bannerPos

Fællesskabet og internationale ambitioner er drivkraften

Det handler da om at vinde! Der er ofte taktikmøder i frokoststuen her på Tøvestensgaarden, hvor bagvæggen prydes af tidligere opnåede resultater. – Sidste år vandt vi næsten det hele i Roskilde og fik også fine resultater i Herning. Det er primært os selv, vi konkurrerer imod, siger Michael Andersen. Til venstre Lars Andersen. Foto: Bøje Østerlund

Bøje Østerlund

Freelance
16-05-2019 12:02
Tøvestensgaarden har, udover at fejre triumfer ved danske dyrskuer, også øjnene stift rettet mod den europæiske elite indenfor holstein.

Det er Karsten og Michael Andersens far, Lars Andersen, der tydeligst formulerer, hvordan det er lykkedes at engagere børnene i landbruget.

- Der er ikke noget ved det, hvis man ikke gør det sammen med andre. Det gælder landbrug generelt, og det gælder altså også konkurrencer.

- De to drenge (Michael og Karsten) begyndte faktisk med at uddanne sig i andre retninger, før de valgte at gøre landbrug til deres levevej. Men vi har altid haft vores børn med i arbejdet her, og da vi i sin tid fik bygget stalden her, var det da også efter en snak om fremtiden med vores børn. Min kone og jeg kunne jo i stedet have valgt at realisere besætningen og fortsætte med planteavl. Derfor var det vigtigt for os at vide, at næste generation viste interesse, før vi tog det store skridt at bygge en stald med plads til 300 køer.

For Lars Andersen er det en glæde at arbejde med hver dag på bedriften, hvor han især tager sig af fodringen.

- Sådan er det også med konkurrencer og dyrskuer. At være fælles om det, også om at finde de rigtige dyr og at være med inde på skuet under dyrskuedagene.

Skoleklasse på besøg

Michael Andersen er sig yderst bevidst om at inddrage sin familie i såvel arbejdet på bedriften som i det udadvendte arbejde.

- Når vi bliver færdige med at indrette vores gårdbutik, håber jeg, det kan blive til et halvtidsjob for min kone Mie Weber Andersen, der også i dag er stærkt engageret i aktiviteterne omkring bedriften.

Fredag i sidste uge var Mie Weber Andersen holdepunkt for en skoleklasse fra den nærliggende skoles besøg på Tøvestensgaarden, hvor både lærere og elever fik sig en god oplevelse ved at være tæt på kalve, køer, høns og geder på bedriften.

- Børnene fascineres jo både af kæledyrene på gården og af at se, hvordan det i virkeligheden fungerer i kostalden derovre, viser hun.

Europæiske drømme

Med både et engagement i de hjemlige aktiviteter og det mere udadvendte med dyrskuerne søger både Michael og Karsten Andersen at inddrage deres børn og dermed næste generation i landmandslivet.

- Nu er vi jo alle sammen konkurrencemennesker (tidligere elitehåndboldspillere, red.) og derfor vænnet til at give fuldt engagement i det, vi beskæftiger os med.

- Jeg har da en ambition om, at vi på et tidspunkt skal udstille vores holsteinkøer på Europashow.

Michael Andersen var selv her i midten af april måned taget til årets Europashow i Libramont i Belgien.

- Vi bruger en del kræfter på at holde øje med, hvad der sker internationalt og lader os i høj grad inspirere af det i det avlsarbejde, vi praktiserer her, lyder det.

Dyrskuer i Schweiz

For eksempel hører det med til årets gang på Tøvestensgaarden, at begge eller en af brødrene besøger det schweiziske dyrskue i Lausanne, hvor der efter Michael Andersens opfattelse udstilles og kåres nogle af verdens bedste holsteinkøer.

- De kan noget i Schweiz, og det er et godt sted at lære nyt for os. Jeg ved godt, de har været privilegeret med en høj mælkepris og en stor tradition for osteproduktion på græsmælk. I stedet for at være misundelige over, at de får mere for mælken, end vi gør, kan vi jo lige så godt tage derned for at lære og kigge ud, hvor langt de kan komme med deres avlsarbejde.

- Det er meget lærerigt for os at holde øje med, hvad de sker i den absolutte elite, siger Michael Andersen.

Vi ta’r pulsen på landbruget

Den kommende tid kan du i Effektivt Landbrug følge med i, hvordan det går hos en række landmænd.

Vi besøger blandt andet en økologisk planteavler, en mælkeproducent, en svineproducent og en kartoffelproducent. Og følger bedrifterne på tætteste hold gennem fire årstider.

Artiklerne i avisens faglige føljeton vil afløse hinanden og bringes cirka en gang om ugen.

Landmænd bør spare op til pension

Allerede når en ung landmand etablerer sig, skal han starte med at spare op til sin pension. Sådan lyder rådet fra Agri Nord, der møder en del landmænd, der ikke har sparet op til alderdommen.

Fasthold din konkurrencekraft

De fleste danske landmænd producerer til et pristagermarked, og vinderne i dette marked er dem, som kan holde den laveste fremstillingspris på salgsproduktet. Hvordan ligger du i dette konkurrenceprægede marked og hvor finder du dine indsatsområder?

EU-kandidater så på naturpleje

Venstres spidskandidat til EP-valget, Morten Løkkegaard, var onsdag på besøg på Harboøre Tange. Partiets kandidat i Midt- og Vestjylland, Erik Poulsen, havde inviteret ham ud på vestkysten for at præsentere nogle af de udfordringer, som optager vestjyderne.

De unge må ikke tale sig selv ned

100 spørgelystne jordbrugsteknologstuderende mødte op da miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kom forbi til en snak om arealudnyttelse, generationsskifte, skovrejsning og bæredygtighed.

Kvæg- og svinefolk på efteruddannelse i Aarhus

Ansatte i kvæg- og svinebranchen kommer langvejs fra for at blive klogere på husdyrernæring på Erhvervsakademi Aarhus.

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.
Side 1 af 44 (862 artikler)Prev1234567424344Next