bannerPos

- Det er krudt, vi høster lige nu

Selvom Simon Wulff Sørensensen og resten af de ansatte hos Cay Wulff Sørensen har været påpasselige, har de oplevet to høstbrande.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
29-07-2018 09:15
Afgrøderne er lige nu så tørre, at alt kan brænde. Derfor skal der tages forholdsregler, som vi normalt ikke bruger, mener Carsten Kløcher, chef for Planteavl i Djursland Landboforening.

Sjældent har afgrøderne været så tørre, som de er lige nu. Den seneste tid har der været flere alvorlige tilfælde af høstbrande på Djursland. Carsten Kløcher, chef for Planteavl i Djursland Landboforening, opfordrer alle landmænd til at holde ekstra godt øje med, hvad der sker bag mejetærskeren i den kommende tid.
- Lige nu er det så tørt, at alt kan brænde. Vi skal tage forholdsregler, som vi ikke normalt ikke bruger. Det er krudt, vi høster lige nu, understreger Carsten Kløcher.
Det betyder, at alle redskaber, vand og brandslukkere skal tages med i marken i kampen mod de hurtige brande - især nu, hvor vårbyggen skal høstes.
- Vi skal i den grad også have fokus på vinden, når vi høster i den kommende tid – det er vigtigt, at vi forsøger at høste mod vinden, mener han.
Tørken har gjort, at alle arealer er i fare for høstbrande, men især arealer med mange flintesten har en særdeles høj risiko.
- En sten mod knivene antænder marken på et øjeblik. Hvor vi før i tiden har set sådan et tilfælde 1 gang på 17 år, så ser vi det pludselig 7 gange om dagen. Vi skal være meget opmærksomme og have fuld fokus, påpeger Carsten Kløcher.

Brandbælte om marken

Hos gårdejer Cay Wulff Sørensen nær Grenaa, har man set konsekvenserne af de mange høstbrande. Derfor ville medarbejderne tage deres forholdsregler, inden de gik i gang med at høste.
- Det var ikke et spørgsmål, om det ville ske, men hvornår det ville ske, fortæller Simon Wulff Sørensen, som er søn af gårdejer Cay Wulff Sørensen og medhjælper på bedriften.
Hos Cay Wulff Sørensen har de efter første omgang høst lavet et 6 meter bredt brandbælte hele vejen rundt om marken med en tallerkenharve, som har harvet jorden helt sort. På den måde kan de begrænse branden til den enkelte mark. Samtidig har de delt marken op i felter og harvet langs sprøjtesporene, igen for at undgå at samtlige hektar går op i røg, hvis uheldet er ude.
- Det handler om at lukke af og begrænse. Det kræver faktisk ikke så meget mere tid. Selvfølgelig skal traktoren flyttes rundt, men ham der kører kornvognen kan også gøre det, lyder det fra Simon Wulff Sørensen.

Var alligevel ved at gå galt

Selvom Simon Wulff Sørensen og de andre medarbejdere har været yderst påpasselige, så kan de ikke sige sig fri for at have oplevet hele to høstbrande indtil nu. Første gang var knap en time efter høststart. Flammerne blev hurtigt spottet. Efter harven havde kørt over ilden på kryds og tværs, var branden slukket og ingen større skade sket. Anden gang kunne straks have endt værre. Her opdagede alle mand pludselig, at der var ild ved skel længere nede på marken. Igen kom harven i brug, men de måtte tage et træk i noget korn, som endnu ikke var høstet på nabomarken.
- Så skulle det pludselig gå stærkt. Vi nåede at få slukket branden, inden brandvæsnet nåede frem, men vi skylder naboen noget korn, fortæller Simon Wulff Sørensen, som i den grad synes, at dette års høst byder på lige rigeligt meget spænding.
Hos Cay Wulff Sørensen skal der høstes 430 hektar.
 

Bliver huset som forventet eller er der udfordringer med energi og varme?

Det er i dag et lovkrav, at alle nye huse skal have lavet en energiberegning og et energimærke. Det at få et energimærke behøves ikke være dyrt og ressourcekrævende, du skal blot have foretaget en energiberegning i idéfasen og holde hovedet koldt i forhold til regler og krav, når byggeriet bliver til virkelighed.

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.

- Udfordringer skal til åben diskussion

Der var vilje til smidigere sagsbehandling og en løsning på kreditudfordringer for LAG-midlerne, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) gæstede landsbytopmøde

Nye muligheder med ny Lawsonia-vaccine

MSD Animal Health lancerer nu en intramuskulær Lawsonia-vaccine, der giver mulighed for et fleksibelt og arbejdsbesparende vaccinationsprogram.

Novana-rapport bekymrer miljøminister

Nye tal fra årets NOVANA-rapport viser, at kvælstofudledning er på samme niveau som tidligere. Derudover er der flere fund af sprøjtemidler i drikkevand og grundvand.

Pløjefri englændere overbeviste vendelbo

For seks år siden, sagde pløjefri dyrkning ikke Søren Christensen noget. I dag kunne han ikke drømme om at sætte en plov eller dybdeharve i jorden andre steder end der, hvor han har lejet jord med kartofler.

Danish Crown Beef spår stigende priser

Efter mange måneder med modvind og faldende priser på oksekødet, så begynder Danish Crown Beefs CEO Finn Klostermann at se de første tegn på bedring.

Et første år med mange investeringer

En samarbejdsvillig bank har gjort det muligt for Thomas Staun at nå længere på sit første år som selvstændig, end han havde turdet håbe på.

Græskar vinder frem på de danske marker

Siden 2015 er arealet af græskarmarker steget med næsten 50 procent. De store orange græskar ender både som dekorative lanterner i fejringen af Halloween og i køkkenet, hvor de indgår i madlavningen.

Storfusion er en realitet

Fynboerne stemte ja og rådgivningen i Centrovice og LMO sammenlægges med tilbagevirkende kraft fra 1. november til et stort rådgivningsselskab, der får nyt navn.
Side 1 af 60 (1195 artikler)Prev1234567585960Next