bannerPos

Har du styr på dit skatkammer?

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
08-04-2020 07:35
Tror du ikke, Nationalbanken holder godt øje med guldet i bankboksen i kælderen? Er det mon fordi, der er samlet store værdier på et sted, og det for alt i verden ikke må forsvinde?

Holder du øje med dine afgrødelagre? Repræsenterer de ikke en stor værdi på din bedrift? Og hvorfor overhovedet beskæftige sig med afgrødehåndtering og lagring midt på foråret? Svaret kommer senere.

En god afgrødeopbevaring sikres allerede i høst, hvor en hurtig og ensartet nedtørring af afgrøderne er afgørende for at kunne bibeholde kvaliteten, indtil afgrøderne skal anvendes eller sælges.

Nøgleordet i forbindelse med tørring er luft. Med andre ord; tilstrækkelig kapacitet på både luftmængde og eventuel varmekilde er både energimæssigt billigst og mest effektivt til at tørre afgrøderne ned.

Nedtørring af afgrøder

En dårlig nedtørring kommer til at forfølge dig, da afgrøder, der ikke er lagerfaste, det vil sige for varme og/eller for fugtige, har et højt åndingstab og er mere udsatte for skadedyr og svampe.

Derudover er luften senere på efteråret mindre egnet til at nedtørre afgrøder med. For at sikre lagerfasthed skal afgrøderne derfor både være tørre og kølige.

Et kornprøvespyd med termometer og en fugtighedsmåler er uundværlige redskaber her. Husk også en jævnlig beluftning af afgrøden. For at undgå »døde lommer« kan du smide sko og strømper, og så kan du mærke luften op gennem tæerne, når du går en tur hen over afgrøden under beluftningen.

Rengøring er altafgørende

Der er naturligvis forskel på de forskellige lagertyper – gastæt silo, planlager, amerikanersilo med flere. Men ét er sikkert –det kræver rengøring at opbevare afgrøder. Der kan være kontraktmæssige krav om rengøring til for eksempel fremavl, men derudover er høj rengøringsstandard med til at minimere udbredelsen af skadedyr og lagersvampe.

Der findes kemiske skadedyrsmidler, men det erstatter ikke en kompressor og en kraftig støvsuger. Brug i øvrigt aldrig vand til rengøringen, da det giver grobund for svampe.

Er du klar til høst?

Så tilbage til spørgsmålet; hvorfor overhovedet beskæftige sig med afgrødehåndtering og lagring nu. Svaret er nemlig, at der faktisk ikke er så længe til høst.

Der er nu forventningsfuldt gang i markarbejdet, men har du styr på, hvad der skal ske med afgrøderne om cirka fire måneder? Er de solgt med aflevering i høst, eller skal du selv have det ind? Havde du luft- og tørrekapacitet nok sidste høst, eller har du haft problemer med lagerfastheden hen over vinteren? Hvis dine siloer eller planlagre er tømte nu, er de så rengjorte og støvsugede –også i sprækkerne, og hulrummet omme bagved, hvor det er bøvlet at komme om? Er kornelevatoren og redlere rene og smurte –og fik du skiftet det rulleleje, der begyndte at klage sig sidste år?

Hvis du kan krydse »ja« til disse spørgsmål, så har du spildt tre minutter på at læse denne artikel – men hvis ikke, så har du svaret på, hvorfor det er værd at forholde sig til afgrødehåndtering allerede nu, så du kan få planlagt eventuelle udbedringer af anlægget, inden du kører i marken med mejetærskeren.

0

Opdatér din miljøgodkendelse og øg dit dækningsbidrag

Er din miljøgodkendelse mere end et par år gammel, er der gode chancer for, at en ny kan tjene sig selv ind på under et år og efterfølgende give en årlig gevinst.

»Mig og far« – en kærlighedshistorie til limousineracen

Man skal ikke tage fejl af det lange lyse hår, smykkerne og de tætsiddende jeans. Mille Kragelund er 20 år gammel, passioneret limousineavler og bidt af dyrskuer. Hun stiller i år med tyren Kærsgaards Oberst.

DM i pløjning på en lidt anderledes måde

Den frivillige styregruppe bag LandboUngdoms DM i pløjning har besluttet, at man vil fastholde afholdelsen af DM i pløjning til efteråret ved Aarhus. Det bliver dog noget anderledes, end planen var, før Covid-19 pandemien ramte Danmark.

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.
Side 1 af 82 (1632 artikler)Prev1234567808182Next