bannerPos

Danske DCHI øger sin biosecurity mod afrikansk svinepest

Sofarmen Fantanele. - Vi skal undgå dyrkning af majs tæt ved farmene gennem snak og henstilling til naboerne. Majs tiltrækker vildsvin og dermed risiko for ASF. Ofte skal der betales lidt til naboerne, siger Lars Drescher.

Tekst og foto: Jørgen P. Jensen

Fagjournalist
08-09-2018 10:00
- Lige nu er vi hårdt ramt af restriktioner og begrænsninger for især transport af smågrise og slagtesvin, siger Lars Drescher, direktør i DCHI. Men han ser en ny mulighed i etablering af særlige korridorer for de store svinefarme med høj biosecurity.

Svinefarme med multisite i Rumænien er på det seneste særlig hårdt ramt af restriktionerne i forbindelse med det sidste års tids udbrud af afrikansk svinepest (ASF).

- Der bliver nemlig etableret meget vidtrækkende zoner rundt om lokaliteter, hvor svinebesætninger bliver angrebet af ASF, fortæller Lars Drescher.

- Hele amter er lagt i den særlige zone 3, hvor grise ikke må flyttes ud af området – senest også amter uden udbrud af ASF, men som blot har grænseflade op til et andet amt med udbrud.

Lars Drescher er direktør i DCHI og Premium Porc Group, som er ejet af 98 danske investorer og har et produktionsmål på 600.000 slagtesvin i 2018 i Rumænien.

- Enkelte multisite-svinefarme i Rumænien er begyndt at aflive deres smågrise, da de ikke kan transporter dem til deres slagtesvinefarme, fortæller han.

- Og vi kan ende i den samme situation med en del af vores produktion, hvis disse restriktioner fortsætter.

Maksimal biosecurity

Ingen af DCHIs tre svinefarme i den sydlige del af Rumænien er ramt af ASF.

- Det er primært de mange små baggårds-svinehold og vildsvin, som er blevet ramt. Af de store svinefarme har fem fået konstateret ASF, og det bringer antal nedslagtede svin op over de 300.000.

Det har selvfølgelig ført til et ekstraordinært gennemtjek af alle DCHIs biosecurity-procedurer.

- Alt er sikret til det bedste, det kan være. Vi har yderligere sat insekt net op for alle ventilationshuller og startet UV-belysning af alt materiale, der bringes ind i staldområdet. Mad og cigaretter indkøbes til personalet og UV-belyses.

Flere forsøg har på det seneste vist, at ASF kan være insektbåren.

Staldpersonale og personer på besøg på DCHIs farme skal naturligvis gennem bad og hånddesinfektion inden adgang, ligesom ingen ejendele – som for eksempel mobiltelefoner - må tages med ind i stalden.

- Og så skal vi forsøge at undgå dyrkning af majs tæt ved farmene gennem snak og henstilling til naboerne. Majs tiltrækker vildsvin. Dette er vigtigt, men er svært og ofte skal der betales til naboerne, siger Lars Drescher.

Meget EU-politik i ASF

Det er især fra danske og spanske dyrlæger, at DCHI henter rådgivning om maksimal biosecurity.

- Desuden har vi stor erfaringsudveksling i erfagrupper og med svineproducenter i de andre østeuropæiske lande, der også har ASF-angreb.
Lars Drescher kan naturligvis ikke vurderer om ASF også breder sig til resten af Europa, men han kan godt se et scenarie, hvor ASF bliver en faktor, man må leve med i hele det Euro-asiatiske fastland.

- Vi er i dialog med EU, med de europæiske svineproducentforeninger og landbrugsministre og selvfølgelig med de rumænske myndigheder om at forebygge spredning.

- Måske kan vi undgå at få ASF til Danmark, men i resten af Europa bliver det svært, er hans personlige vurdering.

Der er imidlertid meget politik i håndteringen af ASF i EU-regi, hvor Tyskland og Danmark i øjeblikket har de tungeste poster.

- At forestille sig at ASF kan udryddes i Østeuropa er imidlertid utopi, understreger Lars Drescher.

- Man kan lige så godt erkende dette og så få udtænkt nogen modeller for, hvordan man driver moderne og rationel svineproduktion i landområder, hvor der er ASF til stede.

Forslag fra EU skal fremskyndes

Lars Drescher peger imidlertid på en mulig løsning både her og nu og på længere sigt.

- Fra international side er der et forslag om såkaldt compartmentalisation eller på dansk »opdeling«. Forslaget går på at give de store, godkendte svinefarme fastlagte korridorer til at bevæge dyr og materiel til og fra deres produktionsenheder.

- Det har EU godkendt, at medlemslandene i hele EU kan indføre i 2021 – men vi kan ikke vente så længe, understreger Lars Drescher.
Han savner dog meget opbakning af især de vesteuropæiske lande i EU – også fra Danmark – til at fremme denne løsning.

- Forslaget er vedtaget i EU, men vi skal have det fremskyndet til at være en reel mulighed så hurtigt som overhovedet muligt, slutter Lars Drescher.

DCH International A/S

Danskejet landbrugskoncern med 11 datterselskaber i Rumænien
 2. største svineproduktion i Rumænien med en markedsandel på knap 10%
 Produktion af 415.000 grise i 2017
 Under udvidelse til 17.500 søer
 Forventer 600.000 slagtesvin pr. år fra 2018
 Planteavl på 1.900 hektar landbrugsjord
 To foderfabrikker med daglig produktion af ca. 400 tons foder
 Lagerkapacitet på 40.000 tons korn
 Cirka 420 medarbejdere
 Omsætning på € 65 mio. i 2017
0

Opdatér din miljøgodkendelse og øg dit dækningsbidrag

Er din miljøgodkendelse mere end et par år gammel, er der gode chancer for, at en ny kan tjene sig selv ind på under et år og efterfølgende give en årlig gevinst.

»Mig og far« – en kærlighedshistorie til limousineracen

Man skal ikke tage fejl af det lange lyse hår, smykkerne og de tætsiddende jeans. Mille Kragelund er 20 år gammel, passioneret limousineavler og bidt af dyrskuer. Hun stiller i år med tyren Kærsgaards Oberst.

DM i pløjning på en lidt anderledes måde

Den frivillige styregruppe bag LandboUngdoms DM i pløjning har besluttet, at man vil fastholde afholdelsen af DM i pløjning til efteråret ved Aarhus. Det bliver dog noget anderledes, end planen var, før Covid-19 pandemien ramte Danmark.

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.
Side 1 af 82 (1632 artikler)Prev1234567808182Next