bannerPos

Landmænd kræver solcelle-arealer af kommunerne

Hos Agri Nord ser man solcelleenergi som en bæredygtig produktion både i forhold til klima og økonomi. Arkivfoto

Christian Carus

Journalist
03-02-2019 08:06
Agri Nord lægger pres på de nordjyske kommuner for at få udpeget arealer til solcelleanlæg. Det er til gavn for både klima og erhvervet.

Står det til landbruget, skal kommunerne i Nordjylland udpege store arealer til solcelleparker. Landmændene vil til at dyrke solen frem for de mere traditionelle afgrøder som hvede og byg. Det er en fordel både for klimaet, men også for landmændenes pengepung.

- Vi i landbruget står med en gylden mulighed for at gøre en kæmpe forskel i forhold til klimaet, siger Ulrik Krogsgaard, bestyrelsesmedlem i Agri Nord.

I Nordjylland er der mange velegnede arealer til formålet, idet der mange steder er den helt rigtige solindstråling.
Agri Nord peger desuden på, at store arealer med indsatsplaner for drikkevandsbeskyttelse er oplagte til etablering af solcelleanlæg.

Klimafordele på flere fronter

Hos Agri Nord ser man energi fra solceller som en bæredygtig energiproduktion, der også er økonomisk bæredygtig.

- Økonomien i solcelleanlæg er blevet så fornuftig, at de i fremtiden kan klare sig helt uden statsstøtte, siger Ulrik Krogsgaard.
Mange steder er kornproduktion i dag ikke økonomisk bæredygtigt, og udtages de nuværende kornmarker til klimavenlig energiproduktion,

sparer samfundet desuden den CO2-udledning, der er ved at drive markerne.

- For nogle landmænd kan det være en langt bedre forretning at dyrke grøn energi fremfor korn, siger han.

Sol og vind skal deles lige

Landbruget opfordrer til, at kommunerne deler indsatsen ligeligt mellem vindenergi og solenergi. Det kan ikke nytte noget at fokusere ensidigt på det ene eller andet.

- Solen skinner om sommeren, og vinden blæser om efteråret. Derfor vil en kombination af vindmøller og solcelleanlæg sikre en jævn, klimarigtig produktion året rundt, så vi helt kan udfase de fossile brændstoffer, siger Ulrik Krogsgaard.

Opsamling af CO2

Det er desuden muligt at udlægge arealerne, som solcelleanlæggene etableres på, med vedvarende græs.

På den måde opsamles der yderligere CO2.

- Vi er helt klar til at gå ind i det her. Både fordi det kan være en god forretning, men også fordi vi i landbruget gerne vil være med til at løse klimaudfordringerne. Det vil give os stor goodwill, siger Ulrik Krogsgaard.
 

Robot øger fodereffektiviteten

Bedre fodereffektivitet, mere fleksibilitet og lavere energiforbrug er nøgleordene, når Lelys kommercielle produktspecialist, Harriet Johannessen, beskriver det automatiske fodersystem, Lely Vector.

MidtWest er tilfredse trods regn

Regnen satte sine spor på MidtWest Farmshow i Skive og mange blev hjemme. Alligevel er arrangørerne bag tilfredse.

Har været med siden 60´erne

Familien fra Kokkenborg I/S har været faste udstillere i Hjørring, siden dyrskuet flyttede til sin nuværende placering for 50 år siden. I år er ingen undtagelse, når familien stiller med seks køer og en kvie.

Mærkedage hos Ovethi

A/S Ovethi Dansk Dæk Service kan på fredag markere flere mærkedage i firmaets hovedafdeling i Gelsted på Vestfyn.

En af verdens mest eftertragtede fisk på Hjørring Dyrskue

Med priser i ti tusind kroners klassen, hører tunen til en af verdens mest eftertragtede spisefisk. Du kan komme helt tæt på den eftertragtede fisk, som igen er begyndt at dukke op i de danske farvande.

Sjælden virus fundet i rugmark på Djursland

En sjælden jordbåren virus er fundet i en rugmark nær Auning på Djursland. Den smitsomme virus er kun to gange tidligere set i Danmark.

Fra hvide muskeldyr til skotsk kærlighed

Cecilia Vanggaard har skiftet barndomsracen Charolais ud med Skotsk Højlandskvæg. I år udstiller hun kvien Olga, som er datter til Karen Helene, der var den første skotte på ejendommen i Syvsten ved Sæby.

Oplev en vinmark på Hjørring Dyrskue

Besøg Det Grønne Hjørne på skuet i Hjørring og bliv klogere på vinavl. Se vinstokkene og smag på dråberne den 21. og 22 juni.

Solceller er mere interessante end nogensinde før

Prisen på solceller er omkring halveret på fem år og samtidig er effektiviteten bare steget. Det gør solceller til en interessant investering lige nu.

Outdoorafdeling udvider igen

For fjerde år byder skuet i Hjørring velkommen til de mange besøgende, som også interesserer sig for nordjyske naturoplevelser. Outdoorafdelingen vokser med en tredjedel i forhold til sidste år, og der er masser af muligheder for at blive
Side 1 af 46 (918 artikler)Prev1234567444546Next