bannerPos

Store udsving i udbytterne på Djursland

Årets høst kom hurtigt og nemt i hus, men udbytterne har været udsædvanligt svingende. Foto: Djursland Landboforening.
10-09-2020 15:13

Landmændene på Djursland er kommet om på den anden side af årets høst, og selvom markarbejdet forløb ganske smertefrit, så er årets udbytter usædvanligt svingende.

Mejetærskeren er kommet tilbage i maskinhuset. Årets høst er veloverstået, og har, for langt de fleste landmænds vedkommende, været nem.

- Det er sjældent, at vi oplever, at landmanden tager ud for at høste, og så høster han til han er færdig. Det så vi tilbage i 2018, men ellers har jeg aldrig oplevet det før. Normalt bliver de afbrudt af vejret, fortæller Carsten Kløcher, som er chef for Planteavl i Djursland Landboforening.

Årets høst kom altså hurtigt og nemt i hus, men når vi så taler om årets udbytter, så er de udsædvanligt svingende.

- Et rigtig godt billede på de store variationer er en historie fra en landmand, som på den ene side af marken har vandet og på den anden side ikke har vandet. Der, hvor han ikke har vandet, har han kun høstet halve udbytter, forklarer Carsten Kløcher.

Det overordnede billede - middelhøst

Samlet set kan årets høst kaldes en middelhøst, men som Carsten Kløcher forklarer, så er det fåtallet, som ligger omkring middel – enten har de høstet høje udbytter, eller også har det været en ringe høst. Det er helt afgørende for landmanden, at afgrøderne får den rette mængde vand, men også på det helt rigtige tidspunkt. Og det var der nogen, der fik. Det betyder, at vintersæden har klaret sig godt på de gode jorde, hvorimod vintersæden på sandjord ligger under middel, fordi de endte med at få det for tørt.

- Vi ser nogle udbytteniveauer på de gode jorde, som vi aldrig har set før. Sommerferievejret var ikke så godt at holde ferie i, men det var rigtig godt plantevejr, lyder det fra Carsten Kløcher.

Vejret har kompenseret for efteråret

Og det vækker måske en del undren, at der netop er landmænd, som høster så ekstrem høje udbytter. Afgrøderne blev sået i slutningen af 2019 med langt fra de bedste forudsætninger.

- Det var smattet og træls – også på de gode jorde. Men det bliver vi altså ikke straffet for i år. Det var ret overraskende. Vejret har kompenseret for den dårlige start, men sådan er det desværre ikke altid, understreger Carsten Kløcher.

Græsfrøene har også haft en middelhøst, da de fik det for tørt, og hos rapsen ligger udbytterne på 10-20 procent under middel - men det er alligevel ikke helt skidt. For rapsen så, ifølge Carsten Kløcher, ikke ret godt ud, og det lignede ikke mere end 50 procents procents avl.

Selvom nogle landmænd har høstet høje udbytter, så betyder det desværre ikke, at sparegrisen bliver fyldt til bristepunktet.

- Kornpriserne er ikke gode lige nu. De, der har solgt tidligt, har fået en udmærket pris, men de, der skal ud at sælge nu, får en lav afsætningspris, lyder det fra Carsten Kløcher.

teba

0

Aflyste generalforsamling for anden gang

Selvom Lemvigegnens Landboforening godt kunne have afholdt årets udsatte generalforsamling uden at bryde de nye corona-restriktioner, turde man ikke afvikle den i et område, hvor smittetrykket vokser.

Tid til udskiftning af belysningen i stalden

Lysmængden fra alle lyskilder aftager over tid, men en af fordelene ved LED-belysning er at de kan være tændt langt flere timer end et almindelig lysstofrør.

Mere magt til medlemslandene giver dilemmaer

Selvbestemmelse over EU-støtte giver mening, men kan skabe kontroverser, mener forsker.

Hvad vil Christiansborgs politikere bruge mere EU-magt til?

Medlemslandene kan få mere medbestemmelse over EU's landbrugsstøtte. Men det er ikke alle i Folketinget, der gerne vil bruge den.

Konference om bioøkonomiske muligheder

En række virksomheder i Region Midtjylland er i fuld med at nytænke bioøkonomiske løsninger til energiforsyning og landbrugs- og fødevareproduktionen. På en konference 26. oktober er aktørerne klar til at afrunde og konkludere på ikke færre end 11 projekter.

Færre berøringer får regnestykket til at gå op

På Van Heesch Dairy Partnership ved Skive er fokus at bruge så få mandetimer og slide så lidt på materiellet som muligt frem for at presse ydelsen i vejret.

Hyrdegård indstillet til nordisk miljøpris for naturpleje på vestkysten

Lystbækgaard ved Torsted i Vestjylland er nomineret som Danmarks bidrag til Nordisk Råds Miljøpris 2020. Vinderen findes sidst i oktober.

Majsen skal først i jorden til maj

En god fremspiring i majsen kræver en ordentlig jordtemperatur – og det får man ikke i midten af april, lyder det fra en grovfoderrådgiver fra Velas.
Side 1 af 94 (1865 artikler)Prev1234567929394Next