bannerPos

På vej mod et CO2-neutralt æg

Sådan ser den ud, græskassen, som udleder 26 procent mindre CO2 end en almindelig papkasse.
13-12-2019 08:43

Dava Foods har en vision om at producere et CO2-neutralt æg. Vejen derhen er mange små delmål, blandt andet æggebakker af græs.

Som så mange andre virksomheder er Dava, som råder over seks ægpakkerier og fire fabrikker til fremstilling af kogte og pasteuriserede ægprodukter i Hadsund, gået med i klimakampen.

- Æg udleder kun to kilo CO2 pr. producerede kilo æg, hvilket gør æg til en klimasmart fødevare. Derudover har æg gode ernæringsmæssige og funktionelle egenskaber, som gør det til en vigtig – og ofte uundværlig fødevare – i mange danske hjem, lyder det fra virksomheden, som har 300 mand ansat.

Derfor er virksomhedens mission et CO2-neutralt æg.

- For os er det vigtigt at tage et samfundsansvar overfor mennesker, dyr og miljø således, at de fødevarer vi producerer, afgiver et så lavt klimaaftryk som muligt. Det er en lang og vigtig rejse, vi begiver os ud på for at nå vores vision om at producere et CO2-neutralt æg uden klimakompensation, siger administrerende direktør Ivan Noes.

Papkasse af græs

Direktøren fortæller, at vejen til et CO2 neutralt æg bliver mange små delmål, som virksomheden allerede er godt i gang med.

Det første synlige resultat er den nye »græskasse«, som æggebakkerne fragtes i. Græskassen udleder 26 procent mindre CO2 end en konventionel papkasse. Kassen er fremstillet af græspapir og er derfor en mere miljøvenlig emballage at sende æg ud til supermarkederne med.

- Den nye græskasse og generelt mere miljøvenlig emballage er første lille skridt i retningen af at nå vores vision om et CO2-neutralt æg uden klimakompensation, siger Ivan Noes.

Klimaarbejde

Ud over græskassen har virksomhedens chauffører også gennemført et kursus i bio-kørsel. Dette har sammen med investeringer i nye lastbiler med den nyeste teknologi givet en CO2-reduktion på 30 procent de seneste tre år.

Herudover bliver der også kigget på hønens trivsel og hønens foderoptag i forhold til æglægning ude ved landmanden, såvel som brug af energi på pakkeriet og optimeret kørsel mellem landmand til pakkeri til butik. Alt for, at der udledes så lidt CO2 som muligt.

Dava Foods’ egne aktiviteter er blevet ISO 14001 certificeret. Det danner grundlaget i arbejdet med miljø og bæredygtighed og skal sikre, at arbejdet foregår systematiseret og bliver dokumenteret løbende i processen.

- Vores mål er at reducere vores CO2 udledning pr. produceret kilo æg med minimum 5 procent om året de næste fem år, fortæller Ivar Noes.

teba

0

- Planen er, at jeg skal leve af butikken

Naturpleje med kvæg og får sikrer efterhånden en stor del af indtægten for ægteparret Michael Baun og Bente Villadsen på Fanø.

Et lille sted er en god start

Per Christensen og Daniel Nørhave har overtaget Aarestrup Traktor Center i Himmerland. Nu hedder det Aarestrup Traktor og Maskiner, og har stadig Tom Jensen ansat, præcis som han har været længe forinden de nye indehavere blev født.

Bidt af naturpleje

Før overså Michael Baun sjældne sommerfugle og blomster i marken. Sidste år fik han sammen med sin hustru, Bente Villadsen, 15. Juni Fondens årlige ildsjælepris for at have gjort en særlig indsats for naturen.

Ny Pöttinger-forhandler

For at styrke det nordvestjyske område har Pöttinger indgået aftale med Thy-Mors Udmugning og Maskinservice om forhandling af Pöttingers store maskinprogram.

Endelig i gang på marken

Efter en sløv start på sæsonen med våde marker, har Maskinstation Christian Bendix endelig sendt gyllevognen på opgaver, der ikke kun går ud på at undgå, at gylletanken flyder over.

Vil sikre arbejdskraft til nordjyske landbrug

Med initiativet »Vi hjælper hinanden« vil LandboNord sikre, at nordjyske landbrug ikke kommer til at mangle hænder, hvis landmændene eller deres medarbejdere bliver syge af Covid-19.

Heller ikke dyrskue i Fjerritslev i år

På grund af den nuværende Covid-19 situation i Danmark, har LandboNord besluttet at aflyse dette års Fjerritslev Dyrskue, som skulle have været afholdt den 16. maj.

Dansk Kødkvæg indgår samarbejde med Topdanmark

Et nyt samarbejde mellem Dansk Kødkvæg og Topdanmark skaber både gode rabatter, fordele for foreningens medlemmer og stor begejstring hos begge parter.

Hobro Dyrskue må vente endnu et år

Efter pause i 2019 for at komme tilbage med fornyet styrke i år, har corona-situationen tvunget partnerne bag Hobro Dyrskue til at vente til 2021.

Thise Mejeri er årets mest bæredygtige brand

For andet år i træk er Thise Mejeri kåret som Danmarks mest bæredygtige brand af danske forbrugere indenfor fødevarer.
Side 1 af 74 (1470 artikler)Prev1234567727374Next