Ensilering af græs i wrapballer

Når der er tale om små mængder ved afpudsning, som tilmed er meget tørt, er det sikreste at presse og wrappe græsset. Herved sikres det, at ensileringsprocessen forløber, som den skal. Resultatet er foder af en meget fin kvalitet. Privatfotos

Tenna Bang

Journalist
13-09-2018 08:00
- Græsensilage i wrapballer er næsten altid af en meget høj kvalitet. Vi har fremstillet kløvergræsensilage, der næsten er som kraftfoder, fortæller nordvestjysk maskinstationsmand.

Tekst og foto: Erik Kjærgaard Christensen

For seks år siden investerede Kim Pedersen, »Lergrav« ved Bøvlingbjerg i Nordvestjylland i en rundballepresser med påbygget wrapperudstyr. 
Udstyret skulle i første omgang bruges til at ensilere græs til bedriftens egen malkebesætning på dengang 120 køer plus opdræt. Kim Pedersen driver gården sammen med sin far, Holger Pedersen, der ejer stedet.
- Jeg syntes, at vores omkostninger til maskinstation for finsnitning, transport og sammenkøring i silo var blevet for store. Siden har vi presset og wrappet alt græsset til eget brug, fortæller Kim Pedersen, der driver gårdens maskinstation ved siden af.

Kunder tog metoden til sig

- Da vi selv begyndte at ensilere græs i wrapballer, blev flere af vores maskinstationskunder opmærksomme på fordelene ved metoden. Siden er nogle af dem gået helt over til dette system, tilføjer den nordvestjyske landmand og maskinstationsmand.
- Vores rådgivning beregnede, at det var billigere for os selv at presse og wrappe græsset end at få det finsnittet. Så vidt jeg lige husker, kunne vi på det tidspunkt fremstille græsensilage til 70-80 øre pr. foderenhed på denne måde, fortæller Kim Pedersen.

Stor kundekreds

For tiden presser og wrapper han græs for omkring 25 kunder. Nogle af disse, især store besætninger, får kun lavet wraphø til kalvene og kvierne.
- Som jeg ser det, er det her et rigtig godt system til lidt mindre kvægbedrifter, hvor det kan være vanskeligt at komme så hurtigt frem i en ensilagestak, at ensilagen ikke begynder at tage varme. Hertil kommer, at det er nemt at blande græsensilage fra forskellige slæt, når man har det liggende i wrapballer, forklarer Kim Pedersen.
Den usædvanligt hårde og langvarige tørke i år var medvirkende til, at der kom et par nye kunder til. Begge steder skulle der tages cirka 100 hektar som afpudsningsslæt. 
- Når der er tale om små mængder ved afpudsning, som tilmed er meget tørt, som det var i år, er det absolut det sikreste at presse og wrappe græsset. Herved sikres det, at ensileringsprocessen forløber, som den skal. Resultatet er foder af en meget fin kvalitet, forsikrer Kim Pedersen.

Næsten som kraftfoder

- Generelt er græsensilage i wrapballer næsten altid af en meget høj kvalitet. Vi har fremstillet kløvergræsensilage, der næsten er som kraftfoder, fortæller han og fortsætter:
- Desuden er det nemt at styre ensilagen, når der er taget hul på en balle. En åbnet balle kan godt holde sig i 2-3 dage, men de fleste steder bruger man så meget, at ballerne ikke kommer til at ligge så længe.
- Vi styrer efter at presse og wrappe græsset ved omkring 45 procent tørstof, men det varierer selvfølgelig noget i praksis. Ved denne tørstofprocent vejer en rundballe, der er 1,30 meter høj, typisk imellem 650 og 700 kg, fortæller Kim Pedersen.

125 kroner pr. balle

Han tager 125 kroner for at presse og wrappe en rundballe med otte lag plast.
Kapaciteten ved presning og wrapning af rundballer med græs afhænger meget af det mængdemæssige udbytte. Eksempelvis tog det her i år knap 10 timer at tage et stykke på 80 hektar med 3. slæts afpudsning, hvor der kun blev omkring 200 baller. 
Hjemme hos Kim Pedersen selv tog det den samme tid at tage 40 hektar med et godt 1. slæt, der gav lidt over 300 baller.   
Chefrådgiver i kvægrådgivningen hos Lemvigegnens Landboforening, Peder Helms, slår utvetydigt til lyd for, at ensilering af græs i wrapballer er et godt og relevant system under visse forudsætninger.
- Hvis wrapballer med græsensilage er forsynet med 7-8 lag plast, er foderets kvalitet helt i top. I begyndelsen, hvor man ensilerede græs på denne måde, var der nogen, der sparede på plasten, og det kostede mærkbart på kvaliteten, påpeger Peder Helms.

