bannerPos

- Undskyld, kan jeg få noget tilskud her?

Sælger man en energibesparelse er det stadig forhold som LED, ventilation, varmepumper og udskiftning af kedler, som er de mest oplagte.
Det er oplagt at sælge energibesparelser, da landbruget har et stort energiforbrug. Ordningen udløber med udgangen af 2020, hvor projektet skal være færdigt. Også papirbehandlingen.

Af Hans Thostrup, teknisk rådgiver hos LMO

TILSKUD Overskriften er en kommentar, vi ofte får på telefonen, når landmændene ringer ind. Og klart nok er en investering langt mere rentabel med tilskud end uden. Dog er det vigtig at påpege, at årsagen til en investering skal være behov - ikke tilskud.

Men selvfølgelig skal man have den hjælp, man kan få i form af tilskud eller andre midler, og jeg vil også altid klart anbefale, at man får søgt de midler, man nu engang kan kvalificere sig til.

Kort sagt er der normalt to ordninger, hvor man kan få tilskud:

-Miljøteknologi til en investering fra landdistriktsmidler

-Energitilskud eller rettere salg af energibesparelser

 

Tilskud til faste satser

Under Miljøteknologi er der af og til et åbent vindue på typisk et par måneder, hvor man kan søge Landbrugsstyrelsen for midler til en investering, hvor der for det meste skal være en eller anden forbedring. Kun ved økologi har der været midler til at hjælpe økologi i gang uden forbedringer. Disse forbedringer kunne være at nedsætte ammoniakfordampningen eller at nedsætte energiforbruget.

De ordninger bliver fra gang til gang besluttet politisk, hvor man ønsker at hjælpe et område. For øjeblikket er der startet en ordning, hvor tilskuddet går til kvæg og gartneri. Tilskuddet til kvæg er til reduktion af ammoniakfordampning og energiforbruget. Ved gartneri er det yderligere også til at reducere pesticidforbruget.

Denne ordning er udelukkende på faste satser, og man krydser simpelthen bare af, hvilke tiltag man ønsker at søge tilskud til.  Meget af tilskudsbehandlingen kan ske automatisk, så pengene hurtigt kan komme ud at arbejde. Ulempen ved de faste priser er, at det er »take it or leave it«, men har man behov, skal man selvfølgelig søge.

Man kan søge på otte forskellige ordninger ved ammoniak, mindste investering er 300.000 kroner sammenlagt, og syv ordninger ved energi, hvor det er præget af LED-lys og forskellige former for mælkenedkøling og genbrug af energien, dog mindst sammenlagt 100.000 kroner.

 

Sælg dine energibesparelser

Ser vi på den anden ordning, hvor man kan sælge en energibesparelse, er det oplagt, da landbruget har et stort energiforbrug.

Her er det stadig aktuelt, og forhold som LED, ventilation, varmepumper og udskiftning af kedler er de mest oplagte. Ved maskiner skal der være mange timer førend energibesparelsen er stor nok til at kunne sælge den.

Denne ordning med energibesparelser udløber med udgangen af 2020, og projektet skal være færdig der også papirbehandlingen.

Har man en kvægbedrift eller gartneri og mangler tiltag på områderne, skal man selvfølgelig søge. Ved energitiltagene bør man også komme omkring begge områder.

Da ansøgninger kan være uoverskuelige for nogle, anbefaler vi, at man tager fat i sin lokale konsulent.

Dansk fokus i Tyskland

I den forgangne uge har tusindvis af danske landmænd været i Hannover for at hente inspiration på maskinfronten.

Bundlinjen skal være bundsolid

Det er ikke nok, at en investering kun gavner produktionen. Den skal også gavne økonomien, siger Anders Harck, som er en af talerne til Landbrugskonferencen i Silkeborg.

DSV Frø præsenterer rekordresultat

Omsætningen voksede 29 procent og regnskabsåret 2018/19 endte med et resultat efter skat på 16,2 millioner kroner – 7 millioner mere end sidste år.

Ærter og hestebønner frem for kød

Ulrich Kern-Hansen har siden 1994 produceret kød og pålæg igennem virksomheden Hanegal, men ser ingen fremtid for kødproduktion. Derfor opfordrede han forleden Agri Nords økologer til at dyrke protein via ærter og hestebønner, som han selv vil forarbejde i et nyt firma.

Mere arbejde og mere frihed med fordobling

Anders Nøhr har netop færdiggjort sin nye stald, der skal give plads til 21.148 skrabehøns, som kommer til at fordoble ægproduktionen på gården ved Klejtrup.

Foredrag og infomøde om kosttilskud

Mælkeproducent Albert Scherphof, Skive, har i en årrække haft ondt i sine knæ. I dag spiser han kosttilskud og er ikke længere forpint. Sammen med professionsbachelor i sundhed og ernæring, Kirsten Bak Hansen, vil de hjælpe andre med ondt i deres led ved et arrangement den 2. december på Skive Bibliotek.

Vaccinér polte mod transportsyge

Flere svineproducenter med egen opformering bør vaccinere polte mod transportsyge.

Mejeri er specialiseret i hvide oste

Nordex Food driver Nørager Mejeri A/S i Himmerland plus et mejeri i både Østrig og Rumænien. Fælles for dem alle er, at de er specialiseret i hvide oste.

Reka fejrer 40 års jubilæum

Reka overtog lokalerne i Aars for 40 år siden med henblik på at producere minidozere. Det kom de aldrig til, men er i dag en af landets førerende producenter af biomasseanlæg.

Bliver huset som forventet eller er der udfordringer med energi og varme?

Det er i dag et lovkrav, at alle nye huse skal have lavet en energiberegning og et energimærke. Det at få et energimærke behøves ikke være dyrt og ressourcekrævende, du skal blot have foretaget en energiberegning i idéfasen og holde hovedet koldt i forhold til regler og krav, når byggeriet bliver til virkelighed.
Side 1 af 61 (1204 artikler)Prev1234567596061Next