bannerPos

Når chefen lægger sig syg

Erik Pedersen (yderst til højre) er igen klar i stalden efter at have isoleret sig fra sine medarbejdere på grund af covid-19-symptomer. Privatfoto

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
02-04-2020 06:18
Hos svineproducent Erik Pedersen, Vrå, har medarbejderne taget over, mens gårdejeren har måtte holde sig for sig selv med corona-symptomer.

– Det er altså ikke let at blive inden døre og sidde på sine hænder. Slet ikke som forholdsvis nystartet landmand, der begynder at kunne fornemme foråret derude, konstaterer Erik Pedersen, der heldigvis er tilbage i sin svinestald efter godt en uge på pinebænken med ondt i halsen, feber og hovedpine – måske på grund af corona-virus.

- Om det har været covid-19 eller bare almindelig influenza, finder vi aldrig ud af, men man bliver nødt til at tage sine forholdsregler i disse tider. Og selvom det måske var milde symptomer, var det til at tage og føle på, og jeg ville ikke have klaret en fuld arbejdsdag, hvis det kom til det, konstaterer landmanden, der har 1.250 søer på »Vangen« ved Vrå i Vendsyssel.

Udover sig selv, har Erik Pedersen fem fuldtidsansatte og en skolepige til at passe bedriften.

Feber og ondt i halsen

Startskuddet til Erik Pedersens sygdomsforløb lød formentlig omkring samme tid, som statsminister Mette Frederiksen onsdag den 12. marts lukkede skoler, institutioner og sendte de offentlige medarbejdere hjem fra deres arbejdspladser.

- Jeg var på noget bestyrelsesuddannelse i Vejle sammen med 24 andre, og vi sad på hotellet om aftenen, da statsministeren meldte ud om lukningerne. Men vi vurderede, at når vi alligevel havde været sammen hele onsdagen, kunne vi også ligeså godt taget oplægget torsdag formiddag med, inden vi kørte hjem ved middagstid, fortæller svineproducenten, der også tog sin sædvanlige tørn, da den fredag stod på fravænning, mens han ligeledes havde weekendtjansen.

- Men da jeg vågner den efterfølgende mandag, har jeg ondt i halsen, og op ad formiddagen begynder jeg at få feber. Tirsdag bliver det bare værre, fortæller Erik Pedersen, der efter en konsultation med sin søster, der er læge, kommer frem til, at symptomerne er så forholdsvis milde, at der ikke er nogen grund til at kontakte sundhedssystemet, men at han hellere må holde sig for sig selv, indtil han har været symptomfri i to dage.

I de følgende dage oplevede hans hustru og ældste datter på fire år også henholdsvis halsbetændelse og hoste. Alle er igen helt friske.

Trofaste medarbejdere

Mens det har været en pinsel ikke at have fingeren på den daglige drift, glæder Erik Pedersen sig over at have en flok medarbejdere, der har taget opgaven i stiv arm og løst den til UG – en præstation, der da også har udløst ekstra kage i personalestuen.

- De har virkelig forstået situationen og trukket på samme hammel. De har formået mere end bare at få de grise ud ad døren, der skulle ud, fortæller vendelboen, der har set sine medarbejdere strække sig langt.

- Blandt andet tog min manager i drægtighedsstalden sin kone med på arbejde, så hun kunne klare nogle af de ting, jeg normalt gør. Og en af mine medarbejdere i farestalden forsøgte også at få sin mor herop fra Ukraine, så både hun og hendes mand, som arbejder på en kvæggård, fortsat kunne passe arbejdet. Polen nåede dog at lukke grænserne inden, men heldigvis har de fået nødpasning i dagplejen, fortæller han.

Tappede selv ornerne

Selvom det har vist sig, at de ansatte har klaret ærterne flot i en svær tid, har Erik Pedersen ikke helt kunne holde sig fra stalden.

Efter medarbejderne er gået hjem, har han trods feber og utilpashed fortsat klaret den interne sædproduktion.

