bannerPos

Landmænd kræver solcelle-arealer af kommunerne

Hos Agri Nord ser man solcelleenergi som en bæredygtig produktion både i forhold til klima og økonomi. Arkivfoto

Christian Carus

Journalist(Kvæg)
03-02-2019 08:06
Agri Nord lægger pres på de nordjyske kommuner for at få udpeget arealer til solcelleanlæg. Det er til gavn for både klima og erhvervet.

Står det til landbruget, skal kommunerne i Nordjylland udpege store arealer til solcelleparker. Landmændene vil til at dyrke solen frem for de mere traditionelle afgrøder som hvede og byg. Det er en fordel både for klimaet, men også for landmændenes pengepung.

- Vi i landbruget står med en gylden mulighed for at gøre en kæmpe forskel i forhold til klimaet, siger Ulrik Krogsgaard, bestyrelsesmedlem i Agri Nord.

I Nordjylland er der mange velegnede arealer til formålet, idet der mange steder er den helt rigtige solindstråling.
Agri Nord peger desuden på, at store arealer med indsatsplaner for drikkevandsbeskyttelse er oplagte til etablering af solcelleanlæg.

Klimafordele på flere fronter

Hos Agri Nord ser man energi fra solceller som en bæredygtig energiproduktion, der også er økonomisk bæredygtig.

- Økonomien i solcelleanlæg er blevet så fornuftig, at de i fremtiden kan klare sig helt uden statsstøtte, siger Ulrik Krogsgaard.
Mange steder er kornproduktion i dag ikke økonomisk bæredygtigt, og udtages de nuværende kornmarker til klimavenlig energiproduktion,

sparer samfundet desuden den CO2-udledning, der er ved at drive markerne.

- For nogle landmænd kan det være en langt bedre forretning at dyrke grøn energi fremfor korn, siger han.

Sol og vind skal deles lige

Landbruget opfordrer til, at kommunerne deler indsatsen ligeligt mellem vindenergi og solenergi. Det kan ikke nytte noget at fokusere ensidigt på det ene eller andet.

- Solen skinner om sommeren, og vinden blæser om efteråret. Derfor vil en kombination af vindmøller og solcelleanlæg sikre en jævn, klimarigtig produktion året rundt, så vi helt kan udfase de fossile brændstoffer, siger Ulrik Krogsgaard.

Opsamling af CO2

Det er desuden muligt at udlægge arealerne, som solcelleanlæggene etableres på, med vedvarende græs.

På den måde opsamles der yderligere CO2.

- Vi er helt klar til at gå ind i det her. Både fordi det kan være en god forretning, men også fordi vi i landbruget gerne vil være med til at løse klimaudfordringerne. Det vil give os stor goodwill, siger Ulrik Krogsgaard.
 

Fokus på kornkvaliteten – hele året rundt

Korrekt lagring af kornet og god foderhygiejne har afgørende betydning for foderkvaliteten og produktiviteten hos grisene.

Værkstedet er motoren i forretningen

Bredsgaard A/S i Kjellerup udvider deres værksted og tilføjer fem nye Claas servicevogne samt en Claas servicelastbil til servicetruppen.

Få overblik over transportomkostningerne

Transport af varer og afgrøder er en naturlig del af landbrugsproduktionen. Få overblik over omkostningerne med et Seges-værktøj.

Sydgården i Nibe har været med til Økodag fra begyndelsen

Igen i år er Ewald Kristensen, Nibe, vært på årets Økodag.

Ny, fuldautomatisk afgrødeomrører fra Bøvlingbjerg

En fuldautomatisk »Power Mix«-afgrødeomrører fra Løkkes Maskinfabrik i Bøvlingbjerg ser nu dagens lys. Systemet sikrer en systematisk gennemrøring af hele stakken i et planlager.

Rejsegilde ved Vinderup Maskinforretning

Der var blå himmel, solskin og højt til loftet, da Vinderup Maskinforretning holdte rejsegilde på Mors, hvor de kunne fremvise et storstilet byggeri, som er klart til brug til efteråret.

Forsigtig optimisme for de nordjyske minkavlere

Mange nordjyske minkavlere er truet på levebrødet, da skindpriserne siden 2015/16 har været lave. Men det lykkes dog stadigvæk LandboNord at finde løsninger for minkkunderne.

Faunastriber skal igen hjælpe insekter

Landmændene skal igen i år inspireres til at give naturen en håndsrækning ved at plante faunastriber. Det er ideen bag et initiativ mellem LandboNord, Danmarks Jægerforbund og Danmarks Biavlerforening

Byggeri gav landmandsglæden tilbage

I 2012 stod Palle Trads med overvejelser om enten at sætte køerne ud eller bygge om. Han valgte det sidste, og kan i år fejre 20 år som økolog. 14. april er han for første gang klar til at slå dørene op til Økodag.

Blod, sved og fællesskabsfølelse hos Grimme

At styrke fællesskabet på tværs af landegrænser og støtte et velgørende formål – det er den drivkraft, der får Grimmes medarbejdere til at mødes hvert år til en krævende cykeltur.
Side 1 af 39 (777 artikler)Prev1234567373839Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer