bannerPos

Skadedyr i bygninger

I Vendsyssel findes en del firelængede gårde bygget i kampesten. Byggematerialerne er samlet på markerne og opførelsen af bygningerne blev ofte forestået af svenske bygningsarbejdere, som kom i begyndelsen og midten af 1800-tallet.

Tenna Bang

Journalist
03-02-2019 08:36
Der findes mange særprægede ældre bygninger i det danske land. Nogle af farerne ved disse kan være skadedyr. Især rotten kan være svær at bekæmpe.

Af: Anders M. Jakobsen, planteavlskonsulent ved nf plus

BYGNINGER I vores landskab findes mange smukke og bevaringsværdige bygninger. Byggestilen er egnspræget, og man finder ofte mange ejendomme med den samme byggestil inden for de gamle sognegrænser. Herregårdene er et kapitel for sig, men også bøndergårdene har et særligt præg.

I Vendsyssel findes en del firelængede gårde bygget i kampesten. Byggematerialerne er samlet på markerne og opførelsen af bygningerne blev ofte forestået af svenske bygningsarbejdere, som kom i begyndelsen og midten af 1800-tallet. De havde forstand på at flække kampestenene, så de kunne anvendes til murværket.

I egne med meget lerholdig jord var det naturligt at opføre teglværker, som kunne brænde mursten og tegl til bygningsmaterialer.

Mange af de ældre ejendomme er opført i bindingsværk, det er ligeledes meget egnsbestem, og en del af ejendommene er revet ned.

Mange landejendomme er blevet købt af ikke-landmænd, som har sat dem i stand til en lækker beboelse, men en del ejendomme står og forfalder. Det er en ofte betydelig udgift at fjerne dem, men man kan undersøge, om kommunen vil være villig til at bekoste nedrivningen.

Skadedyr

Tomme bygninger tiltrækker skadedyr, specielt mus og rotter. Musene kan forårsage skader på de elektriske installationer med fare for brand og lignende. Rotterne kan lave meget store skader ved at underminere gulve og kloakker og samtidig være med til at sprede sygdomme i besætningerne.

Det er vigtigt, at man først sørger for, at der ikke er fødeemner i de tomme bygninger, det vil sige, der skal fejes og fjernes rester af foder og korn i alle kroge.

Musene kan bekæmpes ved fælder eller musegift og en kat på matrikler er særdeles effektiv, rotterne derimod er mere vanskelige at komme af med. 
 
Rotten er intelligent

Rotter er intelligente og en bekæmpelse med hurtigtvirkende gift vil hurtigt blive opdaget, så rotterne lader giften være.

Ofte bliver unge rotter sat til at spise eller drikke nye fødeemner, og hvis de dør med det samme, lader de andre rotter giften være.

Man bruger derfor langsomt virkende gift, rhodenticider, som virker som en blødergift, hvor rotterne dør af indre blødninger efter nogle dage. Så er de ikke i stand til at forbinde giften med dødsårsagen.

Rotten kan blive resistent

Rotterne har vist sig at være i stand til at blive resistente overfor giften, hvorfor det er meget vigtigt at lade uddannet personel forestå rottebekæmpelsen. I tilfælde af rotteplage kan man kontakte kommunen, som har faguddannet personale.

I nogle kommuner er rotterne resistente overfor de gamle rhodenticider, men der er udviklet nye og effektive midler, som virker udmærket.

Det er vigtigt at anvende disse midler på en måde, så rotterne ikke danner resistens overfor dem.

Majs og visse fodermidler indeholder vitaminer, som modvirker giften og det er derfor vigtigt, at rotterne ikke har adgang til disse.

Hvis man selv vil bekæmpe rotterne, kan man deltage i et kursus af en dags varighed, hvor man lærer om rottens adfærd, fysiologi og bekæmpelsesteknik.

Efter bestået kursus kan man købe og anvende rottegift, og derved selv komme plagen til livs.
 

Vindmøllenaboer frygter syge borgere og stressede mink

Store vindmøller og lavfrekvent støj har fået borgerne omkring Nørre Økse Sø i Jammerbugt Kommune på barrikaderne. Projektet er godkendt af kommunen, men man håber, en klage til planklagenævnet kan ændre på tingene.

Stjernerenser får styr på ukrudtet

Med en ny stjernerenser kan Martin Skamriis, Lønstrup, få fat i ukrudtet uden at hive afgrøderne op, som striglen gjorde sidste år.

Fokus på kornkvaliteten – hele året rundt

Korrekt lagring af kornet og god foderhygiejne har afgørende betydning for foderkvaliteten og produktiviteten hos grisene.

Værkstedet er motoren i forretningen

Bredsgaard A/S i Kjellerup udvider deres værksted og tilføjer fem nye Claas servicevogne samt en Claas servicelastbil til servicetruppen.

Få overblik over transportomkostningerne

Transport af varer og afgrøder er en naturlig del af landbrugsproduktionen. Få overblik over omkostningerne med et Seges-værktøj.

Sydgården i Nibe har været med til Økodag fra begyndelsen

Igen i år er Ewald Kristensen, Nibe, vært på årets Økodag.

Ny, fuldautomatisk afgrødeomrører fra Bøvlingbjerg

En fuldautomatisk »Power Mix«-afgrødeomrører fra Løkkes Maskinfabrik i Bøvlingbjerg ser nu dagens lys. Systemet sikrer en systematisk gennemrøring af hele stakken i et planlager.

Rejsegilde ved Vinderup Maskinforretning

Der var blå himmel, solskin og højt til loftet, da Vinderup Maskinforretning holdte rejsegilde på Mors, hvor de kunne fremvise et storstilet byggeri, som er klart til brug til efteråret.

Forsigtig optimisme for de nordjyske minkavlere

Mange nordjyske minkavlere er truet på levebrødet, da skindpriserne siden 2015/16 har været lave. Men det lykkes dog stadigvæk LandboNord at finde løsninger for minkkunderne.

Faunastriber skal igen hjælpe insekter

Landmændene skal igen i år inspireres til at give naturen en håndsrækning ved at plante faunastriber. Det er ideen bag et initiativ mellem LandboNord, Danmarks Jægerforbund og Danmarks Biavlerforening
Side 1 af 39 (779 artikler)Prev1234567373839Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer