ApS ejendomsmæglerfirmaet Ib Bjerregaard har oprettet en afdeling i Randers. Afdelingen får Bernt Villadsen i spidsen og skal dække Djursland og Randersområdet samt syd herfor.


Generationsskifte på vej hos Farmas

17-01-2019 07:32:22

Ole Borup Rosengreen er blevet udnævnt til underdirektør i Farmas A/S, som en del af et glidende generationsskifte, hvor direktør, Anette Rosengreen med tiden vil overdrage familievirksomheden til sin søn.


Danske Svineproducenter skal have ny formand

16-01-2019 14:30:21

Efter blot et år på formandsposten har Torben Hauskov valgt at stoppe som Danske Svineproducenters formand.


Valg af majssorter til 2019

16-01-2019 10:45:55

Sortsvalg i majs er meget vigtig, da det har stor indvirkning på den samlede grovfoderration og økonomi.


Tre nye teleskoplæssere til virksomhed med vokseværk

15-01-2019 07:55:28

HPH Totalbyg, Århus, har udvidet maskinparken med tre teleskoplæssere.


Sikkerhed: Skræddersyet førstehjælpskursus til landmanden

14-01-2019 11:12:05

Djursland Landboforening fortsætter med at have fuld fokus på sikkerhed i landbruget i 2019. Til marts tilbyder foreningen et førstehjælpskursus skræddersyet branchen.


Avisen kommer nu om tirsdagen

14-01-2019 08:00:15

Ugeavisen fra L-MedieHus uddeles nu tirsdag/onsdag i stedet for torsdag/fredag af FK Distributions bude. Men allerede fra lørdag morgen kan avisen læses her på hjemmesiden.


Selvbyg skal give mere velfærd til kødkvæg

14-01-2019 07:43:57

Et byggesæt fra Nørager Trælast er blevet til en løsdriftsstald på 320 kvadratmeter ved familien Ettrup, Løgstør. Stalden er bygget af familien selv med fokus på velfærd for familiens kødkvæg.


Entreprenør- og kloakbranchen overses på uddannelsesområdet

12-01-2019 07:38:05

DM&E opfordrer erhvervet til at komme på efteruddannelse år efter år. Der er et kæmpe behov og et hul i forhold til andre branchers uddannelsesmuligheder, mener branchedirektør Bent Juul Jørgensen.


Er det dyrt at sektionere farestalden ordentligt?

11-01-2019 07:31:23

Mens større investeringer ikke er i populære, når indtjeningen er lav i svinebranchen, er mindre investeringer med kort tilbagebetalingstid interessante. For eksempel sektionering af farestalden.


Aalborg Symfoniorkester slår tonen an i Kornets Hus

10-01-2019 07:25:55

Violinernes fortolkning af de bølgende kornmarker bliver en del af lyduniverset, når Kornets Hus åbner ved Hjørring om et års tid.


En aften fuld af politik, valgsnak og kommunikation

09-01-2019 15:53:43

Årets første medlemsmøde i landboforeningerne Østjysk, Vejle-Fredericia og Odder-Skanderborg havde fokus på det, Landbrug & Fødevarer gør for medlemmerne.


Agri Nord udvider med rådgivning i arbejdsmiljø

09-01-2019 10:47:26

Agri Nord-koncernen har den 1. januar 2019 etableret fir-maet Dansk Arbejdsmiljø Rådgivning. Agri Nord etablerer hermed et nyt forretningsområde, som skal være med til at sikre land-mænd, private og offentlige virksomheder samt deres ansatte, at de får et bedre arbejdsmiljø. Det sker gennem opkøb af firmaet sp-arbejdsmiljørådgivning.


Hiver ukrudtet op ved roden

09-01-2019 09:14:56

Med en Biorotor er Henriks Markservice, Aars, klar til at få styr på rodukrudtet på de himmerlandske øko-marker.


Udstiller-rekorden er nu slået på Nutrifair

08-01-2019 07:49:23

Over 250 udstillere og en forventning om et brag af etprogram. Det er, hvad Nutrifair kan byde på, når Messe C i Fredericia for ottende gang slår dørene op onsdag den 16. og torsdag den 17. januar.


Gode køer starter som stærke kalve

07-01-2019 07:44:13

Ved at udvælge de kommende malkekøer blandt puljen af kviekalve ud fra genetik, tilvækst og eventuelt sygdomsforløb, maksimes chancerne for at få de bedst mulige malkekøer.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 31 (617 artikler)Prev1234567293031Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer