bannerPos

Pæne køer og høj ydelse hænger sammen

- En god totaløkonomi kommer jo blandt andet ved gode lemmer og et godt yver, som også er det, man vil se i ringen. Det, også at have fokus på eksteriør giver flere kalve, en højere livsydelse og dermed bedre totaløkonomi, forklarer han og henviser til de internationale skuer, hvor man taler meget om, at man ønsker »the every day cow«.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
24-02-2020 15:00
Engang var der forskel på en produktionsko og en dyrskueko. Sådan er det ikke længere hos landets højstydende holsteinbesætning, Anderstrup Holstein. Her skal hver eneste ko kunne tjene penge for at have en berettigelse i stalden.

Når Anderstrup Holstein i år deltager på årets Agro Nord, er det faktisk så mange år siden sidst, at de ikke kan huske hvornår. For alle kræfter plejer at blive lagt til Landsskuet i Herning, men en sommerferietur til USA gør, at man i år ikke har mulighed for at komme til Herning.

- Vores søn Samuel var godt nok ved at snakke om, at han ville blive hjemme fra USA for at komme med til Landsskuet, så vi måtte finde et kompromis, fortæller Niels Erik Haahr, som sammen med sin bror Christian Haahr driver Anderstrup Holstein ved Skørping – Danmarks højest ydende besætning med godt 16.000 kilo EKM pr. ko.

- At deltage i et dyrskue er jo ikke bare noget, man gør den dag. Det starter et helt år forinden, hvor man hver eneste dag tænker over, hvem der skal med og om de når at blive klar, fortæller Niels Erik.

Ydelse og eksteriør hænger sammen

På Anderstrup er ydelse det overordnede mål, fordi det er her pengene ligger, men ydelsen kommer i dag uden at gå på kompromis med eksteriøret.

- Bare for fem år siden så man nogle ekstreme typekøer og der var meget snak om dyrskuekøer og produktionskøer. Sådan er det ikke mere, for vi kan ikke have et hold kun med dyrskuekøer i stalden, både fordi vi ikke har plads, men også rent økonomisk. Alle køer skal give penge for at have en berettigelse her, fortæller Niels Erik, som har 530 malkekøer i stalden og er i gang med en udvidelse til godt 600 køer.

 »The every day cow«

Det at koen skal kunne tjene penge går i dag fint i spænd med det, man gerne vil se i ringen, mener Niels Erik Haahr.

- En god totaløkonomi kommer jo blandt andet ved gode lemmer og et godt yver, som også er det, man vil se i ringen. Det, også at have fokus på eksteriør giver flere kalve, en højere livsydelse og dermed bedre totaløkonomi, forklarer han og henviser til de internationale skuer, hvor man taler meget om, at man ønsker »the every day cow«.

 God behandling

Derfor er det også blandt »the every day cows«, at Niels Erik finder kandidaterne til årets Agro Nord.

- Selvfølgelig er der nogle køer, som betyder mere for os end andre, men for at give meget mælk skal de alle sammen behandles som om, at de skal på dyrskue i morgen, fortæller han.

0

- Planen er, at jeg skal leve af butikken

Naturpleje med kvæg og får sikrer efterhånden en stor del af indtægten for ægteparret Michael Baun og Bente Villadsen på Fanø.

Et lille sted er en god start

Per Christensen og Daniel Nørhave har overtaget Aarestrup Traktor Center i Himmerland. Nu hedder det Aarestrup Traktor og Maskiner, og har stadig Tom Jensen ansat, præcis som han har været længe forinden de nye indehavere blev født.

Bidt af naturpleje

Før overså Michael Baun sjældne sommerfugle og blomster i marken. Sidste år fik han sammen med sin hustru, Bente Villadsen, 15. Juni Fondens årlige ildsjælepris for at have gjort en særlig indsats for naturen.

Ny Pöttinger-forhandler

For at styrke det nordvestjyske område har Pöttinger indgået aftale med Thy-Mors Udmugning og Maskinservice om forhandling af Pöttingers store maskinprogram.

Endelig i gang på marken

Efter en sløv start på sæsonen med våde marker, har Maskinstation Christian Bendix endelig sendt gyllevognen på opgaver, der ikke kun går ud på at undgå, at gylletanken flyder over.

Vil sikre arbejdskraft til nordjyske landbrug

Med initiativet »Vi hjælper hinanden« vil LandboNord sikre, at nordjyske landbrug ikke kommer til at mangle hænder, hvis landmændene eller deres medarbejdere bliver syge af Covid-19.

Heller ikke dyrskue i Fjerritslev i år

På grund af den nuværende Covid-19 situation i Danmark, har LandboNord besluttet at aflyse dette års Fjerritslev Dyrskue, som skulle have været afholdt den 16. maj.

Dansk Kødkvæg indgår samarbejde med Topdanmark

Et nyt samarbejde mellem Dansk Kødkvæg og Topdanmark skaber både gode rabatter, fordele for foreningens medlemmer og stor begejstring hos begge parter.

Hobro Dyrskue må vente endnu et år

Efter pause i 2019 for at komme tilbage med fornyet styrke i år, har corona-situationen tvunget partnerne bag Hobro Dyrskue til at vente til 2021.

Thise Mejeri er årets mest bæredygtige brand

For andet år i træk er Thise Mejeri kåret som Danmarks mest bæredygtige brand af danske forbrugere indenfor fødevarer.
Side 1 af 74 (1470 artikler)Prev1234567727374Next