bannerPos

Arealscreening giver det bedste solcelleprojekt

Med en screening af et areal, hvor man planlægger at sætte et solcelleanlæg, står lodsejeren godt i forhold til blandt andet lejepriser og myndighedstilladelser, oplever planrådgiver Andreas Boyschau, Agri Nord.
03-07-2020 07:03

Med en arealscreening kan en kommende solcellevært sikre sig den bedste pris og få mest muligt ud af projektet.

Mange landmænd bliver netop nu kontaktet af energiselskaber. Selskaberne vil gerne lave optioner på deres arealer for at sætte solcelleanlæg op.

Inden landmanden skriver under på noget, bør han få lavet en såkaldt arealscreening, som er en vurdering af jordens egnethed til et solcelleanlæg. Herunder blandt andet om der ligger miljømæssige bindinger.

- En arealscreening er et godt kort at have på hånden, inden man kaster sig ud i et projekt, oplever Andreas Boyschau, som er specialist i planrådgivning i Agri Nord.

Optimerer arealet

I første omgang kan en arealscreening give lodsejeren klarhed omkring, hvordan man bedst muligt kan udnytte arealet i forhold til at opstille solceller.

I et tilfælde fandt Andreas Boyschau for eksempel 25 hektar mere, der med fordel kunne inddrages i projektet. Det gav en langt bedre økonomi i projektet for lodsejeren.

En arealscreening kan også afgøre, om det overhovedet er værd at gå i gang med at forsøge at få opstillet solceller på ens jord, eller om man bør droppe projektet.

Det kan være, hvis arealet har en sådan beliggenhed, at det er umuligt at få tilladelse til at opføre et anlæg på grund af eksempelvis beskyttelseslinjer fra gravhøje eller for stor afstand til nærmeste transformerstation.

Politisk godkendelse

Når der er foretaget en arealscreening er næste skridt, at udarbejde en projektbeskrivelse, som skal danne grundlag for den politiske igangsætningssag i kommunen.

Er der givet et politisk nik til det videre arbejde med projektet, er energiselskaberne også meget mere interesserede i at realisere projektet.

- Vi har erfaret, at kontrakterne lettere bliver lavet, når vi har screenet arealerne, og kommunen samt lokalpolitikkerne har nikket til en projektbeskrivelse, siger Andreas Boyschau.

Større udbytte

Når lodsejeren ved, hvor egnet hans areal er, og hvilke muligheder der er i det, står han godt i en forhandlingssituation.

I de sager, hvor Andreas Boyschau har klædt landmanden på med en arealscreening til en forhandling, er der generelt opnået højere leje- og salgspriser.

- Vi oplever lejepriser mellem 13.000 og 19.000 kroner pr. hektar pr. år og købspriser på mellem 160.000 og 285.000 kroner pr. hektar. De højeste priser ser vi typisk ved store projekter over 200 hektar. De anlæg, der i øjeblikket planlægges, er på mellem 40 og 500 hektar, fortæller Andreas Boyschau.

Egen projektudvikling

Med en arealscreening i hånden og landboforeningen i ryggen kan landmanden sagtens varetage en stor del af projektudviklingen selv, vurderer Andreas Boyschau.

- Hvis landmanden selv projektudvikler fremfor energiselskabet, får han det største udbytte og fremdriften i projektet sikres, siger han.

I dag er det typisk energiselskabet der står for den totale projektudvikling af et solcelleanlæg.

- I Agri Nord oplever vi en større interesse for, at landmændene selv ønsker at varetage en del af projektudviklingen for senere at sælge eller udleje placeringen til et energiselskab. Aktuelt rådgiver vi flere jordejere, som følger denne model, siger rådgiveren.

cc

0

Trådløs forbindelse og gradueret tildeling

Väderstads Spirit såmaskiner fås i år med trådløs Isobus-opkobling.

Ansøgning om byggetilladelse foregår i 3 trin

Myndighedsbehandling i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse og ansøgning om nedrivningstilladelse er ikke klaret med byggetilladelsen alene. Det er meget vigtigt at have overblik over alle 3 trin inden man går i gang, så man ikke kommer i problemer ved afslutningen af byggeriet.

Gennemgå staldanlægget inden køb

I forbindelse med køb af ejendom er der mange ting, der skal følges op på og kontrolleres, inden den endelige underskrift kan sættes. Som byggerådgiver har man fokus på bygningerne, men også på det potentiale og de muligheder der kan være på ejendommen. Derfor anbefaler Velas en bygningsgennemgang og en potentialevurdering

Markdemoer i en corona-tid

Livestreaming, videomøder, rundvisning og selvstudier er nogle af de metoder, Sagro har grebet fat i, for stadig at kunne dele ud af deres viden fra demonstrationsarealerne i marken.

Med kærlig hilsen – din landmand

Blomstermarker ved Holstebro og Struer er til fri plukning.

Skadedyrsbekæmpere er flyttet ind hos landmand på Mols

Før sked de ned ad væggen og gylpede på gulvet, nu har to redekasser gjort tårnfalkene hos Jørn Ivar Mikkelsen til økologiske skadedyrsbekæmpere uden gener.

Mobilt anlæg fremstiller såsæd til enkornssåning

Gl. Buurholt har udvidet flåden og kan nu også tilbyde et mobilt anlæg, som kan sortere såsæd til enkornssåning. Det vil sige en kernestørrelse på mellem kernestørrelse på imellem 2,5 og 3,3 millimeter.

Dansk mælkeproducent oplever akut mangel på arbejdskraft i New Zealand

Landbruget i New Zealand mangler lige nu 5.000 medarbejdere. De er på grund af corona strandet i deres hjemland, da de tog hjem på ferie inden virussen brød ud. Danske Lone Sørensen fortæller her om situationen for mælkeproducenterne.

Fra robothader til robotelsker

Selv kaldte han sig verdens største robot-hader for bare et år siden. Lars Donskov Hansen, selvstændig mælkeproducent i Vendsyssel, og i dag indehaver af to elskede malkerobotter.

Køerne æder det friske græs før alt andet

Køerne elsker det friske græs på foderbordet i Østhimmerland ved Lars Sommer. Et foderkoncept, som gerne skal give en lavere fremstillingspris og måske et hak opad på ydelsen.
Side 1 af 88 (1758 artikler)Prev1234567868788Next