bannerPos

Fynsk bondegårdsferie melder alt optaget

For Lasse (th), der er 10 år, har dyrene og ikke mindst katten, Pølse, været noget af det vigtigste i ferien. Her må han dele gårdens kat med sin mor, Trine, og storebror Mads.

Tekst og foto: Ebbe Mortensen

Freelance journalist
01-08-2020 08:00
Kulinariske Kildegaarden i Frørup må sige nej til flere, som gerne vil på bondegårdsferie.

FERIE - Jeg har fuldt hus.

Sådan lyder meldingen fra Lene Østerlid, der driver bondegårdsferie på Kulinariske Kildegaarden ved Frørup. Det har hun gjort siden 2014. Men det er første gang, hun må melde alt optaget.

- Jeg har sagt nej til lige så mange gæster, som jeg har boende i øjeblikket, og det må nok tilskrives coronaen, vurderer den kokkeuddannede ejer af den østfynske bondegård.

B&B og bondegårdsferie

Lene Østerlid er oprindelig fra Fyn, men boede og arbejdede i København, før hun i 2013 rykkede ind på Kildegaarden.

- Jeg har altid drømt om at blive selvstændig og har udviklet forskellige ideer. Det landede på Bed & Breakfast. Derfor begyndte jeg i 2012 at kigge mig omkring efter egnede steder, og så fandt jeg Kildegaarden, fortæller hun.

Ideen med at koble Bed & Breakfast sammen med bondegårdsferie kom udefra.

- En dag blev jeg ringet op af Landsforeningen for Landboturisme, som spurgte, om de måtte komme ud og snakke med mig. Det skete næsten lige efter, at jeg i 2014 havde åbnet Kildegaarden for gæster, fortæller Lene Østerlid.

- De foreslog, at jeg meldte mig ind i foreningen og udvidede forretningen med bondegårdsferie. Det gjorde jeg, og det har kørt lige siden.

Tradition for vestjysk familie

Blandt de gæster, som har nydt nogle afslappende feriedage på Kildegaarden, er familien Kofod fra Ørnhøj, som ligger 20 kilometer syd for Holstebro. Ifølge Trine Kofod er ikke mindst familiens to drenge, Mads og Lasse, glade for de trygge og rolige omgivelser på den østfynske bondegård.

- Vi har to drenge med autisme. Så det er vigtigt for familien, at vi kan få fred og ro, siger Trine, som fortæller, at bondegårdsferie er blevet en fast tradition for den vestjyske familie.

- Det startede lidt tilfældigt med, at vi fik et gavekort. Og så tog vi på bondegårdsferie ved Højer i Sønderjylland. Der så vi, hvor dejligt det var for ungerne, som havde en rigtig god oplevelse med dyrene på gården, fortæller Trine, der til daglig er folkeskolelærer.

Men der var et problem ved bondegården i Højer: Familien havde kun et værelse til rådighed. På Kildegaarden har familien en hel lejlighed for sig selv, hvor Mads, som er 17 år, har mulighed for at trække sig lidt tilbage, hvis der er behov for det.

Fred og fri for madlavning

For familien Kofod er det vigtigt, at hele familien har det godt og kan slappe af i ferien. Dyrene og de fredelige omgivelser er vigtige, men det er Kildegaardens kulinariske element også.

- Vi gider ikke lave mad, når vi er på ferie. Så Kildegaarden passer os perfekt, siger Trine Kofod, som tilføjer, at der er gode alternativer, hvis familien ikke lige har fred og ro til at spise sammen med gårdens øvrige gæster.

- Hvis der er lidt for meget larm i spisesalen, kan vi bare gå udenfor og spise der eller tage maden med i lejligheden. Det har vi gjort nogle gange. Så vi kan stort set få det, som vi vil have det, siger Trine.

For Lasse, der er 10 år, har dyrene og ikke mindst katten, Pølse, og kaninerne været noget af det vigtigste i ferien på den østfynske bondegård. Men opholdet har også givet ham en ny indsigt.

- Det er rigtig godt at være her. Det har lært mig at være mere udenfor i stedet for bare at spille ipad hele tiden, fortæller Lasse.

Ture i lokalområdet

Oplevelsen med dyr er ifølge Lene Østerlid det vigtigste element i en bondegårdsferie. Derfor kan gårdens lille besætning af får, geder, heste, høns, katte og kaniner ikke undværes.

- Vi involverer børnene i driften. De er med på rundtur til dyrene og hjælper med fodringen og pasningen. Det er faktisk noget, som både børnene og de voksne gerne vil deltage i, fortæller Lene Østerlid, der udelukkende satser på børnefamilier i skolernes ferieperioder.

Mange af bondegårdsgæsterne benytter også ferien til at komme rundt i lokalområdet. Mange tager turen til Egeskov eller Fjord & Bælt i Kerteminde.

