bannerPos

De mest almindelige højværdiafgrøder er det stærkeste kort

Hestebønnen giver en høj pris, men den høje pris er behæftet med en ligeså høj risiko.
17-05-2019 07:05

Det er en god ide at have højværdiafgrøder i en del af markplanen, men de nordjyske landmænd bør vælge de mere almindelige af slagsen såsom raps, frøgræs, melkartofler og hestebønner.

Af Poul Madsen, teamleder planteavl, Agri Nord

Blandt de mest værdifulde afgrøder, det er muligt at dyrke her i Nordjylland, har vi jordbær, gulerødder og vildmosekartofler.

Men selvom de giver det allerstørste afkast, så bør man alligevel være forsigtig med at kaste sig ud i de produktioner.

Man kan sige, at jo højere værdi afgrøden har, jo større er udfordringerne ved at dyrke den. Derfor er de meget specialiserede afgrøder for de få.

Jeg anbefaler, at man vælger raps, frøgræs, melkartofler eller hestebønner, hvis man ønsker at dyrke afgrøder med en højere værdi.

Men uanset hvilken højværdiafgrøde man vælger, kræver det, at man passer den godt, og er 100 procent effektiv i marken.

Agri Nord har i igen i år fokus på højværdiafgrøder, og det er muligt både at se roer, kartofler og hestebønner i forsøgsmarken på Christianshøj til Agri Farm Day den 6. juni fra klokken 15-21.

 

Afsætning er altafgørende

Den største udfordring for både jordbær, vildmosekartofler og gulerødder er, at landmanden selv skal ud at sørge for afsætningen.

Her er hverken et Arla, et DC eller et DLG til at aftage produktionen.

Det betyder, at landmanden selv skal tage og vedligeholde kontakten med aftageren. Det er et tidskrævende job.

Vælger man derimod melkartofler, er der efterspørgsel fra både AKV Langholt og Karup Kartoffelmelsfabrik.

Bor man i Vendsyssel, kan man også overveje roer til biogas, idet Grøn Gas i Vrå efterspørger denne afgrøde.

 

Forskellige udfordringer

Hvis man vil dyrke jordbær, er man nødt til at hyre sæson-arbejdere til at plukke bærrene. Det er ofte folk fra udlandet, og det medfører en del administration i forhold til løn og tilladelser med mere.

Gulerødder kræver et stort dyrkningsareal, da der gerne skal være 4-6 år mellem afgrøden i sædskiftet.

Det betyder, at man enten er tvunget til at eje eller forpagte meget jord, og hvis man skal udvide, skal man ud at skaffe mere jord.

I forhold til vildmosekartofler er det nødvendigt at have jord i vildmosen, og det er en begrænset ressource.

 

Følsomme afgrøder

Højværdiafgrøder kan også være meget følsomme afgrøder. Hestebønnen giver for eksempel en høj pris, men den høje pris er behæftet med en ligeså høj risiko.

Hestebønnen er for eksempel ekstremt tørkefølsom. Det erfarede vi sidste sommer, hvor udbytterne tørrede væk.

Hestebønne-arealet er derfor faldet drastisk fra cirka 32.000 hektar til 22.000 hektar.

0

Opdatér din miljøgodkendelse og øg dit dækningsbidrag

Er din miljøgodkendelse mere end et par år gammel, er der gode chancer for, at en ny kan tjene sig selv ind på under et år og efterfølgende give en årlig gevinst.

»Mig og far« – en kærlighedshistorie til limousineracen

Man skal ikke tage fejl af det lange lyse hår, smykkerne og de tætsiddende jeans. Mille Kragelund er 20 år gammel, passioneret limousineavler og bidt af dyrskuer. Hun stiller i år med tyren Kærsgaards Oberst.

DM i pløjning på en lidt anderledes måde

Den frivillige styregruppe bag LandboUngdoms DM i pløjning har besluttet, at man vil fastholde afholdelsen af DM i pløjning til efteråret ved Aarhus. Det bliver dog noget anderledes, end planen var, før Covid-19 pandemien ramte Danmark.

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.
Side 1 af 82 (1632 artikler)Prev1234567808182Next