bannerPos

Hidtil største forsøg med vækstregulering

Sagro er i gang med et stort forsøg omkring vækstregulering af vintersæd. Formålet er at samle data til brug for beslutningsprocessen omkring vækstregulering. Der er varianter i udbyttet på op til et ton pr. hektar, afhængig af reguleringen, fortæller planterådgiver Marie Uth, Sagro.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
14-05-2018 07:00
Omkring 40 forskellige behandlinger i vintersæd indgår i forsøget, der skal give svar på, under hvilke konditioner, man bør vækstregulere.
Vækstregulering i vintersæd er vanskelig, og både landmænd og vi som rådgivere kan være i tvivl, siger planterådgiver Marie Uth, Sagro.
Derfor har Sagro på forsøgsmarkerne ved Gørding etableret et forsøg, hvor der på en række parceller er tildelt forskellige former for vækstregulering siden påske.
Sammen med de forskellige sprøjtninger i de forskellige vækststadier indsamles en række data om vejrforhold. Sagro har placeret en vejrstation, så der er temmelig præcise data, som kan bruges til den endelige konklusion.
- De ydre faktorer, som vejret i ugen efter behandling, har stor betydning på effekten af behandlingen. Det samme er data om afgrødernes stadie og højde, siger Marie Uth.
Der bliver tale om en række enkeltbehandlinger med tre forskellige midler. De enkelte parceller får kun én behandling, i de 10-12 uger forsøget kører, så det er muligt at se forskel på effekten og sammenligne resultatet.
 

Lejesæd og udbytte

Formålet med forsøget er at finde frem til de rigtige løsninger, så lejesæd undgås, uden at afgrøden beskadiges – med udbyttetab til følge.
Fra tidligere forsøg ved Sagro, har man erfaret at vækstregulering på det forkerte tidspunkt kan koste op til et ton udbytte pr. hektar.
- Forsøget skulle gerne gøre os klogere, så vi kan tage mere kvalificerede beslutninger om, hvornår det er det rigtige tidspunkt at udføre vækstreguleringer på, siger Marie Uth.
Interesserede kan ved selvsyn opleve status, når Sagro 1. juni klokken 13 inviterer til demonstrationsdag på forsøgene.
- Det bliver en dag, hvor vi rigtigt kan nørde i detaljerne, siger Marie Uth.
I forbindelse med sortsfremvisning den 19. juni, kan man også se nærmere på forsøget.
 
 
0

Opdatér din miljøgodkendelse og øg dit dækningsbidrag

Er din miljøgodkendelse mere end et par år gammel, er der gode chancer for, at en ny kan tjene sig selv ind på under et år og efterfølgende give en årlig gevinst.

»Mig og far« – en kærlighedshistorie til limousineracen

Man skal ikke tage fejl af det lange lyse hår, smykkerne og de tætsiddende jeans. Mille Kragelund er 20 år gammel, passioneret limousineavler og bidt af dyrskuer. Hun stiller i år med tyren Kærsgaards Oberst.

DM i pløjning på en lidt anderledes måde

Den frivillige styregruppe bag LandboUngdoms DM i pløjning har besluttet, at man vil fastholde afholdelsen af DM i pløjning til efteråret ved Aarhus. Det bliver dog noget anderledes, end planen var, før Covid-19 pandemien ramte Danmark.

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.
Side 1 af 82 (1632 artikler)Prev1234567808182Next