- Men, understreger Lene Østerlid, gæsterne kan også bare blive her på gården og hygge sig med at lave bål eller spille fodbold og petanque.

Lysten driver værket

Som uddannet kok lægger Lene Østerlid vægt på at kræse for måltiderne, både morgen- og aftensmåltidet. Frokosten er droppet, fordi den binder gæsterne for meget, hvis de gerne vil på opdagelse i det fynske landskab.

Alle måltider er hjemmelavede. Brødet er hjemmebagt med fuldkornsmel, og mange ingredienser hentes i gårdens køkkenhave.

- Der er ikke noget med pulver, dåser og spande her. Jeg laver alting fra bunden. Men jeg laver ikke noget specielt til børnene. Det har jeg opgivet, for man kan ikke altid ramme det, man tror, børn kan lide, siger Lene Østerlid.

- Jeg laver det, jeg selv synes, er lækkert. Og det falder for det meste også i børnenes smag, lyder det fra værtinden på Kulinariske Kildegaarden, som efter syv års erfaringer med bondegårdsferie opfordrer andre med tomme landbrugsbygninger til at overveje bondegårdsferie.

- Der er helt sikkert et marked for bondegårdsferie. Det vigtigste er, at man har lyst til det og finder glæde ved det, understreger Lene Østerlid.

 

Kulinariske Kildegaarden

  • Kulinariske Kildegaarden, der ligger på adressen Frørupvej 17, 5871 Frørup, ejes af Lene Østerlid.

  • Gården er et nedlagt landbrug med hobbydyr. Alle dyrene er helt tamme og vant til børn.

  • Lene Østerlid har bondegårdsferie i de perioder, hvor skolerne holder ferielukket.

  • Hele året er der Bed & Breakfast. KIldegaarden råder over fire værelser og to lejligheder.

  • Grupper på op til 20 deltagere kan afholde arrangementer i gårdens ombyggede hestestald.

  • Lene Østerlid, der er uddannet kok, leverer også mad ud af huset.

  • Der kan arrangeres teambuildingkurser for virksomheder, hvor deltagerne går i køkkenet sammen med kokken.

0

Trådløs forbindelse og gradueret tildeling

Väderstads Spirit såmaskiner fås i år med trådløs Isobus-opkobling.

Ansøgning om byggetilladelse foregår i 3 trin

Myndighedsbehandling i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse og ansøgning om nedrivningstilladelse er ikke klaret med byggetilladelsen alene. Det er meget vigtigt at have overblik over alle 3 trin inden man går i gang, så man ikke kommer i problemer ved afslutningen af byggeriet.

Gennemgå staldanlægget inden køb

I forbindelse med køb af ejendom er der mange ting, der skal følges op på og kontrolleres, inden den endelige underskrift kan sættes. Som byggerådgiver har man fokus på bygningerne, men også på det potentiale og de muligheder der kan være på ejendommen. Derfor anbefaler Velas en bygningsgennemgang og en potentialevurdering

Markdemoer i en corona-tid

Livestreaming, videomøder, rundvisning og selvstudier er nogle af de metoder, Sagro har grebet fat i, for stadig at kunne dele ud af deres viden fra demonstrationsarealerne i marken.

Med kærlig hilsen – din landmand

Blomstermarker ved Holstebro og Struer er til fri plukning.

Skadedyrsbekæmpere er flyttet ind hos landmand på Mols

Før sked de ned ad væggen og gylpede på gulvet, nu har to redekasser gjort tårnfalkene hos Jørn Ivar Mikkelsen til økologiske skadedyrsbekæmpere uden gener.

Mobilt anlæg fremstiller såsæd til enkornssåning

Gl. Buurholt har udvidet flåden og kan nu også tilbyde et mobilt anlæg, som kan sortere såsæd til enkornssåning. Det vil sige en kernestørrelse på mellem kernestørrelse på imellem 2,5 og 3,3 millimeter.

Dansk mælkeproducent oplever akut mangel på arbejdskraft i New Zealand

Landbruget i New Zealand mangler lige nu 5.000 medarbejdere. De er på grund af corona strandet i deres hjemland, da de tog hjem på ferie inden virussen brød ud. Danske Lone Sørensen fortæller her om situationen for mælkeproducenterne.

Fra robothader til robotelsker

Selv kaldte han sig verdens største robot-hader for bare et år siden. Lars Donskov Hansen, selvstændig mælkeproducent i Vendsyssel, og i dag indehaver af to elskede malkerobotter.

Køerne æder det friske græs før alt andet

Køerne elsker det friske græs på foderbordet i Østhimmerland ved Lars Sommer. Et foderkoncept, som gerne skal give en lavere fremstillingspris og måske et hak opad på ydelsen.
Side 1 af 88 (1758 artikler)Prev1234567868788Next