Skadedyr i bygninger

I Vendsyssel findes en del firelængede gårde bygget i kampesten. Byggematerialerne er samlet på markerne og opførelsen af bygningerne blev ofte forestået af svenske bygningsarbejdere, som kom i begyndelsen og midten af 1800-tallet.

Tenna Bang

Journalist
03-02-2019 08:36
Der findes mange særprægede ældre bygninger i det danske land. Nogle af farerne ved disse kan være skadedyr. Især rotten kan være svær at bekæmpe.

Af: Anders M. Jakobsen, planteavlskonsulent ved nf plus

BYGNINGER I vores landskab findes mange smukke og bevaringsværdige bygninger. Byggestilen er egnspræget, og man finder ofte mange ejendomme med den samme byggestil inden for de gamle sognegrænser. Herregårdene er et kapitel for sig, men også bøndergårdene har et særligt præg.

I Vendsyssel findes en del firelængede gårde bygget i kampesten. Byggematerialerne er samlet på markerne og opførelsen af bygningerne blev ofte forestået af svenske bygningsarbejdere, som kom i begyndelsen og midten af 1800-tallet. De havde forstand på at flække kampestenene, så de kunne anvendes til murværket.

I egne med meget lerholdig jord var det naturligt at opføre teglværker, som kunne brænde mursten og tegl til bygningsmaterialer.

Mange af de ældre ejendomme er opført i bindingsværk, det er ligeledes meget egnsbestem, og en del af ejendommene er revet ned.

Mange landejendomme er blevet købt af ikke-landmænd, som har sat dem i stand til en lækker beboelse, men en del ejendomme står og forfalder. Det er en ofte betydelig udgift at fjerne dem, men man kan undersøge, om kommunen vil være villig til at bekoste nedrivningen.

Skadedyr

Tomme bygninger tiltrækker skadedyr, specielt mus og rotter. Musene kan forårsage skader på de elektriske installationer med fare for brand og lignende. Rotterne kan lave meget store skader ved at underminere gulve og kloakker og samtidig være med til at sprede sygdomme i besætningerne.

Det er vigtigt, at man først sørger for, at der ikke er fødeemner i de tomme bygninger, det vil sige, der skal fejes og fjernes rester af foder og korn i alle kroge.

Musene kan bekæmpes ved fælder eller musegift og en kat på matrikler er særdeles effektiv, rotterne derimod er mere vanskelige at komme af med. 
 
Rotten er intelligent

Rotter er intelligente og en bekæmpelse med hurtigtvirkende gift vil hurtigt blive opdaget, så rotterne lader giften være.

Ofte bliver unge rotter sat til at spise eller drikke nye fødeemner, og hvis de dør med det samme, lader de andre rotter giften være.

Man bruger derfor langsomt virkende gift, rhodenticider, som virker som en blødergift, hvor rotterne dør af indre blødninger efter nogle dage. Så er de ikke i stand til at forbinde giften med dødsårsagen.

Rotten kan blive resistent

Rotterne har vist sig at være i stand til at blive resistente overfor giften, hvorfor det er meget vigtigt at lade uddannet personel forestå rottebekæmpelsen. I tilfælde af rotteplage kan man kontakte kommunen, som har faguddannet personale.

I nogle kommuner er rotterne resistente overfor de gamle rhodenticider, men der er udviklet nye og effektive midler, som virker udmærket.

Det er vigtigt at anvende disse midler på en måde, så rotterne ikke danner resistens overfor dem.

Majs og visse fodermidler indeholder vitaminer, som modvirker giften og det er derfor vigtigt, at rotterne ikke har adgang til disse.

Hvis man selv vil bekæmpe rotterne, kan man deltage i et kursus af en dags varighed, hvor man lærer om rottens adfærd, fysiologi og bekæmpelsesteknik.

Efter bestået kursus kan man købe og anvende rottegift, og derved selv komme plagen til livs.
 

Landbrug & Fødevarer Østjylland er blevet en realitet

16-02-2019 11:03:44

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Tørken påvirkede Danish Agro og DLG

15-02-2019 14:53:35

Både hos Danish Agro og DLG har 2018-regnskabet været påvirket af tørken. Alligevel sender de penge tilbage til ejerne.


