bannerPos

Prioritér at få kartoflerne i jorden

Anette Møller Sørensen, planterådgiver, Sagro.
08-04-2020 10:24

Det kan snart blive kartoffeltid, lyder meldingen fra Sagro-planterådgiver.

AFGRØDER - Det gælder stadig; at jo tidligere kartoflerne kan komme i jorden, jo større vækst- og udbyttepotentiale er der, fordi solindstrålingen udnyttes mest optimalt af planterne i forårs-/sommermånederne – især for kartofler med en lang vækstsæson som stivelses-, pulver-, og proceskartofler, siger planterådgiver Anette Møller Sørensen, Sagro.

Og netop i denne sæson efter store nedbørsmængder handler det om at vurdere, hvornår arealerne er tjenlige og til at færdes på. Ved for tidlig færdsel på våd, tung jord, vil jorden pakkes og dermed allerede fra start give kartoflerne de vanskeligste betingelser. Og selv om de seneste dages flot solskin og tørvejr har betydet at vandet i vandløbet og grøfterne er sunket betydeligt, så står grundvandet højt mange steder og giver udfordringer.

- Vær derfor omhyggelig med fra mark til mark at vurdere det rette tidspunkt for klargøring af marken, anbefaler Sagro´s planterådgiver Anette Møller Sørensen, der forventer, at de første kartofler sættes i slutningen af ugen.

Hun råder også til at nøje at vurdere arealerne, alt efter om det er kold eller lun jord. Placer de sorter, der skal leveres tidligt på arealer, som kan være vanskeligt at færdes på ved meget nedbør i efteråret.

 

Lunere marker

Arealer, der ligger højt og er lettere, er også ofte lunere marker, hvor man næsten altid kan færdes. Her bør man sætte kartofler til sen optagning for enten direkte levering fra mark eller til lagring.

Tiden er nu til at time sine læggekartofler, således at de er i spiring, når jorden er tjenlig og vejrforholdene er til lægning. Det er vigtigt i år, hvor jorden sandsynlig vil være koldere, når lægningen begyndes.

Læggekartoflerne bør klargøres, efter hvornår de skal lægges og sorternes spirevillighed. Ved de mere spiretræge sorter bør temperaturen gradvis øges. I de mere spirevillige sorter bør de stadigvæk holdes lidt i ro til 10-14 dage før lægningen bliver en mulighed.

 

Skånsom håndtering

Håndter jeres læggekartofler grundlæggende så lidt som muligt og så skånsomt som muligt. Hvis en håndtering skal gøres, så vælg de sunde partier først og brug jævnligt desinficeringsmidler. Efter håndtering skal kartoflerne holdes i god ventilation, så der ikke dannes fugt i toppen af partierne.

Det handler om at få timet kartoflernes spiring så de er klar til at komme i jorden, når jorden er bekvem, godt afdrænet og en jordtemperatur omkring de 6 ° C. Prioriter kartoflerne.

jba

0

Opdatér din miljøgodkendelse og øg dit dækningsbidrag

Er din miljøgodkendelse mere end et par år gammel, er der gode chancer for, at en ny kan tjene sig selv ind på under et år og efterfølgende give en årlig gevinst.

»Mig og far« – en kærlighedshistorie til limousineracen

Man skal ikke tage fejl af det lange lyse hår, smykkerne og de tætsiddende jeans. Mille Kragelund er 20 år gammel, passioneret limousineavler og bidt af dyrskuer. Hun stiller i år med tyren Kærsgaards Oberst.

DM i pløjning på en lidt anderledes måde

Den frivillige styregruppe bag LandboUngdoms DM i pløjning har besluttet, at man vil fastholde afholdelsen af DM i pløjning til efteråret ved Aarhus. Det bliver dog noget anderledes, end planen var, før Covid-19 pandemien ramte Danmark.

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.
Side 1 af 82 (1632 artikler)Prev1234567808182Next