Ensilering af græs i wrapballer

Tenna Bang 13-09-2018 08:00:35
Når der er tale om små mængder ved afpudsning, som tilmed er meget tørt, er det sikreste at presse og wrappe græsset. Herved sikres det, at ensileringsprocessen forløber, som den skal. Resultatet er foder af en meget fin kvalitet. Privatfotos
- Græsensilage i wrapballer er næsten altid af en meget høj kvalitet. Vi har fremstillet kløvergræsensilage, der næsten er som kraftfoder, fortæller nordvestjysk maskinstationsmand.

Tekst og foto: Erik Kjærgaard Christensen

For seks år siden investerede Kim Pedersen, »Lergrav« ved Bøvlingbjerg i Nordvestjylland i en rundballepresser med påbygget wrapperudstyr. 
Udstyret skulle i første omgang bruges til at ensilere græs til bedriftens egen malkebesætning på dengang 120 køer plus opdræt. Kim Pedersen driver gården sammen med sin far, Holger Pedersen, der ejer stedet.
- Jeg syntes, at vores omkostninger til maskinstation for finsnitning, transport og sammenkøring i silo var blevet for store. Siden har vi presset og wrappet alt græsset til eget brug, fortæller Kim Pedersen, der driver gårdens maskinstation ved siden af.

Kunder tog metoden til sig

- Da vi selv begyndte at ensilere græs i wrapballer, blev flere af vores maskinstationskunder opmærksomme på fordelene ved metoden. Siden er nogle af dem gået helt over til dette system, tilføjer den nordvestjyske landmand og maskinstationsmand.
- Vores rådgivning beregnede, at det var billigere for os selv at presse og wrappe græsset end at få det finsnittet. Så vidt jeg lige husker, kunne vi på det tidspunkt fremstille græsensilage til 70-80 øre pr. foderenhed på denne måde, fortæller Kim Pedersen.

Stor kundekreds

For tiden presser og wrapper han græs for omkring 25 kunder. Nogle af disse, især store besætninger, får kun lavet wraphø til kalvene og kvierne.
- Som jeg ser det, er det her et rigtig godt system til lidt mindre kvægbedrifter, hvor det kan være vanskeligt at komme så hurtigt frem i en ensilagestak, at ensilagen ikke begynder at tage varme. Hertil kommer, at det er nemt at blande græsensilage fra forskellige slæt, når man har det liggende i wrapballer, forklarer Kim Pedersen.
Den usædvanligt hårde og langvarige tørke i år var medvirkende til, at der kom et par nye kunder til. Begge steder skulle der tages cirka 100 hektar som afpudsningsslæt. 
- Når der er tale om små mængder ved afpudsning, som tilmed er meget tørt, som det var i år, er det absolut det sikreste at presse og wrappe græsset. Herved sikres det, at ensileringsprocessen forløber, som den skal. Resultatet er foder af en meget fin kvalitet, forsikrer Kim Pedersen.

Næsten som kraftfoder

- Generelt er græsensilage i wrapballer næsten altid af en meget høj kvalitet. Vi har fremstillet kløvergræsensilage, der næsten er som kraftfoder, fortæller han og fortsætter:
- Desuden er det nemt at styre ensilagen, når der er taget hul på en balle. En åbnet balle kan godt holde sig i 2-3 dage, men de fleste steder bruger man så meget, at ballerne ikke kommer til at ligge så længe.
- Vi styrer efter at presse og wrappe græsset ved omkring 45 procent tørstof, men det varierer selvfølgelig noget i praksis. Ved denne tørstofprocent vejer en rundballe, der er 1,30 meter høj, typisk imellem 650 og 700 kg, fortæller Kim Pedersen.

125 kroner pr. balle

Han tager 125 kroner for at presse og wrappe en rundballe med otte lag plast.
Kapaciteten ved presning og wrapning af rundballer med græs afhænger meget af det mængdemæssige udbytte. Eksempelvis tog det her i år knap 10 timer at tage et stykke på 80 hektar med 3. slæts afpudsning, hvor der kun blev omkring 200 baller. 
Hjemme hos Kim Pedersen selv tog det den samme tid at tage 40 hektar med et godt 1. slæt, der gav lidt over 300 baller.   
Chefrådgiver i kvægrådgivningen hos Lemvigegnens Landboforening, Peder Helms, slår utvetydigt til lyd for, at ensilering af græs i wrapballer er et godt og relevant system under visse forudsætninger.
- Hvis wrapballer med græsensilage er forsynet med 7-8 lag plast, er foderets kvalitet helt i top. I begyndelsen, hvor man ensilerede græs på denne måde, var der nogen, der sparede på plasten, og det kostede mærkbart på kvaliteten, påpeger Peder Helms.

Kun i mindre besætninger

- Systemet er selvfølgelig ikke konkurrencedygtigt, når der skal fremstilles græsensilage til store besætninger med rigtig mange køer. Derimod er det en fin løsning, når der for eksempel skal bjærges græs på mindre, ukurante marker, hvor der ikke er tale om så store mængder, siger chefrådgiveren.
- Og så er der jo også situationen, hvor man er ved at lave hø, og hvor det kniber med at få det tørt nok til, at det kan holde sig, fortsætter han. 
- Her er wrapning den sikre vej til noget godt hø. Det er bedre at wrappe høet end at risikere, at det bliver dårligt, fordi det ikke er tørt nok. Omkostningen er begrænset i forhold til de værdier, der står på spil, slutter Peder Helms.
 

