bannerPos

Tørken påvirkede Danish Agro og DLG

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
15-02-2019 14:53
Både hos Danish Agro og DLG har 2018-regnskabet været påvirket af tørken. Alligevel sender de penge tilbage til ejerne.

Rent økonomisk leverede Danish Agro A.m.b.A tilfredsstillende resultater i ti af årets måneder i 2018, men havde i august og september kommercielle udfordringer på grund af tørken. Det betød, at årets resultat før skat blev på 447 millioner kroner, eller 166 millioner kroner mindre end sidste år.

- 2018-tørken ramte mange landmænd samt Danish Agro koncernen hårdt. Vi har forsøgt at afbøde de værste effekter gennem øget omkostningsfokus i vores forretning og vi har hjulpet landmændene via en række tiltag – herunder lempeligere samhandelsvilkår. Det gjaldt ikke alene i Danmark, men i stort set hele vores primære markedsområde hele vejen rundt om Østersøen, siger Henning Haahr, koncernchef i Danish Agro.

På trods af tørken steg omsætningen med 1,6 milliarder kroner til 33 milliarder i 2018. 

- Det skyldes dels øgede varepriser, men især øget aktivitet i alle koncernens forretningsområder, forklarer han og nævner her blandt andet et flot årsresultat i Vilomix-koncernen med en omsætning på 2,8 milliarder og et driftsresultat på 236 millioner kroner.

I forhold til maskinaktiviteterne blev omsætningen i 2018 øget med godt en milliard kroner til 3,5 milliarder, og der blev realiseret et driftsresultat på 72 millioner kroner på maskinhandlen.

Danish Agro A.m.b.A. afvikler generalforsamling den 5. marts, hvor der her er forslag dels om en ændret udbyttepolitik samt indførelse af en delegeretforsamling.

Der lægges op til en overskudsudlodning på 25 procent af årets overskud til medlemmerne, mod hidtil maksimalt 10 procent. 
Ændringen vil betyde, at udlodningen med tilbagevirkende kraft for 2018 vil være på 45 millioner kroner.

 

Tekst: Lasse Ege Pedersen
 

Havde vi haft en nogenlunde normal høst i år, så havde vi haft det bedste driftsresultat nogensinde i år. 

Sådan lød det fra DLG’s økonomidirektør, Lars Sørensen, da grovvareselskabet forleden præsenterede sit årsregnskab for 2018. Et år, der bød på en historisk stor tørke i løbet af sommeren, som gik kraftigt ud over udbytterne, og som dermed også har skadet DLG’s kornforretning. 

Lars Sørensen vurderer, at tørken kostede cirka 200 millioner kroner på driftsresultatet for DLG-koncernen. Således var de områder, DLG primært opererer i - Danmark, Tyskland, Sverige og Baltikum - blandt de områder, som blev ramt allerhårdest af sommerens tørke i Europa.

Driftsresultatet for 2018 endte på 1,54 milliarder kroner mod 1,7 milliarder kroner i 2017.

- Det er faktisk et ret solidt resultat, og det viser, at vores forretning er i god form, sagde Lars Sørensen.

DLG omsatte i 2018 for 49 milliarder kroner. Overskuddet før skat endte på 560 millioner kroner mod 745 millioner kroner året før. Fra DLG fremhæver man, at det er lykkes at øge omsætningen i Tyskland hos sine datterselskaber. 31 milliarder af DLG’s omsætning hentes således i

Tyskland, hvor der har været fremgang for både koncernens energiselskab Team AG samt vitamin og mineralforretningen Vilofoss.

Bestyrelsesformand i DLG, Niels Dengsø Jensen, glæder sig over, at DLG sender 92 millioner kroner tilbage til ejerne i år. Det er en del mindre end de 131 millioner kroner, som man sendte tilbage sidste år, men det maksimale man kan overskudsdeklarere i forhold til DLG’s vedtægter, fortæller formanden.

Han hæfter sig ved, at DLG nu de seneste fire år har sendt 439 millioner kroner tilbage til de danske landmænd, der ejer selskabet.
 

Landmænd bør spare op til pension

Allerede når en ung landmand etablerer sig, skal han starte med at spare op til sin pension. Sådan lyder rådet fra Agri Nord, der møder en del landmænd, der ikke har sparet op til alderdommen.

Fasthold din konkurrencekraft

De fleste danske landmænd producerer til et pristagermarked, og vinderne i dette marked er dem, som kan holde den laveste fremstillingspris på salgsproduktet. Hvordan ligger du i dette konkurrenceprægede marked og hvor finder du dine indsatsområder?

EU-kandidater så på naturpleje

Venstres spidskandidat til EP-valget, Morten Løkkegaard, var onsdag på besøg på Harboøre Tange. Partiets kandidat i Midt- og Vestjylland, Erik Poulsen, havde inviteret ham ud på vestkysten for at præsentere nogle af de udfordringer, som optager vestjyderne.

De unge må ikke tale sig selv ned

100 spørgelystne jordbrugsteknologstuderende mødte op da miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kom forbi til en snak om arealudnyttelse, generationsskifte, skovrejsning og bæredygtighed.

Kvæg- og svinefolk på efteruddannelse i Aarhus

Ansatte i kvæg- og svinebranchen kommer langvejs fra for at blive klogere på husdyrernæring på Erhvervsakademi Aarhus.

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.
Side 1 af 44 (862 artikler)Prev1234567424344Next