bannerPos

Cheføkonom: Her er tre gode investeringer og en du skal holde dig fra

Hvis man har en formue, skal man ikke bare lade pengene stå på en bankkonto, mener cheføkonom i LMO og AgroMarkets, Hans Fink.
12-11-2019 09:55

Har man en tidshorisont på fem til ti år eller mere, bør man investere. Ellers går man glip af en potentiel gevinst, siger cheføkonom.

Har du penge i banken, kan du relativt nemt få dem til at formere sig, lyder det fra Hans Fink, cheføkonom hos LMO og AgroMarkets.

Han fraråder at lade dem stå på en konto i banken.

- Der er ingen tvivl om, at man med et givent beløb vil kunne få flere penge mellem hænderne med gode investeringer, end hvis det samme beløb bare står og kigger på en konto i banken. Og når vi kommer ud af 2019, vil en del flere kunne finde kapital til at investere bredt, selvom der er afdraget på bankgæld og foretaget nødvendigt vedligehold, siger Hans Fink. 

Han peger på, at selv forsigtige personer kan give sig i kast med at investere de surt tjente sparepenge i alt lige fra obligationer til aktier og sågar projekter i vedvarende energi.

- Har man en tidshorisont på fem til ti år eller mere, så mener jeg, at man bør investere. Hvis ikke man gør det, går man glip af en potentiel gevinst, siger han. 

Tre solide bud

Hans Fink, der dagligt overvåger priserne på aktier, obligationer, råvarer og valutaer, har senest noteret sig tre områder med vidt forskellige risikoprofiler, som kan være interessante at lægge sine sparepenge i. 

Den første investeringsmulighed er de såkaldte passivt forvaltede indeksfonde, som typisk følger værdien af et aktieindeks, en sektor, en valuta eller råvare. Det vil sige, at hvis et givent indeks – eksempelvis C25-aktieindekset i Danmark – stiger fem procent på et år, stiger din passivt forvaltede indeksfond tilsvarende fem procent. 

Indeksfondene er det, man vil kalde et produkt med middel risiko. 

- I indeksfondene er udgifterne lave, mens afkastene har været ganske positive. Det kan svinge meget, men hvis aktiemarkedet giver afkast, vil man også få det her. Fordelen her er, at man hurtigt kan komme af med sin beholdning til så godt som den reelle værdi, og derfor kan man hurtigt trække kapital ud igen, hvis man har behov for det, siger Hans Fink. 

High risk, high reward

Den anden investeringsmulighed, Hans Fink peger på, er projekter i vedvarende energi såsom solceller og vindmøller. Det er mere risikofyldte investeringer, men her ligger det potentielle afkast også tilsvarende højere - man taler populært om high risk, high reward.

- Det er en højrisiko-investering, men det er en anden risiko end den, der rammer aktiemarkedet, og den er derfor ikke nødvendigvis konjunkturbestemt. Afkastet baserer sig typisk på afregningen af energi til staten i det pågældende land, hvor vindmøller, solceller eller noget helt tredje bliver opført. Har man derfor projekter i relativt stabile lande som England og Tyskland, er risikoen formodentlig en anelse mindre, end hvis det er i Sydeuropa. Men igen, så vil afkastet også muligvis være mindre, siger cheføkonomen. 

Et sådant projekt kræver, at man har de langsigtede investeringsbriller på, da man typisk først kan komme ud af investeringen, når projektet bliver solgt til en anden virksomhed, eller det når til vejs ende – eksempelvis hvis vindmølleparken slides ned, og det ikke længere giver mening at udskifte møllerne. 

Sikre havne

Den tredje er guld og valuta såsom japanske yen, amerikanske dollar eller schweizerfranc, som er den relativt sikre investering. Det er det, investorerne kalder for sikre havne, fordi det typisk er værdipapirer, der holder værdien, når aktiemarkedet dykker. Samtidig kan de give et lille afkast, når markederne går op.

Det er et alternativ til bankkontoen, men her har man minimeret – så vidt muligt – risikoen for at tage et kurstab.

