bannerPos

Unge skal tænke anderledes

Ejendomsmægler Henrik Kristensen mener, at der er basis for unge landmænd at blive selvstændige – de skal bare starte i det små. Foto: Leif Christensen/LLN Press
29-07-2020 13:06

Ejendomsmægler Henrik Kristensen mener, at unge godt kan komme i gang som selvstændige landmænd – de skal bare følge en anden vej

Tekst: Leif Christensen/LLN Press

LANDEJENDOMME Priserne på produktionsejendomme og landbrugsjord er høje, og ejendomsmægler Henrik Kristensen, indehaver af EDC Landbrug farms4sale, må konstatere, at der er meget langt mellem salg af gårde til unge mennesker.

- Der er mange unge, der har sparet mange penge op, måske mere end en million kroner, men det er desværre sjældent nok alligevel, lyder det fra Henrik Kristensen.

Han vil gerne hjælpe unge mennesker i gang, men de skal tænke anderledes.

- Det er nødvendigt for dem at tænke alternativt, påpeger Henrik Kristensen.

De skal ikke alle sammen sætte næsen op efter at købe en af de store gårde til mange millioner kroner – der skal tænkes anderledes ved at købe en mindre ejendom og så arbejde sig op.

- De unge får muligheden, når ejendomme lukkes ned. De er forholdsvis billige, og køberen kan ret hurtigt lave en værdistigning ved at tænke anderledes, noterer Henrik Kristensen.

Det er kapitaltungt at købe jord, så ideen kan være at købe en ejendom på ned til 25-30 hektar og så arbejde sig op derfra. 

 

Udenlandske investorer

 De unge landmænd skal ikke alene konkurrere med landsmænd om de gårde og den jord, der sættes til salg. Der er også mange udlændinge i køberkartoteket hos EDC Landbrug farms4sale.

- Hollændere er igen begyndt at komme til Danmark for at se på kvæggårde. I Holland er priserne på gårde højere, og der er flere restriktioner, forklarer Henrik Kristensen.

Han konstaterer, at der nu er solgt gårde til hollandske landmænd i mere end 30 år, og ikke mindst i 1990- og 00-erne gik det stærkt med handlen med hollændere.

De er dog langt fra alene om at have kig på dansk jord og danske gårde.

- Vi ser også investorer fra andre lande, både fra Østen og USA, og også tyske investorer er på banen, forklarer Henrik Kristensen.

Nogle af pengene kommer fra landbruget, men også mange andre erhverv er interesseret i at købe primært jord her i landet for at leje det ud.

 

Corona prægede besøgene

Corona-virussen har også påvirket EDC Landbrug farms4sale, men det har været i mindre omfang.

- Vi har ikke mærket det ret meget. Der er selvfølgelig enkelte, der har afholdt sig fra at komme ud og kigge på en gård, men det har ikke påvirket os meget, fortæller Henrik Kristensen.

På hylden har han en bred vifte af gårde, men der er ikke mange svinegårde imellem, ligesom der kun er få minkfarme i det syd- og sønderjyske område, hvor han primært handler ejendomme.

Sælger alt udenfor byskiltet

Henrik Kristensen har i snart 25 år hjulpet med handel af ejendomme primært ude på landet, og det har været både små og store ejendomme

LANDEJENDOMME - Ingen opgaver er for små, og ingen opgaver er for store.

Sådan lyder det fra indehaveren af EDC Landbrug farms4sale, ejendomsmægler MDE, Henrik Kristensen, og han har netop erfaring med at sælge både mindre lystejendomme og op til store landbrugsproduktioner.

- Vi sælger alt udenfor byskiltet, lyder den klare melding fra Henrik Kristensen.

Dermed hentyder han til produktionsejendomme, skovejendomme, lystejendomme, liebhaverejendomme og landbrugsjord, og erfaringen er stor.

- Jeg har siden 1996 arbejdet med køb og salg af alle former for landbrugsejendomme i hele Danmark, fortæller Henrik Kristensen.

EDC Landbrug farms4sale ApS har til huse i lokaler i Christiansfeld, og de fleste handler gælder ejendomme i det syd- og sønderjyske område, men der arbejdes også med andet end køb og salg.

- Jeg har også en del syns- og skønssager rundt i landet, forklarer Henrik Kristensen.

Han påpeger samtidig, at forretningen ikke ejes af andre:

- Jeg har ingen økonomisk interesse i, hvilket valg en køber tager. Jeg er alene sælgers mand, og når der kun er mig, får kunderne en personlig betjening igennem hele salgsforløbet, påpeger Henrik Kristensen.

lec

 

0

- Vi ligger helt ned!

Nordjyden Jan Ulrich er nu forhenværende minkavler. Lørdag eftermiddag blev han klappet tilbage på scenen, efter han havde fortalt om sine oplevelser med politi og Fødevarestyrelsen under tvangsaflivningen af sine 60.000 mink.

Malker 1.200 køer i ny malkestald

Der er blevet etableret en ny 2x42 malkestald i eksisterende rammer på Tinghøjgaard i Himmerland, og flyttet et 2x12 malkeanlæg og genetablere det i en gammel 77´er malkegrav.

Indspark til karrieplanerne

Unge fra landbrugsskoler i hele landet satte forleden hinanden stævne til temadagen »Har du styr på din karriere?«.

Nu igangsættes multifunktionel jordfordeling i Nørreådalen ved Ørum

Landbrugsstyrelsen har givet endelig samtykke til en multifunktionel jordfordeling i Nørreådalen ved Ørum og Kvorning, mellem Viborg og Randers. Med afgørelsen om det endelige samtykke har styrelsen vurderet projektet og talt med lodsejere, for at undersøge projektets gennemførlighed. Styrelsens jordfordelingsplanlæggere har derfor nu mulighed for at starte op på jordfordelingen.

200 traktorer demonstrerede i Aalborg

Der var opbakning over al forventning, da hele 200 landmænd troppede op med traktor til demonstration i Aalborg mod regeringens grundlovsstridige behandling af minkavlerne.

Hønsehold i vinterkulden

Ifølge Velas, er der ingen grund til at bekymre sig om kolde hønsefødder i de kolde vintermåneder.

- Vi skal tænke anderledes

Kollektive virkemidler, partnerskaber og lokal viden var nogle af nøgleordene, da bestyrelsesmedlemmer fra landbrugsforeningerne på Fyn og i Midt- og Østjylland var mødt op til en konference først i november for at høre mere om Vandområdeplan 3.

Gårdens fleksible omdrejningspunkt

På Stenisminde ved Tylstrup er en ny teleskoplæsser kørt ind i gårdspladsen. Mælkeproducent Anders Andersen forventer en stabil og fleksibel maskine med sin nye Manitou.

Sælger kan spare skat ved salg af ejendom

Ejendomsavanceberegning, valg af skatteordning og udskydelse af skattebetaling er redskaber, der kan give landmanden den mest fordelagtige beskatning, når han skal sælge sin ejendom. Sådan råder Agri Nords specialiserede ejendomsavance-team.

Her er landsresultatet for ydelseskontrollen

10 kg EKM mere end sidste år og 1.267 årskøer mere. Det er to af resultaterne fra RYK’s kontrolår 2019/2020, der ikke byder på de store ændringer i forhold til året før.
Side 1 af 100 (1997 artikler)Prev12345679899100Next