bannerPos

BL og DN mødtes på Naturmødet

Selvom de ikke var enige om ret meget, var der godt med plads til smil og grin under debatten på Naturmødet. Anders Lund Madsen (tv), Maria Reumert Gjerding (i midten), Flemming Fuglede Jørgensen (th).

Christian Carus

Journalist (kvægspecialist), LandbrugNord
01-06-2018 11:35
Tonen var mildere, men uenigheden var - som forventet – ikke til at tage fejl af, da Bæredygtigt Landbrug og Danmarks Naturfredningsforening mødtes på Naturmødet i Hirtshals.

100 procent økologi eller ej? Der var vist ingen, der havde forventet et samstemmende svar, da formanden for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, og den nye præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding satte sig tilrette til debat i sofaen hos Anders Lund Madsen på Life-scenen ved Naturmødet i Hirtshals.
Naturmødet bliver arrangeret af Hjørring Kommune, og er en årligt tilbagevendende begivenhed – naturdebatten pendant til Folkemødet på Bornholm.
De to debattører nåede da heller aldrig til enighed, selvom Flemming Fuglede startede med at udtrykke forhåbninger om en bedre dialog med Danmarks Naturfredningsforening efter præsidentskiftet fra Ella Maria Bisschop-Larsen til Maria Reumert Gjerding.
- Vi har inviteret Maria til den her debat, fordi vi synes, det er en god diskussion, og fordi vi håber på at kunne præge hende til en mindre ensidig tilgang til tingene end vi før har oplevet fra DN’s side. Vi håber, at hun også vil være med til at gå ind for mangfoldighed, som vi gør i Bæredygtigt Landbrug, hvor vi også har flere økologer som medlemmer, indledte BL-formanden debatten.
- Af to årsager ønsker vi hos Bæredygtigt Landbrug ikke, at alt skal være økologi. For det første er det umuligt, da økologerne har brug for at få tilført næringsstoffer fra konventionelle kolleger, og for det andet, fordi, vi synes, der skal være valgfrihed. Blandt andet synes vi ikke, det er rimeligt, at offentlige institutioner og dermed deres brugere ikke kan vælge om, de vil have økologi eller ej, fortsatte Fuglede.

Uenighed

I forhold til synet på økologisk og konventionelt landbrug har DN’s holdning dog ikke rykket sig.
- Vi går bestemt ind for mangfoldighed, og vi går også stadig ind for, at hele Danmarks landbrug skal være økologisk. Men jeg ser ikke en modsætning i det, og i at række hånden ud efter landmændene, lød det fra DN-præsidenten.
Selvom det hele foregik i en forsonlig tone – lige bortset fra, da Fuglede opfordrede Anders Lund Madsen til at stille nogle intelligente spørgsmål, når han nu trods alt var den eneste af de tre på scenen, der fik penge for at være der – kom parterne som forventet aldrig rigtig tæt på hinanden.
Hverken i spørgsmålet om, hvorvidt det kun er fortidens synder, man finder, når der er kemirester i grundvandet, om det er muligt at brødføde verden med 100 procent økologi, om økologerne får mest i støtte, når alle ’eksternaliteter’ er trukket fra eller om konventionelle landmænd fører på nogle parametre, når man snakker klima.
- Men du er vel enig i, at danske fødevarer er verdens bedste? Eller i det mindste, at danske økologiske fødevarer er verdens bedste? spurgte Fuglede, da sommervarmen havde fundet sin vej ind under teltdugen og debatten nærmede sig sin afslutning.
- Jeg mener ikke, man kan dele det op på nationer. Det er meget individuelt fra landbrug til landbrug, lød svaret fra Maria Reumert Gjerding.

Mere imødekommende

Trods uenigheden virkede tonen mellem landbruget og Danmarks Naturfredningsforening dog noget mindre skarp end på de foregående Naturmøder, hvor daværende DN-præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, blandt andet sidste år satte spørgsmål ved, hvad der overhovedet var at rose ved dansk landbrug.
Fra tilskuerpladserne fornemmede LandboNord-formand, Niels Vestergaard Salling, da også en ændret fremtoning fra DN.
- Det er de samme principper, men på en lidt mere imødekommende facon, konstaterede Niels Vestergaard Salling, der kort efter selv mødte Reumert Gjerding til debat sammen med blandt andre viceformand for Landbrug & Fødevarer, Lars Hvidtfeldt, i DR P1’s opsatte studie på havnen, mens LandboNord senere på eftermiddagen havde inviteret DN-præsidenten til et eksklusivt møde med sine medlemmer på Hotel Skaga nær Naturmøde-mylderet.