Hold igen med gødningen

15-02-2019 10:56:42

Det kan være fristende at komme i gang med årets markarbejde og køre en tur med gyllevognen eller gødningssprederen, men hold igen.


Én Kloakdoktor bliver til to

15-02-2019 07:43:36

23-årige Kristian B. Larsen har købt sig ind i Hobrofirmaet, Kloakdoktoren.


Foderstof hjælper konkursbo

14-02-2019 16:06:56

Hornsyld Købmandsgaard gennemfører nu på vegne af konkursboet efter foderstofvirksomheden BMG A/S mange af de kornkøbskontrakter, som Randers-virksomheden havde indgået.


50 nye arbejdspladser i Thisted

14-02-2019 12:43:22

Højere udbeningsaktivitet, en ny afdeling til forædlede Japan varer og kapacitetsløft senere på året giver vækst og 50 nye arbejdspladser på Ticans afdeling i Thisted.


Rejsegilde for Kornets Hus

14-02-2019 12:04:43

Forleden blev Danmarks kommende videns- og inspirationscenter om korn og madkultur, Kornets Hus, fejret ved et velbesøgt rejsegilde.


Vestjyske andelsselskaber indgår samarbejdsaftale

12-02-2019 10:32:52

Vestjyllands Andel og Jysk Energi har, med et driftsoverskud på henholdsvis 94 og 62 millioner kr. i seneste regnskabsår, en betydelig position i hver deres branche. Nu har de to selskaber indgået en samarbejdsaftale for at kunne at udnytte en række fælles relationer.


Ukrainske medhjælpere samles på fodboldbanen

10-02-2019 16:00:44

Flere gange om ugen trækker Sallingsund FC Inter ukrainske landbrugsmedarbejdere fra en stor del af Midt- og Vestjylland til træningsbanen i Højslev.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er en realitet

07-02-2019 21:53:09

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Claus Clausen har trukket sig som formand

07-02-2019 21:38:11

Landboforeningen Limfjord meddeler, at nuværende formand, Claus Clausen, Vroue, har valgt at trække sig som formand.


Østjylland har fået sit første minivådområde

06-02-2019 09:26:35

Landmænd over hele landet bidrager lige nu til et bedre miljø. Etableringen af Østjyllands første minivådområde er blevet en realitet.


Oplagte skattefradrag for deltids- og fritidslandmænd

05-02-2019 08:33:00

Det er muligt at få store skattefradrag, hvis man kaster sig ud i et liv på et nedlagt landbrug med få hektar jord, fortæller en skatteekspert.


Østjylland har fået sit første minivådområde

04-02-2019 09:51:00

En landmand ved Haslund syd for Randers kan nu kalde sig en tilfreds indehaver af Østjyllands første minivådområde.


Skadedyr i bygninger

03-02-2019 08:36:05

Der findes mange særprægede ældre bygninger i det danske land. Nogle af farerne ved disse kan være skadedyr. Især rotten kan være svær at bekæmpe.


Landmænd kræver solcelle-arealer af kommunerne

03-02-2019 08:06:48

Agri Nord lægger pres på de nordjyske kommuner for at få udpeget arealer til solcelleanlæg. Det er til gavn for både klima og erhvervet.


Nyt projekt: Herregårde skal give liv til landdistrikter

31-01-2019 14:00:39

Under titlen »Jagten på Fortiden« skal danskerne de næste tre år på genopdagelse i deres lokale herregårdsområder med events og undervisning i det fri.


Biogas i grøn erhvervspark

31-01-2019 08:09:38

Forleden blev første spadestik taget til Greenlab Skive Biogas, der skal være et centralt omdrejningspunkt i den grønne erhvervspark.


Landboformand kræver ny høring med vandrådenes indspil til vandplanerne

30-01-2019 08:41:50

Miljøstyrelsen har undladt at medtage de indsigelser, som landmænd og vandråd er kommet med i forhold til udtagning af vandløb i vandplanerne. - Det er helt urimeligt, siger formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen. Han kræver derfor, at de mange indsigelser bliver taget i betragtning i en ny høring.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 33 (647 artikler)Prev1234567313233Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer