bannerPos

Tilfredsstillende år for frøavlen

Knap 60 frøavlere og konsulenter var kort efter nytår samlet til Frøavlerne på Fyn og Langelands årlige frødag.

Tekst og foto: Henriette Lemvig

Fagjournalist
13-01-2020 08:00
Formanden for de fynske og langelandske frøavlere udtrykte på Frødagen sin tilfredshed med frøavlen i 2019 og håber på gentagelse i 2020. Usikkerheden lurer dog i form af udfasning af kemi og kravet om ekstra efterafgrøder.

Knap 60 frøavlere og konsulenter var fredag den 3. januar samlet, da Frøavlerne på Fyn og Langeland inviterede til Frødag hos Centrovice i Vissenbjerg.

Formand for frøavlerforeningen, Arne Vad, Midskov, bød velkommen og glædede sig over fremmødet.

- Men vi vil gerne have flere medlemmer, så skub lidt til naboen næsten gang, I taler frøavl. Vi kunne godt have gavn af at være nogle flere, sagde han.

Bekymringer

Frøavlen går ifølge formanden tilfredsstillende.

- Vi er mødt af en del udfordringer med ekstra efterafgrøder og udfaset kemi og så hele klimadebatten. Men vi håber, at vi kan fortsætte som sidste år, der generelt var et godt år. Det vil vi være tilfredse med, lød det fra Arne Vad, der dog ikke kunne skjule sine bekymringer for fremtiden.

Bekymringer, han blandt andet delte med Danie Mejer, frøavlskonsulent hos DSV.

Færre syntetiske pesticider

- Det får nogle konsekvenser, hvis vi begynder at skulle køre uden kemi generelt. Men den verden, vi lever i, går i en retning af, at vi bliver mere restriktive, sagde han og henviste til, at Monitor og Reglone er forsvundet.

- Derudover er det usikkert, hvorvidt glyphosat bliver fornyet i 2022. Vi ved, at mængden af nye aktivstoffer er stagneret, så vi går imod en udvikling af færre anvendte syntetiske pesticider, sagde Danie Mejer og henviste til en udvikling medflere økologiske bedrifter, en stigende udvikling i robotter, flere billigere effektive biocider og færre godkendelser af pesticider.

- Det er fakta. Og den må vi forholde os til, sagde han og fremviste topudbytter i frøavlen opnået uden kemi.

- I 2019 så vi udbytter i blandt andet hundegræs på 930 kilo pr. hektar, hvilket er ret godt, især fordi der er forhøjede afregningspriser, lød det fra frøavlskonsulenten.

- Så det er måske ikke så skrækindgydende, som frygtet.

Mangel på herbicider rammer hårdt

Danie Mejer understregede trods positive ryster, at især manglen af herbicider, dog vil ramme frøavlerne hårdt.

- Må vi ikke bruge herbicider mod ukrudtet, bliver det en hård overgang. Håndlugning er dyrt og besværligt, men nok nødvendigt, hvis afgrøden skal have en chance mod ukrudtet. Så fremadrettet er det bedst at håbe på robotter, der kan passe mere end 20-30 hektar, lød det fra DSV-konsulenten.

Han understregede, at etableringen uden muligheden for at bruge herbicider er utrolig vigtig.

- Etableringen skal være til ug. Den er essentiel, sagde han.

Også efterårsudlæg blev noteret som en voldsom svær disciplin – især ved økologisk drift, hvor der ikke kan benyttes herbicider til bekæmpelse af ukrudt.

- Risikoen for, at det gror til, er stor. Så håbet er muligheder i nye teknikker, som strøm, harver, robotter, biocider. Det bliver måske fremtiden, sluttede frøavlskonsulenten.

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.

Klar til kloakmesse

Sidste gang Kloakmessen kunne opleves i Fredericia, lagde godt 3.000 fagfolk vejen forbi. Arrangørerne håber på mindst lige så mange, når Kloakmessen 2020 slår dørene op den 23. og 24 januar.

150 kælvninger uden en eneste mælkefeber

150 kælvninger siden sensommeren og ikke en eneste mælkefeber er grunden til, at man på Finnelstrupgaard nær Aalborg smiler ekstra meget. Det er nemlig aldrig sket før, men er ikke det eneste positive, der er kommet ud af at deltage i projekt om goldkofodring.

Åbent Hus i limousinebesætninger

Traditionen tro afholder Dansk Limousine Forening åbent hus i en række limousinebesætninger fordelt over hele landet. I alt 11 besætninger, der varierer i størrelse fra 5 til omkring 74 moderdyr, slår denne gang stalddørene op for besøgende.

Højeste medlemstal for LandboUngdom i 12 år

4.051 personer var medlem af LandboUngdom i 2019, hvilket er det højeste medlemstal siden 2007. Formand jubler over fremgangen.

Klar til Krone-dage

Krone Danmark i Brøns er vært, når der i dagene 23. og 24. januar inviteres til Agribrønsnica 2020 i Brøns.
Side 1 af 67 (1326 artikler)Prev1234567656667Next