bannerPos

Den rette dyse

Selvom fokus på området er blevet større over de seneste år, ser Jens Hejselbæk stadig forhandlere, der bare udleverer den dyse, der lige ligger klar på hylden – og som måske har ligget der alt for mange år.

Christian Carus

Journalist(Kvæg)
08-03-2019 07:07
Afdriftsreduktion var kodeordet, da Anker Bjerre A/S og Lemvigegnens Landboforening gjorde lokale landmænd klogere på sprøjtning.

Det var en positiv overraskelse, at næsten 30 vestjyske landmænd med kun en uges varsel troppede op hos Anker Bjerres afdeling i Lemvig for at blive klogere på, hvordan man bedst får sprøjtet sine afgrøder.

Arrangementet var blevet til i samarbejde med Lemvigegnens Landboforening, og planterådgiver Jens Hejselbæk var manden, der på knap halvanden time fyldte hovederne på både landmænd og medarbejderne hos maskinhandleren.

- Det var en rigtig god måde at gøre det på. For selvom det også er et emne, der bliver berørt, når man er til plantemøde i landboforeningen, er man hurtigt igennem det, fordi der er så mange andre ting, der også skal fortælles. Her havde vi halvanden times intensiv sprøjtesnak, og det var i hvert fald noget, jeg fik noget ud af, lød det fra en af deltagerne, Lars Mølgaard, der selv driver 150 hektar jord og som maskinstation kører sprøjten over cirka 3.500 hektar hvert år.

Plads til forbedring

Mens man hos Anker Bjerre glædede sig over at være med til at gøre landmændene klogere, så salgskonsulent og idémand bag arrangementet, Kim Sørensen, det også som et vigtigt element, at han selv og hans kolleger fik noget med fra Jens Hejselbæks oplæg – ikke kun fordi han selv har et sprøjtebevis at tage senere på måneden.

- Det er vigtigt, at vi har de rette ting på hylderne, og ved hvilke krav, der stilles til landmændene, fortalte Kim Sørensen, der kunne høre, at Jens Hejselbæk ikke altid er lige imponeret over maskinhandlernes viden og udbud.

- De seneste år har jeg turneret en del rundt hos de lokale forhandlere, og der er altså desværre stadig nogle, der bare giver kunden de dyser, man lige har liggende på hylden. Og nogle af de dyser har altså ligget der et par år for længe. Så sent som i november så jeg et eksempel på en forhandler, der leverede nye dyser til sprøjtning med Boxer, og her fik vedkommende udleveret dyser til 50 procents afdriftsreduktion. Det er altså ikke godt nok, når kravet er 75 procents reduktion, sagde planterådgiveren, der dog oplever større og større forhandler- og producentfokus på de rigtige dyser.

Muligheder i afdriftsreduktion

Netop afdriftsreduktion var et af nøgleordene i præsentationen, og selvom nogle landmænd måske har bandet en ekstra gang, da der i 2017 kom nye krav i forhold til udbringning af prosulfocarb (Boxer), og sprøjtning nær vandløb og §3-områder, er det ifølge Jens Hejselbæk slet ikke så skidt – især ikke på de vestjyske marker.

- Jeg synes, det giver nogle muligheder. Afdriftsreducerende sprøjteteknik gør udbringning mindre vindfølsom og giver flere sprøjtetimer. Det er positivt her under de lidt mere forblæste forhold i Vestjylland. Samtidig betyder kravene, at man med 90 procents afdriftsreduktion kan komme ned på to meters afstand fra vandløb og en meter fra §3-områder, lød det fra sprøjteeksperten, der fastslog, at der kun er brug for én type afdriftsreducerende dyse til sprøjten, da forsøg med 90 procent afdriftsreducerende teknik har vist ligeså god effekt som 75 procent.

- Derfor kan man i praksis ligeså godt bruge de 90 procents afdriftsreducerende dyser, konstaterede Jens Hejselbæk, der også havde et klart bud på »den gode vestjyske dyse«.

- I skal som minimum køre med lilla (025, red.) dyse, men meget gerne blå (03, red.), sagde han og pegede på en tabel, der anbefaler en arbejdshastighed på 5,7 og, 4,7 kilometer i timen ved lilla dyse og henholdsvis 150 og 180 liter vand pr. hektar, når man kører med 90 procents afdriftsreduktion.

- Men det er måske lidt langsomt, så jeg ville nok foretrække at køre med blå dyse, hvor man kan køre 5,7 kilometer i timen med 180 liter vand pr. hektar og et tryk på 1,5 bar ude i kanten, og så stille om til 2,5 bar og køre 7,3 kilometer i timen inde i marken.

Mere vand

Og selvom vandmængder på 150 og 180 liter pr. hektar, måske stadig kan udløse et lille suk hos enkelte sprøjteførere, er der ingen medynk at hente hos Jens Hejselbæk.

- Måske er der nogle, der vægrer sig ved det, men I kan godt glemme alt om 90-110 liter pr. hektar. Det var noget, man kunne med en grøn dyse 015 lavdriftsdyse tilbage i 90’erne, hvor tankene var mindre og man gjorde alt for at forøge kapaciteten. Nu er det nærmest kun i Danmark, man snakker om at bruge under 200 liter vand på en hektar, fastslog han.

Selvom der er mange ting at forholde sig til, inden sprøjten bliver sendt i marken, glædede Jens Hejselbæk sig over, at det tilsyneladende er de fleste, der har læst op på lektien.

- Det er vigtigt at holde sig opdateret på emnet, fordi der kommer kontrolbesøg. Jeg kender til tre kontroller her i området i oktober og november måned. Heldigvis uden anmærkninger. Det er dejligt at se, at folk har hørt efter, hvilke dyser, de skal bruge, sagde han.
 

Vandsenge øger mælkeproduktionen

Sagro var med, da Jørgen Pedersens stalde med vandsenge blev vist frem.

Efterafgrøder bør altid nedvisnes med glyphosat før pløjefri såning

- Mange har fået en grim overraskelse af især meget enårig rapgræs, hvor sprøjtning med glyphosat er undladt. Mit råd er derfor at nedvisne efterafgrøder snarest, lyder det fra Erik Sandal, LMO.

Mineralblanding styrker kalvens tarmsundhed

Nutrimin A/S præsenterede en mineralblanding til kalve, som styrker kalvenes tarmsundhed.

Miss Agro Nord 2019

Familien Therkildsen kan se tilbage på et vellykket Agro Nord, hvor familiens seks medbragte køer snuppede flere modeltitler på kvægfagmessen i Aars. Blandt andet Miss Agro Nord.

Øko-græsmarkerne skal vurderes

Tørken i 2018 har sat sine spor på græsmarkerne, og det er derfor nødvendigt at tage en nøje vurdering af, om markerne skal lægges om eller have lov at blive liggende.

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Tilfredshed i Thy

Trods de skygger, tørken har trukket, er det en tilfreds LandboThy, som ser tilbage på 2018. Også her fornemmer man lidt mere velvillighed, når snakken falder på bidragssatser, udlån og generationsskifte.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

Professionel skovservice og naturpleje

Hos Alstrup Skovservice ved Videbæk har man specialiseret sig inden for en bred vifte af skov- og naturpleje-opgaver – blandt andet for Skov- og Naturstyrelsen.

Præcisionsjordbrug er for alle

Præcisionsjordbrug er ikke kun GPS, faste kørespor, vækstregulering og graduering af gødskning og udsæd inden for få kvadratmeter. Der er mange niveauer, og derfor er præcision for alle.
Side 1 af 36 (715 artikler)Prev1234567343536Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer