bannerPos

Tilfredshed i Thy

2018 blev for LandboThy et tilfredsstillende år, trods lavere indtjening end året før.

Tenna Bang

Journalist
13-03-2019 07:00
Trods de skygger, tørken har trukket, er det en tilfreds LandboThy, som ser tilbage på 2018. Også her fornemmer man lidt mere velvillighed, når snakken falder på bidragssatser, udlån og generationsskifte.

GENERALFORSAMLING Langt over 100 fremmødte landmænd kunne høre om årets gang i LandboThy, da foreningen afholdte generalforsamling. Et 2018 hvor man blandt andet kan mindes både at været blevet årets elevplads i Nordjylland og en sejr i rådgivningsmatchen.

Foreningen opnåede i 2018 en medlemsfremgang på 14,6 procent, hvilket primært skyldes nedlæggelsen af Mors-Thy Familielandbrug. Det betyder, at foreningen nu har 728 medlemmer og 263 interessemedlemmer, som især har givet arbejde i foreningens økonomiafdeling.

- Vi har udarbejdet 1.600 regnskaber og selvangivelser, hvilket er det højeste nogenside, lød det fra direktør Henrik H. Galsgaard.

 

Tilfredshed trods lavere indtjening

Alligevel bød 2018 på en lavere indtjening for foreningen trods flere medlemmer og rekord mange regnskaber.

- Når vi ser på foreningens resultat, så har vi en målsætning om at ligge på 2 procent af omsætningen. Det har vi også realiseret historisk set, men med et resultat på 724.546 kroner i 2018 mangler der noget, da omsætningen ligger stabilt på cirka 50 millioner kroner, lød det i formanden, Leif Gravesens, beretning.

De godt 700.000 kroner er tilfredsstillende for bestyrelsen set i lyset af sommerens tørke, som fik flere landmænd til at holde igen med at købe rådgivning.

 

Tak til politikerne

Leif Gravesen, som senere blev genvalgt som formand, erkendte da også at tørken har været den suverænt sværeste udfordring for ham som formand.

- Alle ville gerne have en kommentar på konsekvenserne, og hjælpepakker blev forberedt og vedtaget. L&F kæmpede en brav kamp for at lande en retfærdig aftale, hvor en annullering af jordskatten var hovedformålet. Den store pakke kom dog ikke igennem, og vi endte med en samlet pakke på 380 millioner kroner, hvor en nedsættelse af produktionsafgifterne var de eneste direkte penge i ordningen. Det var noget af en skuffelse, da vi i dagene omkring offentliggørelsen kiggede ind i et tab på tørken på mindst 4,5 milliarder kroner, lød det fra formanden, som alligevel rettede en tak til politikerne for støtten.

Leif Gravesen tog sig til takke med, at man i LandboThys område ikke har oplevet tørken helt så slemt, som andre steder i landet, dog med store lokale forskelle.

 

Generationsskifter

Det var også en glad formand, som kunne fortælle om foreningens samarbejde med andre landboforeninger i Region Nordjylland og landbrugsskolerne, i forhold til at få unge og nye ind i erhvervet.

- Projektet skal over tre år styrke kendskabet til vort erhverv overfor de unge primært i folkeskolen, og det er meningen, at det skal målrettes både forældrene og eleverne. Derudover tror jeg, vi må kigge på en model for direkte kontakt med skoleeleverne omkring konfirmationsalderen, lød det fra formanden, som ser lidt mere lys, når snakken kommer til bidragssatser og velvillighed fra bankernes side til at låne penge ud.

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.

80 køer, robot og automatisk fodring

Per Kjeld Rasmussen, Randers, har 80 køer på ejendommen Raunlund i Floes. For år tilbage kom han altid med holsteinkøer, i år har han tilmeldt ni jerseykøer, en kvie og en kalv.

Opfordrer landmænd til at deltage i Naturmødet

Landbruget er en stor del af naturen, og derfor er det vigtigt, at landmændene deltager aktivt på Naturmødet i Hirtshals den 23.-25. maj, lyder det fra Agri Nord.

Fra byliv i Århus til kødkvægsavl på Djursland

Trine Sørensen og Michael Laursen er begge født i Århus. I dag har de en angusbesætning i Ø. Alling på Djursland og drømmer om at kunne sælge endnu flere avlsdyr.

Læsser med vokseværk

Stemas A/S glæder sig til at vise den hidtil største Weidemann-læsser frem på Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Hun er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen

Malene Bach Sevelsted driver Farmvisit i Hem ved Skive. En besøgsgård, hvor børn, unge og ældre kan se, føle og lugte et hav af bondegårdsdyr og høre om livet på landet.
Side 1 af 43 (857 artikler)Prev1234567414243Next