Hvornår skal hesten gå på pension?

Tenna Bang 14-09-2018 08:01:11
På et tidspunkt kommer den dag, hvor det er tid til at lade hesten gå på pension. Men hvordan ved man, at det er ved at være tid, og hvad er egentlig en god pensionisttilværelse for en hest? Agria Dyreforsikrings svenske dyrlæge, Karl-Henrik Heimdal, giver gode råd.

Nogle gange får hesten en skade som gør, at man bliver nødt til at stoppe en stævne karriere, hvilket gør at pensionen kommer naturligt for hesten. Men ofte er hesten i god form, også selvom den har passeret 20-års alderen.
Der findes ikke en officiel pensionsalder for heste. Det er op til ejeren at tage hensyn til hestens helbredstilstand og skrue ned for præstationskravet, når tiden kommer. En pensionisttilværelse kan udforme sig på mange forskellige måder. 
Rådfør dig med din dyrlæge og træner, som kender både dig og din hest. Sammen kan I lave en fælles plan, er rådet fra Karl-Henrik Heimdahl, som er en svensk dyrlæge fra Agria Dyreforsikring.

Pensionistalderen er omkring 20 år

Hvis det ikke er en skade, der afgør, at det er tid til at trappe ned på aktiviteterne, så plejer spørgsmålet om pensionering at dukke op, når hesten kommer op i 20-års alderen. For ponyer er det ofte nogle år senere end for en varmblodshest. Mærk efter om din hest er frisk, glad og skadefri for så længe den er i god form har den bedst af at blive motioneret. Der er mange heste, der går stævner selv efter det tyvende år, og som har det fint med det. Men der er også heste, der tydeligt viser, at de vil tage det mere med ro, hvis de kunne – også i en noget tidligere alder.
- Vær lydhør over for hestens signaler – er den mere stram og stiv, mister den sin plads i hierarkiet eller er svær at holde i pænt huld? Tilpas krav, motion, foder, fold kammerater og tiden på folden, siger Karl-Henrik Heimdahl.

Pensionist eller sove ind med værdighed?

Hvordan en pensionisttilværelse kan se ud, er individuelt. Mange stævneheste på højt niveau har det fint med at blive læremester med lavere præstationskrav, mens andre er perfekte som leder for ungheste i løsdrift. Sunde hopper, som passer til avl, kan få en anden karriere som avlshoppe, hvis hoppen er fysisk egnet uden skader, der belastes yderligere ved drægtighed, og hvis hoppen ikke er blevet for gammel. 
Eller hvorfor ikke søge efter en aktiv pensionist rytter til din ældre hest, som kan ride hyggelige ture på den, hvis du ikke selv har tid eller råd til stadig at have hesten? Det vigtigste er, at hesten ikke bliver gemt væk på en fold. Den har samme behov for opmærksomhed og omsorg som tidligere og vigtigst af alt; tænderne skal kontrolleres oftere, og foderet skal tilpasses pensionisten, så den hverken bliver for tyk eller for tynd.
- Nogle gange er det svært selv at afgøre, hvad der er bedst for hesten; at fortsætte sit pensionistliv eller at sove ind med værdighed. Tag en dialog med din dyrlæge for at få så mange friske og gode år som muligt med din pensionerede hest, afslutter Karl-Henrik Heimdahl.

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 128 år. De fleste medarbejdere er selv dyreejere og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger, er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.

Kvartalsrapport: Minimum fem ulve i Danmark

13-12-2018 07:46:53

En ny kvartalsstatus fra den officielle ulveovervågning fortæller, at der er minimum fem ulve i Danmark, og at de formentlig fordeler sig sådan tre steder i Jylland. Det oplyser Erik Poulsen, som er redaktør af facebooksiden "Her er ulven i Danmark."


150 besøgte Sargos planteaften

11-12-2018 13:39:20

Teoretiske og praktiske bud på landbrugets rolle i klimaudfordringerne.


