bannerPos

Tørken påvirkede Danish Agro og DLG

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
15-02-2019 14:53
Både hos Danish Agro og DLG har 2018-regnskabet været påvirket af tørken. Alligevel sender de penge tilbage til ejerne.

Rent økonomisk leverede Danish Agro A.m.b.A tilfredsstillende resultater i ti af årets måneder i 2018, men havde i august og september kommercielle udfordringer på grund af tørken. Det betød, at årets resultat før skat blev på 447 millioner kroner, eller 166 millioner kroner mindre end sidste år.

- 2018-tørken ramte mange landmænd samt Danish Agro koncernen hårdt. Vi har forsøgt at afbøde de værste effekter gennem øget omkostningsfokus i vores forretning og vi har hjulpet landmændene via en række tiltag – herunder lempeligere samhandelsvilkår. Det gjaldt ikke alene i Danmark, men i stort set hele vores primære markedsområde hele vejen rundt om Østersøen, siger Henning Haahr, koncernchef i Danish Agro.

På trods af tørken steg omsætningen med 1,6 milliarder kroner til 33 milliarder i 2018. 

- Det skyldes dels øgede varepriser, men især øget aktivitet i alle koncernens forretningsområder, forklarer han og nævner her blandt andet et flot årsresultat i Vilomix-koncernen med en omsætning på 2,8 milliarder og et driftsresultat på 236 millioner kroner.

I forhold til maskinaktiviteterne blev omsætningen i 2018 øget med godt en milliard kroner til 3,5 milliarder, og der blev realiseret et driftsresultat på 72 millioner kroner på maskinhandlen.

Danish Agro A.m.b.A. afvikler generalforsamling den 5. marts, hvor der her er forslag dels om en ændret udbyttepolitik samt indførelse af en delegeretforsamling.

Der lægges op til en overskudsudlodning på 25 procent af årets overskud til medlemmerne, mod hidtil maksimalt 10 procent. 
Ændringen vil betyde, at udlodningen med tilbagevirkende kraft for 2018 vil være på 45 millioner kroner.

 

Tekst: Lasse Ege Pedersen
 

Havde vi haft en nogenlunde normal høst i år, så havde vi haft det bedste driftsresultat nogensinde i år. 

Sådan lød det fra DLG’s økonomidirektør, Lars Sørensen, da grovvareselskabet forleden præsenterede sit årsregnskab for 2018. Et år, der bød på en historisk stor tørke i løbet af sommeren, som gik kraftigt ud over udbytterne, og som dermed også har skadet DLG’s kornforretning. 

Lars Sørensen vurderer, at tørken kostede cirka 200 millioner kroner på driftsresultatet for DLG-koncernen. Således var de områder, DLG primært opererer i - Danmark, Tyskland, Sverige og Baltikum - blandt de områder, som blev ramt allerhårdest af sommerens tørke i Europa.

Driftsresultatet for 2018 endte på 1,54 milliarder kroner mod 1,7 milliarder kroner i 2017.

- Det er faktisk et ret solidt resultat, og det viser, at vores forretning er i god form, sagde Lars Sørensen.

DLG omsatte i 2018 for 49 milliarder kroner. Overskuddet før skat endte på 560 millioner kroner mod 745 millioner kroner året før. Fra DLG fremhæver man, at det er lykkes at øge omsætningen i Tyskland hos sine datterselskaber. 31 milliarder af DLG’s omsætning hentes således i

Tyskland, hvor der har været fremgang for både koncernens energiselskab Team AG samt vitamin og mineralforretningen Vilofoss.

Bestyrelsesformand i DLG, Niels Dengsø Jensen, glæder sig over, at DLG sender 92 millioner kroner tilbage til ejerne i år. Det er en del mindre end de 131 millioner kroner, som man sendte tilbage sidste år, men det maksimale man kan overskudsdeklarere i forhold til DLG’s vedtægter, fortæller formanden.

Han hæfter sig ved, at DLG nu de seneste fire år har sendt 439 millioner kroner tilbage til de danske landmænd, der ejer selskabet.
 

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Undersøgelse af tunge køretøjers påvirkning på små kommuneveje

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Få maskinparken serviceret og undgå store skjulte omkostninger

Høsten er i fuld gang landet over. For nogen forløber markarbejdet smertefrit, mens det for andre bliver en stressfuld affære grundet maskinnedbrud. Det er vigtigt, at man løbende vedligeholder sine maskiner og kender sine omkostninger på hver enkelt maskine. Der ligger en stor skjult omkostning og truer, hvis en landmand oplever maskinnedbrud midt i høsten.

Ægtepagter er blevet slettet og kan ikke fremskaffes

Et ukendt antal kopier af ægtepagter i den gamle Grenaa-Ebeltoft retskreds er blevet slettet i forbindelse med digitaliseringen af Tingbogen i 2008. Det betyder, at hvis man ikke selv har en kopi af sin tinglyste ægtepagt liggende i skuffen, kan indholdet af ægtepagten ikke længere ses.

Aulum trodsede skybrud

Trods flere skybrud og aflysninger af mønstringskonkurrencen for kvæg og heste kunne udstillerne og de besøgende opleve engagerede dommere, som bedømte malkekvæg, kødkvæg, heste, kaniner, æsler, får og geder.

Dårligt vejr hæmmer høsten

Landmændene på Djursland oplever lige nu store udfordringer med at få bjerget årets høst. I modsætning til sidste år står kornet stort og godt, men vejret sætter en stopper for markarbejdet.

Historisk dyrskue på Det Grønne Museum

Søndag den 18. august trækkes de gamle husdyr i ringen ved Det Grønne Museum til et historisk dyrskue med bedømmelse, rosetter og ærespræmier.
Side 1 af 52 (1033 artikler)Prev1234567505152Next