L&F: Nyt klimakatalog har for mange usikkerheder

Lars Hvidtfeldt, L&F mener, at det nye klimakatalog har for mange usikkerheder. Arkivfoto.

Henning K. Andersen

24-09-2018 13:54
Landbrug & Fødevarer hilser mere viden om klimapåvirkninger i landbruget velkommen. Det nye virkemiddelkatalog fra Aarhus Universitet (DCA) og Københavns Universitet (IFRO) indeholder for mange usikkerheder og får desværre ikke set tingene i et helhedsperspektiv, mener erhvervsorganisationen.

Det nye virkemiddelkatalog fra DCA og IFRO mangler visioner og har for mange usikkerheder. Det får heller ikke set tingene i et helhedsperspektiv. Det mener erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, der ellers bakker op om at få undersøgt de forskellige klimavirkemidler for landbruget. 

For der er brug for mere viden på området, men flere af de nævnte virkemidler er landbruget allerede i fuld gang med at implementere, lyder det fra organisationens viceformand, Lars Hvidtfeldt.

- I Landbrug & Fødevarer mener vi, at det er rigtig positivt, at der kommer mere viden om klimavirkemidler inden for landbruget, og om deres effekter og om de omkostningerne, der er forbundet ved brug af de forskellige virkemidler. Vi havde dog gerne ønsket, at analyserne var mere visionære og pegede på flere nye virkemidler. Biogas og gyllekøling er kendte virkemidler for os, og vi er allerede i fuld gang. Jeg havde gerne set, at de havde set nærmere på forskning og udvikling inden for digitale løsninger, moderne stald- og marksystemer og planteproteiner.

Stor usikkerhed ved klimavirkemidlernes effekt
Andre virkemidler er dog behæftet med usikkerheder, mener Lars Hvidtfeldt.
- En ting er dog at lave forsøg og modelberegninger. Noget andet er, hvordan det virker i stor skala i praksis. Den usikkerhed gør sig efter min mening gældende i for høj udstrækning i klimavirkemiddelkataloget, siger han.

- I erhvervet vil vi gerne have flere værktøjer til at reducere klimabelastningen med. Men fx er virkemidlet forsuring af gylle efter vores opfattelse ikke et fuldt ud dokumenteret virkemiddel. Hvis det bliver et lovkrav uden nogen form for tilskud, er det helt hen i vejret, og det vil selvsagt skade konkurrenceevnen, siger Lars Hvidtfeldt.

Der er dog også en række af de analyserede virkemidler, som Landbrug & Fødevarer gerne vil gå i dialog om og arbejde videre med. Til reduktion af lattergas er nitrifikationshæmmere fx et interessant virkemiddel, hvilket rapporten også har fokus på. 

- Landbrug & Fødevarer er også åbne over for at se på udtagning af nogle af de organogene jorde. Her er det bare vigtigt at være opmærksom på, at der på en række af de jorde dyrkes højværdiafgrøder, og de skal selvsagt ikke udtages. Men der kan være andre steder, hvor det vil være muligt med en udtagning, fordi de ikke giver noget videre dyrkningsmæssigt. Hvis der bliver tale om en frivillig ordning og fuld kompensation, vil vi fra Landbrug & Fødevarer se positivt på den del, siger Lars Hvidtfeldt.

Incitamentsordninger for landbruget
Lars Hvidtfeldt understreger, at den danske landbrugs- og fødevaresektor producerer fødevarer med nogle af EU’s laveste klimabelastninger. Fra 1990-2015 er drivhusgasudledningen reduceret med 20 pct. samtidig med, at produktionen er steget med 34 pct. 

- Vi vil i erhvervet gerne fortsætte arbejdet med at reducere klimabelastningen, men det er en udfordring, at der er så stor usikkerhed om, hvor stor en effekt de forskellige klimavirkemidler har, siger Lars Hvidtfeldt og fortsætter:

- Landbrug & Fødevarer appellerer derfor kraftigt til, at klimavirkemidlerne bliver set i en større sammenhæng. De skal ses i sammenhæng med hele fødevareklyngen. Omkostningskrævende tiltag over for landbruget sætter sig lynhurtigt igennem i vores forarbejdningsindustri, og så kommer konkurrenceevne, vækst og beskæftigelse også i spil. 

Landbrug & Fødevarer mener derfor, at yderligere reduktioner af drivhusgasudledningen i landbruget principielt skal ske gennem positive incitamentsordninger for landmænd – ikke gennem nye krav og byrder.  