Besøgsrekord

Sidste år blev Naturmødet besøgt af omkring 12.000 gæster. I år rundede man 20.000 besøgende på de tre dage, der blev akkompagneret af flot solskin over Hirtshals Havn.
Udover muligheden for en god snak med diverse interesseorganisationer, foreninger og politiske partier, der var linet op med stande langs havnen, bød mødet på mere end 50 debatter, der vendte diverse emner i forhold til naturen. Debtatten mellem Fuglede og Reumert Gjerding var en af dem, der trak fuldt hus i Life-teltet.
Mellem standene var både Agri Nord og LandboNord repræsenteret, og ifølge Agri Nords formand, Carl Christian Pedersen, er det vigtig, at landbruget er repræsenteret på Naturmødet, selvom der var langt mellem landmændene på mødet og alt for mange på standene ifølge Flemming Fuglede »talte umiskendeligt københavnsk«.
- Vi skal lytte til, hvad vores naboer mener og tænker, for det er vigtigt, at vi indser, at nogen ser anderledes på natur og landbrug, end vi gør, lød det fra Carl Christian Pedersen.
Og selvom Fuglede og Reumert Gjerding, og mange andre af parterne på Naturmødet, formentlig aldrig bliver enige, var der alligevel noget at tage med hjem fra debatterne. For som den nye miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen sagde i sin åbningstale:
- Ingen er nogensinde blevet dummere af at tale med nogen, de er uenige med.
 

Malkekøerne strømmer til Kimbrerskuet

Kimbrerskuet – landets største indendørs dyrskue, der afvikles i Messecenter Vesthimmerland den 4. og 5. oktober – oplever stor fremgang på alle fronter.

- X-Zelit er mere effektivt end Low CAB

Ser man alene på produktudgifterne er X-Zelit-fodring dyrere end Low CAB-fodring. Men dykker man ned på bundlinjen, ser økonomien anderledes ud, især hvis man sammen med sin Low CAB-fodring tildeler 1-2 calcium bolus, så kan X-Zelit faktisk være lige så billig en strategi som Low CAB, mener den faglige kvægchef ved Vilofoss.

En goldkostrategi kræver altid opfølgning

Kvægdyrlæge Susanne Sommerlund, LVK, er ikke i tvivl – X-Zelit virker, men det kræver ligesom andre goldkostrategier opfølgning, for ellers risikerer man ikke at få den fulde effekt af produktet.

Tættere på kartoflen

Jan Nørgaard ser frem til at byde offentligheden indenfor, når Vildmosekartoflen I/S den 15. september for første gang slår dørene op til Åbent Landbrug.

Landbruget møder veganere til dialogmøde

Sammen med Danmarks Veganske Forening har Agri Nord arrangeret et dialogmøde som en del af Aalborg Bæredygtighedsfestival.

Styrk din rolle som professionelt bestyrelsesmedlem i landbruget

Bestyrelser arbejder i dag langt mere professionelt end tidligere. Det stiller krav til medlemmerne om specialiseret viden inden for en lang række områder. Djursland Landboforening udbyder lige nu i samarbejde med Landbo Thy og Agri Nord en uddannelse i grundlæggende og målrettet bestyrelsesarbejde i landbruget.

Malkekøerne er nu samlet i den nye kostald

Den 13. september byder Rasmus Nielsen til åben stald på ejendommen Frendrup Nihøje, midt mellem Nibe og Støvring. Her vil man kunne se en spritny kostald med kælvningsafdeling, samt hvordan de gamle bygninger er gjort »up to date«.

Lexion på lang rund-tur

Hele landet får besøg af den nye stormejetærsker fra Claas. Turen går blandt andet forbi en række forhandlere i det nord-, midt- og vestjyske.

Politikken har ikke indflydelse på konkurrenceevnen

EU’s fælles landbrugspolitik er sat i verden for at sikre bønderne en indkomst, og derfor kan CAP ikke flytte på de enkelte landes konkurrenceevne, mener professor.

Danske landmænd skal være dygtigere for at overleve

Dansk landbrugs vilkår er markant ringere end de andre europæiske landes. Innovation og teknologi kan dog være vejen til vækst og bedre konkurrenceevne, siger professor.
Side 1 af 54 (1076 artikler)Prev1234567525354Next