bannerPos

Der skal findes alternativer til økologisk soja

Der er mangel på økologisk soja. Kirstine Flintholm Jørgensen, økologirådgiver i Velas råder derfor mælkeproducenter til at kortlægge deres behov for proteinholdigt foder gennem det næste års tid. Dernæst skal producenterne finde ud af, hvor meget protein de kan lave selv, og hvad der kan omprioriteres. For eksempel ved at køerne i starten af laktationen får højkvalitetsproteinet for at øge mælkeydelsen. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
19-05-2020 07:01

På få måneder er priserne på økologisk soja og dermed proteinholdige økologiske foderblandinger steget med over 30 procent. For at undgå en dyr ekstraregning, skal man som mælkeproducent finde andre proteinkilder indtil næste forår, lyder det fra økologirådgiver.

En dårlig kinesisk høst og skibstrafik, der blev forpurret af coronavirus, har fået prisen på økologisk soja til at stige voldsomt den seneste tid. Som direkte konsekvens heraf koster de proteinholdige økofoderblandinger, som består af især økologisk soja, mere end 30 procent i forhold til februar. Og der er intet, der tyder på, at den vil falde i løbet af det næste år. 

Og det bliver et problem for de danske, økologiske mælkeproducenter, der er afhængige af de økologiske sojakager. For selvom der så småt begynder at komme styr på indskibningen fra Kina, vil landet, der er verdens største producent af økologiske soja, først kunne levere den kommende høst efter i starten af 2021. 

- Lige nu ser vi ind i et næsten støvsuget marked, ligesom der bliver rift om proteinkilderne ved ny høst. Det giver et markant pres på priserne, og bør få de økologiske mælkeproducenter til at kigge indad og undersøge foderalternativer, siger Kirstine Flintholm Jørgensen, økologirådgiver i Velas.

Oprethold ydelsen eller ej?

Hun peger på, at man som mælkeproducent først og fremmest skal kortlægge sit behov for proteinholdigt foder gennem det næste års tid. Dernæst skal man finde ud af, hvor meget protein man kan lave selv, og hvad der kan omprioriteres, eksempelvis ved at køerne i starten af laktationen får højkvalitetsproteinet for at øge mælkeydelsen.

- Helt basalt kan det også blive nødvendigt med en beregning af, om det overhovedet kan betale sig at opretholde den ydelse, man ligger på nu. Det kommer jo også an på mælkeprisen, og hvis den sidste lille del af ydelsen kommer af dyrt indkøbt protein, kan det måske være bedst helt at lade være, siger Kirstine Flintholm Jørgensen.

Vær skarp

Et af de vigtigste indsatsområder er at se, om der spildes protein nogle steder. For eksempel ved græsensilage der gives til ungdyrene, hvor man typisk bruger de sene slæt med højt proteinniveau, der ofte ligger over normen.

- Her kan der være en fordel i at omprioritere det, så de yngre dyr eksempelvis får tredje slæt. Det kan skubbe slæt-intervallet lidt, for de har ikke behov for fin fordøjelighed, men bør have det mere modne, grovere græs, siger Kirstine Flintholm Jørgensen og uddyber, at der også kan arbejdes på at forbedre kvaliteten i det grovfoder, man har.

- Det kan være ved at tage første slæt tidligere, ved at have kortere slæt-intervaller, eller ved at høste frisk græs direkte til køerne. Det er dog altoverskyggende, at man sikrer en god kvalitet, så de kan optage så meget af det grovfoder, man laver. Derfor skal man bruge friskgræsanalyser inden slæt, så græssets udvikling følges. Derudover er det vigtigt, at man er omhyggelig med at lave sin ensilage, så der ikke er et stort spild undervejs, siger hun.

Find alternativer i markedet

Når det indkøbte protein på et tidspunkt bliver for dyrt at køre videre med, og græssets muligheder er udtømte, peger Kirstine Flintholm Jørgensen på, at man skal kigge efter alternativer såsom hestebønner men også lupiner og ærter. Det kan blandt andet gøres ved at tage fat i omkringliggende planteavlere.

- Det er vigtigt, at man tænker ud af boksen, for der er ingen tvivl om, at det bliver en tung økonomisk post at indkøbe protein nok i den kommende tid, siger hun.

cab

0

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.

Oase for lokale fødevarer midt i byen

Byens Gårdbutik i Svendborg sælger varer fra 65 forskellige fødevareproducenter og skaber arbejdspladser til folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Landbrugsstyrelsens tilsagnsbreve forvirrer unødigt

Ordlyden i den mail, som Landbrugsstyrelsen lige nu sender ud til landets landmænd vedrørende tilskud til målrettet kvælstofregulering, er forvirrende, mener Christina H. Siegumfeldt, planteavlskonsulent i Djursland Landboforening, som dagligt oplever opkald fra områdets landmænd.

Få gennemført generationsskifte inden 1. juli

Nye regler og ny praksis ved familie-salg kan blive dyrt for landmænd, lyder det fra Sagro-dirktør.
Side 1 af 82 (1629 artikler)Prev1234567808182Next