Ti stjerner til Claas

23-10-2018 10:39:43

Claas er tildelt ti stjerner forud for Agromek, hvor blandt andet den nye finsnitter på bælter, det nye sejlskærebord og den nye gummiged belønnes af Agromeks dommerpanel.


Magnus er kvalificeret til både DM og NM i pløjning

23-10-2018 07:41:27

Når Magnus Jensby Krejberg den 26. og 27. oktober har lavet sine pløjefelter, skal de bedømmes af både DM-dommere og NM-dommere. Trods sine kun 19 år har han nemlig kvalificeret sig til både DM og NM. Men han tager ikke alene afsted. For både hans lillebror og far er også med i DM-truppen.


Pioner på mini-vådområder kan blive Årets Østersø-landmand

22-10-2018 11:21:18

Ole Lyngby Pedersen fra Odder får onsdag at vide, om han vinder Verdensnaturfonden WWF’s internationale pris »Baltic Farmer of the Year Award 2018«. Prisen gives til en landmand, der gør noget særligt for at drive landbrug på en »hav-venlig« måde, for eksempel ved at reducere udledning af næringsstoffer til vandmiljøet..


12 hingste-plage skal bidrage til genfornyelse ved den Jydske Hest

22-10-2018 07:35:37

12 et-års Jydske hingste-plage blev i maj sidste år samlet på en mark i Nibe. Her har de deltaget i et projekt, som skal bidrage til, at der kommer nye gener ind i racen. Nu nærmer projektet sig sin afslutning og hingstene mangler nu kun at blive kåret, herefter de er klar til at bedække en række hopper.


Bredal lancerer foldbar kalk- og gødningsspreder

21-10-2018 07:31:54

Bredals nye K-XE-spreder kommer med foldbart spredeværk, som spreder kalk op til 30 meter og handelsgødning op til 48 meter.


Melkartofler mister udbytte på mellem 10 og 20 procent

20-10-2018 07:26:36

Ligesom spisekartofler har melkartofler lidt under varmen, selv om de er lagt senere på året og har nydt godt af sensommerens regn. Både fabrikken og de fleste avlere holder dog skindet på næsen, melder AKV i Nordjylland.


Ornestation Mors indgår samarbejde med PIC

19-10-2018 10:00:41

Ornestation Mors – Danmarks førende privatejede ornestation og PIC verdens største selskab indenfor svinegenetik, kan nu offentliggøre, at de har indgået en aftale omkring distribution af PIC svinegenetik i Danmark.


Nordjyder opstiller svineproducent til Seges-udvalg

19-10-2018 09:46:46

Svineproducent Ulrik Krogsgaard, Vindblæs ved Løgstør, er opstillet til Seges’ fagudvalg for Økonomi og Virksomhedsledelse. Bag ham står samtlige landboforeninger i Nordjylland.


Gode råd til pressede minkavlere i Nordjylland

19-10-2018 08:18:06

Der blev ikke lagt skjul på, at situationen er alvorlig, da Agri Nords rådgivere forleden gav deres bud på tre veje, minkavlerne kan gå i 2019.


Rapsjordlopperne truer nordjyderne

18-10-2018 13:28:01

Rapsjordlopper er en stadig stigende trussel i det nordjyske. An-greb ses ofte i marker med raps eller efterafgrøder som tidligere naboer. Det oplever Agri Nord Planteavl.


Danish Pig Genetics indgår samarbejde med Ornestation Mors

18-10-2018 11:47:37

Det danske avlsselskab, Danish Genetics, er kommet stærkt fra start og sætter nu ekstra skub under både vækststrategi og udvikling. Med et nyt, stærkt kommende KS samarbejde med Ornestation Mors ruster selskabet sig for alvor til at konkurrere på det danske marked og sætter nye standarder for sundhed og genetik inden for svineproduktion i Danmark.


Når roer kan konkkurere med korn

18-10-2018 10:30:29

De seneste år har roerne haft svært ved at konkurrere med lave kornpriser, men med kornpriser som i år, har det sandsynligvis været en gevinst at fodre med roer. Det var én af pointerne da LandboNord inviterede til Roedag i Himmerland


Fyrer du for gråspurvene?

17-10-2018 07:37:50

Når vinteren melder sin ankomst, skruer vi ikke overraskende ekstra op for termostaten. Kig derfor dit stuehus grundigt efter for at se, om du kan slippe for at betale for varme, du ikke får glæde af.


Pløjeværter klar til DM og NM

16-10-2018 07:27:48

I år står hele to ejendomme som værter for DM og NM i pløjning. Fredag den 26. oktober byder Teri Damgaard og Niels Andersen velkommen, mens det dagen efter er Bea og Henrik Overby Christensen, der har værtsrollen.


Organiseringen i dansk svineproduktion er unik

15-10-2018 09:40:43

»Tag jer sammen! I kan gøre det meget bedre«. Danish Crowns topchef gentager sig selv fra vækstkonferencen i Jyllands-Posten den 12. oktober 2018.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 26 (514 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer