bannerPos

Tilfredsstillende år for frøavlen

Knap 60 frøavlere og konsulenter var kort efter nytår samlet til Frøavlerne på Fyn og Langelands årlige frødag.

Tekst og foto: Henriette Lemvig

Fagjournalist
13-01-2020 08:00
Formanden for de fynske og langelandske frøavlere udtrykte på Frødagen sin tilfredshed med frøavlen i 2019 og håber på gentagelse i 2020. Usikkerheden lurer dog i form af udfasning af kemi og kravet om ekstra efterafgrøder.

Knap 60 frøavlere og konsulenter var fredag den 3. januar samlet, da Frøavlerne på Fyn og Langeland inviterede til Frødag hos Centrovice i Vissenbjerg.

Formand for frøavlerforeningen, Arne Vad, Midskov, bød velkommen og glædede sig over fremmødet.

- Men vi vil gerne have flere medlemmer, så skub lidt til naboen næsten gang, I taler frøavl. Vi kunne godt have gavn af at være nogle flere, sagde han.

Bekymringer

Frøavlen går ifølge formanden tilfredsstillende.

- Vi er mødt af en del udfordringer med ekstra efterafgrøder og udfaset kemi og så hele klimadebatten. Men vi håber, at vi kan fortsætte som sidste år, der generelt var et godt år. Det vil vi være tilfredse med, lød det fra Arne Vad, der dog ikke kunne skjule sine bekymringer for fremtiden.

Bekymringer, han blandt andet delte med Danie Mejer, frøavlskonsulent hos DSV.

Færre syntetiske pesticider

- Det får nogle konsekvenser, hvis vi begynder at skulle køre uden kemi generelt. Men den verden, vi lever i, går i en retning af, at vi bliver mere restriktive, sagde han og henviste til, at Monitor og Reglone er forsvundet.

- Derudover er det usikkert, hvorvidt glyphosat bliver fornyet i 2022. Vi ved, at mængden af nye aktivstoffer er stagneret, så vi går imod en udvikling af færre anvendte syntetiske pesticider, sagde Danie Mejer og henviste til en udvikling medflere økologiske bedrifter, en stigende udvikling i robotter, flere billigere effektive biocider og færre godkendelser af pesticider.

- Det er fakta. Og den må vi forholde os til, sagde han og fremviste topudbytter i frøavlen opnået uden kemi.

- I 2019 så vi udbytter i blandt andet hundegræs på 930 kilo pr. hektar, hvilket er ret godt, især fordi der er forhøjede afregningspriser, lød det fra frøavlskonsulenten.

- Så det er måske ikke så skrækindgydende, som frygtet.

Mangel på herbicider rammer hårdt

Danie Mejer understregede trods positive ryster, at især manglen af herbicider, dog vil ramme frøavlerne hårdt.

- Må vi ikke bruge herbicider mod ukrudtet, bliver det en hård overgang. Håndlugning er dyrt og besværligt, men nok nødvendigt, hvis afgrøden skal have en chance mod ukrudtet. Så fremadrettet er det bedst at håbe på robotter, der kan passe mere end 20-30 hektar, lød det fra DSV-konsulenten.

Han understregede, at etableringen uden muligheden for at bruge herbicider er utrolig vigtig.

- Etableringen skal være til ug. Den er essentiel, sagde han.

Også efterårsudlæg blev noteret som en voldsom svær disciplin – især ved økologisk drift, hvor der ikke kan benyttes herbicider til bekæmpelse af ukrudt.

- Risikoen for, at det gror til, er stor. Så håbet er muligheder i nye teknikker, som strøm, harver, robotter, biocider. Det bliver måske fremtiden, sluttede frøavlskonsulenten.

0

Gennemgå staldanlægget inden køb

I forbindelse med køb af ejendom er der mange ting, der skal følges op på og kontrolleres, inden den endelige underskrift kan sættes. Som byggerådgiver har man fokus på bygningerne, men også på det potentiale og de muligheder der kan være på ejendommen. Derfor anbefaler Velas en bygningsgennemgang og en potentialevurdering

Markdemoer i en corona-tid

Livestreaming, videomøder, rundvisning og selvstudier er nogle af de metoder, Sagro har grebet fat i, for stadig at kunne dele ud af deres viden fra demonstrationsarealerne i marken.

Med kærlig hilsen – din landmand

Blomstermarker ved Holstebro og Struer er til fri plukning.

Skadedyrsbekæmpere er flyttet ind hos landmand på Mols

Før sked de ned ad væggen og gylpede på gulvet, nu har to redekasser gjort tårnfalkene hos Jørn Ivar Mikkelsen til økologiske skadedyrsbekæmpere uden gener.

Mobilt anlæg fremstiller såsæd til enkornssåning

Gl. Buurholt har udvidet flåden og kan nu også tilbyde et mobilt anlæg, som kan sortere såsæd til enkornssåning. Det vil sige en kernestørrelse på mellem kernestørrelse på imellem 2,5 og 3,3 millimeter.

Dansk mælkeproducent oplever akut mangel på arbejdskraft i New Zealand

Landbruget i New Zealand mangler lige nu 5.000 medarbejdere. De er på grund af corona strandet i deres hjemland, da de tog hjem på ferie inden virussen brød ud. Danske Lone Sørensen fortæller her om situationen for mælkeproducenterne.

Fra robothader til robotelsker

Selv kaldte han sig verdens største robot-hader for bare et år siden. Lars Donskov Hansen, selvstændig mælkeproducent i Vendsyssel, og i dag indehaver af to elskede malkerobotter.

Køerne æder det friske græs før alt andet

Køerne elsker det friske græs på foderbordet i Østhimmerland ved Lars Sommer. Et foderkoncept, som gerne skal give en lavere fremstillingspris og måske et hak opad på ydelsen.

Etablering af kløvergræs er godt i august

Udbyttegevinsten i første slæt 2021 ved etablering primo august er omkring 1.000 FEN pr. hektar sammenlignet med såning omkring 1. september, oplyser DLF Seeds

Tips til høsttiden

Selv om det primært er høsten, der er i fokus på denne tid af året, er der også andre vigtige ting, der skal overvejes vedrørende markbruget. Brug også tiden på mejetærskeren til overblik.
Side 1 af 88 (1756 artikler)Prev1234567868788Next