bannerPos

NoTill-dyrkning i Sørvad imponerer

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
31-05-2018 08:34
Der står respekt om Morten Bjerres resultater med reduceret jordbehandling.
Morten Bjerre på Gl. Refning ved Sørvad har udført lidt af et dyrkningsmæssigt kunststykke. Sandjordsmarker, som hans far blev drillet med for deres ringe værdi, er omdannet til frodige, højtydende marker. Forklaringen er flere år med reduceret jordbehandling og flittig brug af efterafgrøder.
 
Tirsdag aften deltog 70 landmænd, der kom fra et stort opland, for at se, hvad der sker på Gl. Refning.
I år har Morten Bjerre taget skridtet fuldt ud og etableret vårbyg ved blot at skære en rille ned i jorden til såsæden - altså absolut NoTill. 
 
- Vi var mange, der var spændt på at se, om det virkelig kan lade sig gøre. Men afgrøderne groede helt fantastisk - og så endda på sandjord. Det er helt specielt, fortæller planterådgiver Christian Hansen, Sagro, der var blandt deltagerne i arrangementet.

Han og de øvrige deltagere fik syn for sagen.
- Selvom jorden var fyldt med halmrester og efterafgrøder, så har det ikke generet den nye afgrøde, konstaterer han.
 
Vækstbetingelserne har ganske vist været ideelle i år, men selv med et koldt og vådt forår mener han, etableringen ville lykkes, fordi der har været praktiseret reduceret jordbehandling i mange år - faktisk siden 2003.
 
Der er i det hele taget fokus på jordfrugtbarheden. Der er f. eks. valgt at udlægge gyllen i den voksne vårbygafgrøde for at undgå mange spor og skadelig jordpakning ved gyllenedfældning i det tidlige forår.
 
Vinterhvede i frøgræsstub?
Morten Bjerre og hans planterådgiver, Kasper Kjær Jensen, fortalte ved arrangementet om et nyt forsøg. Til efteråret vil de etablere vinterhvede direkte i frøgræsstubben. Mange undrer sig over, om det kan lade sig gøre at udføre NoTill ned i den tætte rodpels, som står tilbage efter høst af frøgræsset.

Morten Bjerre og Kasper Kjær Jensen er klar til at stå på mål for resultatet, så derfor er der allerede nu aftalt et nyt markarrangement på Gl. Refning til september.
 
0

Trådløs forbindelse og gradueret tildeling

Väderstads Spirit såmaskiner fås i år med trådløs Isobus-opkobling.

Ansøgning om byggetilladelse foregår i 3 trin

Myndighedsbehandling i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse og ansøgning om nedrivningstilladelse er ikke klaret med byggetilladelsen alene. Det er meget vigtigt at have overblik over alle 3 trin inden man går i gang, så man ikke kommer i problemer ved afslutningen af byggeriet.

Gennemgå staldanlægget inden køb

I forbindelse med køb af ejendom er der mange ting, der skal følges op på og kontrolleres, inden den endelige underskrift kan sættes. Som byggerådgiver har man fokus på bygningerne, men også på det potentiale og de muligheder der kan være på ejendommen. Derfor anbefaler Velas en bygningsgennemgang og en potentialevurdering

Markdemoer i en corona-tid

Livestreaming, videomøder, rundvisning og selvstudier er nogle af de metoder, Sagro har grebet fat i, for stadig at kunne dele ud af deres viden fra demonstrationsarealerne i marken.

Med kærlig hilsen – din landmand

Blomstermarker ved Holstebro og Struer er til fri plukning.

Skadedyrsbekæmpere er flyttet ind hos landmand på Mols

Før sked de ned ad væggen og gylpede på gulvet, nu har to redekasser gjort tårnfalkene hos Jørn Ivar Mikkelsen til økologiske skadedyrsbekæmpere uden gener.

Mobilt anlæg fremstiller såsæd til enkornssåning

Gl. Buurholt har udvidet flåden og kan nu også tilbyde et mobilt anlæg, som kan sortere såsæd til enkornssåning. Det vil sige en kernestørrelse på mellem kernestørrelse på imellem 2,5 og 3,3 millimeter.

Dansk mælkeproducent oplever akut mangel på arbejdskraft i New Zealand

Landbruget i New Zealand mangler lige nu 5.000 medarbejdere. De er på grund af corona strandet i deres hjemland, da de tog hjem på ferie inden virussen brød ud. Danske Lone Sørensen fortæller her om situationen for mælkeproducenterne.

Fra robothader til robotelsker

Selv kaldte han sig verdens største robot-hader for bare et år siden. Lars Donskov Hansen, selvstændig mælkeproducent i Vendsyssel, og i dag indehaver af to elskede malkerobotter.

Køerne æder det friske græs før alt andet

Køerne elsker det friske græs på foderbordet i Østhimmerland ved Lars Sommer. Et foderkoncept, som gerne skal give en lavere fremstillingspris og måske et hak opad på ydelsen.
Side 1 af 88 (1758 artikler)Prev1234567868788Next