bannerPos

Hidtil største forsøg med vækstregulering

Sagro er i gang med et stort forsøg omkring vækstregulering af vintersæd. Formålet er at samle data til brug for beslutningsprocessen omkring vækstregulering. Der er varianter i udbyttet på op til et ton pr. hektar, afhængig af reguleringen, fortæller planterådgiver Marie Uth, Sagro.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
14-05-2018 07:00
Omkring 40 forskellige behandlinger i vintersæd indgår i forsøget, der skal give svar på, under hvilke konditioner, man bør vækstregulere.
Vækstregulering i vintersæd er vanskelig, og både landmænd og vi som rådgivere kan være i tvivl, siger planterådgiver Marie Uth, Sagro.
Derfor har Sagro på forsøgsmarkerne ved Gørding etableret et forsøg, hvor der på en række parceller er tildelt forskellige former for vækstregulering siden påske.
Sammen med de forskellige sprøjtninger i de forskellige vækststadier indsamles en række data om vejrforhold. Sagro har placeret en vejrstation, så der er temmelig præcise data, som kan bruges til den endelige konklusion.
- De ydre faktorer, som vejret i ugen efter behandling, har stor betydning på effekten af behandlingen. Det samme er data om afgrødernes stadie og højde, siger Marie Uth.
Der bliver tale om en række enkeltbehandlinger med tre forskellige midler. De enkelte parceller får kun én behandling, i de 10-12 uger forsøget kører, så det er muligt at se forskel på effekten og sammenligne resultatet.
 

Lejesæd og udbytte

Formålet med forsøget er at finde frem til de rigtige løsninger, så lejesæd undgås, uden at afgrøden beskadiges – med udbyttetab til følge.
Fra tidligere forsøg ved Sagro, har man erfaret at vækstregulering på det forkerte tidspunkt kan koste op til et ton udbytte pr. hektar.
- Forsøget skulle gerne gøre os klogere, så vi kan tage mere kvalificerede beslutninger om, hvornår det er det rigtige tidspunkt at udføre vækstreguleringer på, siger Marie Uth.
Interesserede kan ved selvsyn opleve status, når Sagro 1. juni klokken 13 inviterer til demonstrationsdag på forsøgene.
- Det bliver en dag, hvor vi rigtigt kan nørde i detaljerne, siger Marie Uth.
I forbindelse med sortsfremvisning den 19. juni, kan man også se nærmere på forsøget.
 
 

Bliver huset som forventet eller er der udfordringer med energi og varme?

Det er i dag et lovkrav, at alle nye huse skal have lavet en energiberegning og et energimærke. Det at få et energimærke behøves ikke være dyrt og ressourcekrævende, du skal blot have foretaget en energiberegning i idéfasen og holde hovedet koldt i forhold til regler og krav, når byggeriet bliver til virkelighed.

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.

- Udfordringer skal til åben diskussion

Der var vilje til smidigere sagsbehandling og en løsning på kreditudfordringer for LAG-midlerne, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) gæstede landsbytopmøde

Nye muligheder med ny Lawsonia-vaccine

MSD Animal Health lancerer nu en intramuskulær Lawsonia-vaccine, der giver mulighed for et fleksibelt og arbejdsbesparende vaccinationsprogram.

Novana-rapport bekymrer miljøminister

Nye tal fra årets NOVANA-rapport viser, at kvælstofudledning er på samme niveau som tidligere. Derudover er der flere fund af sprøjtemidler i drikkevand og grundvand.

Pløjefri englændere overbeviste vendelbo

For seks år siden, sagde pløjefri dyrkning ikke Søren Christensen noget. I dag kunne han ikke drømme om at sætte en plov eller dybdeharve i jorden andre steder end der, hvor han har lejet jord med kartofler.

Danish Crown Beef spår stigende priser

Efter mange måneder med modvind og faldende priser på oksekødet, så begynder Danish Crown Beefs CEO Finn Klostermann at se de første tegn på bedring.

Et første år med mange investeringer

En samarbejdsvillig bank har gjort det muligt for Thomas Staun at nå længere på sit første år som selvstændig, end han havde turdet håbe på.

Græskar vinder frem på de danske marker

Siden 2015 er arealet af græskarmarker steget med næsten 50 procent. De store orange græskar ender både som dekorative lanterner i fejringen af Halloween og i køkkenet, hvor de indgår i madlavningen.

Storfusion er en realitet

Fynboerne stemte ja og rådgivningen i Centrovice og LMO sammenlægges med tilbagevirkende kraft fra 1. november til et stort rådgivningsselskab, der får nyt navn.
Side 1 af 60 (1195 artikler)Prev1234567585960Next