bannerPos

Lodsejere kan forebygge naboklager over solceller

Miljørådgiver Carsten Aarup, der er en del af Agri Nords solcelleteam, råder lodsejere til at inddrage naboerne, hvis man gerne vil etablere et solcelleanlæg. Det kan være med til at begrænse eller helt bremse klager.
10-12-2019 14:07

Ved at tænke naboerne ind i et solcelle-projekt kan lodsejere forebygge klager, som kan bremse projektet. Det vurderer miljørådgiver i Agri Nord, Carsten Aarup.

ENERGI Stort set alle er enige om, at grøn energi er vejen frem. Men er man pludselig nabo til et solcelleanlæg eller en vindmølle, kan det godt være, at man er knap så begejstret for ideen.

Agri Nord er i berøring med omkring 60 solcelleprojekter, for det er økonomisk gunstigt lige nu for lodsejere at etablere markanlæg eller anlæg på staldtagene.

I processen med at få godkendt et anlæg ved kommunen bliver de naboer, der er berørt af projektet, hørt, og de har mulighed for at klage.

- Naboer har en vis indflydelse, og hvis de klager meget, kan de køre et projekt i sænk, siger Carsten Aarup, der er miljørådgiver i Agri Nord.

Han oplever, at politikerne afviser projektet, hvis naboerne laver for meget støj.

Landmanden skal selv fortælle naboerne om projektet

Han råder derfor til, at lodsejere, der planlægger et solcelleanlæg, selv tager den første kontakt til naboerne.

- Det er meget bedre, end at naboerne får det at vide, når kommunen sender projektet i offentlig høring. Det er vigtigt, at de er oplyst, inden der kommer brev fra myndighederne, siger rådgiveren.

Oplys om fordele

Når lodsejeren tager kontakt til naboerne, kan han fortælle dem om alle de fordele, der er ved et solcelleanlæg.

Klimaeffekten er en af de største fordele, men naboerne vil også opleve, at der bliver helt stille og fredeligt på marken ved siden af dem.

Der vil ikke længere blive kørt med traktorer og maskiner, og det er slut med udbringning af gylle.

Vis et anlæg frem

Hvis naboerne stadig er bekymrede for, hvilke konsekvenser det får for dem at blive naboer til et solcelleanlæg, kan lodsejeren arrangere en tur til et eksisterende anlæg.

- Det kan fjerne mange bekymringer, hvis man ser, hvad det er, man frygter, siger han.

Lyt til naboernes ønsker

Når den gode dialog er etableret, kan man som lodsejer finde ud af, hvilke ting der bekymrer naboerne.

- Man er nødt til at sætte sig i naboernes sted og leve sig ind i, hvordan de oplever tingene. Det er vigtigt, at man respekterer og imødekommer dem. På den måde kan de blive en med-spiller fremfor en modstander, siger Carsten Aarup.

Og så har man mulighed for at ændre på de ting, der generer naboerne mest.

Det kan for eksempel være ved at lave beplantninger eller læhegn omkring arealet.

- Det er et område, hvor man virkelig kan gøre meget for naboerne, siger Carsten Aarup.

0

Velkommen til Hest & Rytter-messen

Der bliver budt på masser af spændende oplevelser og events, når messen Hest & Rytter slår dørene op i dagene den 5. – 8. marts i Herning.

Nærhed vigtig for nordjysk Valtra-forhandler

Selvom man godt kunne servicere Vendsyssel fra Hobro, er Agrotek på udsigt efter lokaler, der snarest muligt kan huse en fuld maskinhandel på toppen af Jylland.

Udskyd skatten på ubestemt tid

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit, fortæller Velas-skatteekspert.

Større kapacitet på kartoffeloptager

Grimme Varitron selvkørende kartoffelmaskiner fås nu med 435 og 460 hk 6-cylindret Mercedes-Benz motor.

Medlemsfremgang i de lokale LandboUngdom afdelinger

På landsplan oplevede LandboUngdom medlemsfremgang i 2019. En fremgang som er kommet på baggrund af et stort stykke arbejde i de lokale afdelinger.

Pæne køer og høj ydelse hænger sammen

Engang var der forskel på en produktionsko og en dyrskueko. Sådan er det ikke længere hos landets højstydende holsteinbesætning, Anderstrup Holstein. Her skal hver eneste ko kunne tjene penge for at have en berettigelse i stalden.

Energifyldt og engageret kvægelev vinder pris

På Kvægkongres 2020 i Herning blev den nye pris, Årets elev i kvægproduktion, uddelt. Vinderen blev den engagerede, ambitiøse og nysgerrige kvægelev, Laura Meier Lassen fra Nordjyllands Landbrugsskole.

Fejl i annonce i LandbrugNord

Det er med beklagelse at LandbrugNord har indrykket en forkert annonce vedrørende åbent-hus-arrangement hos J. Hundahl A/S. J. Hundahl holder åbent hus i næste uge fredag den 28. februar fra klokken 13.00 til 21.00 samt lørdag den 29. februar fra kl. 10.00 til 15.00. LandbrugNord beklager fejlen.

Sunde hønsefødder i kyllingestalden

Svidninger på trædepuderne er en vigtig indikator for dyrevelfærden i kyllingestalde. Med effektiv ventilation og selvrensende varmevekslere har sydjysk landmand reduceret svidningerne til under en procent.

Mykotoksiner kræver detektivarbejde

Det kan være svært at fastslå, om mykotoksiner er grunden til, at køerne hænger i bremsen. Seks punkter kan dog være med til at stille diagnosen.
Side 1 af 69 (1375 artikler)Prev1234567676869Next