bannerPos

Fællesskabet og internationale ambitioner er drivkraften

Det handler da om at vinde! Der er ofte taktikmøder i frokoststuen her på Tøvestensgaarden, hvor bagvæggen prydes af tidligere opnåede resultater. – Sidste år vandt vi næsten det hele i Roskilde og fik også fine resultater i Herning. Det er primært os selv, vi konkurrerer imod, siger Michael Andersen. Til venstre Lars Andersen. Foto: Bøje Østerlund

Bøje Østerlund

Freelance
16-05-2019 12:02
Tøvestensgaarden har, udover at fejre triumfer ved danske dyrskuer, også øjnene stift rettet mod den europæiske elite indenfor holstein.

Det er Karsten og Michael Andersens far, Lars Andersen, der tydeligst formulerer, hvordan det er lykkedes at engagere børnene i landbruget.

- Der er ikke noget ved det, hvis man ikke gør det sammen med andre. Det gælder landbrug generelt, og det gælder altså også konkurrencer.

- De to drenge (Michael og Karsten) begyndte faktisk med at uddanne sig i andre retninger, før de valgte at gøre landbrug til deres levevej. Men vi har altid haft vores børn med i arbejdet her, og da vi i sin tid fik bygget stalden her, var det da også efter en snak om fremtiden med vores børn. Min kone og jeg kunne jo i stedet have valgt at realisere besætningen og fortsætte med planteavl. Derfor var det vigtigt for os at vide, at næste generation viste interesse, før vi tog det store skridt at bygge en stald med plads til 300 køer.

For Lars Andersen er det en glæde at arbejde med hver dag på bedriften, hvor han især tager sig af fodringen.

- Sådan er det også med konkurrencer og dyrskuer. At være fælles om det, også om at finde de rigtige dyr og at være med inde på skuet under dyrskuedagene.

Skoleklasse på besøg

Michael Andersen er sig yderst bevidst om at inddrage sin familie i såvel arbejdet på bedriften som i det udadvendte arbejde.

- Når vi bliver færdige med at indrette vores gårdbutik, håber jeg, det kan blive til et halvtidsjob for min kone Mie Weber Andersen, der også i dag er stærkt engageret i aktiviteterne omkring bedriften.

Fredag i sidste uge var Mie Weber Andersen holdepunkt for en skoleklasse fra den nærliggende skoles besøg på Tøvestensgaarden, hvor både lærere og elever fik sig en god oplevelse ved at være tæt på kalve, køer, høns og geder på bedriften.

- Børnene fascineres jo både af kæledyrene på gården og af at se, hvordan det i virkeligheden fungerer i kostalden derovre, viser hun.

Europæiske drømme

Med både et engagement i de hjemlige aktiviteter og det mere udadvendte med dyrskuerne søger både Michael og Karsten Andersen at inddrage deres børn og dermed næste generation i landmandslivet.

- Nu er vi jo alle sammen konkurrencemennesker (tidligere elitehåndboldspillere, red.) og derfor vænnet til at give fuldt engagement i det, vi beskæftiger os med.

- Jeg har da en ambition om, at vi på et tidspunkt skal udstille vores holsteinkøer på Europashow.

Michael Andersen var selv her i midten af april måned taget til årets Europashow i Libramont i Belgien.

- Vi bruger en del kræfter på at holde øje med, hvad der sker internationalt og lader os i høj grad inspirere af det i det avlsarbejde, vi praktiserer her, lyder det.

Dyrskuer i Schweiz

For eksempel hører det med til årets gang på Tøvestensgaarden, at begge eller en af brødrene besøger det schweiziske dyrskue i Lausanne, hvor der efter Michael Andersens opfattelse udstilles og kåres nogle af verdens bedste holsteinkøer.

- De kan noget i Schweiz, og det er et godt sted at lære nyt for os. Jeg ved godt, de har været privilegeret med en høj mælkepris og en stor tradition for osteproduktion på græsmælk. I stedet for at være misundelige over, at de får mere for mælken, end vi gør, kan vi jo lige så godt tage derned for at lære og kigge ud, hvor langt de kan komme med deres avlsarbejde.

- Det er meget lærerigt for os at holde øje med, hvad de sker i den absolutte elite, siger Michael Andersen.

Vi ta’r pulsen på landbruget

Den kommende tid kan du i Effektivt Landbrug følge med i, hvordan det går hos en række landmænd.

Vi besøger blandt andet en økologisk planteavler, en mælkeproducent, en svineproducent og en kartoffelproducent. Og følger bedrifterne på tætteste hold gennem fire årstider.

Artiklerne i avisens faglige føljeton vil afløse hinanden og bringes cirka en gang om ugen.

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Undersøgelse af tunge køretøjers påvirkning på små kommuneveje

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Få maskinparken serviceret og undgå store skjulte omkostninger

Høsten er i fuld gang landet over. For nogen forløber markarbejdet smertefrit, mens det for andre bliver en stressfuld affære grundet maskinnedbrud. Det er vigtigt, at man løbende vedligeholder sine maskiner og kender sine omkostninger på hver enkelt maskine. Der ligger en stor skjult omkostning og truer, hvis en landmand oplever maskinnedbrud midt i høsten.

Ægtepagter er blevet slettet og kan ikke fremskaffes

Et ukendt antal kopier af ægtepagter i den gamle Grenaa-Ebeltoft retskreds er blevet slettet i forbindelse med digitaliseringen af Tingbogen i 2008. Det betyder, at hvis man ikke selv har en kopi af sin tinglyste ægtepagt liggende i skuffen, kan indholdet af ægtepagten ikke længere ses.

Aulum trodsede skybrud

Trods flere skybrud og aflysninger af mønstringskonkurrencen for kvæg og heste kunne udstillerne og de besøgende opleve engagerede dommere, som bedømte malkekvæg, kødkvæg, heste, kaniner, æsler, får og geder.

Dårligt vejr hæmmer høsten

Landmændene på Djursland oplever lige nu store udfordringer med at få bjerget årets høst. I modsætning til sidste år står kornet stort og godt, men vejret sætter en stopper for markarbejdet.

Historisk dyrskue på Det Grønne Museum

Søndag den 18. august trækkes de gamle husdyr i ringen ved Det Grønne Museum til et historisk dyrskue med bedømmelse, rosetter og ærespræmier.
Side 1 af 52 (1033 artikler)Prev1234567505152Next