bannerPos

Græsæg til restauranter og til salg i gårdbutikken

I Dalbakkegaard gårdbutik sælger Dorthe og Bryan både gårdens egne produkter og produkter fra andre lokale samarbejdspartnere.

Ebbe Mortensen

Freelance journalist
15-04-2020 10:12
I Dalbakkegaards gårdbutik kan kunderne både købe gårdens egne produkter og produkter fra andre lokale producenter.

- De bedste æg i verden.

Sådan lyder en kundeanmeldelse af æggene fra Dalbakkegaards brune høns på gårdens facebookside. De 750 brune høns lægger cirka 250.000 æg om året og går frit omkring i hønsegården, hvor de har adgang til at spise græs. Der er således tale om såkaldte græsæg, der regnes for en særlig delikatesse.

Definitionen på græsæg er æg, som kommer fra et mobilt staldsystem, der giver hønsene en høj grad af dyrevelfærd. Mange kokke har allerede fået øjnene op for den unikke smag og ikke mindst den utrolige farve på græsæg.

- Hønsenes adgang til græs betyder, at blommen i vores æg får en meget flot gul farve og en helt unik smag, fortæller Dorthe.

Denne farve kan normalt ikke opnås gennem de traditionelle staldsystemer, hvor der er så mange høns, og hvor der ofte ikke er noget vegetation tilbage.

Fra vejsalg til gårdbutik

Dorthe og Bryan startede allerede i 1999, hvor de flyttede ind på Dalbakkegaard, med salg af forskellige produkter.

- Bryans forældre havde grønne asparges, som de solgte ude ved vejen. Og da jeg altid har været glad for have, dyrkede vi forskellige grønsager, som vi solgte ude ved vejen, fortæller Dorthe.

- Men, tilføjer hun, på et tidspunkt var der nogen, som syntes, det var sjovt at rende med både grønsagerne og pengene. Det tvang os til at indrette en gårdbutik og flytte salget ind på ejendommen.

Siden er der blevet solgt økologiske kyllinger, økologiske æg og økologiske ænder fra gårdens egen produktion, plus en række andre produkter fra forskellige lokale producenter, for eksempel most, kål og honning, det sidste både fra egen produktion og fra andre lokale biavlere.

Krisetid med flere kunder

Kunderne i gårdbutikken er først og fremmest gruppen +50, og småbørnsfamilier, der gerne vil give deres børn sunde produkter at spise.

- Den aktuelle coronakrise har gjort det sværere at afsætte vores økologiske kyllinger til restauranterne, som er lukket ned på grund af krisen. Til gengæld har vi fået nogen flere kunder i gårdbutikken, fortæller Dorthe.

- Måske, tilføjer hun, fordi folk har fået bedre tid til at køre ud og handle. Og måske tør de også bedre køre herud, hvor de ikke skal stå i kø som i supermarkedet. Vi håber selvfølgelig, at nogen af dem fortsætter de nye indkøbsvaner efter krisen.

- I sæsonen har vi også en del turister, som kommer og køber i gårdbutikken, og vi er også med i diverse turistkataloger her på Lolland-Falster, fortæller Dorthe.

 du blevet klogere på EU's fælles landbrugspolitik?

Mejerimand forelskede sig i en gammel dame

Den gamle dame er identisk med Gundestrup Mejeri og Bryggeri, hvor Jørgen Hoff i dag producerer 22 forskellige specialoste og 8 forskellige specialøl.

Kompost af pileflis nedbringer udledningen af næringsstoffer fra marken

Et EU-støttet forsøgsprojekt vil i år vise i hvilket omfang, kompost af pileflis kan nedbringe økologernes behov for at køre staldgødning ud.

Flis er for godt til at brænde af

Ny Vraa Bioenergi er stoppet med at afsætte pileflis til forbrænding i varmeværker. Brødrene Henrik og Anders Bach jagter en større værdiskabelse i deres produktion.

De vilde heste tiltrækker tusindvis af turister

Flokken af vilde heste på Langelands sydspids er blevet det helt store trækplaster for turister og naturinteresserede.

Vilde heste plejer truet naturtype

En flok Exmoor-ponyer fremmer biodiversiteten og beskytter overdrev på Sydlangeland. Hestene er samtidig en kæmpe turistmagnet.

Tilskud kan gå tabt

Der er fortsat risiko for, at ansøgere hamstrer tilskud uden fast vilje til at bygge. Da skal EU have penge tilbage fra Danmark.

Nyt tilskud til byggeri af slagtesvinestalde skruer op for miljøeffekten

Barren for tilskudsberettigede staldprojekter er sat højt over emissionskravene til almindelige miljøgodkendelser.

Teknisk kvælstoffilter med natur- effekt

Et åbent minivådområde fremstår som en sø i landskabet, der tiltrækker både fugle, padder og insekter.

40 minivådområder i spil på Fyn

Oplandskonsulenterne hos Velas i Vissenbjerg på Fyn har søgt EU-tilskud og tilladelse til godt 40 mini- vådområder. Cirka 30 har fået tilsagn fra Landbrugsstyrelsen og knap 20 har fået tilladelse fra kommunerne.

Græsæg til restauranter og til salg i gårdbutikken

I Dalbakkegaards gårdbutik kan kunderne både købe gårdens egne produkter og produkter fra andre lokale producenter.

Dyrevelfærd på meder

På Dalbakkegaard på Lolland producerer Dorthe og Bryan Hansen økologiske kyllinger i mobile kyllingehuse, hvoraf det ene har fået økonomisk støtte fra EU via Landdistriktsprogrammet.

AMU-kurser skal professionalisere naturplejere

Med biodiversitet og klima højt på dagsordenen i den offentlige debat får naturplejere en vigtig rolle for hele landbruget.

Naturpleje er på vej til at blive et levebrød

Naturstyrelsen og Seges arbejder på at ophøje med naturpleje med græssende dyr til en regulær driftsgren.

- Planen er, at jeg skal leve af butikken

Naturpleje med kvæg og får sikrer efterhånden en stor del af indtægten for ægteparret Michael Baun og Bente Villadsen på Fanø.

Bidt af naturpleje

Før overså Michael Baun sjældne sommerfugle og blomster i marken. Sidste år fik han sammen med sin hustru, Bente Villadsen, 15. Juni Fondens årlige ildsjælepris for at have gjort en særlig indsats for naturen.

12 millioner øko-æg

Det producerer hønsene pr. år i Vallø Øko ApS, hvor dyrevelfærd står højt på dagsordenen, og EU har ydet tilskud til forskellige former for miljøteknologi.

Dyrevelfærd står højt på dagsordenen

Valløs filosofi: En høne, der har det godt, spiser mindre foder og lægger mange æg.

Lokal butik med foder til hobbydyr klarer udfordringerne

Hos Rolfsminde Foder jonglerer indehaver Bitten Skovgaard Frederiksen med fodersalg, bekymrede kunder og to små børn.