bannerPos

Varmt korn skal luftes og nedkøles

Hvis man ikke nedkøler og belufter, kan man senere risikere at finde et lager, hvor kornet er levende. På billedet er kornet opbevaret midlertidigt uden beluftning. Foto: Sukup Europe

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
13-08-2018 08:00
Kornsnudebiller og kornmider formerer sig eksplosivt i høje temperaturer, så der skal fokus på beluftning og nedkøling af kornet.

Det ekstraordinært varme sommervejr har givet en meget tør og varm høst. Det betyder, at det indlagrede korn er meget varmt, men temperaturen skal ned, påpeger Jens Erik Iversen, direktør Sukup Europé/DanCorn.

- Den høje temperatur giver desværre ekstra »gode« betingelser for især kornsnudebiller og kornmider, som kan formere sig eksplosivt i de høje temperaturer, forklarer han.

Normalt har firmaet sit primære fokus på at informere landmændene om vigtigheden i at få tørret det våde korn optimalt for at sikre kvaliteten af kornlageret. Men når sommeren i stedet byder på varme og tørke, så er fokus på beluftning og nedkøling.

- Det er lige så vigtigt som tørring, når man snakker om kornkvalitet ved opbevaring, fordi det meste korn i år er tørt, lyder det fra Jens Erik Iversen.

Udviklingstid ned til en måned

Faren ved varmt og tørt korn er, at kornsnudebiller og kornmider pludselig formerer sig eksplosivt i de varme forhold. Kornsnudebillens larve klækker inde i kernen, hvorefter den straks går i gang med at udhule sit bo.

Når larven har vokset sig stor, forpuppes den, hvorefter den som voksen gnaver sig ud af skallen. Herved forsvinder både kvaliteten og vægten fra kernen.

I høje temperaturer går billens udviklingstid fra 6-12 måneder helt ned til en måned, og så kan det gå stærkt.

- Løsningen er hurtigst mulig at få nedkølet afgrøden til fire-seks grader – i takt med at temperaturen falder udenfor. Det er også et must, at lageret er rengjort eller desinficeret lige inden og efter opbevaring, pointerer Jens Erik Iversen.

Sukup Europe anbefaler, at kornet overvåges og beluftes automatisk eller manuelt i de »kølige« timer, oftest i løbet af natten, og at man kører med blæseren hver gang, udeluften er fem grader lavere end kornet, ligesom man skal huske at ventilere kornet løbende i hele lagerperioden.

 

0

Nye siloer fordobler høstkapaciteten

Hos Hedegaards afdeling i Vebbestrup fordobler to nye stålsiloer næsten kapaciteten. Siloanlægget ventes køreklart 3. august.

Ingen fund af COVID-19 i 125 minkbesætninger

Fødevarestyrelsen har afsluttet en landsdækkende stikprøve-screening af minkbesætninger for COVID-19 uden at finde sygdommen.

Så starter landboauktionen op igen

Efter en corona-pause er landboauktionen i Kongens Tisted den 10. juli igen klar til at sætte dyr under hammeren – dog med en række forholdsregler.

Succes i græsset

Maskinhandler Indkøbsringen (MI) har netop afsluttet deres KUHN Grass Machines Roadshow. Det var velbesøgt af maskinstationer og bedrifter med interesse i græs. MI anslår der har været mellem 300-400 besøgende på turen gennem Danmark.

Når der er gået penge i spildevandet

Det er de samme mennesker, der giver hinanden lov til at udlede tonsvis af spildevand i de midtjyske vandløb, som sidder for bordenden og prioritere millioner af kroner til vandløb, så de kan opnå god økologisk tilstand. Det hænger ikke sammen, mener formanden for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen.

Høsten nærmer sig

Høsten er en fantastisk tid, hvor resultatet af årets indsats kan registreres. Det er imidlertid også en meget travl tid, og derfor er det vigtigt at forberede den grundigt.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i nyt domicil i Fredericia. Når flytningen og sammenlægningen i virksomheden er fuldendt efter sommerferien, vil 350 medarbejdere have deres daglige gang i det nye hovedsæde i Fredericia

S.D. Kjærsgaard idømt bøde

S. D. Kjærsgaard er idømt en bøde på 100.000 kroner for at have bestukket den kommunale topchef i Aarhus Kommune, skriver Aarhus Stiftstidende.

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

Arealscreening giver det bedste solcelleprojekt

Med en arealscreening kan en kommende solcellevært sikre sig den bedste pris og få mest muligt ud af projektet.
Side 1 af 86 (1705 artikler)Prev1234567848586Next