bannerPos

Skadedyr i bygninger

I Vendsyssel findes en del firelængede gårde bygget i kampesten. Byggematerialerne er samlet på markerne og opførelsen af bygningerne blev ofte forestået af svenske bygningsarbejdere, som kom i begyndelsen og midten af 1800-tallet.

Tenna Bang

Journalist
03-02-2019 08:36
Der findes mange særprægede ældre bygninger i det danske land. Nogle af farerne ved disse kan være skadedyr. Især rotten kan være svær at bekæmpe.

Af: Anders M. Jakobsen, planteavlskonsulent ved nf plus

BYGNINGER I vores landskab findes mange smukke og bevaringsværdige bygninger. Byggestilen er egnspræget, og man finder ofte mange ejendomme med den samme byggestil inden for de gamle sognegrænser. Herregårdene er et kapitel for sig, men også bøndergårdene har et særligt præg.

I Vendsyssel findes en del firelængede gårde bygget i kampesten. Byggematerialerne er samlet på markerne og opførelsen af bygningerne blev ofte forestået af svenske bygningsarbejdere, som kom i begyndelsen og midten af 1800-tallet. De havde forstand på at flække kampestenene, så de kunne anvendes til murværket.

I egne med meget lerholdig jord var det naturligt at opføre teglværker, som kunne brænde mursten og tegl til bygningsmaterialer.

Mange af de ældre ejendomme er opført i bindingsværk, det er ligeledes meget egnsbestem, og en del af ejendommene er revet ned.

Mange landejendomme er blevet købt af ikke-landmænd, som har sat dem i stand til en lækker beboelse, men en del ejendomme står og forfalder. Det er en ofte betydelig udgift at fjerne dem, men man kan undersøge, om kommunen vil være villig til at bekoste nedrivningen.

Skadedyr

Tomme bygninger tiltrækker skadedyr, specielt mus og rotter. Musene kan forårsage skader på de elektriske installationer med fare for brand og lignende. Rotterne kan lave meget store skader ved at underminere gulve og kloakker og samtidig være med til at sprede sygdomme i besætningerne.

Det er vigtigt, at man først sørger for, at der ikke er fødeemner i de tomme bygninger, det vil sige, der skal fejes og fjernes rester af foder og korn i alle kroge.

Musene kan bekæmpes ved fælder eller musegift og en kat på matrikler er særdeles effektiv, rotterne derimod er mere vanskelige at komme af med. 
 
Rotten er intelligent

Rotter er intelligente og en bekæmpelse med hurtigtvirkende gift vil hurtigt blive opdaget, så rotterne lader giften være.

Ofte bliver unge rotter sat til at spise eller drikke nye fødeemner, og hvis de dør med det samme, lader de andre rotter giften være.

Man bruger derfor langsomt virkende gift, rhodenticider, som virker som en blødergift, hvor rotterne dør af indre blødninger efter nogle dage. Så er de ikke i stand til at forbinde giften med dødsårsagen.

Rotten kan blive resistent

Rotterne har vist sig at være i stand til at blive resistente overfor giften, hvorfor det er meget vigtigt at lade uddannet personel forestå rottebekæmpelsen. I tilfælde af rotteplage kan man kontakte kommunen, som har faguddannet personale.

I nogle kommuner er rotterne resistente overfor de gamle rhodenticider, men der er udviklet nye og effektive midler, som virker udmærket.

Det er vigtigt at anvende disse midler på en måde, så rotterne ikke danner resistens overfor dem.

Majs og visse fodermidler indeholder vitaminer, som modvirker giften og det er derfor vigtigt, at rotterne ikke har adgang til disse.

Hvis man selv vil bekæmpe rotterne, kan man deltage i et kursus af en dags varighed, hvor man lærer om rottens adfærd, fysiologi og bekæmpelsesteknik.

Efter bestået kursus kan man købe og anvende rottegift, og derved selv komme plagen til livs.
 

Robot øger fodereffektiviteten

Bedre fodereffektivitet, mere fleksibilitet og lavere energiforbrug er nøgleordene, når Lelys kommercielle produktspecialist, Harriet Johannessen, beskriver det automatiske fodersystem, Lely Vector.

MidtWest er tilfredse trods regn

Regnen satte sine spor på MidtWest Farmshow i Skive og mange blev hjemme. Alligevel er arrangørerne bag tilfredse.

Har været med siden 60´erne

Familien fra Kokkenborg I/S har været faste udstillere i Hjørring, siden dyrskuet flyttede til sin nuværende placering for 50 år siden. I år er ingen undtagelse, når familien stiller med seks køer og en kvie.

Mærkedage hos Ovethi

A/S Ovethi Dansk Dæk Service kan på fredag markere flere mærkedage i firmaets hovedafdeling i Gelsted på Vestfyn.

En af verdens mest eftertragtede fisk på Hjørring Dyrskue

Med priser i ti tusind kroners klassen, hører tunen til en af verdens mest eftertragtede spisefisk. Du kan komme helt tæt på den eftertragtede fisk, som igen er begyndt at dukke op i de danske farvande.

Sjælden virus fundet i rugmark på Djursland

En sjælden jordbåren virus er fundet i en rugmark nær Auning på Djursland. Den smitsomme virus er kun to gange tidligere set i Danmark.

Fra hvide muskeldyr til skotsk kærlighed

Cecilia Vanggaard har skiftet barndomsracen Charolais ud med Skotsk Højlandskvæg. I år udstiller hun kvien Olga, som er datter til Karen Helene, der var den første skotte på ejendommen i Syvsten ved Sæby.

Oplev en vinmark på Hjørring Dyrskue

Besøg Det Grønne Hjørne på skuet i Hjørring og bliv klogere på vinavl. Se vinstokkene og smag på dråberne den 21. og 22 juni.

Solceller er mere interessante end nogensinde før

Prisen på solceller er omkring halveret på fem år og samtidig er effektiviteten bare steget. Det gør solceller til en interessant investering lige nu.

Outdoorafdeling udvider igen

For fjerde år byder skuet i Hjørring velkommen til de mange besøgende, som også interesserer sig for nordjyske naturoplevelser. Outdoorafdelingen vokser med en tredjedel i forhold til sidste år, og der er masser af muligheder for at blive
Side 1 af 46 (918 artikler)Prev1234567444546Next