bannerPos

Færre feriedage i det nye ferieår

Sommerferien er sikret. Vil man for eksempel gerne holde tre ugers sommerferie i år, kan det sagtens lade sig gøre. Det svarer nemlig til 15 feriedage, og man vil dermed have 1,64 feriedage i overskud. Foto: Colourbox

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
23-05-2020 22:07
Vi er i disse måneder i overgangsfasen fra den gamle til den nye ferielov, og der er flere ting, man skal være opmærksom på.

FERIE Den 1. maj begyndte et nyt ferieår, og det plejer at betyde 25 nye feriedage til de danske lønmodtagere. Men på grund af den nye ferielov ser det noget anderledes ud i år. Der står nemlig langt færre feriedage til rådighed ved månedsskiftet.

Men der er ifølge Helle Kofod, specialist i fagforeningen Krifa, ingen grund til panik. Hun kommer her med fem ting, man skal vide om det nye ferieår:

1) Den 1. maj har man 16,64 feriedage til rådighed i stedet for de normale 25 feriedage (fem uger). Det er markant færre dage end normalt, men der er ingen grund til panik. Det er meningen her i overgangsfasen fra den gamle til den nye ferielov. Man har stadig ret til 25 dages ferie hvert år.

2) Sommerferien er sikret. Vil man for eksempel gerne holde tre ugers sommerferie i år, kan det sagtens lade sig gøre. Det svarer nemlig til 15 feriedage, og man vil dermed have 1,64 feriedage i overskud. Går man derimod efter fire ugers sommerferie, skal man tale med sin chef om mulighed for ferie på forskud, hvis ikke man har afspadsering eller feriefridage, man kan bruge til den fjerde uge.

3) Dette ferieår er forkortet på grund af den nye ferielov, som træder i kraft den 1. september 2020. Det betyder, at ferieåret kun går til den 31. august 2020 i stedet for den 30. april 2021. Så groft sagt skal de 16,64 feriedage kun »holde« til den 31. august.

4) Fra den 1. september 2020 begynder man at optjene 2,08 feriedage pr. måned, som er til rådighed den efterfølgende måned. Den nye ferielov betyder nemlig, at man løbende kan bruge den ferie, man optjener. Bruger man ikke alle 16,64 feriedage inden den 1. september, kommer de automatisk med over i den nye ordning. Så holder man for eksempel tre ugers sommerferie, bliver de overskydende 1,64 feriedage overført automatisk.

5) Vil man også holde efterårsferie, kan man komme til at mangle 1,28 dag (antaget, at man holder tre ugers sommerferie). Måske har man afspadsering, fleks eller feriefridage, som man kan bruge for at kunne holde ferie hele ugen? Ellers kan man måske få lov til at holde ferie på forskud. Tal med chefen om mulighederne.

jhal

0

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.

Oase for lokale fødevarer midt i byen

Byens Gårdbutik i Svendborg sælger varer fra 65 forskellige fødevareproducenter og skaber arbejdspladser til folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Landbrugsstyrelsens tilsagnsbreve forvirrer unødigt

Ordlyden i den mail, som Landbrugsstyrelsen lige nu sender ud til landets landmænd vedrørende tilskud til målrettet kvælstofregulering, er forvirrende, mener Christina H. Siegumfeldt, planteavlskonsulent i Djursland Landboforening, som dagligt oplever opkald fra områdets landmænd.

Få gennemført generationsskifte inden 1. juli

Nye regler og ny praksis ved familie-salg kan blive dyrt for landmænd, lyder det fra Sagro-dirktør.
Side 1 af 82 (1629 artikler)Prev1234567808182Next