Ensilering af græs i wrapballer

Tenna Bang 13-09-2018 08:00:35
Når der er tale om små mængder ved afpudsning, som tilmed er meget tørt, er det sikreste at presse og wrappe græsset. Herved sikres det, at ensileringsprocessen forløber, som den skal. Resultatet er foder af en meget fin kvalitet. Privatfotos
- Græsensilage i wrapballer er næsten altid af en meget høj kvalitet. Vi har fremstillet kløvergræsensilage, der næsten er som kraftfoder, fortæller nordvestjysk maskinstationsmand.

Tekst og foto: Erik Kjærgaard Christensen

For seks år siden investerede Kim Pedersen, »Lergrav« ved Bøvlingbjerg i Nordvestjylland i en rundballepresser med påbygget wrapperudstyr. 
Udstyret skulle i første omgang bruges til at ensilere græs til bedriftens egen malkebesætning på dengang 120 køer plus opdræt. Kim Pedersen driver gården sammen med sin far, Holger Pedersen, der ejer stedet.
- Jeg syntes, at vores omkostninger til maskinstation for finsnitning, transport og sammenkøring i silo var blevet for store. Siden har vi presset og wrappet alt græsset til eget brug, fortæller Kim Pedersen, der driver gårdens maskinstation ved siden af.

Kunder tog metoden til sig

- Da vi selv begyndte at ensilere græs i wrapballer, blev flere af vores maskinstationskunder opmærksomme på fordelene ved metoden. Siden er nogle af dem gået helt over til dette system, tilføjer den nordvestjyske landmand og maskinstationsmand.
- Vores rådgivning beregnede, at det var billigere for os selv at presse og wrappe græsset end at få det finsnittet. Så vidt jeg lige husker, kunne vi på det tidspunkt fremstille græsensilage til 70-80 øre pr. foderenhed på denne måde, fortæller Kim Pedersen.

Stor kundekreds

For tiden presser og wrapper han græs for omkring 25 kunder. Nogle af disse, især store besætninger, får kun lavet wraphø til kalvene og kvierne.
- Som jeg ser det, er det her et rigtig godt system til lidt mindre kvægbedrifter, hvor det kan være vanskeligt at komme så hurtigt frem i en ensilagestak, at ensilagen ikke begynder at tage varme. Hertil kommer, at det er nemt at blande græsensilage fra forskellige slæt, når man har det liggende i wrapballer, forklarer Kim Pedersen.
Den usædvanligt hårde og langvarige tørke i år var medvirkende til, at der kom et par nye kunder til. Begge steder skulle der tages cirka 100 hektar som afpudsningsslæt. 
- Når der er tale om små mængder ved afpudsning, som tilmed er meget tørt, som det var i år, er det absolut det sikreste at presse og wrappe græsset. Herved sikres det, at ensileringsprocessen forløber, som den skal. Resultatet er foder af en meget fin kvalitet, forsikrer Kim Pedersen.

Næsten som kraftfoder

- Generelt er græsensilage i wrapballer næsten altid af en meget høj kvalitet. Vi har fremstillet kløvergræsensilage, der næsten er som kraftfoder, fortæller han og fortsætter:
- Desuden er det nemt at styre ensilagen, når der er taget hul på en balle. En åbnet balle kan godt holde sig i 2-3 dage, men de fleste steder bruger man så meget, at ballerne ikke kommer til at ligge så længe.
- Vi styrer efter at presse og wrappe græsset ved omkring 45 procent tørstof, men det varierer selvfølgelig noget i praksis. Ved denne tørstofprocent vejer en rundballe, der er 1,30 meter høj, typisk imellem 650 og 700 kg, fortæller Kim Pedersen.

125 kroner pr. balle

Han tager 125 kroner for at presse og wrappe en rundballe med otte lag plast.
Kapaciteten ved presning og wrapning af rundballer med græs afhænger meget af det mængdemæssige udbytte. Eksempelvis tog det her i år knap 10 timer at tage et stykke på 80 hektar med 3. slæts afpudsning, hvor der kun blev omkring 200 baller. 
Hjemme hos Kim Pedersen selv tog det den samme tid at tage 40 hektar med et godt 1. slæt, der gav lidt over 300 baller.   
Chefrådgiver i kvægrådgivningen hos Lemvigegnens Landboforening, Peder Helms, slår utvetydigt til lyd for, at ensilering af græs i wrapballer er et godt og relevant system under visse forudsætninger.
- Hvis wrapballer med græsensilage er forsynet med 7-8 lag plast, er foderets kvalitet helt i top. I begyndelsen, hvor man ensilerede græs på denne måde, var der nogen, der sparede på plasten, og det kostede mærkbart på kvaliteten, påpeger Peder Helms.