Gør klar til vinter

11-12-2018 08:10:16

Rengøring og kontrol af maskinerne inden de stilles i stå over vinteren, forlænger både levetiden, men sparer dig også penge og tid i længden, lyder det fra værkfører hos Semler Agro.


20 år gammel ko venter sin kalv nummer 20

10-12-2018 09:00:08

I Bindslev i Vendsyssel bor en Jysk ko, som er 20 år gammel. Hun har kælvet 17 gange og venter lige nu sin kalv nummer 20.


Stor jordfordeling giver færre store landbrugsmaskiner på vejene på Djursland

07-12-2018 13:35:10

Et areal på størrelse med næsten 6.000 parcelhusgrunde har netop skiftet hænder ved Øster Alling på Djursland. Det gavner både klimaet, landmændene og deres naboer.


Tid til service

07-12-2018 09:57:27

Det er nu, at plæneklipperen og andre småmaskiner skal serviceres – ikke til foråret.


ATV’en: Den moderne udgave af en lille traktor

07-12-2018 08:49:30

Muligheden for at indregistrere sin ATV som traktor, har gjort den endnu mere interessant de seneste år. Det oplever man hos Østervrå Motor- og Cykelcenter


Se vinder-dyrene fra Agromek

06-12-2018 09:40:08

Få styr på dit kemirum

05-12-2018 08:42:47

Det kan blive en dyr affære at have en dunk ulovlig kemi til at stå. Derfor opfordre en konsulent til, at få styr på kemirummet. Flere midler er blevet ulovlige hen over efteråret og flere bliver det inden årsskiftet.


Økologer dyrker flere efterafgrøder

04-12-2018 08:34:16

ØkologiRådgivning Danmarks kunder bruger efterafgrøder i langt højere grad end for tre år siden. Det glæder plantechef i ØRD.


Aarhus får 550 hektar ny skov

03-12-2018 13:44:46

Miljø- og Fødevareministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Vand indgår et nyt, visionært samarbejde, som med cirka 550 nye hektar ny skov beskytter grundvandet og giver Aarhus det største sammenhængende naturområde i byens historie.


Foderring holder styr på foderet og minimerer spild

03-12-2018 08:30:38

Undgå at hestene tramper i stråfoderet og få mere ud af ballerne med den nye »sikkerheds-foderring«


Unikt landbrugs-dødsbo på auktion i Randers

02-12-2018 08:26:10

Der er både en stor maskinpark og masser af skjulte skatte at byde på, når Campen Auktioner sælger en samlers dødsbo ved Randers.


- Medarbejderne er det vigtigste, vi har

01-12-2018 08:20:20

Hos FM Landbrug er man gået systematisk til værks for at sikre et godt arbejdsmiljø. Det har udviklet sig til en positiv spiral, mener ejerne.


Få styr på moms og skat for julens glæder

30-11-2018 07:16:03

Julen står for døren og det samme gør udgifter til julegaver og -frokoster. Seges giver her et overblik over moms og fradragsmuligheder for virksomheder.


Fremtidens bæredygtige landmand - Kristian fra Ausumgaard

29-11-2018 20:30:37

Fremtidens Landmand i kategorien Bæredygtighed blev Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard ved Holstebro for hans arbejde med den grønne omstilling.


Fremtidens Landmand i afsætning: Søren fra Nyborggaard

29-11-2018 20:30:04

Fremtidens Landmand i kategorien Afsætning er Søren Skjølstrup Jensen fra Nyborggaard ved Vildbjerg på grund af hans arbejde med at producere og afsætte højkvalitetsprodukter med en historie.


Skoler får penge til gårdbesøg fra Skolemælkslegat

29-11-2018 09:12:24

Østre Skole i Thisted er en af de skoler, der i denne omgang får glæde af Skolemælkslegatet. De 5.000 kroner skal bruges på udflugt til økologisk landbrug og fællesspisning.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 29 (575 artikler)Prev1234567272829Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer