bannerPos

- Det er krudt, vi høster lige nu

Selvom Simon Wulff Sørensensen og resten af de ansatte hos Cay Wulff Sørensen har været påpasselige, har de oplevet to høstbrande.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
29-07-2018 09:15
Afgrøderne er lige nu så tørre, at alt kan brænde. Derfor skal der tages forholdsregler, som vi normalt ikke bruger, mener Carsten Kløcher, chef for Planteavl i Djursland Landboforening.

Sjældent har afgrøderne været så tørre, som de er lige nu. Den seneste tid har der været flere alvorlige tilfælde af høstbrande på Djursland. Carsten Kløcher, chef for Planteavl i Djursland Landboforening, opfordrer alle landmænd til at holde ekstra godt øje med, hvad der sker bag mejetærskeren i den kommende tid.
- Lige nu er det så tørt, at alt kan brænde. Vi skal tage forholdsregler, som vi ikke normalt ikke bruger. Det er krudt, vi høster lige nu, understreger Carsten Kløcher.
Det betyder, at alle redskaber, vand og brandslukkere skal tages med i marken i kampen mod de hurtige brande - især nu, hvor vårbyggen skal høstes.
- Vi skal i den grad også have fokus på vinden, når vi høster i den kommende tid – det er vigtigt, at vi forsøger at høste mod vinden, mener han.
Tørken har gjort, at alle arealer er i fare for høstbrande, men især arealer med mange flintesten har en særdeles høj risiko.
- En sten mod knivene antænder marken på et øjeblik. Hvor vi før i tiden har set sådan et tilfælde 1 gang på 17 år, så ser vi det pludselig 7 gange om dagen. Vi skal være meget opmærksomme og have fuld fokus, påpeger Carsten Kløcher.

Brandbælte om marken

Hos gårdejer Cay Wulff Sørensen nær Grenaa, har man set konsekvenserne af de mange høstbrande. Derfor ville medarbejderne tage deres forholdsregler, inden de gik i gang med at høste.
- Det var ikke et spørgsmål, om det ville ske, men hvornår det ville ske, fortæller Simon Wulff Sørensen, som er søn af gårdejer Cay Wulff Sørensen og medhjælper på bedriften.
Hos Cay Wulff Sørensen har de efter første omgang høst lavet et 6 meter bredt brandbælte hele vejen rundt om marken med en tallerkenharve, som har harvet jorden helt sort. På den måde kan de begrænse branden til den enkelte mark. Samtidig har de delt marken op i felter og harvet langs sprøjtesporene, igen for at undgå at samtlige hektar går op i røg, hvis uheldet er ude.
- Det handler om at lukke af og begrænse. Det kræver faktisk ikke så meget mere tid. Selvfølgelig skal traktoren flyttes rundt, men ham der kører kornvognen kan også gøre det, lyder det fra Simon Wulff Sørensen.

Var alligevel ved at gå galt

Selvom Simon Wulff Sørensen og de andre medarbejdere har været yderst påpasselige, så kan de ikke sige sig fri for at have oplevet hele to høstbrande indtil nu. Første gang var knap en time efter høststart. Flammerne blev hurtigt spottet. Efter harven havde kørt over ilden på kryds og tværs, var branden slukket og ingen større skade sket. Anden gang kunne straks have endt værre. Her opdagede alle mand pludselig, at der var ild ved skel længere nede på marken. Igen kom harven i brug, men de måtte tage et træk i noget korn, som endnu ikke var høstet på nabomarken.
- Så skulle det pludselig gå stærkt. Vi nåede at få slukket branden, inden brandvæsnet nåede frem, men vi skylder naboen noget korn, fortæller Simon Wulff Sørensen, som i den grad synes, at dette års høst byder på lige rigeligt meget spænding.
Hos Cay Wulff Sørensen skal der høstes 430 hektar.
 

0

Opdatér din miljøgodkendelse og øg dit dækningsbidrag

Er din miljøgodkendelse mere end et par år gammel, er der gode chancer for, at en ny kan tjene sig selv ind på under et år og efterfølgende give en årlig gevinst.

»Mig og far« – en kærlighedshistorie til limousineracen

Man skal ikke tage fejl af det lange lyse hår, smykkerne og de tætsiddende jeans. Mille Kragelund er 20 år gammel, passioneret limousineavler og bidt af dyrskuer. Hun stiller i år med tyren Kærsgaards Oberst.

DM i pløjning på en lidt anderledes måde

Den frivillige styregruppe bag LandboUngdoms DM i pløjning har besluttet, at man vil fastholde afholdelsen af DM i pløjning til efteråret ved Aarhus. Det bliver dog noget anderledes, end planen var, før Covid-19 pandemien ramte Danmark.

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.
Side 1 af 82 (1632 artikler)Prev1234567808182Next