Kun i mindre besætninger

- Systemet er selvfølgelig ikke konkurrencedygtigt, når der skal fremstilles græsensilage til store besætninger med rigtig mange køer. Derimod er det en fin løsning, når der for eksempel skal bjærges græs på mindre, ukurante marker, hvor der ikke er tale om så store mængder, siger chefrådgiveren.
- Og så er der jo også situationen, hvor man er ved at lave hø, og hvor det kniber med at få det tørt nok til, at det kan holde sig, fortsætter han. 
- Her er wrapning den sikre vej til noget godt hø. Det er bedre at wrappe høet end at risikere, at det bliver dårligt, fordi det ikke er tørt nok. Omkostningen er begrænset i forhold til de værdier, der står på spil, slutter Peder Helms.
 

Knivskarp hobby

17-02-2019 14:27:00

For 24 år siden lavede Jørn Sønderskov Christensen sin første kniv. Siden er sværhedsgraden øget betragteligt for formanden for Dansk Knivforening, som står klar til at vise arbejdet frem på Jagt & Udeliv-messen i Aars.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er blevet en realitet

16-02-2019 11:03:44

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Tørken påvirkede Danish Agro og DLG

15-02-2019 14:53:35

Både hos Danish Agro og DLG har 2018-regnskabet været påvirket af tørken. Alligevel sender de penge tilbage til ejerne.


Hold igen med gødningen

15-02-2019 10:56:42

Det kan være fristende at komme i gang med årets markarbejde og køre en tur med gyllevognen eller gødningssprederen, men hold igen.


Én Kloakdoktor bliver til to

15-02-2019 07:43:36

23-årige Kristian B. Larsen har købt sig ind i Hobrofirmaet, Kloakdoktoren.


Foderstof hjælper konkursbo

14-02-2019 16:06:56

Hornsyld Købmandsgaard gennemfører nu på vegne af konkursboet efter foderstofvirksomheden BMG A/S mange af de kornkøbskontrakter, som Randers-virksomheden havde indgået.


50 nye arbejdspladser i Thisted

14-02-2019 12:43:22

Højere udbeningsaktivitet, en ny afdeling til forædlede Japan varer og kapacitetsløft senere på året giver vækst og 50 nye arbejdspladser på Ticans afdeling i Thisted.


Rejsegilde for Kornets Hus

14-02-2019 12:04:43

Forleden blev Danmarks kommende videns- og inspirationscenter om korn og madkultur, Kornets Hus, fejret ved et velbesøgt rejsegilde.


Vestjyske andelsselskaber indgår samarbejdsaftale

12-02-2019 10:32:52

Vestjyllands Andel og Jysk Energi har, med et driftsoverskud på henholdsvis 94 og 62 millioner kr. i seneste regnskabsår, en betydelig position i hver deres branche. Nu har de to selskaber indgået en samarbejdsaftale for at kunne at udnytte en række fælles relationer.


Ukrainske medhjælpere samles på fodboldbanen

10-02-2019 16:00:44

Flere gange om ugen trækker Sallingsund FC Inter ukrainske landbrugsmedarbejdere fra en stor del af Midt- og Vestjylland til træningsbanen i Højslev.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er en realitet

07-02-2019 21:53:09

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Claus Clausen har trukket sig som formand

07-02-2019 21:38:11

Landboforeningen Limfjord meddeler, at nuværende formand, Claus Clausen, Vroue, har valgt at trække sig som formand.


Østjylland har fået sit første minivådområde

06-02-2019 09:26:35

Landmænd over hele landet bidrager lige nu til et bedre miljø. Etableringen af Østjyllands første minivådområde er blevet en realitet.


Oplagte skattefradrag for deltids- og fritidslandmænd

05-02-2019 08:33:00

Det er muligt at få store skattefradrag, hvis man kaster sig ud i et liv på et nedlagt landbrug med få hektar jord, fortæller en skatteekspert.


Østjylland har fået sit første minivådområde

04-02-2019 09:51:00

En landmand ved Haslund syd for Randers kan nu kalde sig en tilfreds indehaver af Østjyllands første minivådområde.


Skadedyr i bygninger

03-02-2019 08:36:05

Der findes mange særprægede ældre bygninger i det danske land. Nogle af farerne ved disse kan være skadedyr. Især rotten kan være svær at bekæmpe.


Landmænd kræver solcelle-arealer af kommunerne

03-02-2019 08:06:48

Agri Nord lægger pres på de nordjyske kommuner for at få udpeget arealer til solcelleanlæg. Det er til gavn for både klima og erhvervet.


Nyt projekt: Herregårde skal give liv til landdistrikter

31-01-2019 14:00:39

Under titlen »Jagten på Fortiden« skal danskerne de næste tre år på genopdagelse i deres lokale herregårdsområder med events og undervisning i det fri.


Biogas i grøn erhvervspark

31-01-2019 08:09:38

Forleden blev første spadestik taget til Greenlab Skive Biogas, der skal være et centralt omdrejningspunkt i den grønne erhvervspark.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 33 (648 artikler)Prev1234567313233Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer