bannerPos

Tid til udskiftning af belysningen i stalden

Ved lavloftede stalde er det vigtigt, at lysfordelingen fra nye LED rør beregnes.
23-09-2020 11:24

Lysmængden fra alle lyskilder aftager over tid, men en af fordelene ved LED-belysning er at de kan være tændt langt flere timer end et almindelig lysstofrør.

På almindelige lysstofrør er L70 værdien, som er den værdi, hvor lysstyrken er 70 procent af, hvad det var da lyskilden var ny på 15.000 timer.

Det betyder, at i stalde, hvor lyset er tændt i 16 timer i døgnet, bør lyskilden skiftes for hver 2 ½ år.

Anvender man derimod en god LED-lyskilde, har den en L70 værdi på op til 50.000 timer – det svarer med lyset tændt i 16 timer pr. døgn til, at den skal skiftes for hver 8 ½ år.

Beregningerne kommer fra Kurt Mortensen, Bygge og Teknik I/S.

- Glæden ved den lave investering er for længst forduftet, når omkostningen ved den lave kvalitet viser sig.  Naturligvis betyder indkøbsprisen noget, men levetiden og kvaliteten af lyset betyder mere, siger han.

Kurt Mortensen fortæller, at kvaliteten måles på en lang række forskellige parametre.

- Ved en daglig driftstid på lyset på 8 timer kan tilbagebetalingstiden til nye LED armaturer versus lysstofrør ofte holdes under 3,5-4 år. Er driftstiden 14-16 timer i døgnet er tilbagebetalingstiden ofte nede på 2 år. Når du har et konkret tilbud på den nye belysning, kan tilbagebetalingstiden udregnes ret præcist, oplyser Kurt Mortensen.

teba

0

- Fødevareministeren burde stå hernede og tage ansvar

Formanden for pelsdyravlerforeningen på Gjøl var ikke tilfreds med, at alt ikke var clearet, før Fødevarestyrelsen, politi og hjemmeværn rykkede ud for at aflive de første mink.

Ny start i kendte lokaler

Selvom medarbejdere, maskiner og ydervægge er de samme som de sidste mange år hos maskinforretningen i Støvring, er der sket mange forandringer, siden man åbnede under Brdr. Thorsen 1. maj.

Fra montør til afdelingsleder i to afdelinger

Danmarks største maskinhandel, Semler Agro, overdrog sidste sommer stafetten i de to jyske afdelinger i Viborg og Redsted til den erfarne Semler Agro-mand Tony Pinholt. Nu kan den nye afdelingsleder se tilbage på et begivenhedsrigt år, der har rustet begge afdelinger til fremtiden.

Landmænd går glip af store gevinster uden gårdråd

Landmændene misser både vækstrater, udviklingsmuligheder og besparelser ved ikke at tage de svære beslutninger med en professionel kreds, lyder det fra chefkonsulent i Velas.

Besøg et minivådområde

16 lodsejere over hele landet inviterer til »åbent minivådområde« den 29. oktober. Fem af dem bor i det nord-, midt- eller vestjyske.

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program

Dansk eksport af herefordkvæg til Polen

Der er netop blevet eksporteret 21 danske hereford-dyr til Polen. - Hovedformålet med importen har været at importere genetisk materiale af høj kvalitet til polsk herefordavl, lyder det.

Mange jobs for få LAG-midler

Økologisk madindpakningsfabrikant har med LAG-midler fået arbejdsløse i nyt arbejde for færre penge end de kommunale jobcentre.

Landdistrikternes Fællesråd: Håber Folketinget erstatter penge fra EU

EU’s landbrugsreform står til at nedskære bevillingerne til det danske landdistriktsprogram, der også støtter landdistriktsudvikling ud over landbruget. Fællesrådet ser stadig håb for at fastholde støtteniveauet.

Rodet og uværdig affære

Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen ærgrer sig over måden, myndighederne har grebet aflivningerne af corona-berørte mink an.
Side 1 af 97 (1938 artikler)Prev1234567959697Next