bannerPos

Ny græsplæne på den halve tid

Udsigten til at kunne anlægge græsplæner på den halve tid, er én af de store grunde til at Poul Anker Christensen har investeret i den bæltedrevne og knækstyrede minilæsser fra Norcar.

Christian Carus

Journalist
11-05-2019 08:33
Med en ny bæltedrevet og knækstyret minilæsser fra Norcar, regner Poul Anker Christensen, PA Anlæg, med at kunne anlægge græsplæner dobbelt så hurtigt som før.

Poul Anker Christensen, PA Anlæg ved Støvring syd for Aalborg, har aldrig anlagt græsplæner, så hurtigt, som han gør nu, efter han for nylig, som den første i Danmark, anskaffede sig den bæltedrevne a7545 4T-minilæsser fra Norcar.

- Med sin lave egenvægt og bælter trykker den ikke jorden meget mere end, når vi selv går rundt derude. Derfor får vi et meget mere jævnt resultat, end før, da vi kørte over arealet med en fræser. Derfor slipper jeg også for at skulle ud med håndriven og jævne ud, hvor jeg har kørt. Det bliver klaret med en gittertromle efter såmaskinen, siger Poul Anker Christensen, der ikke er i tvivl om, at investeringen har gjort anlægsarbejdet mere effektiv.

- Når jeg bliver helt dus med maskinen, tror jeg, jeg kommer til at kunne anlægge en plæne på den halve tid, vurderer han.

Mens en mere effektiv arbejdsgang var én af grundene til investeringen, var der også andre overvejelser, der fik Poul Anker Christensen på sporet af den knækstyrede minilæsser.

- Andre maskiner, jeg har kigget på, som har været velegnede til de samme opgaver som den her, er skridstyrede og vejer over 3,5 tons, og så kan jeg jo pludselig ikke have den med på traileren længere. Det kan jeg med den her, der kun vejer 2.200 kilo, forklarer han og tilføjer, at en stor oliekapacitet på den lille maskine også har været afgørende for valget.

 

Klar til flere opgaver

Mens de fleste arbejdstimer med den nye Norcar-maskine formentlig kommer til at gå med anlægning af græsplæner, venter der også andre opgaver.

- Den kan løfte 2.100 kilo, og de fleste paller vejer mellem 1.200 og 1.300, så den kommer også til at arbejde med andre anlægsopgaver. Samtidig burde den også kunne håndtere klipning i vådområder, hvor mange andre maskiner får problemer. Så den slags opgaver skulle med tiden også gerne komme i ordrebogen, fortæller Poul Anker Christensen, der selv har tilpasset en power-rig fra Cat til sin nye maskine, som bliver sat på, når jorden skal gøres plæneklar.

 

Mange muligheder

Hos Norcar glæder sælger Michael Rasmussen sig over at have fået den bæltedrevne minilæsser på hylden.

- Med en maskine, der har et ekstremt lavt marktryk og samtidig har en stor skubbekraft, og stadig har en størrelse, der gør, at man kan have den med på sin maskintrailer har vi fået et rigtig interessant produkt, der kan noget, som ingen andre kan, siger Michael Rasmussen.

- Det er stadig et nicheprodukt, men for dem, som har behov, giver den nogle muligheder. Blandt andet i forhold til vådområder, hvor den kan køre, hvor alle andre giver op. Og så kan den løse mange forskellige opgaver, da du jo kan sætte 100 forskellige redskaber foran.

 

Norcar a7545 4T

Motor: Kubota 1505 Turbo, 1498 ccm, 45 hk

Løftekraft: 2.100 kilo

Egenvægt: 2.200 kilo

Trækkraft: 2.400 kilo

Marktryk: 170g/cm²

Landmænd bør spare op til pension

Allerede når en ung landmand etablerer sig, skal han starte med at spare op til sin pension. Sådan lyder rådet fra Agri Nord, der møder en del landmænd, der ikke har sparet op til alderdommen.

Fasthold din konkurrencekraft

De fleste danske landmænd producerer til et pristagermarked, og vinderne i dette marked er dem, som kan holde den laveste fremstillingspris på salgsproduktet. Hvordan ligger du i dette konkurrenceprægede marked og hvor finder du dine indsatsområder?

EU-kandidater så på naturpleje

Venstres spidskandidat til EP-valget, Morten Løkkegaard, var onsdag på besøg på Harboøre Tange. Partiets kandidat i Midt- og Vestjylland, Erik Poulsen, havde inviteret ham ud på vestkysten for at præsentere nogle af de udfordringer, som optager vestjyderne.

De unge må ikke tale sig selv ned

100 spørgelystne jordbrugsteknologstuderende mødte op da miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kom forbi til en snak om arealudnyttelse, generationsskifte, skovrejsning og bæredygtighed.

Kvæg- og svinefolk på efteruddannelse i Aarhus

Ansatte i kvæg- og svinebranchen kommer langvejs fra for at blive klogere på husdyrernæring på Erhvervsakademi Aarhus.

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.
Side 1 af 44 (862 artikler)Prev1234567424344Next