L&F: Nyt klimakatalog har for mange usikkerheder

Henning K. Andersen 24-09-2018 13:54:42
Lars Hvidtfeldt, L&F mener, at det nye klimakatalog har for mange usikkerheder. Arkivfoto.
Landbrug & Fødevarer hilser mere viden om klimapåvirkninger i landbruget velkommen. Det nye virkemiddelkatalog fra Aarhus Universitet (DCA) og Københavns Universitet (IFRO) indeholder for mange usikkerheder og får desværre ikke set tingene i et helhedsperspektiv, mener erhvervsorganisationen.

Det nye virkemiddelkatalog fra DCA og IFRO mangler visioner og har for mange usikkerheder. Det får heller ikke set tingene i et helhedsperspektiv. Det mener erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, der ellers bakker op om at få undersøgt de forskellige klimavirkemidler for landbruget. 

For der er brug for mere viden på området, men flere af de nævnte virkemidler er landbruget allerede i fuld gang med at implementere, lyder det fra organisationens viceformand, Lars Hvidtfeldt.

- I Landbrug & Fødevarer mener vi, at det er rigtig positivt, at der kommer mere viden om klimavirkemidler inden for landbruget, og om deres effekter og om de omkostningerne, der er forbundet ved brug af de forskellige virkemidler. Vi havde dog gerne ønsket, at analyserne var mere visionære og pegede på flere nye virkemidler. Biogas og gyllekøling er kendte virkemidler for os, og vi er allerede i fuld gang. Jeg havde gerne set, at de havde set nærmere på forskning og udvikling inden for digitale løsninger, moderne stald- og marksystemer og planteproteiner.

Stor usikkerhed ved klimavirkemidlernes effekt
Andre virkemidler er dog behæftet med usikkerheder, mener Lars Hvidtfeldt.
- En ting er dog at lave forsøg og modelberegninger. Noget andet er, hvordan det virker i stor skala i praksis. Den usikkerhed gør sig efter min mening gældende i for høj udstrækning i klimavirkemiddelkataloget, siger han.

- I erhvervet vil vi gerne have flere værktøjer til at reducere klimabelastningen med. Men fx er virkemidlet forsuring af gylle efter vores opfattelse ikke et fuldt ud dokumenteret virkemiddel. Hvis det bliver et lovkrav uden nogen form for tilskud, er det helt hen i vejret, og det vil selvsagt skade konkurrenceevnen, siger Lars Hvidtfeldt.

Der er dog også en række af de analyserede virkemidler, som Landbrug & Fødevarer gerne vil gå i dialog om og arbejde videre med. Til reduktion af lattergas er nitrifikationshæmmere fx et interessant virkemiddel, hvilket rapporten også har fokus på. 

- Landbrug & Fødevarer er også åbne over for at se på udtagning af nogle af de organogene jorde. Her er det bare vigtigt at være opmærksom på, at der på en række af de jorde dyrkes højværdiafgrøder, og de skal selvsagt ikke udtages. Men der kan være andre steder, hvor det vil være muligt med en udtagning, fordi de ikke giver noget videre dyrkningsmæssigt. Hvis der bliver tale om en frivillig ordning og fuld kompensation, vil vi fra Landbrug & Fødevarer se positivt på den del, siger Lars Hvidtfeldt.

Incitamentsordninger for landbruget
Lars Hvidtfeldt understreger, at den danske landbrugs- og fødevaresektor producerer fødevarer med nogle af EU’s laveste klimabelastninger. Fra 1990-2015 er drivhusgasudledningen reduceret med 20 pct. samtidig med, at produktionen er steget med 34 pct. 

- Vi vil i erhvervet gerne fortsætte arbejdet med at reducere klimabelastningen, men det er en udfordring, at der er så stor usikkerhed om, hvor stor en effekt de forskellige klimavirkemidler har, siger Lars Hvidtfeldt og fortsætter:

- Landbrug & Fødevarer appellerer derfor kraftigt til, at klimavirkemidlerne bliver set i en større sammenhæng. De skal ses i sammenhæng med hele fødevareklyngen. Omkostningskrævende tiltag over for landbruget sætter sig lynhurtigt igennem i vores forarbejdningsindustri, og så kommer konkurrenceevne, vækst og beskæftigelse også i spil. 

Landbrug & Fødevarer mener derfor, at yderligere reduktioner af drivhusgasudledningen i landbruget principielt skal ske gennem positive incitamentsordninger for landmænd – ikke gennem nye krav og byrder.  

- For at indløse det fulde potentiale af klimavirkemidlerne – og andre teknologier – er det afgørende, at der afsættes langt flere midler af til investeringer i forskning, udvikling og demonstration, så vi kan finde de gode løsninger og få bedre klarhed over virkemidlernes effekt, siger Lars Hvidtfeldt. 

Stor jordfordeling giver færre store landbrugsmaskiner på vejene på Djursland

07-12-2018 13:35:10

Et areal på størrelse med næsten 6.000 parcelhusgrunde har netop skiftet hænder ved Øster Alling på Djursland. Det gavner både klimaet, landmændene og deres naboer.


Tid til service

07-12-2018 09:57:27

Det er nu, at plæneklipperen og andre småmaskiner skal serviceres – ikke til foråret.


ATV’en: Den moderne udgave af en lille traktor

07-12-2018 08:49:30

Muligheden for at indregistrere sin ATV som traktor, har gjort den endnu mere interessant de seneste år. Det oplever man hos Østervrå Motor- og Cykelcenter


Se vinder-dyrene fra Agromek

06-12-2018 09:40:08

Få styr på dit kemirum

05-12-2018 08:42:47

Det kan blive en dyr affære at have en dunk ulovlig kemi til at stå. Derfor opfordre en konsulent til, at få styr på kemirummet. Flere midler er blevet ulovlige hen over efteråret og flere bliver det inden årsskiftet.


Økologer dyrker flere efterafgrøder

04-12-2018 08:34:16

ØkologiRådgivning Danmarks kunder bruger efterafgrøder i langt højere grad end for tre år siden. Det glæder plantechef i ØRD.


Aarhus får 550 hektar ny skov

03-12-2018 13:44:46

Miljø- og Fødevareministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Vand indgår et nyt, visionært samarbejde, som med cirka 550 nye hektar ny skov beskytter grundvandet og giver Aarhus det største sammenhængende naturområde i byens historie.


Foderring holder styr på foderet og minimerer spild

03-12-2018 08:30:38

Undgå at hestene tramper i stråfoderet og få mere ud af ballerne med den nye »sikkerheds-foderring«


Unikt landbrugs-dødsbo på auktion i Randers

02-12-2018 08:26:10

Der er både en stor maskinpark og masser af skjulte skatte at byde på, når Campen Auktioner sælger en samlers dødsbo ved Randers.


- Medarbejderne er det vigtigste, vi har

01-12-2018 08:20:20

Hos FM Landbrug er man gået systematisk til værks for at sikre et godt arbejdsmiljø. Det har udviklet sig til en positiv spiral, mener ejerne.


Få styr på moms og skat for julens glæder

30-11-2018 07:16:03

Julen står for døren og det samme gør udgifter til julegaver og -frokoster. Seges giver her et overblik over moms og fradragsmuligheder for virksomheder.


Fremtidens bæredygtige landmand - Kristian fra Ausumgaard

29-11-2018 20:30:37

Fremtidens Landmand i kategorien Bæredygtighed blev Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard ved Holstebro for hans arbejde med den grønne omstilling.


Fremtidens Landmand i afsætning: Søren fra Nyborggaard

29-11-2018 20:30:04

Fremtidens Landmand i kategorien Afsætning er Søren Skjølstrup Jensen fra Nyborggaard ved Vildbjerg på grund af hans arbejde med at producere og afsætte højkvalitetsprodukter med en historie.


Skoler får penge til gårdbesøg fra Skolemælkslegat

29-11-2018 09:12:24

Østre Skole i Thisted er en af de skoler, der i denne omgang får glæde af Skolemælkslegatet. De 5.000 kroner skal bruges på udflugt til økologisk landbrug og fællesspisning.


Overraskende godt julemarked

29-11-2018 08:07:52

Alle dyr skal tilses af dyrlæge en gang om året

28-11-2018 07:00:10

Vintermånederne er om hjørnet og det gør, at lovkrav til udegående dyrs forhold træder i kraft. Samtidig giver det også tid til eftertanke, for vidste du, at alle dyr i besætningen skal tilses af en dyrlæge mindst en gang om året?


Varme og strøm i samme anlæg

27-11-2018 07:00:37

Hargassner bruger Agromek til at præsentere deres nye fyringssystem, der kan producere både varme og strøm på træflis.


Alle plusser samlet i en plov

26-11-2018 07:00:59

Med den spanske Ovlac plov har det nye firma Farm Implement ApS fundet alle plusser fra de andre plovfabrikater i en og samme plov.


Kalvevogn med plastbund og taghældning

24-11-2018 07:00:53

Spøttrup Expressen er nyeste skud på stammen fra PC Maskiner ved Skive. En kalvevogn med plasticbund, hvor kalvenes urin trænger væk, i stedet for at blive suget op af halmen. En mælkeproducent har afprøvet vognen og oplever mere tørre kalve end en tilsvarende kalvevogn med træbund.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 29 (570 artikler)Prev1234567272829Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer