bannerPos

Alsidig tømrerforretning midt i Himmerland

Allan Kvist kan inden længe tage både en ny kalvestald og en tilbygning til sin kostald i brug.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
30-09-2020 07:57
Den familieejede tømrervirksomhed Aarestrup Tømrerforretning har 75 års erfaring i byggeri. De laver alt fra tegning til færdigt projekt og har lige nu tømrerentreprisen på et større staldbyggeri i Himmerland.

Den positive byggeoplevelse har Aarestrup Tømrerforretning vægtet højt gennem de 75 år, virksomheden har beskæftiget sig med byggerier landet over.

Det har primært været landbrugs- og industribytterier.

Et af de igangværende projekter foregår ved Øster Hornum i Himmerland hos far og søn, Søren Ole og Allan Kvist. Her har mure- og entreprenørvirksomheden, Lars Pedersen og Søn hovedentreprisen, mens folkene fra Aarestrup Tømrerforretning klarer tømrerarbejdet.

- Vi har haft mellem 2-5 mand til at gå herude. De har blandt andet lavet spær, tag og gavle, fortæller Mads Bergholdt, som er medejer og projektleder ved Aarestrup Tømrerforretning.

Tilpasser sig markedet

Øster Hornum-projektet er en af mange alsidige opgaver for Aarestrup Tømrerforretning.

- Lige i tiden er det inden for landbrug mest kalve- og kvægstalde, vi arbejder på, men vi har også for eksempel bygget svinestalde, fortæller Mads Bergholdt.

Og både når det gælder landbrugsbyggeri og industribyggeri har Aarestrup Tømrerforretning sat en ære i at tilpasse sig markedet.

- I dag er der mere fokus på drift frem for prestigebyggerier, forklarer Mads, som de seneste år har oplevet flere tilbygninger og renoveringer end nybyggerier.

Hos Aarestrup Tømrerforretning er man vant til at håndtere både totalentrepriser og fagentrepriser som her i Øster Hornum. Virksomheden har endda egen tegnestue.

Udvider kostald

Ved Søren Ole og Allan Kvist på Hornumgaard, har Aarestrup Tømrerforretning stået for tømrerentreprisen. Familien er i gang med en udvidelse af kostalden, så den går fra at rumme 260 til 460 malkekøer. Herudover etablerer familien en 750 kvadratmeter stor kalvestald.

På nuværende tidspunkt har Søren Ole og Allan to ejendomme. Hornumgaard, som er i gang med en udvidelse og Kærgaard, som var her det hele startede og som i dag huser kvier og goldkøer.

Herudover har familien Kvist, som også består af bror Morten, forpagtet en ejendom, hvor de malker 150 køer. Det har de gjort siden 2011.

Malkekøerne samles

Når byggeriet står færdig, vil familien have samlet hele mælkeproduktionen på Hornumgaard og udelukkende have kvierne og opbevaring af foder på Kærgaard, som ligger et par kilometer væk.

Tilbygningen til kostalden er på 1.500 kvadratmeter og bygges direkte i enden af 2015-stalden, så bygningen kommer til at rumme de malkende køer, fordelt i hold, goldkøer og kælvningsafdeling.

- Det er et byggeri, hvor man får mange kvadratmeter for pengene med holdbare løsninger, fortæller Mads Bergholdt.

Allan Kvist nikker. For ham fungerede 2015-stalden så godt, at den »bare« skulle forlænges.

En stald med åbne sider, udvendigt foderbord, fast gulv og sand i sengebåsene.

Ideer fra flere stalde

En af de løsninger familien vil fremhæve er et lille repos, som køerne går op på når de skal æde.

- Så bliver de ikke generet af skraberen og de bliver ikke ramt af den gyllesø, der kommer inden skraberen, fortæller Allan, som oplever, at selvom køerne ikke står og æder, alligevel går op på reposet når skraberen kommer.

Det var en af de løsninger familien Kvist så på deres mange ture, inden de begyndte at bygge ny kostald i 2015.

- Vi har været rundt i hele Jylland. Jeg ved ikke hvor mange stalde, vi har set, men det er mange. Vi har taget de bedste løsninger og samlet i vores egen stald, fortæller Allan.

Godt samarbejde

Familien Kvist glæder sig til om få uger at kunne tage den 750 kvadratmeter store kalvestald i brug og inden jul se køerne flytte ind i den nye del af kostalden.

Allan Kvist er meget tilfreds med samarbejdet både med Aarestrup Tømrerforretning og Lars Pedersen og Søn, og også Mads Bergholdt fortæller, at det faktisk hører til sjældenheder at man så langt i processen, som byggeriet er nu, kun har holdt to byggemøder.

- Jeg har oplevet et virkelig godt samarbejde omkring projektet. Det har været nemt at gå til, fordi vi alle kender hinanden og er faste samarbejdspartnere. Bygherre har brugt både os og Lars Pedersen og Søn før, forklarer Mads Bergholdt.

Og måske bliver det heller ikke sidste gang, mælkeproducenten ringer. For drømmen er også at få bygget et maskinhus og samlet al foderopbevaring.

0

Landmænd går glip af store gevinster uden gårdråd

Landmændene misser både vækstrater, udviklingsmuligheder og besparelser ved ikke at tage de svære beslutninger med en professionel kreds, lyder det fra chefkonsulent i Velas.

Besøg et minivådområde

16 lodsejere over hele landet inviterer til »åbent minivådområde« den 29. oktober. Fem af dem bor i det nord-, midt- eller vestjyske.

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program

Dansk eksport af herefordkvæg til Polen

Der er netop blevet eksporteret 21 danske hereford-dyr til Polen. - Hovedformålet med importen har været at importere genetisk materiale af høj kvalitet til polsk herefordavl, lyder det.

Mange jobs for få LAG-midler

Økologisk madindpakningsfabrikant har med LAG-midler fået arbejdsløse i nyt arbejde for færre penge end de kommunale jobcentre.

Landdistrikternes Fællesråd: Håber Folketinget erstatter penge fra EU

EU’s landbrugsreform står til at nedskære bevillingerne til det danske landdistriktsprogram, der også støtter landdistriktsudvikling ud over landbruget. Fællesrådet ser stadig håb for at fastholde støtteniveauet.

Rodet og uværdig affære

Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen ærgrer sig over måden, myndighederne har grebet aflivningerne af corona-berørte mink an.

Succes med tilskudsansøgning til sit kvægbrug

Den himmerlandske mælkeproducent Anders Iversen Mosdal, har flere gange benyttet sig af muligheden for at indsende en ansøgning med håbet om, at få del i puljen om støtte via Landdistriktsprogrammet. Senest har han fået tilsagn til en udvidelse på 139 sengepladser, et vandrensningsanlæg og LED-belysning.

Ærlighed og god service

Et solidt kundeunderlag, specielt indenfor landbrugs- og entreprenørmaskiner, men også transport og personvognskunder, har været med til at sikre Ovethi – Dansk Dæk Service en stabil omsætning, trods coronasituationen i Danmark.

Går efter stabile roer, hvor majsene svinger

På Klovborg i Vendsyssel har man for første gang siden 1987 igen roer i markplanen. Med et mere stabilt udbytte skal de glide ind på de arealer, hvor majsudbyttet har været for svingende.
Side 1 af 97 (1935 artikler)Prev1234567959697Next