bannerPos

25 år med landbrugsviden direkte fra Djursland til Cambodia

ADDA bygger på princippet »hjælp til selvhjælp«, derfor arbejdes der med lokale organisationer i de lande, hvor projekterne er. Foto: ADDA

Redaktionen

27-05-2019 16:10
En studietur til Afrika gav Bodil Pallesen en holdning til, hvordan nødhjælpsarbejde burde organiseres. Det første til stiftelsen af ADDA, som de sidste 25 år har sendt landbrugs-knowhow direkte fra Djursland til Asien.

Det handler om hjælp til selvhjælp. Det handler om at videregive viden, så de fattigste områder i verden selv kan kapacitetsopbygge. Bodil Pallesen fra Feldballe på Djursland har altid været interesseret i ulandsarbejde. På en studietur til Afrika fik hun øjnene op for, hvordan nødhjælpsarbejde ikke skulle udføres, og hun rejste hjem med en ide. Den ide førte til stiftelsen af ADDA, Agricultural Development Denmark Asia, som 1. juni i år kan fejre 25-års jubilæum.

- Jeg bliver drevet af at se, at der bliver skabt resultater, og hvor stor forskel vores arbejde gør dernede, lyder det fra Bodil Pallesen, som i 1994 blev medstifter af ADDA sammen med Niels og Evelyne Dumas-Johansen.

 

Det første projekt

Bodil Pallesen, Niels og Evelyne Dumas-Johansen kunne sagtens have tilbudt deres engagement i en allerede eksisterende NGO, men de havde deres egne ideer til, hvordan tingene skulle gribes an og ønskede ikke at blive fanget i allerede opstillede regler og tunge retningslinjer. De ville starte på en frisk. Bodil Pallesen var ansat som planteavlskonsulent i en mindre landboforening, som senere fusionerede til det, vi i dag kender som Djursland Landboforening, og også Niels og Evelyne havde kontakter i Cambodia. Cambodia var i starten af 1990’erne ødelagt af krig og med en håndfuld personlige relationer i ryggen, var det nærliggende for makkerparret at indlede et samarbejde med arkitekt Outey Mea, der førte til ADDA’s første projekt, som blandt andet omhandlede kapacitetsopbygning af en landbrugsskole i Phnom Penh i Cambodia med støtte fra Danida.

- Jeg drømte måske i virkeligheden om selv at tage til Cambodia for at arbejde, men vi fik tilsagn om vores første projekt samme dag, jeg lå på fødegangen med mit yngste barn. Så det blev ikke mig, der rejste derud, lyder det fra 61-årige Bodil Pallesen, som dog rejser til Cambodia en gang om året.

Bodil Pallesen har mange forskellige funktioner i ADDA, men er blandt andet i bestyrelsen og projektleder i Cambodia siden projektopstart i 1996. Poster hun varetager ved siden af jobbet som Seniorspecialist hos Teknologisk Institut i Aarhus. Medstifter og ADDA’s første formand Niels Dumas-Johansen driver Dumas-Johansen Specialrejser fra Auning på Djursland, der arrangerer landbrugsfaglige rejser. Den nu pensionerede planteavlskonsulent fra Djursland Landboforening, Jørgen Flensborg, har tidligere været rejseleder på flere ture, hvor landmænd fra lokalområdet har været nede at se ADDA’s projekter i både Cambodia og Vietnam.

 

Hjælp til selvhjælp

Udviklingen i ADDA har været stor gennem de sidste 25 år, men organisationen har fastholdt markskoleprincippet, hvor en gruppe af bønder følger hele produktionen af en afgrøde eller en husdyrproduktion. Den viden, gruppen får, er ved hjælp af »hands on« og fortsætter oftest i selvhjælpsgrupper. Bønderne bliver trænet i lederskab - hvordan de får indflydelse i lokalsamfundet og ikke mindst i kommunen, og hvordan de sparer penge op, så deres virksomheder kan udvikle sig.

- Vi har alle dage haft vores fokus på kvinderne. Mændene tager til byen for at tjene penge, og kvinderne sørger for, at børnene kommer i skole, og så driver de jorden. Kvinderne er enormt ansvarsbevidste, og det er helt vildt at se, hvor meget de har rykket sig. De er gået fra fattige bønder til at få et landbrug med overskud og udvikling og indflydelse i deres lokalsamfund, forklarer Bodil Pallesen.

Senere har ADDA hjulpet med at få etableret andelsforeninger – små stærke selvhjælpsgrupper, hvor kvinderne kan arbejde sammen og går sammen om større projekter. Her lærer de blandt andet at forhandle renter, kredit- og grovvarevirksomhed.

 

ADDA har haft mange Danida-, og nu CISU-støttede projekter i både Cambodia, Vietnam og i Tanzania i Afrika, hvor de blandt andet har igangsat landbrugs- og fødevareprojekter, økologi og støttet social og miljømæssig bæredygtig udvikling.

- Vi sagde fra starten, at vi ikke ville komme som de kloge, der skulle vise dem, hvordan de skulle gøre. Vi skulle være facilitator, som skulle hjælpe dem til selv at gøre tingene. Dette har kunne lade sig gøre via tæt samarbejde med vore samarbejdspartnere i SYD, dygtige medarbejdere og en meget aktiv og engageret bestyrelse samt stor opbakning fra vore medlemmer, understreger Bodil Pallesen.

 

25-års jubilæumskonference

ADDA’S 25-års jubilæum bliver fejret lørdag den 1. juni 2019 klokken 11.00-18.00 på Kalø Økologisk Landbrugsskole. På konferencen kan man høre om 25 års landvindinger for landbefolkningen i SYD – med særlig fokus på ADDA´s samarbejdslande – Vietnam, Cambodia og Tanzania.

Vietnams ambassadør i Danmark Mr. Pham Thanh Dung er særligt inviteret til at give indlæg på konferencen, samt Mr. Thao Xuan Sung, President of Vietnam Farmers Union (VNFU), Mr. Ha Phuc Mich, formand for Vietnam Organic Agricultural Association (VOAA) samt Lok Sokthea, direktør READA, Cambodia.

Flotteste træ var fra Nibe

Efter 20 års deltagelse blev Jørgen Bang fra Nibe for første gang tildelt den gyldne stjerne for sin normannsgran på Langesømessen.

Ny redskabsstyring mindsker sidehældspåvirkninger

Thorsen-Teknik vil lette markarbejdet med universalløsningen ImpSteer.

Overarbejde kan udløse bøder og stress

48-timers reglen betyder, at der er grænser for, hvor mange timer dine medarbejdere må arbejde.

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Undersøgelse af tunge køretøjers påvirkning på små kommuneveje

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.
Side 1 af 52 (1039 artikler)Prev1234567505152Next