- Når aktiemarkedet tager en tur nedad, så gælder det om at sætte sine penge i det, der falder mindst muligt. Her har det historisk været ædelmetaller og udvalgte valutaer såsom japanske yen, schweizerfranc og endda amerikansk dollar. Risikoen er lav, men det er gevinsten tilsvarende også. Hvis man vil have et større afkast, bør man kigge mod andre investeringer. Men naturligvis er risikoen ikke helt væk heri – man kan stadig slå sig på dem som med alt andet, siger han. 

Få flere investeringsråd 

Er man interesseret i konkrete investeringsmuligheder såvel som tip til, hvordan man kan slippe for topskatten ved at indbetale ekstra på pension, så afholder LMO arrangementet Formuepleje – Guld og grønne skove, hvor Hans Fink holder oplæg om, hvordan man bedst muligt kan få sin formue til at yngle. Det finder sted onsdag den 20. november hos LMO i Søften. 

Dagen er hovedsageligt for de, der har mere end 500.000 kroner til rådighed til investeringer. 

- Men man kan også sagtens have mindre. Vi lægger meget vægt på risikospredning, og det giver vi dig konkrete muligheder for at få her. Det er vigtigt, at man ikke kaster sig hovedkulds ud i det og investerer halvdelen i solceller eller to enkeltaktier, men at man derimod kigger bredt, siger Hans Fink. 

Risikabel investering

Investorens første skridt bør ifølge Hans Fink være at klarlægge, hvor risikovillig han er parat til at være. 

Derudover bør investoren holde sig fra investeringsforeninger, der køber kortfristede realkredit- og statsobligationer, mener Hans Fink.

- Der findes en hel del af dem, men man skal for alt i verden holde sig væk. Renten er som bekendt negativ, og der skal også et honorar til den person, der handler for investorerne, og samlet set kan man ende op med et meget negativt afkast. Så dem vil jeg klart anbefale, at man holder sig fra. 

mip

0

Nye siloer fordobler høstkapaciteten

Hos Hedegaards afdeling i Vebbestrup fordobler to nye stålsiloer næsten kapaciteten. Siloanlægget ventes køreklart 3. august.

Ingen fund af COVID-19 i 125 minkbesætninger

Fødevarestyrelsen har afsluttet en landsdækkende stikprøve-screening af minkbesætninger for COVID-19 uden at finde sygdommen.

Så starter landboauktionen op igen

Efter en corona-pause er landboauktionen i Kongens Tisted den 10. juli igen klar til at sætte dyr under hammeren – dog med en række forholdsregler.

Succes i græsset

Maskinhandler Indkøbsringen (MI) har netop afsluttet deres KUHN Grass Machines Roadshow. Det var velbesøgt af maskinstationer og bedrifter med interesse i græs. MI anslår der har været mellem 300-400 besøgende på turen gennem Danmark.

Når der er gået penge i spildevandet

Det er de samme mennesker, der giver hinanden lov til at udlede tonsvis af spildevand i de midtjyske vandløb, som sidder for bordenden og prioritere millioner af kroner til vandløb, så de kan opnå god økologisk tilstand. Det hænger ikke sammen, mener formanden for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen.

Høsten nærmer sig

Høsten er en fantastisk tid, hvor resultatet af årets indsats kan registreres. Det er imidlertid også en meget travl tid, og derfor er det vigtigt at forberede den grundigt.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i nyt domicil i Fredericia. Når flytningen og sammenlægningen i virksomheden er fuldendt efter sommerferien, vil 350 medarbejdere have deres daglige gang i det nye hovedsæde i Fredericia

S.D. Kjærsgaard idømt bøde

S. D. Kjærsgaard er idømt en bøde på 100.000 kroner for at have bestukket den kommunale topchef i Aarhus Kommune, skriver Aarhus Stiftstidende.

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

Arealscreening giver det bedste solcelleprojekt

Med en arealscreening kan en kommende solcellevært sikre sig den bedste pris og få mest muligt ud af projektet.
Side 1 af 86 (1705 artikler)Prev1234567848586Next