bannerPos

Dansk landbrug forrest – men ikke i mål

Mens verden kan lære meget af dansk landbrug, er der stadig brug for at udvikle på den bæredygtige produktion, fastslog Esben Lunde Larsen.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
13-02-2020 06:56
Resten af verden kan lære meget af dansk landbrug, fastslog Esben Lunde Larsen på LVK’s årsmøde. Men der er stadig masser at optimere på i et marked, hvor klimafokus og proteinmangel skal gå op.

Der var masser af ros til de danske landmænd, da tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen stillede sig på scenen ved LVK Dyrlægernes årsmøde forleden på Nordjyllands Landbrugsskole.

- Der er bestemt en fremtid for dansk fødevareproduktion, og der er brug for, at verden lærer at gøre som I gør. I er et eksempel på, hvordan man kan øge produktiviteten på en bæredygtig måde, lød det fra den tidligere minister, der nu er fellow hos den internationale tænketank World Ressources Institute, Food, Forrest & Water.

Esben Lunde Larsen bed blandt andet mærke i dansk landbrugs udvikling fra 1990 til 2014, hvor man øgede produktionen med 22 procent, mens emissionen af klimagasser blev reduceret med 16 procent.

- Hos World Ressources Institute ser vi i hvert fald ikke en fremtid, hvor der skal skæres ned på produktionen de steder, hvor man er dygtig til det. For der bliver brug for flere fødevarer, da der vil blive over to milliarder flere mennesker på jorden i 2050 og der allerede nu er mangel på protein.

Tag højde for forbrugerne

På trods af ros og positive spådomme, lagde Esben Lunde Larsen dog ikke skjul på, at der også er masser af udfordringer for de danske landmænd – ikke mindst i en verden, hvor klimaaktivisten Greta Thunberg var årets person 2019 i Time Magazine.

- Klimaet fylder rigtig meget, og forbrugerne får i stigende grad også større og større indflydelse på jeres vilkår. I dag er et produkt som mælk jo ikke bare mælk. For nogle er det et produkt, der er med til at sikre et sundt liv, for andre er det resultatet af en mishandlet ko og for andre igen er det et klimaproblem, konstaterede han.

- Man kan være enig eller uenig i de forskellige perspektiver, men man er nødt til at tage højde for forbrugerne i den fødevarefremtid, vi ser ind i.

Klima-redskaber

En af de helt konkrete udfordringer man står overfor, er målene om at reducere klimaaftrykket med 70 procent frem mod 2030 og være helt klimaneutral i 2050.

- Her kan udtagning af landbrugsjord, som har stået som en af de store åbenbaringer de seneste år, være et redskab at trække på. Men det er ikke løsningen på alt – og som sagt skal Danmark som et af de førende lande fortsat stadig producere masser af fødevarer, vurderede Esben Lunde Larsen.

- Håndtering af udledningen fra stald og gylletank er et andet håndtag, man kan trække i, samtidig med at man skal forsøge at foderoptimere endnu mere, lød det fra den tidligere minister.

- Jeg tror også at det at konvertere brugen af jord til at binde mere kulstof og mere proteinholdige afgrøder kan være nogle af nøglerne. Men det er områder, som vi ikke ved nok om endnu.

Biogas er til gengæld ikke blandt de første værktøjer, man vil trække frem i World Ressources Institute.

- Landbruget som energileverandør medfører brug af jord, som kunne være brugt til at producere menneskeføde, konstaterede Esben Lunde Larsen.

Systematik

Mens bæredygtig produktion er et varemærke for dansk landbrug, ser Esben Lunde Larsen også sine landsmænds systematiske tilgang til faget som en stor fordel.

- Kontroller og indrapportering kan nogle gange måske godt føles som en hæmsko, men det er basis for innovation og ikke mindst den fødevaresikkerhed, Danmark er kendt for, og som gør, at I kan få lov at eksportere til for eksempel Kina, som de færreste andre får lov til, sagde han.

- Og jo mere verden kigger efter det, I gør, og jo flere standarder, der bliver sat med dansk rod, jo mere konkurrencedygtige vil I også blive i global sammenhæng.

Gylle skåner kløver mere end handelsgødning

Undersøgelser viser, at man med gylle som en del af kvælstofkilden slider mindre på kløverandelen i marken end med ren handelsgødning.

- Jeg kan ikke se, hvordan nogen skulle kunne tabe på det

Hvis landmændene tør, kan multifunktionel jordfordeling være med til at revolutionere vores måde at drive landbrug på, mener Jørgen Ivar Brus Mikkelsen.

Dansk landbrug forrest – men ikke i mål

Resten af verden kan lære meget af dansk landbrug, fastslog Esben Lunde Larsen på LVK’s årsmøde. Men der er stadig masser at optimere på i et marked, hvor klimafokus og proteinmangel skal gå op.

Faunastriber på flaske

Faunastriberne fylder fem år. Det fejres med en Faunastribe-øl, til de landmænd der får sået Faunastriber i 2020.

Flere og flere EUX-studenter vil være jordbrugsteknologer

Jordbrugsteknologuddannelsen på Erhvervsakademi Aarhus har de seneste år syvdoblet antallet af studerende med EUX-baggrund.

Generationsskifte i Servido

Ingelise Hornshøj bliver ny direktør i Servido. Hun danner henover det næste halve år parløb med afgående direktør Inger Jensen.

De bedste kartoffelavlere har styr på omkostningerne

Der er 12.000 kroner i forskel fra de bedste kartoffelavlere, der har 15.000 kroner på bundlinjen, og til de dårligste, der har 3.000 kroner. Forskellen afgøres af, hvor store omkostningerne har været.

Nye lokaler har løftet arbejdsmiljøet

Der er sket noget af en omvæltning for de ansatte i Stadil Smede- & Maskinforretning, hvor de efter flytningen fra Stadil til Ulfborg er gået fra 3.000 kvadratmeter til mere end 5.000 kvadrateter. Det kan særligt mærkes i værkstedet, hvor det ifølge en montør har gjort en stor forskel for arbejdsmiljøet.

MidtWest Farmshow overlever

Efter usikkerhed om dyrskuet i Skive, slår arrangørerne nu fast, at man igen i år er klar med MidtWest Farmshow.

Landbruget skal være bedre til at gribe mulighederne

Selvom dansk landbrug er førende, når det gælder bæredygtig fødevareproduktion, skal man blive endnu bedre til at ramme lige netop det, der optager forbrugerne, konkluderede Jakob Lave på Agri Nord Kongres.
Side 1 af 69 (1367 artikler)Prev1234567676869Next