- Jeg har måske snydt lidt på vægtskålen, men jeg har taget alle forholdsregler og vurderet, at smitterisikoen har været meget lille, når jeg er mødt ind for at tappe orner en halv time efter, at medarbejderne er gået hjem, og har været omhyggelig med handsker, mundbind og sprit, forklarer han.

- For mig at se, har det været den optimale løsning, selvom det bestemt ikke har været sjovt. For tiden ser det jo også ud til, at der er en risiko ved at købe sæd ind, mens jeg har prioriteret, at ham, der ellers ville kunne klare opgaven skulle have 100 procent fokus på løbningerne. Vi kører en to ugers cyklus, som giver nogle lange dage, hvor der skal løbes 100 søer tirsdag og onsdag. Så er der brug for fokus og ikke for at skulle hive en time ud til at tappe orner.

Corona spøger stadig

Mens Erik Pedersen og familien nu er godt ude på den anden side af sine egne covid-19-udfordringer, er svineproducenten overbevist om, at han ikke bliver den sidste karantæneramte på gården.

- Jeg tror nok, vi skal nå at få den virus alle sammen. Men der er forskellige sygdomsforløb, så forhåbentlig er der ingen, der bliver ramt af svær sygdom, siger landmanden, der ligesom det øvrige samfund håber at få held til at flade smittekurven ud på »Vangen«.

- Det vil være forfærdeligt, hvis alle bliver ramt samtidig. Så får vi problemer. Men formår vi at tage det i opløbet, og medarbejderne bliver hjemme så snart, de oplever noget, der minder om sygdom, kan vi forhåbentlig få spredt det ud og komme godt igennem.

0

Få gennemført generationsskifte inden 1. juli

Nye regler og ny praksis ved familie-salg kan blive dyrt for landmænd, lyder det fra Sagro-dirktør.

Markvand fylder mere

Nordjysk Grundvandssænkning har mærket stigende interesse for markvandsboringer over de seneste år. Derfor har virksomheden nu investeret i en ny lastbil dedikeret til brøndboringsafdelingen.

Fuld gang i test af nyt udstyr til digital grovfoderstyring

Mens snitteren kører, måler NIR-sensoren tørstof, sukker, protein, aske, kløverindhold og fordøjelighed af græsset. Landmanden kan følge snitteren på sin telefon og se data i realtid.

Drive-in Sofari godt besøgt

Omkring 150 biler lagde vejen forbi Kjeldbjerg Økogrise, Skive, der på grund af corona havde lavet det traditionelle Sofari-arrangement om til Drive-in Sofari.

200 år markeret med Ferguson-kunst

En grå Ferguson er blevet forvandlet til at kunstværk og placeret i Storåen for at markere Holstebro Struer Landboforenings 200 år.

Alle landmænd skal kunne beregne gårdens klima-aftryk

Seges og Økologisk Landsforening går nu i gang med at udvikle fremtidens landbrugsredskab: Et digitalt værktøj, som landmanden kan bruge til at beregne sin gårds klimaaftryk.

Covid-19 – nye muligheder

Selvom den almindelig landmand ikke er i spil til diverse hjælpepakker, giver corona-situationen lånemuligheder, forrentningsmuligheder samt mulighed for udskudte betalingsfrister.

Kunstig intelligens skal gøre danske køer mere fodereffektive

Et nyt forskningsprojekt anført af VikingGentics skal ved hjælp af kunstig intelligens og 3D-kameraer gøre det muligt at måle, hvor meget foder en ko æder.

Store varmeforskelle kan give udfordringer i stalden

Maj måneds varme dage og kolde nætter er en udfordring for staldenes ventilationsanlæg. Det koster både på dyrenes produktionstal og sundheden, lyder det fra svinekonsulent, der opfordrer til at få tjekket staldenes luftstrømme netop nu.

Agri Nord-direktør fylder 60

27 år hos KMD har blandt andet givet Kim Koch solid digital viden, der de seneste fem år er kommet Agri Nord til gode.
Side 1 af 81 (1620 artikler)Prev1234567798081Next