Kun i mindre besætninger

- Systemet er selvfølgelig ikke konkurrencedygtigt, når der skal fremstilles græsensilage til store besætninger med rigtig mange køer. Derimod er det en fin løsning, når der for eksempel skal bjærges græs på mindre, ukurante marker, hvor der ikke er tale om så store mængder, siger chefrådgiveren.
- Og så er der jo også situationen, hvor man er ved at lave hø, og hvor det kniber med at få det tørt nok til, at det kan holde sig, fortsætter han. 
- Her er wrapning den sikre vej til noget godt hø. Det er bedre at wrappe høet end at risikere, at det bliver dårligt, fordi det ikke er tørt nok. Omkostningen er begrænset i forhold til de værdier, der står på spil, slutter Peder Helms.
 

Stor jordfordeling giver færre store landbrugsmaskiner på vejene på Djursland

07-12-2018 13:35:10

Et areal på størrelse med næsten 6.000 parcelhusgrunde har netop skiftet hænder ved Øster Alling på Djursland. Det gavner både klimaet, landmændene og deres naboer.


Tid til service

07-12-2018 09:57:27

Det er nu, at plæneklipperen og andre småmaskiner skal serviceres – ikke til foråret.


ATV’en: Den moderne udgave af en lille traktor

07-12-2018 08:49:30

Muligheden for at indregistrere sin ATV som traktor, har gjort den endnu mere interessant de seneste år. Det oplever man hos Østervrå Motor- og Cykelcenter


Se vinder-dyrene fra Agromek

06-12-2018 09:40:08

Få styr på dit kemirum

05-12-2018 08:42:47

Det kan blive en dyr affære at have en dunk ulovlig kemi til at stå. Derfor opfordre en konsulent til, at få styr på kemirummet. Flere midler er blevet ulovlige hen over efteråret og flere bliver det inden årsskiftet.


Økologer dyrker flere efterafgrøder

04-12-2018 08:34:16

ØkologiRådgivning Danmarks kunder bruger efterafgrøder i langt højere grad end for tre år siden. Det glæder plantechef i ØRD.


Aarhus får 550 hektar ny skov

03-12-2018 13:44:46

Miljø- og Fødevareministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Vand indgår et nyt, visionært samarbejde, som med cirka 550 nye hektar ny skov beskytter grundvandet og giver Aarhus det største sammenhængende naturområde i byens historie.


Foderring holder styr på foderet og minimerer spild

03-12-2018 08:30:38

Undgå at hestene tramper i stråfoderet og få mere ud af ballerne med den nye »sikkerheds-foderring«


Unikt landbrugs-dødsbo på auktion i Randers

02-12-2018 08:26:10

Der er både en stor maskinpark og masser af skjulte skatte at byde på, når Campen Auktioner sælger en samlers dødsbo ved Randers.


- Medarbejderne er det vigtigste, vi har

01-12-2018 08:20:20

Hos FM Landbrug er man gået systematisk til værks for at sikre et godt arbejdsmiljø. Det har udviklet sig til en positiv spiral, mener ejerne.


Få styr på moms og skat for julens glæder

30-11-2018 07:16:03

Julen står for døren og det samme gør udgifter til julegaver og -frokoster. Seges giver her et overblik over moms og fradragsmuligheder for virksomheder.


Fremtidens bæredygtige landmand - Kristian fra Ausumgaard

29-11-2018 20:30:37

Fremtidens Landmand i kategorien Bæredygtighed blev Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard ved Holstebro for hans arbejde med den grønne omstilling.


Fremtidens Landmand i afsætning: Søren fra Nyborggaard

29-11-2018 20:30:04

Fremtidens Landmand i kategorien Afsætning er Søren Skjølstrup Jensen fra Nyborggaard ved Vildbjerg på grund af hans arbejde med at producere og afsætte højkvalitetsprodukter med en historie.


Skoler får penge til gårdbesøg fra Skolemælkslegat

29-11-2018 09:12:24

Østre Skole i Thisted er en af de skoler, der i denne omgang får glæde af Skolemælkslegatet. De 5.000 kroner skal bruges på udflugt til økologisk landbrug og fællesspisning.


Overraskende godt julemarked

29-11-2018 08:07:52

Alle dyr skal tilses af dyrlæge en gang om året

28-11-2018 07:00:10

Vintermånederne er om hjørnet og det gør, at lovkrav til udegående dyrs forhold træder i kraft. Samtidig giver det også tid til eftertanke, for vidste du, at alle dyr i besætningen skal tilses af en dyrlæge mindst en gang om året?


Varme og strøm i samme anlæg

27-11-2018 07:00:37

Hargassner bruger Agromek til at præsentere deres nye fyringssystem, der kan producere både varme og strøm på træflis.


Alle plusser samlet i en plov

26-11-2018 07:00:59

Med den spanske Ovlac plov har det nye firma Farm Implement ApS fundet alle plusser fra de andre plovfabrikater i en og samme plov.


Kalvevogn med plastbund og taghældning

24-11-2018 07:00:53

Spøttrup Expressen er nyeste skud på stammen fra PC Maskiner ved Skive. En kalvevogn med plasticbund, hvor kalvenes urin trænger væk, i stedet for at blive suget op af halmen. En mælkeproducent har afprøvet vognen og oplever mere tørre kalve end en tilsvarende kalvevogn med træbund.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 29 (570 artikler)Prev1234567272829Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer