bannerPos

Har du styr på dit skatkammer?

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
08-04-2020 07:35
Tror du ikke, Nationalbanken holder godt øje med guldet i bankboksen i kælderen? Er det mon fordi, der er samlet store værdier på et sted, og det for alt i verden ikke må forsvinde?

Holder du øje med dine afgrødelagre? Repræsenterer de ikke en stor værdi på din bedrift? Og hvorfor overhovedet beskæftige sig med afgrødehåndtering og lagring midt på foråret? Svaret kommer senere.

En god afgrødeopbevaring sikres allerede i høst, hvor en hurtig og ensartet nedtørring af afgrøderne er afgørende for at kunne bibeholde kvaliteten, indtil afgrøderne skal anvendes eller sælges.

Nøgleordet i forbindelse med tørring er luft. Med andre ord; tilstrækkelig kapacitet på både luftmængde og eventuel varmekilde er både energimæssigt billigst og mest effektivt til at tørre afgrøderne ned.

Nedtørring af afgrøder

En dårlig nedtørring kommer til at forfølge dig, da afgrøder, der ikke er lagerfaste, det vil sige for varme og/eller for fugtige, har et højt åndingstab og er mere udsatte for skadedyr og svampe.

Derudover er luften senere på efteråret mindre egnet til at nedtørre afgrøder med. For at sikre lagerfasthed skal afgrøderne derfor både være tørre og kølige.

Et kornprøvespyd med termometer og en fugtighedsmåler er uundværlige redskaber her. Husk også en jævnlig beluftning af afgrøden. For at undgå »døde lommer« kan du smide sko og strømper, og så kan du mærke luften op gennem tæerne, når du går en tur hen over afgrøden under beluftningen.

Rengøring er altafgørende

Der er naturligvis forskel på de forskellige lagertyper – gastæt silo, planlager, amerikanersilo med flere. Men ét er sikkert –det kræver rengøring at opbevare afgrøder. Der kan være kontraktmæssige krav om rengøring til for eksempel fremavl, men derudover er høj rengøringsstandard med til at minimere udbredelsen af skadedyr og lagersvampe.

Der findes kemiske skadedyrsmidler, men det erstatter ikke en kompressor og en kraftig støvsuger. Brug i øvrigt aldrig vand til rengøringen, da det giver grobund for svampe.

Er du klar til høst?

Så tilbage til spørgsmålet; hvorfor overhovedet beskæftige sig med afgrødehåndtering og lagring nu. Svaret er nemlig, at der faktisk ikke er så længe til høst.

Der er nu forventningsfuldt gang i markarbejdet, men har du styr på, hvad der skal ske med afgrøderne om cirka fire måneder? Er de solgt med aflevering i høst, eller skal du selv have det ind? Havde du luft- og tørrekapacitet nok sidste høst, eller har du haft problemer med lagerfastheden hen over vinteren? Hvis dine siloer eller planlagre er tømte nu, er de så rengjorte og støvsugede –også i sprækkerne, og hulrummet omme bagved, hvor det er bøvlet at komme om? Er kornelevatoren og redlere rene og smurte –og fik du skiftet det rulleleje, der begyndte at klage sig sidste år?

Hvis du kan krydse »ja« til disse spørgsmål, så har du spildt tre minutter på at læse denne artikel – men hvis ikke, så har du svaret på, hvorfor det er værd at forholde sig til afgrødehåndtering allerede nu, så du kan få planlagt eventuelle udbedringer af anlægget, inden du kører i marken med mejetærskeren.

0

Landmænd går glip af store gevinster uden gårdråd

Landmændene misser både vækstrater, udviklingsmuligheder og besparelser ved ikke at tage de svære beslutninger med en professionel kreds, lyder det fra chefkonsulent i Velas.

Besøg et minivådområde

16 lodsejere over hele landet inviterer til »åbent minivådområde« den 29. oktober. Fem af dem bor i det nord-, midt- eller vestjyske.

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program

Dansk eksport af herefordkvæg til Polen

Der er netop blevet eksporteret 21 danske hereford-dyr til Polen. - Hovedformålet med importen har været at importere genetisk materiale af høj kvalitet til polsk herefordavl, lyder det.

Mange jobs for få LAG-midler

Økologisk madindpakningsfabrikant har med LAG-midler fået arbejdsløse i nyt arbejde for færre penge end de kommunale jobcentre.

Landdistrikternes Fællesråd: Håber Folketinget erstatter penge fra EU

EU’s landbrugsreform står til at nedskære bevillingerne til det danske landdistriktsprogram, der også støtter landdistriktsudvikling ud over landbruget. Fællesrådet ser stadig håb for at fastholde støtteniveauet.

Rodet og uværdig affære

Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen ærgrer sig over måden, myndighederne har grebet aflivningerne af corona-berørte mink an.

Succes med tilskudsansøgning til sit kvægbrug

Den himmerlandske mælkeproducent Anders Iversen Mosdal, har flere gange benyttet sig af muligheden for at indsende en ansøgning med håbet om, at få del i puljen om støtte via Landdistriktsprogrammet. Senest har han fået tilsagn til en udvidelse på 139 sengepladser, et vandrensningsanlæg og LED-belysning.

Ærlighed og god service

Et solidt kundeunderlag, specielt indenfor landbrugs- og entreprenørmaskiner, men også transport og personvognskunder, har været med til at sikre Ovethi – Dansk Dæk Service en stabil omsætning, trods coronasituationen i Danmark.

Går efter stabile roer, hvor majsene svinger

På Klovborg i Vendsyssel har man for første gang siden 1987 igen roer i markplanen. Med et mere stabilt udbytte skal de glide ind på de arealer, hvor majsudbyttet har været for svingende.
Side 1 af 97 (1935 artikler)Prev1234567959697Next