- For at indløse det fulde potentiale af klimavirkemidlerne – og andre teknologier – er det afgørende, at der afsættes langt flere midler af til investeringer i forskning, udvikling og demonstration, så vi kan finde de gode løsninger og få bedre klarhed over virkemidlernes effekt, siger Lars Hvidtfeldt. 

Knivskarp hobby

17-02-2019 14:27:00

For 24 år siden lavede Jørn Sønderskov Christensen sin første kniv. Siden er sværhedsgraden øget betragteligt for formanden for Dansk Knivforening, som står klar til at vise arbejdet frem på Jagt & Udeliv-messen i Aars.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er blevet en realitet

16-02-2019 11:03:44

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Tørken påvirkede Danish Agro og DLG

15-02-2019 14:53:35

Både hos Danish Agro og DLG har 2018-regnskabet været påvirket af tørken. Alligevel sender de penge tilbage til ejerne.


Hold igen med gødningen

15-02-2019 10:56:42

Det kan være fristende at komme i gang med årets markarbejde og køre en tur med gyllevognen eller gødningssprederen, men hold igen.


Én Kloakdoktor bliver til to

15-02-2019 07:43:36

23-årige Kristian B. Larsen har købt sig ind i Hobrofirmaet, Kloakdoktoren.


Foderstof hjælper konkursbo

14-02-2019 16:06:56

Hornsyld Købmandsgaard gennemfører nu på vegne af konkursboet efter foderstofvirksomheden BMG A/S mange af de kornkøbskontrakter, som Randers-virksomheden havde indgået.


50 nye arbejdspladser i Thisted

14-02-2019 12:43:22

Højere udbeningsaktivitet, en ny afdeling til forædlede Japan varer og kapacitetsløft senere på året giver vækst og 50 nye arbejdspladser på Ticans afdeling i Thisted.


Rejsegilde for Kornets Hus

14-02-2019 12:04:43

Forleden blev Danmarks kommende videns- og inspirationscenter om korn og madkultur, Kornets Hus, fejret ved et velbesøgt rejsegilde.


Vestjyske andelsselskaber indgår samarbejdsaftale

12-02-2019 10:32:52

Vestjyllands Andel og Jysk Energi har, med et driftsoverskud på henholdsvis 94 og 62 millioner kr. i seneste regnskabsår, en betydelig position i hver deres branche. Nu har de to selskaber indgået en samarbejdsaftale for at kunne at udnytte en række fælles relationer.


Ukrainske medhjælpere samles på fodboldbanen

10-02-2019 16:00:44

Flere gange om ugen trækker Sallingsund FC Inter ukrainske landbrugsmedarbejdere fra en stor del af Midt- og Vestjylland til træningsbanen i Højslev.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er en realitet

07-02-2019 21:53:09

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Claus Clausen har trukket sig som formand

07-02-2019 21:38:11

Landboforeningen Limfjord meddeler, at nuværende formand, Claus Clausen, Vroue, har valgt at trække sig som formand.


Østjylland har fået sit første minivådområde

06-02-2019 09:26:35

Landmænd over hele landet bidrager lige nu til et bedre miljø. Etableringen af Østjyllands første minivådområde er blevet en realitet.


Oplagte skattefradrag for deltids- og fritidslandmænd

05-02-2019 08:33:00

Det er muligt at få store skattefradrag, hvis man kaster sig ud i et liv på et nedlagt landbrug med få hektar jord, fortæller en skatteekspert.


Østjylland har fået sit første minivådområde

04-02-2019 09:51:00

En landmand ved Haslund syd for Randers kan nu kalde sig en tilfreds indehaver af Østjyllands første minivådområde.


Skadedyr i bygninger

03-02-2019 08:36:05

Der findes mange særprægede ældre bygninger i det danske land. Nogle af farerne ved disse kan være skadedyr. Især rotten kan være svær at bekæmpe.


Landmænd kræver solcelle-arealer af kommunerne

03-02-2019 08:06:48

Agri Nord lægger pres på de nordjyske kommuner for at få udpeget arealer til solcelleanlæg. Det er til gavn for både klima og erhvervet.


Nyt projekt: Herregårde skal give liv til landdistrikter

31-01-2019 14:00:39

Under titlen »Jagten på Fortiden« skal danskerne de næste tre år på genopdagelse i deres lokale herregårdsområder med events og undervisning i det fri.


Biogas i grøn erhvervspark

31-01-2019 08:09:38

Forleden blev første spadestik taget til Greenlab Skive Biogas, der skal være et centralt omdrejningspunkt i den grønne erhvervspark.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 33 (648 artikler)Prev1234567313233Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer