bannerPos

Klar til sidste omgang i ringen

Siden 1980 har Søren Velling haft 8-10 dyr med på dyrskue hvert år, men med 21 af de bedste køer solgt fra, bliver det kun til tre i år.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
04-06-2019 07:03
Søren Velling og hans jerseykøer har været fast inventar på de lokale dyrskuer siden 1980, men efter dette års udgave af Dyrskuet Thy-Mors er det slut.

Siden udvidelsen i 1998, hvor der blev lagt om til løsdrift, har der gået omkring 110 jerseykøer rundt i stalden på Krogsgård hos Søren Velling ved Erslev på Mors, men det er så småt begyndt at tynde ud i besætningen.

- Jeg har solgt 21 af de bedste nu. Og når foderbeholdningen er brugt op i løbet af oktober-november, skal alle køerne være væk. De fleste af dem bliver forhåbentlig solgt til avl, siger den 66-årige landmand, der derfor heller ikke stiller med de sædvanlige 8-10 dyr til Dyrskuet Thy-Mors, som han ellers har haft med siden 1980.

I år nøjes han med tre.

- Så det bliver en noget lettere omgang at blive dyrskue-klar i år, end det plejer, siger landmanden, der ikke har overvejet at droppe dyrskuet helt i år bare fordi besætningen er på vej væk fra gården.

- Jeg er jo vokset op med dyrskue fra barnsben, så det har altid været en fast tradition, og så synes jeg bare det er vigtigt både at støtte op om det lokale dyrskue og at få vist landbruget frem. Landbruget skal ikke være et lukket erhverv, vi skal åbne os op og vise frem, hvad vi kan. Derfor skal vi selvfølgelig også med i år, når vi stadig kan,  siger Søren Velling, der gennem tiden har haft masser af skoleklasser og børnehaver på besøg på bedriften og også været koordinator for Åbent Landbrug, Mors, siden 2007.

Udover at være klar med sine tre køer i ringen lørdag, står han også klar på dyrskuepladsen fredag, når der er Dyrskue i Børnehøjde, hvor lokale skoleklasser lægger vejen forbi for at få et indblik i landbruget.

- Det er vigtigt, at vi kan vise de forskellige racer frem på sådan en dag. Derfor var jeg selvfølgelig også med på at finde en gammel rolig ko, som børnene kan prøve at rykke lidt i patterne.

 

Robotter har givet frihed

Søren Velling og hustruen Grethe overtog Krogsgård i fri handel tilbage i 1978. Dengang var der 60 køer af blandede racer i bindestalden. I 1998 blev der så lagt om til løsdrift og bygget malkestald, inden parret i 2007 investerede i to malkerobotter.

- Robotterne er nok den bedste investering, vi har lavet. Jeg ved godt, at mange har smidt dem ud af deres stalde igen, men her har de bare fungeret og som jeg ser det givet livskvalitet til både mennesker og dyr, fortæller Søren Velling, der var ved at være godt slidt af arbejdet i malkegraven, da han valgte robotterne.

- Da vi i sin tid byggede malkestalden, var det svært at finde medarbejdere, så jeg endte med selv at malke morgen og aften. Det blev for hårdt for mig til sidst og jeg døjede meget med smerter i skuldre og albuer. Det gør jeg ikke længere. Samtidig giver det noget fleksibilitet. Man kan sige, at man altid er på vagt, fordi man ikke ved, hvornår der kommer en alarm, men det giver også noget frihed i forhold til at planlægge arbejdet. Faktisk gav det mig så meget frihed at få robotter, at jeg meldte mig ind i en løbeklub, fortæller landmanden, der for nylig løb endnu en af adskillige halvmaratons.

Hvad han skal bruge endnu mere fritid til, når malkerobotterne i løbet af de kommende måneder har malket for sidste gang, har han endnu ikke helt fundet ud af.

- Når vi har besøg eller selv er i byen, er jeg begyndt at spørge lidt til, hvad man egentlig bruger sådan en weekend på, når man ikke har køer at passe. Jeg har ikke fået noget klart svar endnu, griner han.

 

Langsom nedtrapning

Der bliver da også stadig ting at se til på gården, selvom køerne er i fuld gang med at blive sluset ud. Der er jo stadig 83 styk opdræt og en dyrkningsaftale med en anden kvægbruger.

- Jeg har det bedst med en langsom nedtrapning. Jeg tror, det ville blive hårdt bare at stoppe fra den ene dag til den anden. Nu går der i hvert fald et par år, før alle kvierne er væk, og så må vi se, hvordan det går i forhold til markdriften, siger Søren Velling, der satser på at sælge alle kvier til avl.

- Jeg har altid gået meget op i avl, og i flere år er alle kvier blevet genomisk testet, så vi kender avlsværdien på dem, inden de er et halvt år. Vi har også lige været så heldige at sælge en til Viking Genetics som skylleprojekt, forklarer morsingboen, der første gang begyndte at overveje sin tilbagetrækning fra landbrugserhvervet for tre år siden, da man begyndte at tale om et stort vådområdeprojekt ved Limfjorden, der med sine 450 hektar også kom til at berøre hans marker.

- Først tænkte jeg, at jeg da selvfølgelig skulle have noget suppleringsjord, men efter lidt overvejelser – blandt andet i forhold til min alder – gav det mening at sælge jorden i stedet for, siger Søren Velling, der indtil videre har afgivet godt og vel halvdelen af sin jord og nu har 37 hektar tilbage.

 

Rolige køer

Men før de videre planer for bedriften skal lægges, er der altså lige et sidste dyrskue, der skal forberedes.

Ko nummer 2119 bliver trukket ud på græsplænen foran staldbygningen. Hun er den eneste af de tre, der før har været på dyrskue.

- Hun er ret rolig, så hun kræver ikke så meget træning. De andre skal måske lige trækkes rundt herude en gang eller to mere end hende, konstaterer Søren Velling, der dog generelt har en rolig besætning.

- Jeg har en husbondafløser, der plejer at drille mig lidt med, at »det er nogle trælse dyr, fordi de ikke bare flytter sig, når man kommer gående«, men han siger det med et glimt i øjet.

Hvordan det kommer til at gå på det sidste dyrskue med køer fra Krogsgård, tør Søren Velling dog ikke spå om.

- Der plejer at være skarp konkurrence. Så vi må se, hvad det ender med. Jeg forventer først og fremmest, at det bliver en god dag, lyder det med et smil.
0

Højteknologisk panelstald blev vist frem

Den første slagtesvinestald i Danmark, som har kombineret Intellifarms ventilationsprincip, storstier og vægtstyret foderoptimering blev for nylig vist frem ved Stenager Svin I/S i Aars.

Maskininvestering med fokus på protein

Raunhøj Dairy nær Hjortshøj mellem Randers og Aarhus har investeret i et skårlæggersæt med valsecrimper på frontskårlæggeren.

Agromesse på Mors

En række Mors-virksomheder er gået sammen om at lave en corona-venlig agromesse. I uge 27 kan man besøge dem, hver og en og se et bredt udvalg af deres produkter.

Ny vaskerobot øger vaskeflowet i fjerkræhuse

Jydsk Tagmaling har 170 vask om året i fjerkræhuse. Til det har de netop investeret i en vaskerobot fra Washpower. En robot som tager det tunge slid, gør det manuelle arbejde lettere og øger flowet i det daglige arbejde.

SDK lancerer mobile høstlagre

S.D. Kjærsgaard A/S lancerer nyt tiltag, hvor containere med reservedele udstationeres på Sjælland og i Jylland med det formål at give landmænd hurtig adgang til reservedele og service i en travl høstperiode.

Fra tegning til færdig svinestald

Hos bygge- og entrprenørfirmaet Hansen & Larsen i Dejbjerg ved Skjern har man stor erfaring med landbrugsbyggerier – ikke mindst svinestalde, hvor man i øjeblikket er i fuld gang med flere forskellige staldbyggerier

Mangelfuld poltestyring kan gøre indhug på bundlinjen

Det korrekte antal sopolte i hjemmeavlen er altafgørende for økonomien i svineproduktionen – skyder man forkert med enten for få eller for mange, kan det blive dyrt, lyder det fra Niels Hegelund, svinekonsulent hos Velas.
Side 1 af 85 (1695 artikler)Prev1234567838485Next