bannerPos

Danske ejendomme er billige

»Solgt« står der mange gange hvert år med landbrugsejendomme sat til salg hos Nybolig Landbrug i Holstebro. Foto: Leif Christensen
21-07-2020 09:10

Sammenlignet med andre steder i Europa er landejendomme i Danmark ikke dyre, og det trækker nye investorer

Tekst: Leif Christensen/LLN Press

EJENDOMME Der skal skaffes mange penge, hvis der skal købes en ejendom, men spørgsmålet er, om det reelt er dyrt. Det er det ikke, hvis man spørger hos Nybolig Landbrug i Holstebro.

- Sammenlignet med resten af Europa bortset fra Østeuropa er det ikke dyrt at købe gård i Danmark, og priserne står slet ikke mål med opførselsprisen, lyder det fra indehaverne, Henning Tovgaard og Thomas Lykkeberg.

Det betyder også, at det er interessant for investorer at købe ejendomme og jord i området omkring Ringkøbing og Viborg amter, som Nybolig Landbrug i Holstebro primært dækker.

 

Danske og udenlandske investorer

Mange store brug bliver købt af investorer, og det er både danske og udenlandske investorer, der er interesserede.

Det smitter også af på prisen ikke mindst på jorden.

- Sandjord kan faktisk koste lige så meget som go’ jord, fortæller Thomas Lykkeberg.

Det er jord, der typisk bruges til kartoffelavl, som der er meget af i området.

De danske landmænd har også konkurrence fra udenlandske landmænd, når det gælder køb af gårde.

- Vi har også udlændinge, der ønsker at købe gård her i området. Det er primært hollændere, der går efter kvæggårde, men vi oplever på ingen måde det samme tryk som for år tilbage. Interessen fra udlandet kommer i det hele taget meget periodisk, forklarer Henning Tovgaard.

 

Unge vil gerne

Den udenlandske interesse forhindrer ikke danske landmænd i at komme til, og der er en jævn tilgang af ejendomme – også mindre.

- Vi får en del mindre landbrug ind i øjeblikket. Det er ældre landmænd med typisk 40-50 hektar, der ønsker at sælge, lyder det videre.

Det er ejendomme til en pris, hvor unge landmænd måske kan være med.

- Vi møder mange unge, der har sparet en million op, og det er rigtig flot, og heldigvis lykkes det også nogle unge at få købt. De unge vil gerne, hvis vi ellers kan finde en facon på det, noterer Henning Tovgaard.

Primært kvægejendomme på hylden

MÆGLER Nybolig Landbrug holder til centralt midt i Holstebro overfor Musikteatret, men vi skal normalt udenfor bygrænsen, når det gælder handel med en ejendom.

Virksomheden har fokus på salg af produktionsejendomme, landbrugsjord, lystejendomme og skov.

I 1986 startede Henning Tovgaard forretningen, og i 2018 blev Thomas Lykkeberg medejer efter at have været ansat i et par år, og yderligere to ansatte er klar til at hjælpe kunderne. Både Anne Grete Christensen og Kresten Vestergaard har hjulpet til de seneste fem år.

Der sælges ejendomme i et meget stort område, men de fleste ligger i de gamle Ringkøbing og Viborg amter, og der er mange ejendomme på hylderne.

- Mit indtryk er, at det primært er kvægejendomme, der er til salg, men tendensen er nok, at der slet ikke er så mange produktionsejendomme til salg som tidligere, konstaterer indehaver Henning Tovgaard.

Området har mange minkfarme, og det kan mærkes. Minkbranchen har det svært i øjeblikket.

Hos Nybolig Landbrug blev det også bemærket, at coronaen og nedlukningen ramte landet:

- Vi oplevede et par uger, hvor folk var betænkelige, men vi mærkede ikke så meget til det, fortæller Henning Tovgaard.

lec

0

Trådløs forbindelse og gradueret tildeling

Väderstads Spirit såmaskiner fås i år med trådløs Isobus-opkobling.

Ansøgning om byggetilladelse foregår i 3 trin

Myndighedsbehandling i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse og ansøgning om nedrivningstilladelse er ikke klaret med byggetilladelsen alene. Det er meget vigtigt at have overblik over alle 3 trin inden man går i gang, så man ikke kommer i problemer ved afslutningen af byggeriet.

Gennemgå staldanlægget inden køb

I forbindelse med køb af ejendom er der mange ting, der skal følges op på og kontrolleres, inden den endelige underskrift kan sættes. Som byggerådgiver har man fokus på bygningerne, men også på det potentiale og de muligheder der kan være på ejendommen. Derfor anbefaler Velas en bygningsgennemgang og en potentialevurdering

Markdemoer i en corona-tid

Livestreaming, videomøder, rundvisning og selvstudier er nogle af de metoder, Sagro har grebet fat i, for stadig at kunne dele ud af deres viden fra demonstrationsarealerne i marken.

Med kærlig hilsen – din landmand

Blomstermarker ved Holstebro og Struer er til fri plukning.

Skadedyrsbekæmpere er flyttet ind hos landmand på Mols

Før sked de ned ad væggen og gylpede på gulvet, nu har to redekasser gjort tårnfalkene hos Jørn Ivar Mikkelsen til økologiske skadedyrsbekæmpere uden gener.

Mobilt anlæg fremstiller såsæd til enkornssåning

Gl. Buurholt har udvidet flåden og kan nu også tilbyde et mobilt anlæg, som kan sortere såsæd til enkornssåning. Det vil sige en kernestørrelse på mellem kernestørrelse på imellem 2,5 og 3,3 millimeter.

Dansk mælkeproducent oplever akut mangel på arbejdskraft i New Zealand

Landbruget i New Zealand mangler lige nu 5.000 medarbejdere. De er på grund af corona strandet i deres hjemland, da de tog hjem på ferie inden virussen brød ud. Danske Lone Sørensen fortæller her om situationen for mælkeproducenterne.

Fra robothader til robotelsker

Selv kaldte han sig verdens største robot-hader for bare et år siden. Lars Donskov Hansen, selvstændig mælkeproducent i Vendsyssel, og i dag indehaver af to elskede malkerobotter.

Køerne æder det friske græs før alt andet

Køerne elsker det friske græs på foderbordet i Østhimmerland ved Lars Sommer. Et foderkoncept, som gerne skal give en lavere fremstillingspris og måske et hak opad på ydelsen.
Side 1 af 88 (1758 artikler)Prev1234567868788Next