bannerPos

Angus kan være et godt alternativ til krydsning af malkekvæg

Måske nogle malkekvægsbesætninger skal overveje at krydse med Angus. Resultater fra fem slagtekalvebesætninger viser, at der er flere fordele i det. Arkivfoto: Christian Carus
15-05-2020 10:41

Der er flere gevinster at hente ved at krydse sine malkekøer. Laver man anguskrydsninger, vil man opleve færre kælvningsproblemer og lavere kodødelighed end ved renracede Holstein-kælvninger. Foruden en bedre slagteafregning.

Krydsningskalve, uanset faderens race, vil altid forbedre produktionsøkonomien for slagtekalveproducenten i forhold til renracede Holstein-tyrekalve.

Sådan lyder det fra Seges, efter at resultaterne fra fem slagtekalvebesætninger viser en fornuftig produktionsøkonomi ved at anvende Angus i stedet for renracede Holstein-tyrekalve.

Potentiale 

Efter at have udskiftet Holstein-tyrekalve med Anguskrydsninger – 50 procent tyre og 50 procent kvier, viser tal fra de fem besætninger otte procent højere godkendelse til Dansk Kalv, samme bruttotilvækst pr. dag, 20 gram højere nettotilvækst pr. dag og 2-2-1/2 formklasser højere klassificering med en højere afregningspris til følge, skriver Seges.

Herudover viser resultaterne, at dødeligheden i opdrætsperioden hos Anguskrydsningerne er 0-1 procent højere end hos holsteintyre.

Dermed konkluderer Seges, at slagtekalveproducenten, der har Anguskrydsninger, samlet set har bedre produktionsegenskaber og dermed et større økonomisk potentiale end holsteintyrekalve i opfedningsperioden.

Færre problemer med kælvning

Seges-resultaterne viste også, at hvis man udskifter sine holsteintyrekalve med Anguskrydsninger, hvor 50 procent er tyrekalve og 50 procent kviekalve, vil man få 1,5 procent flere levendefødte kalve hos ældre køer. Generelt viser Angus klart det bedste resultat blandt kødkvægsracerne, pointerer Seges.

Man vil også få kalve, som vejer det samme eller er tungere ved salg til slagtekalveproducenten. Og næsten 1 procent lavere kodødelighed, end ved renracede kælvninger. Angus er klart bedst blandt kødkvægsracerne og svagt bedre end renracede kælvninger for Holstein, fortæller Seges.

Derfor konkluderer Seges, at for mælkeproducenten vil Anguskrydsningerne give færre problemer omkring kælvning end holsteintyrekalve og indbringe en højere salgspris, fordi de har bedre produktionsegenskaber for slagtekalveproducenten.

Større kage at dele

Resultaterne fra de fem slagtekalvebesætninger vil naturligvis også betyde noget for produktionsøkonomien.

- Anguskrydsninger har en merværdi i opdrætsperioden på omkring 600 kroner for en krydsningstyr og 100 kroner mere for en krydsningskvie i forhold til en holsteintyr, lyder det.

Heroveni kommer den merværdi, som kommer til udtryk hos slagtekalveproducenten og værdien af færre dødfødte kalve og lavere kodødelighed, som kommer til udtryk hos mælkeproducenten.

Angus er derfor særlig egnet for de mælkeproducenter, som ikke tidligere har været interesseret i at anvende kødkvæg, lyder opfordringen.

teba

 

 

0

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.

Oase for lokale fødevarer midt i byen

Byens Gårdbutik i Svendborg sælger varer fra 65 forskellige fødevareproducenter og skaber arbejdspladser til folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Landbrugsstyrelsens tilsagnsbreve forvirrer unødigt

Ordlyden i den mail, som Landbrugsstyrelsen lige nu sender ud til landets landmænd vedrørende tilskud til målrettet kvælstofregulering, er forvirrende, mener Christina H. Siegumfeldt, planteavlskonsulent i Djursland Landboforening, som dagligt oplever opkald fra områdets landmænd.

Få gennemført generationsskifte inden 1. juli

Nye regler og ny praksis ved familie-salg kan blive dyrt for landmænd, lyder det fra Sagro-dirktør.
Side 1 af 82 (1629 artikler)Prev1234567808182Next