bannerPos

Ny græsplæne på den halve tid

Udsigten til at kunne anlægge græsplæner på den halve tid, er én af de store grunde til at Poul Anker Christensen har investeret i den bæltedrevne og knækstyrede minilæsser fra Norcar.

Christian Carus

Journalist
11-05-2019 08:33
Med en ny bæltedrevet og knækstyret minilæsser fra Norcar, regner Poul Anker Christensen, PA Anlæg, med at kunne anlægge græsplæner dobbelt så hurtigt som før.

Poul Anker Christensen, PA Anlæg ved Støvring syd for Aalborg, har aldrig anlagt græsplæner, så hurtigt, som han gør nu, efter han for nylig, som den første i Danmark, anskaffede sig den bæltedrevne a7545 4T-minilæsser fra Norcar.

- Med sin lave egenvægt og bælter trykker den ikke jorden meget mere end, når vi selv går rundt derude. Derfor får vi et meget mere jævnt resultat, end før, da vi kørte over arealet med en fræser. Derfor slipper jeg også for at skulle ud med håndriven og jævne ud, hvor jeg har kørt. Det bliver klaret med en gittertromle efter såmaskinen, siger Poul Anker Christensen, der ikke er i tvivl om, at investeringen har gjort anlægsarbejdet mere effektiv.

- Når jeg bliver helt dus med maskinen, tror jeg, jeg kommer til at kunne anlægge en plæne på den halve tid, vurderer han.

Mens en mere effektiv arbejdsgang var én af grundene til investeringen, var der også andre overvejelser, der fik Poul Anker Christensen på sporet af den knækstyrede minilæsser.

- Andre maskiner, jeg har kigget på, som har været velegnede til de samme opgaver som den her, er skridstyrede og vejer over 3,5 tons, og så kan jeg jo pludselig ikke have den med på traileren længere. Det kan jeg med den her, der kun vejer 2.200 kilo, forklarer han og tilføjer, at en stor oliekapacitet på den lille maskine også har været afgørende for valget.

 

Klar til flere opgaver

Mens de fleste arbejdstimer med den nye Norcar-maskine formentlig kommer til at gå med anlægning af græsplæner, venter der også andre opgaver.

- Den kan løfte 2.100 kilo, og de fleste paller vejer mellem 1.200 og 1.300, så den kommer også til at arbejde med andre anlægsopgaver. Samtidig burde den også kunne håndtere klipning i vådområder, hvor mange andre maskiner får problemer. Så den slags opgaver skulle med tiden også gerne komme i ordrebogen, fortæller Poul Anker Christensen, der selv har tilpasset en power-rig fra Cat til sin nye maskine, som bliver sat på, når jorden skal gøres plæneklar.

 

Mange muligheder

Hos Norcar glæder sælger Michael Rasmussen sig over at have fået den bæltedrevne minilæsser på hylden.

- Med en maskine, der har et ekstremt lavt marktryk og samtidig har en stor skubbekraft, og stadig har en størrelse, der gør, at man kan have den med på sin maskintrailer har vi fået et rigtig interessant produkt, der kan noget, som ingen andre kan, siger Michael Rasmussen.

- Det er stadig et nicheprodukt, men for dem, som har behov, giver den nogle muligheder. Blandt andet i forhold til vådområder, hvor den kan køre, hvor alle andre giver op. Og så kan den løse mange forskellige opgaver, da du jo kan sætte 100 forskellige redskaber foran.

 

Norcar a7545 4T

Motor: Kubota 1505 Turbo, 1498 ccm, 45 hk

Løftekraft: 2.100 kilo

Egenvægt: 2.200 kilo

Trækkraft: 2.400 kilo

Marktryk: 170g/cm²

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Undersøgelse af tunge køretøjers påvirkning på små kommuneveje

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Få maskinparken serviceret og undgå store skjulte omkostninger

Høsten er i fuld gang landet over. For nogen forløber markarbejdet smertefrit, mens det for andre bliver en stressfuld affære grundet maskinnedbrud. Det er vigtigt, at man løbende vedligeholder sine maskiner og kender sine omkostninger på hver enkelt maskine. Der ligger en stor skjult omkostning og truer, hvis en landmand oplever maskinnedbrud midt i høsten.

Ægtepagter er blevet slettet og kan ikke fremskaffes

Et ukendt antal kopier af ægtepagter i den gamle Grenaa-Ebeltoft retskreds er blevet slettet i forbindelse med digitaliseringen af Tingbogen i 2008. Det betyder, at hvis man ikke selv har en kopi af sin tinglyste ægtepagt liggende i skuffen, kan indholdet af ægtepagten ikke længere ses.

Aulum trodsede skybrud

Trods flere skybrud og aflysninger af mønstringskonkurrencen for kvæg og heste kunne udstillerne og de besøgende opleve engagerede dommere, som bedømte malkekvæg, kødkvæg, heste, kaniner, æsler, får og geder.

Dårligt vejr hæmmer høsten

Landmændene på Djursland oplever lige nu store udfordringer med at få bjerget årets høst. I modsætning til sidste år står kornet stort og godt, men vejret sætter en stopper for markarbejdet.

Historisk dyrskue på Det Grønne Museum

Søndag den 18. august trækkes de gamle husdyr i ringen ved Det Grønne Museum til et historisk dyrskue med bedømmelse, rosetter og ærespræmier.
Side 1 af 52 (1033 artikler)Prev1234567505152Next