bannerPos

Ensilering af græs i wrapballer

Når der er tale om små mængder ved afpudsning, som tilmed er meget tørt, er det sikreste at presse og wrappe græsset. Herved sikres det, at ensileringsprocessen forløber, som den skal. Resultatet er foder af en meget fin kvalitet. Privatfotos

Tenna Bang

Journalist
13-09-2018 08:00
- Græsensilage i wrapballer er næsten altid af en meget høj kvalitet. Vi har fremstillet kløvergræsensilage, der næsten er som kraftfoder, fortæller nordvestjysk maskinstationsmand.

Tekst og foto: Erik Kjærgaard Christensen

For seks år siden investerede Kim Pedersen, »Lergrav« ved Bøvlingbjerg i Nordvestjylland i en rundballepresser med påbygget wrapperudstyr. 
Udstyret skulle i første omgang bruges til at ensilere græs til bedriftens egen malkebesætning på dengang 120 køer plus opdræt. Kim Pedersen driver gården sammen med sin far, Holger Pedersen, der ejer stedet.
- Jeg syntes, at vores omkostninger til maskinstation for finsnitning, transport og sammenkøring i silo var blevet for store. Siden har vi presset og wrappet alt græsset til eget brug, fortæller Kim Pedersen, der driver gårdens maskinstation ved siden af.

Kunder tog metoden til sig

- Da vi selv begyndte at ensilere græs i wrapballer, blev flere af vores maskinstationskunder opmærksomme på fordelene ved metoden. Siden er nogle af dem gået helt over til dette system, tilføjer den nordvestjyske landmand og maskinstationsmand.
- Vores rådgivning beregnede, at det var billigere for os selv at presse og wrappe græsset end at få det finsnittet. Så vidt jeg lige husker, kunne vi på det tidspunkt fremstille græsensilage til 70-80 øre pr. foderenhed på denne måde, fortæller Kim Pedersen.

Stor kundekreds

For tiden presser og wrapper han græs for omkring 25 kunder. Nogle af disse, især store besætninger, får kun lavet wraphø til kalvene og kvierne.
- Som jeg ser det, er det her et rigtig godt system til lidt mindre kvægbedrifter, hvor det kan være vanskeligt at komme så hurtigt frem i en ensilagestak, at ensilagen ikke begynder at tage varme. Hertil kommer, at det er nemt at blande græsensilage fra forskellige slæt, når man har det liggende i wrapballer, forklarer Kim Pedersen.
Den usædvanligt hårde og langvarige tørke i år var medvirkende til, at der kom et par nye kunder til. Begge steder skulle der tages cirka 100 hektar som afpudsningsslæt. 
- Når der er tale om små mængder ved afpudsning, som tilmed er meget tørt, som det var i år, er det absolut det sikreste at presse og wrappe græsset. Herved sikres det, at ensileringsprocessen forløber, som den skal. Resultatet er foder af en meget fin kvalitet, forsikrer Kim Pedersen.

Næsten som kraftfoder

- Generelt er græsensilage i wrapballer næsten altid af en meget høj kvalitet. Vi har fremstillet kløvergræsensilage, der næsten er som kraftfoder, fortæller han og fortsætter:
- Desuden er det nemt at styre ensilagen, når der er taget hul på en balle. En åbnet balle kan godt holde sig i 2-3 dage, men de fleste steder bruger man så meget, at ballerne ikke kommer til at ligge så længe.
- Vi styrer efter at presse og wrappe græsset ved omkring 45 procent tørstof, men det varierer selvfølgelig noget i praksis. Ved denne tørstofprocent vejer en rundballe, der er 1,30 meter høj, typisk imellem 650 og 700 kg, fortæller Kim Pedersen.

125 kroner pr. balle

Han tager 125 kroner for at presse og wrappe en rundballe med otte lag plast.
Kapaciteten ved presning og wrapning af rundballer med græs afhænger meget af det mængdemæssige udbytte. Eksempelvis tog det her i år knap 10 timer at tage et stykke på 80 hektar med 3. slæts afpudsning, hvor der kun blev omkring 200 baller. 
Hjemme hos Kim Pedersen selv tog det den samme tid at tage 40 hektar med et godt 1. slæt, der gav lidt over 300 baller.   
Chefrådgiver i kvægrådgivningen hos Lemvigegnens Landboforening, Peder Helms, slår utvetydigt til lyd for, at ensilering af græs i wrapballer er et godt og relevant system under visse forudsætninger.
- Hvis wrapballer med græsensilage er forsynet med 7-8 lag plast, er foderets kvalitet helt i top. I begyndelsen, hvor man ensilerede græs på denne måde, var der nogen, der sparede på plasten, og det kostede mærkbart på kvaliteten, påpeger Peder Helms.

Kun i mindre besætninger

- Systemet er selvfølgelig ikke konkurrencedygtigt, når der skal fremstilles græsensilage til store besætninger med rigtig mange køer. Derimod er det en fin løsning, når der for eksempel skal bjærges græs på mindre, ukurante marker, hvor der ikke er tale om så store mængder, siger chefrådgiveren.
- Og så er der jo også situationen, hvor man er ved at lave hø, og hvor det kniber med at få det tørt nok til, at det kan holde sig, fortsætter han. 
- Her er wrapning den sikre vej til noget godt hø. Det er bedre at wrappe høet end at risikere, at det bliver dårligt, fordi det ikke er tørt nok. Omkostningen er begrænset i forhold til de værdier, der står på spil, slutter Peder Helms.
 

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.

80 køer, robot og automatisk fodring

Per Kjeld Rasmussen, Randers, har 80 køer på ejendommen Raunlund i Floes. For år tilbage kom han altid med holsteinkøer, i år har han tilmeldt ni jerseykøer, en kvie og en kalv.

Opfordrer landmænd til at deltage i Naturmødet

Landbruget er en stor del af naturen, og derfor er det vigtigt, at landmændene deltager aktivt på Naturmødet i Hirtshals den 23.-25. maj, lyder det fra Agri Nord.

Fra byliv i Århus til kødkvægsavl på Djursland

Trine Sørensen og Michael Laursen er begge født i Århus. I dag har de en angusbesætning i Ø. Alling på Djursland og drømmer om at kunne sælge endnu flere avlsdyr.

Læsser med vokseværk

Stemas A/S glæder sig til at vise den hidtil største Weidemann-læsser frem på Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Hun er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen

Malene Bach Sevelsted driver Farmvisit i Hem ved Skive. En besøgsgård, hvor børn, unge og ældre kan se, føle og lugte et hav af bondegårdsdyr og høre om livet på landet.
Side 1 af 43 (857 artikler)Prev1234567414243Next