bannerPos

Vil arbejde for en ny generation

Lars Kristensen, Frederiks, er ny formand for Landboforeningen Limfjord. Han vil blandt andet arbejde for, at få flere unge ind i erhvervet.

Tenna Bang

Journalist
30-03-2019 14:16
Den nye formand i Landboforening Limfjord, Lars Kristensen, står i spidsen for en forening, der har flere medlemmer over 90 år end under 30. Derfor er generationsskifter altafgørende for foreningen.

Lars Kristensen har siddet i Landboforeningen Limfjords bestyrelse i otte år. De seneste fire år som næstformand og i dag er han formand for foreningen efter daværende formand, Claus Clausen, kort efter foreningens generalforsamling i januar valgte at trække sig fra formandsposten efter en konkurs.

- Hele bestyrelsen måtte herefter tage stilling til hvad vi hver især ville og hvad der var bedst for foreningen, fortæller Lars Kristensen.

Han følte at både tiden, lysten og muligheden var der og meddelte den øvrige bestyrelse, at den post ville han gerne påtage sig.

- Så længe man føler man kan gøre en forskel og så længe man afspejler det erhverv man er med i bestyrelsen for, er man berettiget. Det er som bestyrelsesmedlem og i særdeleshed som formand vigtigt, man har hånden på den samme kogeplade, som ens medlemmer har, mener Lars Kristensen.

 

Mere synlige talsmænd

Han overtog formandskabet i, hvad han kalder, en fantastisk bestyrelse med en gennemsnitsalder på 45 år og hvor alle produktionsgrene er repræsenteret undtagen mink.

Første synlige ændring er, at talsmændene skal være mere synlige og inddrages mere i det daglige foreningsarbejde.

- Tidligere var det oftest formanden der svarede på alle spørgsmål. Jeg kan også sagtens svare på spørgsmål, men jeg vil forsøge at inddrage talsmændene endnu mere, fortæller Lars Kristensen.

Der er en 1. og 2. talsmand for kvæg, svin og planter.

 

Generationsskifter

Som over så mange andre landboforeninger, hænger der også en tung sort sky over Landboforeningen Limfjord, som hedder generationsskifte. Et emne som ligger den nye formand meget på sinde.

Foreningen har 800 medlemmer og kun 150 af dem er under 50 år gamle.

- Jeg har været etableret i 13 år og er stadig en af de sidste. Der er mange der uddanner sig indenfor erhvervet, men alt for få har muligheden for at blive selvstændig når finanssektoren stiller krav om at 20-30 procent af finansieringen skal være egenkapital. Vi har flere medlemmer, som er over 90 end under 30, forklarer Lars Kristensen, som ser en stor styrke i Vækstfonden og Landbrugets Finansieringsbank, men også erkender, at det langt fra er nok.

- Der findes ingen snuptagsløsninger, men de unge skal have nemmere adgang til de penge, de skal bruge, siger Lars Kristensen.

 

Den gode historie

Han frygter fremtiden, hvis ikke der kommer flere unge ind i erhvervet.

- Hvis vi om 10-15 år kun er 10 procent tilbage, vil vi jo skulle dyrke vildt mange hektar hver, og så hedder det ikke selveje mere, så er det måske selskaber og så kan man jo godt frygte deres engagement i landboforeningerne, siger Lars.

Han håber også at landmændene selv vil blive bedre til at fortælle de gode historier.

- Hvad nu hvis man som 30-årig har opsparet 1 million kroner og kun hører om dem der har det skidt, så går man nok ikke ligefrem ind i erhvervet. Jeg ved godt at der lige nu er en holdning til, at hvis man fortæller, man tjener penge er man en »pralrøv«, men vi er nød til også at sige det højt, at det er muligt at tjene gode penge som selvstændig. Vi skal have formidlet, at det er en god tilværelse og man kan leve af det, jeg kunne i hvert fald ikke forestille mig andet, siger Lars Kristensen.

 

Landbrugets Talentfabrik

I Landbo Limfjord har man »Landbrugets Talentfabrik«, hvor unge gennem et mentorforløb og en række udviklingsdage kommer tættere på drømmen om at blive selvstændig.

- Det har vi stor succes med og jeg ville ønske, at jeg i beretningen næste år kunne fortælle, at der i vores område er etableret 10 nye landmænd eller 50, men vi skal være realistiske, siger Lars Kristensen, som også ser en kæmpe vigtighed i også at passe på de nyetablerede når det lykkes at blive selvstændig.

- Vi ser desværre en del, som er væk igen efter 1-5 år og her kunne jeg godt tænke mig vi fik set på mulighederne for et rådgivningstilbud til nyetablerede. Den gode rådgiver kan være vejen til succes og der skal kun en forkert beslutning og en underskrift til, at man ikke er her om 5 år, forklarer Lars Kristensen.

Flotteste træ var fra Nibe

Efter 20 års deltagelse blev Jørgen Bang fra Nibe for første gang tildelt den gyldne stjerne for sin normannsgran på Langesømessen.

Ny redskabsstyring mindsker sidehældspåvirkninger

Thorsen-Teknik vil lette markarbejdet med universalløsningen ImpSteer.

Overarbejde kan udløse bøder og stress

48-timers reglen betyder, at der er grænser for, hvor mange timer dine medarbejdere må arbejde.

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Undersøgelse af tunge køretøjers påvirkning på små kommuneveje

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.
Side 1 af 52 (1039 artikler)Prev1234567505152Next