bannerPos

Hvornår skal hesten gå på pension?

Tenna Bang

Journalist
14-09-2018 08:01
På et tidspunkt kommer den dag, hvor det er tid til at lade hesten gå på pension. Men hvordan ved man, at det er ved at være tid, og hvad er egentlig en god pensionisttilværelse for en hest? Agria Dyreforsikrings svenske dyrlæge, Karl-Henrik Heimdal, giver gode råd.

Nogle gange får hesten en skade som gør, at man bliver nødt til at stoppe en stævne karriere, hvilket gør at pensionen kommer naturligt for hesten. Men ofte er hesten i god form, også selvom den har passeret 20-års alderen.
Der findes ikke en officiel pensionsalder for heste. Det er op til ejeren at tage hensyn til hestens helbredstilstand og skrue ned for præstationskravet, når tiden kommer. En pensionisttilværelse kan udforme sig på mange forskellige måder. 
Rådfør dig med din dyrlæge og træner, som kender både dig og din hest. Sammen kan I lave en fælles plan, er rådet fra Karl-Henrik Heimdahl, som er en svensk dyrlæge fra Agria Dyreforsikring.

Pensionistalderen er omkring 20 år

Hvis det ikke er en skade, der afgør, at det er tid til at trappe ned på aktiviteterne, så plejer spørgsmålet om pensionering at dukke op, når hesten kommer op i 20-års alderen. For ponyer er det ofte nogle år senere end for en varmblodshest. Mærk efter om din hest er frisk, glad og skadefri for så længe den er i god form har den bedst af at blive motioneret. Der er mange heste, der går stævner selv efter det tyvende år, og som har det fint med det. Men der er også heste, der tydeligt viser, at de vil tage det mere med ro, hvis de kunne – også i en noget tidligere alder.
- Vær lydhør over for hestens signaler – er den mere stram og stiv, mister den sin plads i hierarkiet eller er svær at holde i pænt huld? Tilpas krav, motion, foder, fold kammerater og tiden på folden, siger Karl-Henrik Heimdahl.

Pensionist eller sove ind med værdighed?

Hvordan en pensionisttilværelse kan se ud, er individuelt. Mange stævneheste på højt niveau har det fint med at blive læremester med lavere præstationskrav, mens andre er perfekte som leder for ungheste i løsdrift. Sunde hopper, som passer til avl, kan få en anden karriere som avlshoppe, hvis hoppen er fysisk egnet uden skader, der belastes yderligere ved drægtighed, og hvis hoppen ikke er blevet for gammel. 
Eller hvorfor ikke søge efter en aktiv pensionist rytter til din ældre hest, som kan ride hyggelige ture på den, hvis du ikke selv har tid eller råd til stadig at have hesten? Det vigtigste er, at hesten ikke bliver gemt væk på en fold. Den har samme behov for opmærksomhed og omsorg som tidligere og vigtigst af alt; tænderne skal kontrolleres oftere, og foderet skal tilpasses pensionisten, så den hverken bliver for tyk eller for tynd.
- Nogle gange er det svært selv at afgøre, hvad der er bedst for hesten; at fortsætte sit pensionistliv eller at sove ind med værdighed. Tag en dialog med din dyrlæge for at få så mange friske og gode år som muligt med din pensionerede hest, afslutter Karl-Henrik Heimdahl.

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 128 år. De fleste medarbejdere er selv dyreejere og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger, er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.

80 køer, robot og automatisk fodring

Per Kjeld Rasmussen, Randers, har 80 køer på ejendommen Raunlund i Floes. For år tilbage kom han altid med holsteinkøer, i år har han tilmeldt ni jerseykøer, en kvie og en kalv.

Opfordrer landmænd til at deltage i Naturmødet

Landbruget er en stor del af naturen, og derfor er det vigtigt, at landmændene deltager aktivt på Naturmødet i Hirtshals den 23.-25. maj, lyder det fra Agri Nord.

Fra byliv i Århus til kødkvægsavl på Djursland

Trine Sørensen og Michael Laursen er begge født i Århus. I dag har de en angusbesætning i Ø. Alling på Djursland og drømmer om at kunne sælge endnu flere avlsdyr.

Læsser med vokseværk

Stemas A/S glæder sig til at vise den hidtil største Weidemann-læsser frem på Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Hun er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen

Malene Bach Sevelsted driver Farmvisit i Hem ved Skive. En besøgsgård, hvor børn, unge og ældre kan se, føle og lugte et hav af bondegårdsdyr og høre om livet på landet.
Side 1 af 43 (857 artikler)Prev1234567414243Next