bannerPos

En ny miljøgodkendelse kan øge dit dækningsbidrag

En ny miljøgodkendelse kan øge dit dækningsbidrag, mener Nina G. Ottesen, chefkonsulent Miljø, Landbo Limfjord.
16-07-2019 06:34
Efter to år med den nye miljølovgivning er fordelene ved de nye regler nu for alvor begyndt at være synlige. Uanset om du vil bygge ny stald eller bare have mere fleksibilitet i produktionen i den gamle stald, kræver det en ny miljøgodkendelse.

Af: Nina G. Ottesen, chefkonsulent Miljø, Landbo Limfjord

En ny miljøgodkendelse kan medføre store fordele – både driftsmæssige og økonomiske. Og måske er det lige netop nu, der skal bygges, hvis du skal nyde godt af fordelene ved en miljøgodkendelse efter de måske mest gunstige husdyrregler til dato.

En miljøgodkendelse efter de gamle regler fastholder dig på et bestemt antal dyr og vægt- eller aldersgrænser indenfor hver enkelt dyretype.

 

Med en godkendelse efter de nuværende regler er det staldens faktiske stipladsareal, der bliver godkendt, og du får dermed friheden til at tilpasse produktionen i takt med fremtidig markedsudvikling. Du kan nemlig løbende - inden for staldens og de dyrevelfærdsmæssige rammer - øge antallet af dyr og ændre på ind- og afgangsvægt eller på fordelingen af produktionsdyr og opdræt uden at skulle søge en ny godkendelse. Er godkendelsen tilstrækkelig fleksibel, kan du endda skifte dyretype, som det passer dig.

 

Tilskudsordninger er endnu en fordel

Hvis du overvejer at bygge nyt, så husk, at der fra 1. oktober til 3. december 2019 kan søges tilskud til miljøteknologi i kvægstalde. Det forventes samtidig, at der kommer en ny tilskudsordning til slagtesvinestalde 2019 eller 2020.

Hvis du ikke skal bygge nyt, kan de økonomiske fordele ved den nuværende godkendelse hurtigt vise sig i en konkret forøgelse af dit dækningsbidrag.

Det er især slagtesvineproducenter, der kan nyde økonomisk godt af den store fleksibilitet, men også mælkeproducenter med høj udskiftningsprocent eller uudnyttet plads i staldene vil kunne se ændringer på bundlinjen.

 

Øget dækningsbidrag

For at illustrere mulighederne for økonomisk gevinst tages udgangspunkt i et tænkt - men på ingen måde utænkeligt - eksempel med en mælkeproducent og en slagtesvineproducent, som begge har en miljøgodkendelse fra 2015.

De sidste par år har de to landmænd ønsket at effektivisere deres produktion. Mælkeproducenten vil gerne sænke udskiftningsprocenten fra 40 procent til 30 procent, og slagtesvineproducenten ønsker at imødekomme slagteriernes efterspørgsel efter tungere grise. Begge er dog fastlåst af deres gamle miljøgodkendelse, så for at få friheden til at ændre investerer de i hver deres nye miljøgodkendelse.

Da godkendelserne er i hus, kan mælkeproducenten høste en årlig gevinst på 108.000 kroner, mens slagtesvineproducenten kan hente 152.000 kroner.

 

Beregningerne for malkekvægsbesætningen er lavet med uændret mælkeydelse og samme dækningsbidrag pr. ko. For slagtesvinene er der taget højde for ændringer i foderenheder pr. kilo tilvækst, kødprocent og antal døde eller kasserede grise. 

 

Timing er altafgørende

De fleksible regler i den nuværende husdyrlovgivning kombineret med tilskudsordningen til miljøteknologi i kvægstalde - og måske senere i slagtesvinestalde - medvirker til, at der måske aldrig har været et bedre tidspunkt til at investere i en ny stald eller få en ny miljøgodkendelse af den gamle stald. Hvis du vil vide, om du kan høste fordelene af den nuværende lovgivning på miljøområdet med eller uden nybyggeri, så kontakt din rådgiver allerede i dag og hør nærmere.

 

Naturmødet er kun for de »rigtige« holdninger

BL-formand, Flemming Fuglede Jørgensen kritiserer kraftigt arrangørerne af Naturmødet i Hirtshals.

Landbrugets produkter skal tilpasses en grøn fremtid

Dansk landbrug skal tilpasse sig de forandringer, der sker i samfundet. Udviklingschef i SEGES, Jakob Lave, giver sit bud på, hvordan fremtiden ser ud, når Agri Nord holder kongres 4. februar.

Ny hybrid-graver halverer brændstofforbruget

Ny generation af Komatsus HB215LC giver Viborg-entreprenør brændstofbesparelse på omkring 50 procent.

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.

Klar til kloakmesse

Sidste gang Kloakmessen kunne opleves i Fredericia, lagde godt 3.000 fagfolk vejen forbi. Arrangørerne håber på mindst lige så mange, når Kloakmessen 2020 slår dørene op den 23. og 24 januar.

150 kælvninger uden en eneste mælkefeber

150 kælvninger siden sensommeren og ikke en eneste mælkefeber er grunden til, at man på Finnelstrupgaard nær Aalborg smiler ekstra meget. Det er nemlig aldrig sket før, men er ikke det eneste positive, der er kommet ud af at deltage i projekt om goldkofodring.
Side 1 af 67 (1329 artikler)Prev1234567656667Next