bannerPos

DLG Øst – klar til høst

Hos DLG i Bårse glæder underdirektør Henrik Kristiansen sig til årets høst.

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
05-07-2020 13:07
Snart venter årets højdepunkt i landrbuget - årets høst. Og efter flere effektiviseringer er det noget, man ser frem til hos DLG Øst.

Når høsten kommer i gang, så er det alle mand på dæk hos DLG i det østlige Danmark.

- Vores motto er »Sammen får vi høsten i hus«. Og det er det, fordi det jo både er os, de ansatte, kunderne landmændene og vognmændene, der er i gang. Alle er jo med. Og det er jo nærmest et 24-7-job. Vi har måske ikke åbent i døgndrift, men der er rigtig mange i gang.

Ordene kommer fra underdirektør i DLG Øst, Henrik Kristiansen, der fra sit kontor hos DLG i Bårse syd for Næstved har ansvaret for afgrøder hos korngigantens østlige afdeling. Og der er nok at se til, kan han bekræfte. 

- Her i Bårse har vi jo også vores foderfabrik, og her får vi også en masse foderkorn ind til foderproduktion, og det får vi direkte fra landmændene. Så her kommer der også meget store aktiviteter, blandt andet fordi man laver godt 130.000 tons foder om året på fabrikken, eller måske lige knapt, siger han og fortsætter:

- Så derfor kommer der store mængder foderkorn ind, og det er jo også en stor terminal man har her. Men der skal det altså igennem foderproduktionen.

24 modtagepladser

Men som det vil være kendt for de fleste, er DLG Øst’s aktiviteter ikke kun centreret omkring Bårse. Faktisk har selskabet 24 modtagelsespladser spredt ud over Sjælland, Lolland-Falster, Møn og Bornholm, hvor man kan opbevare afgrøderne i den travle høstsæson.

Med de ændringer, der har været i landbrugsstrukturer, men også teknologisk i landbruget de seneste år, har de mængder, man har skullet håndtere hos kornkompagnierne, været for opadgående. Og det har til tider gjort det svært for DLG Øst at følge med, erkender Henrik Kristensen.

- Derfor renoverer vi nu nogle af de lidt ældre afdelinger med nogle store pladser, så vi faktisk kan modtage de store mægnder afgrøder. Der kommer jo på dage 50.000 tons på én dag, fordelt udover de her afdelinger, og sidste år fik vi noget over 600.000 tons afgrøder i forbindelse med høsten. Så det er nogle store mængder, siger han.

Effektiviseret lige i øjet

Meget af arbejdet i forbindelse med høsten er centreret omkring planlægning, i et forsøg på at gøre tingene så effektivt som muligt. I den forbindelse har det været til stor hjælp, at DLG Øst sidste år kunne tage deres nye kornterminal på Masnedø i brug.

- Det har været lige i øjet. Vi havde brug for det, også fordi vi jo sidste år fik en stor høst i 2019. Og selv om vi i det daglige opererer lokalt, så leverer vi jo også til et globalt marked, så når man har sådan en terminal dernede, så kan man komme ud på det store verdensmarked, siger Henrik Kristensen.

- Det er klart, at det giver os noget kapacitet. Der er nu plads til 140.000 tons dernede med det nye anlæg, og man kan faktisk tage de store pandemarksbåde ind dernede, og så sent som i går færdiglastede vi faktisk en båd med 30.000 tons byg på Masnedø.

Med den nye terminal kan DLG håndtere langt større mængder korn end tidligere.

- Vi kan tage 1000 tons ind i timen, og vi kan faktisk også udskibe 1000 tons i timen. Så det er altså rigtig meget korn på et minut. Samtidig er det ikke længere kun i Kalundborg, at vi har adgang til en dybvandshavn, men også på Masnedø, og det gør, at vi sparer meget transport, siger han.

Han tilføjer, at det også gavner i forhold til miljø og bæredygtighed gavner at afskibe de tusindvis af tons afgrøder fra Masnedø.

0

Trådløs forbindelse og gradueret tildeling

Väderstads Spirit såmaskiner fås i år med trådløs Isobus-opkobling.

Ansøgning om byggetilladelse foregår i 3 trin

Myndighedsbehandling i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse og ansøgning om nedrivningstilladelse er ikke klaret med byggetilladelsen alene. Det er meget vigtigt at have overblik over alle 3 trin inden man går i gang, så man ikke kommer i problemer ved afslutningen af byggeriet.

Gennemgå staldanlægget inden køb

I forbindelse med køb af ejendom er der mange ting, der skal følges op på og kontrolleres, inden den endelige underskrift kan sættes. Som byggerådgiver har man fokus på bygningerne, men også på det potentiale og de muligheder der kan være på ejendommen. Derfor anbefaler Velas en bygningsgennemgang og en potentialevurdering

Markdemoer i en corona-tid

Livestreaming, videomøder, rundvisning og selvstudier er nogle af de metoder, Sagro har grebet fat i, for stadig at kunne dele ud af deres viden fra demonstrationsarealerne i marken.

Med kærlig hilsen – din landmand

Blomstermarker ved Holstebro og Struer er til fri plukning.

Skadedyrsbekæmpere er flyttet ind hos landmand på Mols

Før sked de ned ad væggen og gylpede på gulvet, nu har to redekasser gjort tårnfalkene hos Jørn Ivar Mikkelsen til økologiske skadedyrsbekæmpere uden gener.

Mobilt anlæg fremstiller såsæd til enkornssåning

Gl. Buurholt har udvidet flåden og kan nu også tilbyde et mobilt anlæg, som kan sortere såsæd til enkornssåning. Det vil sige en kernestørrelse på mellem kernestørrelse på imellem 2,5 og 3,3 millimeter.

Dansk mælkeproducent oplever akut mangel på arbejdskraft i New Zealand

Landbruget i New Zealand mangler lige nu 5.000 medarbejdere. De er på grund af corona strandet i deres hjemland, da de tog hjem på ferie inden virussen brød ud. Danske Lone Sørensen fortæller her om situationen for mælkeproducenterne.

Fra robothader til robotelsker

Selv kaldte han sig verdens største robot-hader for bare et år siden. Lars Donskov Hansen, selvstændig mælkeproducent i Vendsyssel, og i dag indehaver af to elskede malkerobotter.

Køerne æder det friske græs før alt andet

Køerne elsker det friske græs på foderbordet i Østhimmerland ved Lars Sommer. Et foderkoncept, som gerne skal give en lavere fremstillingspris og måske et hak opad på ydelsen.
Side 1 af 88 (1758 artikler)Prev1234567868788Next