bannerPos

Vindmøllenaboer frygter syge borgere og stressede mink

John Lambertsen og minkavler Jesper Sørensen frygter at store vindmøller tæt på beboelse og landbrug kommer til at koste syge borgere og stressede mink.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
16-04-2019 07:03
Store vindmøller og lavfrekvent støj har fået borgerne omkring Nørre Økse Sø i Jammerbugt Kommune på barrikaderne. Projektet er godkendt af kommunen, men man håber, en klage til planklagenævnet kan ændre på tingene.

– Det er ikke fordi, vi har noget imod vindmøller eller grøn energi. Det er den lavfrekvente støj, der er problemet. Kræftens bekæmpelse har lavet undersøgelser, der viser, at det giver øget forbrug af antidepressiver og sovemedicin. Folk kan blive syge af det her, og der er simpelthen så mange ting, der ikke er dokumenterede i forhold til at bo så tæt op ad store vindmøller, fortæller John Lambertsen, der sammen med Jesper Sørensen er blandt talsmændene for en række borgere ved Nørre Økse Sø i Jammerbugt Kommune, der lige nu venter i spænding på en afgørelse fra planklagenævnet.

Borgerne har igennem flere år kæmpet imod en udskiftning af 23 vindmøller i Nørre Økse Sø Vindmøllepark. Den udskiftning godkendte byrådet i Jammerbugt Kommune sidste efterår, men et ønske fra vindmølleejeren Vattenfall om at placere vindmøller med et vingefang på 136 meter er imidlertid blevet afvist, mens Vattenfall har bedt kommunen tage en screening på om møller med et vingefang på 130 meter kan blive godkendt. Samtidig håber man fra borgernes side, at planklagenævnet kommer med en kendelse, der har opsættende effekt.

For selvom udskiftningen skal reducere de nuværende 23 møller til 11, kommer de nye og langt større møller til at fylde et større areal og kommer tættere på flere beboelser end den gamle vindmøllepark.

- Jeg tror ikke, man kan finde andre steder i Danmark, hvor en vindmøllepark får så mange naboer, som man gør her, hvis udskiftningen bliver en realitet. Det kommer til at berøre omkring 150 beboelser, som bliver mere eller mindre usælgelige, sig John Lambertsen, der fortæller, at der har været 197 indsigelser mod projektet.

 

Stressede mink

Mens generne og risikoen for sygdomme hos beboerne også fylder meget for Jesper Sørensen, frygter han også for områdets seks minkavlere, som han selv er én af.

Jesper Sørensen driver en produktion med 3.300 tæver, og frygter, hvad den lavfrekvente støj kommer til at betyde for minkene. Han har selv for nylig været på besøg hos Kaj Bank Olesen ved Vildbjerg i Midtjylland. En avler, der har haft problematikken med de store vindmøller så tæt inde på livet, at han har følt sig tvunget til at stoppe produktionen i utide.

Ifølge den midtjyske landmand har støjen fra to vindmøller, der står knap 400 meter fra farmen, siden 2013 forårsaget stressede dyr, der angriber hinanden, en tidobling af dødfødte hvalpe og et utal af misdannelser. Derfor fører han lige nu sag mod ejeren af den nærmeste vindmølle.

Selvom Jesper Sørensen får længere til nærmeste mølle end Kaj Bank Olesen, er han alligevel bekymret på egne og kollegernes vegne.

- Lige nu ligger vi en halv hvalp over landsgennemsnittet. Den halve hvalp betyder rigtig meget for vores resultat. Hvad nu hvis vi mister den halve hvalp eller mere, hvis vores mink begynder at slås eller får vanskabte hvalpe? Det bliver svært at bevise, at det er på grund af møllerne., men jeg er ikke i tvivl om, at det er årsagen hos Kaj Bank Olesen. Han har klaret sig godt med sine mink i over 30 år, så jeg tror ikke på, at det er fordi, han lige pludselig ikke kan finde ud af at passe dem, siger Jesper Sørensen.

- Og når det kan påvirke minkene så meget, hvad så med os mennesker? Jeg er meget bekymret, siger minkavleren.

 

Åndssvagt at skulle kæmpe imod kommunen

Mens både Jesper Sørensen og John Lambertsen udmærket forstår vindmølleejeren Vattenfalls grund til at blive ved med at kæmpe for vindmøllerne, siden fornyelsen blev bragt på banen tilbage i 2012, er det byrådets ageren i sagen, man stiller sig uforstående for.

- Det er jo fair nok, at Vattenfall har en række aktionærer, der gerne vil have et afkast. Men vi har valgt folk ind i byrådet, som gerne skulle tale borgernes sag. Det virker jo åndssvagt, at vi skal arbejde imod kommunen, men vi synes simpelthen ikke, der er blevet lyttet til os, siger Jesper Sørensen, der ikke er i tvivl om, at borgergruppen var kommet hurtigere på tæernes, hvis man tilbage i 2012 havde været klar over omfanget af den nye vindmøllepark.

- Borgmesteren, Mogens Gade, har spurgt mig om, hvorfor vi ikke bare sagde noget tilbage på det første møde i 2012. Men det var altså først i 2016, at vi fik at vide, at området var ændret og blev 3-4 gange større end den nuværende vindmøllepark, siger Jesper Sørensen, der tror, at kampen kunne være afblæst langt tidligere, hvis bare de nærmeste møller, der lige nøjagtig kommer til at ligge 600 meter fra nærmeste beboelse, som loven foreskriver, var blevet siet fra tidligere i processen.

- Hvis bare man havde fjernet de møller, der var tættest på beboelse, tror jeg slet ikke, der havde været noget problem, men nu vil vi kæmpe til det sidste. Så vi håber virkelig, at planklagenævnet kommer frem til en konklusion med opsættende virkning. Hvis de gør det, tror jeg også, at borgmesteren opgiver projektet, siger han.

0

Velkommen til Hest & Rytter-messen

Der bliver budt på masser af spændende oplevelser og events, når messen Hest & Rytter slår dørene op i dagene den 5. – 8. marts i Herning.

Nærhed vigtig for nordjysk Valtra-forhandler

Selvom man godt kunne servicere Vendsyssel fra Hobro, er Agrotek på udsigt efter lokaler, der snarest muligt kan huse en fuld maskinhandel på toppen af Jylland.

Udskyd skatten på ubestemt tid

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit, fortæller Velas-skatteekspert.

Større kapacitet på kartoffeloptager

Grimme Varitron selvkørende kartoffelmaskiner fås nu med 435 og 460 hk 6-cylindret Mercedes-Benz motor.

Medlemsfremgang i de lokale LandboUngdom afdelinger

På landsplan oplevede LandboUngdom medlemsfremgang i 2019. En fremgang som er kommet på baggrund af et stort stykke arbejde i de lokale afdelinger.

Pæne køer og høj ydelse hænger sammen

Engang var der forskel på en produktionsko og en dyrskueko. Sådan er det ikke længere hos landets højstydende holsteinbesætning, Anderstrup Holstein. Her skal hver eneste ko kunne tjene penge for at have en berettigelse i stalden.

Energifyldt og engageret kvægelev vinder pris

På Kvægkongres 2020 i Herning blev den nye pris, Årets elev i kvægproduktion, uddelt. Vinderen blev den engagerede, ambitiøse og nysgerrige kvægelev, Laura Meier Lassen fra Nordjyllands Landbrugsskole.

Fejl i annonce i LandbrugNord

Det er med beklagelse at LandbrugNord har indrykket en forkert annonce vedrørende åbent-hus-arrangement hos J. Hundahl A/S. J. Hundahl holder åbent hus i næste uge fredag den 28. februar fra klokken 13.00 til 21.00 samt lørdag den 29. februar fra kl. 10.00 til 15.00. LandbrugNord beklager fejlen.

Sunde hønsefødder i kyllingestalden

Svidninger på trædepuderne er en vigtig indikator for dyrevelfærden i kyllingestalde. Med effektiv ventilation og selvrensende varmevekslere har sydjysk landmand reduceret svidningerne til under en procent.

Mykotoksiner kræver detektivarbejde

Det kan være svært at fastslå, om mykotoksiner er grunden til, at køerne hænger i bremsen. Seks punkter kan dog være med til at stille diagnosen.
Side 1 af 69 (1375 artikler)Prev1234567676869Next